G4Media.ro

Primele rețele de contagiune cu COVID-19 din România – Studiu interdisciplinar al…

Structura initiala a retelei de contagiune a Covid-19 în Romania / Foto: Unibuc.ro

Primele rețele de contagiune cu COVID-19 din România – Studiu interdisciplinar al cercetătorilor de la Universitatea din București: 5% dintre cei cu noul coronavirus l-au transmis direct la peste 50% din celelalte cazuri

“Grupul de cercetare a grafurilor și rețelelor sociale GraphNets din cadrul Facultății de Sociologie și Asistență Socială, Universitatea din București, a analizat informațiile cu privire la primele 308 cazuri confirmate cu Covid-19 – ca urmare a expunerii la emițători de SARS-CoV-2, în România, la nivel național. Analiza statistică a folosit instrumente de cercetare specifice domeniului de studiu al rețelelor sociale”, anunță Universitatea din București, care publică rezultatul acestui grup: decuparea structurii inițiale a rețelei de contagiune a Covid-19 în România.

“Cele mai multe cazuri de transmitere provin de la un număr restrâns de persoane (vezi Figurile 1, 2 și 3). Specific, cinci procente dintre cei raportați oficial cu noul coronavirus l-au transmis direct la peste 50% dintre celelalte cazuri observate (vecinătate de gradul 1). Cu alte cuvinte, o parte importantă din circulația Covid-19 a fost favorizată de un număr restrâns de persoane (hub-uri de transmitere sau răspândire). În această etapă de răspândire a Sars-CoV-2, diminuarea numărului de hub-uri de transmitere directă este esențială. În efect, este de așteptat să contribuie la scăderea majoră a numărului de persoane infectate”, spun cercetătorii de la Universitatea din București.

“În cazul în care măsurile de prevenire și limitare, comunicate de autorități, nu sunt respectate, numărul acestor hub-uri de răspândire directă este foarte probabil să crească, generând o inflație semnificativă a numărului de cazuri”, avertizează aceștia.

GraphNets este o structură de cercetare interdisciplinară a Facultății de Sociologie și Asistență Socială de la Universitatea din București. Echipa implicată în studiul Covid-19 în România este compusă din: Marian-Gabriel Hâncean (coordonator), Constantin VicăBianca-Elena MihăilăAdelina Alexandra StoicaIulian Oană și Paul Hrimiuc.

Citește analiza integrală pe Edupedu.ro

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

7 comentarii

  1. 1 – cum au avut ei acces la informatiile respective ca nu sunt publice.
    2 – stie toata lumea cum a inceput: cu cei 2 raspandaci

    • Virusul s-a transmis datorita indolentei si incompetentei autoritatilor care luau temperatura celor intrati in tara si ii rugau frumos sa completeze formulare cu locul de unde vin, apeland la constiinta acestora.
      Autoritatile nu au luat masuri categorice cu cei aflati in carantina si izolare iar acum ne tin pe toti consemnati la domiciliu, ruinandu-ne afacerile.
      Principalul vinovat, dupa parerea mea este ,,specialistul” Arafat

  2. ###”O mica contributie la sanatatea, progresul si dezvoltarea Romaniei”.

  3. Militianul infectator este cumulard. Pensie speciala + reangajare in sistemul de stat. La primarie. Si poate in alte locuri. Afaceri cu statul ?

    • Milițianul a contaminat jumate de țară, dar datele au devenit secrete, că deh, cei cu pensie specială și cu încă un salariu la stat au statut special.
      De altfel la tupeul lui, îi scuipa pe toți din spital, care veneau să-l îngrijească, iar acestia nu au avut curajul să spună ceva, nici să facă plângere penală?
      Oare de ce?
      Legea cică s-a modificat fiind mai aspră cu cei care împrăștie virusul, DAR NU se aplică retroactiv, adică militianul scapă!
      Oare de ce?

    • militianu si amiralu sunt buni de filme cu Bond
      unu ataca spitalu MAI, celalalt guvernu

      apoi bagi in tara 100k din italia si spania fara sa-i testezi sau izolezi

  4. Da… interesant studiu. Din pacate continuarea lui nu mai este posibila.
    Guvernantii au luat o decizie aberanta (in opinia mea) de a nu mai comunica impartirea pe regiuni a noilor cazuri aparute.
    Mai mult ca sigur vor deconta aceste masuri la vot.