G4Media.ro

Reacție fulger a lui Florin Iordache: A depus o inițiativă de modificare…

Reacție fulger a lui Florin Iordache: A depus o inițiativă de modificare a legii referendumului prin care îl obligă pe președintele României să întrebe CCR dacă întrebările pe care vrea să le supună consultării populare respectă legea fundamentală

Deputatul PSD Florin Iordache a depus vineri la Parlament o inițiativă de modificare a legii referendumului prin care îl obligă pe președintele României să solicite controlul Curții Constituționale asupra întrebărilor pe care vrea să le pună la referendum.

Proiectul a fost depus de Iordache la o zi după decizia CCR prin care au fost respinse inițiativele legislative de revizuire a Constituției, depuse de Putere și de Opoziție în urma referendumului din 26 mai. Curtea e decis, cu unanimitate de voturi, că nu pot fi interzise prin Constituție amnistierea și grațierea infractorilor condamnați pentru corupție, deoarece ar fi suprimată demnitatea umană și principiul egalității.

Propunerea concretă a lui Florin Iordache:

  • La articolul 11 (al legii 3/2000), după alineatul (1), se introduce un nou alineat, aineatul (11), cu următorul cuprins:
    • (11) – Înainte de trimiterea spre consultare Parlamentului, președintele României solicită Curții Constituționale să constate faptul că întrebările referendumului se încadrează în limitele revizuirii prevăzute de art. 152, alin. (2) coroborat cu art. 1, alin (3) și art. 16 din Constituție

Cum explică Iordache inițiativa legislativă:

  • Prezenta modificare se consideră impedios (sic!) necesară având în vedere recentul punct de vedere prin care Curtea a statuat că o interdicție constituțională prestabilită în privința vocației cetățenilor care au săvârșit o anumită categorie de infracțiuni de a beneficia de amnistie sau grațiere încalcă principiul egalității, garanție a drepturilor și libertăților fundamentale, precum și demnitatea umană, valoare supremă a statului român.

Curtea Constituțională a explicat joi motivele pentru care a respins inițiativele legislative prin care se propunerea interzicerea, prin Constituție, a amnistiei sau grațierii infractorilor condamnați pentru corupție, susținând că măsura ar încălca principiul egalității și ar echivala cu o suprimare a demnității umane.

Decizia a fost luată cu unanimitatea celor opt judecători prezenți. A absentat Simina Tănăsescu, fosta consilieră pe probleme constituționale a președintelui Iohannis, numită de acesta în funcția judecător CCR. Tănăsescu și-a preluat mandatul în luna iunie.

”Curtea a statuat că o interdicţie constituţională prestabilită în privinţa vocaţiei cetăţenilor care au săvârșit o anumită categorie de infracţiuni de a beneficia de amnistie sau graţiere încalcă principiul egalităţii, garanţie a drepturilor şi libertăţilor fundamentale, precum şi demnitatea umană, valoare supremă a statului român. Propunerea legislativă de revizuire a Constituţiei României limitează în mod excesiv puterea statului şi marja sa de apreciere, afectând, în mod nepermis, exercitarea puterii publice în favoarea/ beneficiul cetăţenilor. Astfel, o categorie de cetăţeni este privată de o vocaţie pe considerente cu caracter circumstanţial, ceea ce, în această privinţă, echivalează cu o suprimare a demnităţii umane şi a principiului egalităţii”, se arată în minuta Curții Constituționale (citește integral aici).

Foto: Deputatul PSD Florin Iordache. Sursa: Inquam Photos / Octav Ganea

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

25 comentarii

  1. Asa-s astia de la Caracal, fulgeratori. Oltenii, in general, vorbesc si actioneaza rapid, de foarte multe ori chiar mai repede decit gindesc.

  2. In conditiile in care presedintele nu stie cum il cheama, sau raspunde cu intarziere pentru ca trebuie sa se uite in CI, asa ii trebuie.

    • Va plictiseste, nu? La desene animate banuiesc ca e mai simplu.

    • nu zici rau, dar pe ideea asta, si psd va pati tot ce trebuie pt ca fura si mint. respectiv vor ramane ca ciuma rosie in istorie. si vor raspunde si penal. nu mai e chiar asa mult pana acolo.

    • Ionascu e clar slugă PSD.

  3. Băi Ciordache, CCR a zis că nu se poate scrie in Constituție, dar nu împiedică Parlamentul să dea o lege prin care să faceți ce zice poporul!
    Hai sa vedem cat de repede o scrieti pe asta!!
    Și nu, referendumul nu e inutil, chiar daca a rămas cu rol consultativ; poporul v-a spus clar că nu e de acord cu amnistia și grațierea! Că până atunci tot obăgați la înaintare că asta vrea poporul!
    Daca cumva faceți asta, incalcati voința suverană a poporului, pricepi???
    Dar despre cealaltă întrebare, ce zici Ciordache?!? Aia a fost constituțională, nu???

  4. Iordache manipuleaza ca toti ceilalti de doua zile! Referendumul nu a fost pentru modificarea Constitutiei ci doar de consultare a poporului. Au gresit cei care au depus (parlamentari) propunerea de modificare si atat. Interzicerea amnistiei si gratierii pe coruptie se poate face si cu alte instrumente, iar OUG pe justitie oricum a primit unda verde. Da, na, psd-eii manipulatorii pana la capat.

