G4Media.ro

Restricțiile Covid din Europa: Competiții sportive fără public, fără adunări, fără cluburi…

Sursa foto: Pixabay

Restricțiile Covid din Europa: Competiții sportive fără public, fără adunări, fără cluburi și cu Crăciun în familie restrânsă / Situația la zi din Germania, Franța, Austria, Marea Britanie și Olanda

Ministrul german al sănătății promite un Crăciun fără izolare, însă petrecerile de Crăciun și de revelion sunt limitate la maxim 10 persoane. În Franța, tulpina Omicron acoperă deja 20% din cazurile noi, iar guvernul accelerează impunerea unui ”permis de vaccinare” pe care președintele Macron l-ar dori impus și la locurile de muncă. În Olanda și Marea Britanie s-au anulat sărbătorile organizate în spații publice și se impun restricții mai dure din cauza noii tulpini Covid, în timp ce Austria tocmai iese din izolare.

La nivelul Uniunii Europene, certificatul verde pentru călătoriile în Europa va fi valabil 9 luni de la finalizarea primului ciclu de vaccinare, a stabilit marți Comisia UE. Noua regulă este obligatorie pentru toate statele membre, însă durata certificatului după a treia doză nu a fost încă determinată. Motivul: „mai avem de colectat dovezile științifice” referitoare la imunitatea conferită de rapel, vin explicațiile de la Bruxelles, citate de Corriere della Sera.

Dacă la nivelul UE se încearcă coordonarea restricțiilor de călătorie, la nivelul fiecărei țări măsurile diferă de la relaxare, la noi măsuri restrictive, în preajma sărbătorilor de iarnă.

Germania

„Fără izolare înainte de Crăciun”, a asigurat ministrul Sănătății Karl Lauterbach, însă un nou set de măsuri urmează să fie impus din 28 decembrie.

Restricțiile pentru nevaccinați nu se vor schimba în această țară: aceștia vor pot intra doar în supermarketuri și farmacii, și doar cu un test pe mijloacele de transport în comun și la locul de muncă.

Pentru cei vaccinați și recuperați, însă, se aplică noi măsuri. Nu se pot face întâlniri, acasă, cu grupuri de mai mult de 10 persoane. În plus, toate evenimentele sportive se vor desfășura fără public. Nu ne vom putea organiza petreceri pentru a saluta noul an, iar artificiile sunt interzise și​​discotecile și cluburile sunt închise.

Restaurantele rămân deschise doar pentru persoanele vaccinate.

Franţa

Guvernul francez accelerează „permisul de vaccinare”, care ar trebui să fie discutat în parlament până în prima jumătate a lunii ianuarie. Incidența a ajuns la 545 de cazuri pe săptămână la fiecare 100.000 de locuitori, însă în Paris sunt duble, iar varianta Omicron acoperă acum 20% din cazurile noi.

Pentru prima dată din luna mai, au fost peste 3.000 de pacienți la terapie intensivă. Anunțul președintelui Macron privind un „permis de vaccinare” în ianuarie a avut efectul scontat: rezervările pentru prima doză s-au dublat și ajung acum la aproximativ 26.000 pe zi. El a discutat într-adevăr ipoteza de a face vaccinarea obligatorie la locul de muncă, dar guvernul a precizat marți că versiunea inițială a textului nu prevede acest lucru.

Marea Britanie

Sadiq Khan, primarul Londrei, a anulat Revelionul în Trafalgar Square. Dacă guvernul lui Boris Johnson pare să dorească să permită cetățenilor să sărbătorească Crăciunul, este probabil ca mai multe restricții să fie declanșate de Boxing Day. Virusul și varianta Omicron continuă însă cursa: încă 90.000 de cazuri noi doar marți.

„Nu există date care să justifice măsuri mai stricte de Crăciun”, a subliniat Johnson, dar în spatele cuvintelor sale ar exista o fractură în executiv, mulți miniștri s-au opus înăspririi regulilor.

Experții, potrivit procesului-verbal al comisiei de urgență, ar fi preferat o intervenție mai rapidă: în multe sectoare cheie este lipsă de personal. În spitalul St Thomas, unde Johnson a fost tratat când a avut Covid, 10% dintre medici și asistente sunt absenți deoarece sunt pozitivi și toate intervențiile neurgente au fost anulate.

Austria

Viena a revenit la viață: magazinele s-au redeschis, o dată cu piețele de Crăciun. De sărbători sunt permise până la 25 de persoane, însă numai dacă sunt vaccinate. După trei săptămâni de izolare națională, care s-a încheiat pe 12 decembrie, infecțiile au scăzut dramatic, de la 13.000 de cazuri zilnice la sfârșitul lunii noiembrie, la mai puțin de 2.000 actuale, iar restricțiile stricte rămân în vigoare doar pentru cei nevaccinați.

În timp ce Austria se redeschide pe plan intern, au fost introduse limite mai stricte pentru cei care sosesc din străinătate: această țară este una dintre cele 8 țări UE, alături Italia, Portugalia, Grecia, Cipru, Irlanda, Letonia și Suedia, care prevăd obligația unui test negativ pentru toți călătorii care sosesc din alte state ale Uniunii, inclusiv dacă sunt vaccinați.

Din 20 decembrie pot intra n țară doar cei care au primit deja a treia doză. Pentru alte persoane vaccinate sau vindecate, este necesar un test negativ. Pentru carantina neimunizată, de zece zile.

Olanda

Cele mai dure restricții sunt aplicate în Olanda. Aici, restaurantele, cluburile, cinematografele, muzeele și teatrele sunt închise. De Crăciun, olandezii vor putea primi acasă doar 4 oaspeți.

În această țară marți era o medie pe șapte zile de 13.500 de cazuri, în scădere față de vârful înregistrat la finalul lunii noiembrie, când s-a realizat recordul de la începutul pandemiei: o medie de peste 22 de mii de cazuri noi zilnice.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

6 comentarii

  1. Deci ajuta certificatul și vaccinarea , maxim . De nu se poate :)))

  2. Vaccinarea in masa a salvat vieți (cei in vârsta, cronici), dar a eșuat in a preveni închiderile.
    Tot lockdown-urile fac minuni, cum zicea un medic de pe la noi.

  3. V-ati vaccinat degeaba oilor obediente,trist este ca inca-si bat joc de voi si de sanatatea voastra si va cheama la boostere pe raspunderea voastra. Ps 75 de ani,la atat a limitat Pfizer datele in legatura cu serul lor iar voi nu aveti nimic impotriva!

  4. „Bune” dozele. „Imunizează” șeptelul de nu se poate….
    ȘI LE VINE ȘI A PATRA DOZĂ!

  5. Noua normalitate 4 doze pe an!