G4Media.ro

România alocă cercetării mai puțin decât corporații precum Nintendo sau Tata Motors

România alocă cercetării mai puțin decât corporații precum Nintendo sau Tata Motors

România alocă pentru cercetare mai puțin decât o fac indienii de la compania Tata Motors sau compania Nintendo pentru departamentul lor de cercetare, arată cercetătorii Octavian Micu, Mihai Miclăuș și Lucian Ancu. Cam atât valorează în ochii Românilor cercetarea – fiecare din noi investim echivalentul a 1-2 cafele pe lună în acest sector și ne bucurăm când cercetătorii români se întorc de la Salonul de Inventică de la Geneva plini de medalii pentru redescoperirea roții sau găurii la macaroană. Pe lângă că dăm cele 1-2 cafele, mai și vărsăm din ele, de exemplu pe Academia Oamenilor de Știință din România (AOSR), care va primi în 2020 peste 10 milioane de lei de la bugetul central.

Citește tot articolul pe Edupedu.ro

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

6 comentarii

  1. Cotizează masiv la bugetele altora … la profit și cercetare! Un popor de imbecili! Suficient de imbecilizați pentru a fi folosiți! Special de imbecili! Daca nu te incadrezi in acest atribut ești marginalizat din start! Dacă ești și nesimțit … ești perfect… incepi sa devii roman!

  2. Nu sunt expert in cercetare, dar cred ca sunt cateva probleme insurmontabile ale Romaniei in acest domeniu. In primul rand, traditia cercetarii nu este de partea noastra. Mai pe sleau, nu prea le avem cu cercetarea. Nu mai credeti in povestile cu marea cercetare romaneasca din timpul comunistilor. A fost o minciuna. In al doilea rand, nu prea exista cercetatori. Afara, universitatile sunt adevarate motoare ale cercetarii. Nu este cazul Romaniei, unde mediul univesitar este un amalgam de incompetenta, plagiat, furaciune, fabrica de diplome fara valoare ( sau cu valoare pentru politrucii de 40-50 ani), fara viziune pe termen mediu si lung si lista poate continua. Scoala doctorala romaneasca este o gluma foarte proasta si in mod evident nu aduce plus valoare in cercetare. Si in al treilea rand si ma opresc aici, nu avem facilitatile necesare. Asa ca a compara cercetarea romaneasca cu cercetarea marilor companii mondiale, e ca si cum am compara TGV cu trenurile CFR…

  3. Românii nu vor cercetare, ci bani nemunciţi.

  4. Inainte de a aloca bani cercetarii trebuie sa stii pentru ce ii aloci. ii arunci pe niste prostii reciclate a suta oara sau ai niste teme serioase de cercetare pe care le finantezi? Pina acum cercetarea in Romania a fost o gluma, banii pe cercetare au fost risipiti, nici macar cercetarea militara nu e serioasa la noi.
    Ar exista citeva teme de cercetare care ar merita finantate guvernamental (in sanatate – terapii novatoare anticancer, medicina regenerativa, combaterea imbatrinirii, cerecetare militara – roboti de lupta, mijloace de transport etc), dar astea depasesc deja nivelul conceptual al politicienilor nostri si nu numai al politicienilor.

  5. Păi asta e ceva gen România vs capitalism, comparăm mere cu pere: România este un stat socialist care, automat, încurajează lenea, alea sunt niște organizații care concurează nu numai între ele ci și cu toate celelalte. Alea sunt pe o piață concurențială, sunt orientate pe profit, automat se organizează către eficiență, un stat care promovează asistența socială se duce, automat, fix invers, către prosteală.
    Organizații gen Nintendo nu plătesc pensii speciale așa, fără rezultate, ci premiază exclusiv pe șefii care produc valoare: dacă la sfârșit de an iese Excelul pe plus, OK, dau niște bonusuri cât 1000 de salarii de parlamentar, dar dacă Excelul iese pe minus, șefii ăia pleacă toți acasă. Fără pensie specială.
    (așa, ca glumă, imaginați-vă cam ce fețe ar face șefii de la Nintendo dacă ar asista la o ședință a Parlamentului României)