  5. Nu CCR, si PSD-ALDE-UDEMR-PMP, care reprezinta majoritatea judecatorilor CCR.

  6. Referendumul si validarea lui a fost facuta conform legii de CCR . Problema este in miinile clasei politice, care are datoria sa puna in practica vointa populara . CCR-ul nu a facut decit sa respinga o initiativa legislativa , o respingere partiala dealtfel . Clasa politica in totalitatea ei trebuie sa puna insa in practica rezultatul referendumului si este obligatia ei de a respecta legea si de a gasi solutiile de a face asta .Referendumul si validarea lui a fost facuta conform legii de CCR . Problema este in miinile clasei politice, care are datoria sa puna in practica vointa populara . CCR-ul nu a facut decit sa respinga o initiativa legislativa , o respingere partiala dealtfel . Clasa politica in totalitatea ei trebuie sa puna insa in practica rezultatul referendumului si este obligatia ei de a respecta legea si de a gasi solutiile de a face asta . Propunerile spuse in text , sunt posibile datorita recomandarilor CCR pentru viitor . Asta spune CCR-ul si anume exprimarea vointei electorale de natura politica ,ce trebuie respectata de statul roman (invalidarea referendumului nu poate fi admisa ) si conchide prin necesitatea viitoare de reglementare mai stricta si de compunere a unui cadru legal mai riguros.
    Concluzia este una singura : Referendumul este valid si cei ce sunt in masura si obligati totodata, sa pune in aplicare acest deziderat popular , trebuie sa o faca . Recomnadarile facute de CCR privesc doar viitorul .

  7. Astia sunt nebuni? Intrebarile de la Referendum nu s-au referit la modificarea constitutiei. Ele au fost urmatoarele:

    1. „Sunteţi de acord cu interzicerea amnistiei şi graţierii pentru infracţiuni de corupţie?”
    2. „Sunteţi de acord cu interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanţelor de urgenţă în domeniul infracţiunilor, pedepselor şi al organizării judiciare şi cu extinderea dreptului de a ataca ordonanţele direct la Curtea Constituţională?”

    Dupa Referendum, la votul masiv al Romanilor in favoarea celor doua intrebari, existau doua variante: transpunerea intr-o lege adoptata de parlament (dar cine sa o faca?), sau printr-un articol in Constitutie (ceea ce nu accepta CCR acuma).

    Asa ca ce vrea Iordache este o ineptie, deoarece cele doua intrebari sunt legitime, dar transpunerea lor in realitate nu se poate face la aceasta ora prin modificarea Constitutiei , ci prin lege!

  8. Poate ALTĂ ÎNTREBARE nu cea pusa consultării populare.

  9. Exista probabilitatea ca intreg textul CCR-ului , ce se incheie cu recomandari viitoare ,urmat imediat de cererea din textul de mai sus , sa aiba scopul de a bloca un eventual nou referendum ,supus votului popular si pus in practica de presedinte, concomitent cu viitoarele alegeri prezidentiale .

  10. A gasitvde cuviinta acest Ciordache sa iasa la rampa cu inca o „initiativa” de parca nu ar fi fost destule,interpretand dupa bunul plac si in favoarea celor de teapa lor,un singur fapt ii poate limpezi pe astia” votul masiv anti PSD !

  11. Kkțel Ciordache să ne explice cât de clară și constituțională a fost întrebarea de la referendumul pt ” familia tradițională”…Cum suna?? Sunteți de acord că parlamentul să modifice constituția după cum vor mușchii lui? Cât de clară era întrebarea pt prostime?? Cât de informații erau cetățenii prin modul în care a fost pusă?
    Acel referendum nu încalcă cumva drepturile omului și viața lui privată, drepturi stipulate in Constituție?? Daca acel referendum era validat, întrebarea era constituțională?
    ce rapizi sunt ei când e vorba de blocarea anti-corupției, când poporul cere să nu se dea amnistie se fac că plouă…
    Ciordache, bagă la cap: cu sau fara scriere in constituție, POPORUL NU VREA AMNISTIE ȘI GRAȚIERE! referendumul a fost făcut pt a întreba poporul ce vrea, că urmare la atacurile voastre repetate și amenințarea voastră zilnica de a da OUG pentru amnistie și grațiere! De asta a fost făcut referendumul, să vă spună clar că trebuie să vă potoliți ( mai ales că băgați tot timpul la înaintare poezia cu „asta vrea poporul”)!!

  12. Comuniştii trebuie stârpiți în acelaş mod în care i’a adus Lenin la putere în CCCP. Adică prin teroare şi crimă. Cred că la noi ar trebui început cu o alergare cu furcile în Parlament şi prin alte instituții comuniste. Nimic nu s-a schimbat în bine în țara asta.

  13. Iar se caca prostul ăsta comunist în drum? Așa politicieni proști și hoți ca in ultimii ani nu a mai avut romanica niciodată. Votați psd pe viață?

  14. Ciordache!
    La facultățile de Caracal ai invatat bine?
    Drept constituțional?
    Sau degeaba.
    Esti penibil ca nu ai inteles intrebarile.
    Sau oportunistul de serviciu.
    Mai bine faci o lege si te bagi in CCR.
    Ca acolo sunt fratiorii tăi in drept constituțional.
    Fratiori de infractori.

  15. Poporul Roman este peste CCR si de acolo da muie CCR-ului.
    CCR-ul nu are dreptul sa se pronunte, are dreptul doar sa ieie muie de la poporul
    Roman.

  16. linsajul fizic este constitutional?!
    ca se poate aplica constitutiei acestui neconstitutionalist!

  17. Constitutia emana de la popor si nu de la CCR. Poporul participa sau nu la Referendum. Punct.

  18. Un bufon la curtea parlamentului , care se crede inteligentul care poate emite orice proiect de lege in defavoarea poporului .

  19. Folosirea CCR in scopul atingerii obiectivelor care favorizeaza puterea .

  20. Mi se pare absurd ca schimbarea Constitutiei sa fie constitutionala. In esenta, in felul acesta, nu se poate aduce nici o modificare pentru ca ar fi neconstitutionala.