G4Media.ro

Preşedintele CNCD: Nu am văzut niciodată o listă de partid contestată în…

sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Preşedintele CNCD: Nu am văzut niciodată o listă de partid contestată în instanţă pentru nerespectarea egalităţii de gen. Să testăm Justiţia şi să punem judecătorul să interpreteze dacă o listă este corect alcătuită

Preşedintele Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării, Asztalos Csaba, le-a recomandat organizaţiilor neguvernamentale să se adreseze Justiţiei când constată că există liste de partid în care nu este respectat principiul egalităţii de gen, relatează Agerpres.

El a menţionat, la dezbaterea „Egalitatea de şanse pe bune”, organizată de Comisia pentru drepturile omului din Senat, că nu vede probleme în sistemul legislativ, iar Legea 202/2002 privind egalitatea de şanse şi de tratament între femei şi bărbaţi are prevederi „foarte clare”.

Partidele politice au obligaţia de a asigura reprezentarea de gen. Nu am văzut niciodată o listă de partid contestată în instanţă pe acest subiect. Să testăm Justiţia şi să punem judecătorul să interpreteze dacă o listă este corect alcătuită din punctul de vedere al acestui principiu. Aceasta este o sugestie şi către organizaţiile neguvernamentale. (…) Nu am văzut acest lucru până acum, aşa cum nu am văzut nici contestarea unei decizii administrative de constituire a unui consiliu de administraţie în companii de stat sau private care nu respectă aceste prevederi. Aceste decizii sunt motive de sancţionare contravenţională, dar, din punctul meu de vedere, sunt şi motive de nulitate a acestora. Aici avem o problemă reală în a testa instrumentele legislative pe care le avem, să vedem cum reacţionează Justiţia”, a afirmat Asztalos Csaba.

Potrivit preşedintelui CNCD, aplicarea prevederilor legale ar conduce la creşterea numărului victimelor care se vor adresa Justiţiei.

„Noi, la CNCD, interpretăm legea şi spunem că a fost «o declaraţie sexistă», indiferent cine a făcut declaraţia şi inducem încredere în rândul cetăţenilor. Nu am văzut lideri de partide, partide politice să adopte poziţii publice în discurs față de ură şi sexism faţă de femei. Se bagatelizează. Accentul, din punctul meu de vedere, este pe interpretare, aplicare şi atitudine publică”, a evidenţiat Asztalos Csaba.

El a subliniat necesitatea colectării sistematice de date în domeniul egalităţii de gen, care să fie puse la dispoziţie tuturor, inclusiv organizaţiilor neguvernamentale.

„Datele să includă şi măsurarea în societate a stereotipurilor şi prejudecăţilor. Societatea noastră are nevoie în mod constant de o oglindă pentru a ne arăta cum gândim. (…) Să nu uităm de atacurile constante împotriva acestui domeniu în mediul universitar, atacurile împotriva studiilor de gen, de experţii pe care îi scot SNSPA şi Universitatea Bucureşti în specialitate, care, deşi este mare nevoie de ei, cu greu îşi găsesc loc în administraţia publică”, a adăugat Asztalos Csaba.

Preşedintele CNCD a evidenţiat că Legea privind egalitatea de şanse şi de tratament între femei şi bărbaţi împlineşte, în acest an, 20 de ani de la adoptare şi intrarea în vigoare.

„Evoluţia este pozitivă dacă ne comparăm cu anii 2000 – 2002. S-au întâmplat şi lucruri bune. Dar, în continuare, ocupăm primul loc în privinţa mamelor minore, (…) violenţa domestică există în societate, de traficul de persoane nu mai vorbesc. Cel mai grav lucru este că nu adoptăm o poziţie publică când suntem martori la manifestări împotriva femeilor, discurs sexist, discurs de ură şi bagatelizarea acestui comportament în societate. Acestea conduc la hrănirea prejudecăţilor faţă de femei”, a încheiat Asztalos Csaba.

sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

12 comentarii

  1. cum sa-i zic acestui slugoi udmr-ist mai clar: maaaaars ma **** cu egalitatea ****

    • Interesant cum toate institutiile statului au aceeasi abordare: vrei dreptate mergi tu in instanta pe timpul si banii tai!
      Dar de ce sa nu testam daca o lege nu e NEconstitutionala, o institutie nu-si face treaba cf. fisei postului…
      Asa ni se mai dau indicatii „aiurea”!

      Cine se simte pagubit sa se descurce

  2. Eu as contesta legea care pune sexul înaintea competentelor.
    O formatiune politica (cititi, o sa aflati care) a facut desemnarea candidatilor la alegeri prin vot intern. Cumva votul e mai putin democratic?

    • Trebuie interzise listele de partid si starpit fenomenul prin care l3pre ca Sosoaca devin parlamentari in Romania.

    • Nu știu după ce lege a competențelor funcționați dvs, dar cum vă ies 20 la 1 bărbați-fenei pe competențe la o paritate de 1 la 1 fizic?

    • Camd toti candidații, toti miniștrii, toti cei aflati in fruntea tarii sunt bărbați, incepi si trebuie sa ai dubii. Normal ca bărbații isi vor vota colegii bărbați. Cum sa ajunga vreo femeie într-o funcție ca lumea, sa fie o femeie recunoscuta ca e mai buna decât un bărbat? Niciodată.

    • @Cineva: inafara de misoginii irecuperabili, orice barbat cu mintile la purtator este de acord ca exista femei mai destepte decat 95% din barbati. Deci nu aici este problema, unde crezi tu.

      Problema este ca barbatii si femeile au interese diferite si, daca ai vrea sa angajezi/alegi/numesti, la paritate de 1:1, pe merit, femei in domenii preferate de barbati (sau invers, barbati in domenii preferate de femei), ramai fara resursa umana de sexul respectiv.

      Ca sa nu te infoi, iti dau ca exemplu asistentele medicale sau invatatoarele/educatoarele: daca vrei sa angajezi, la paritate 1:1, cei mai buni din domeniu, dai cu tunul si nu gasesti barbati care sanse incadreze, in numarul pe care il vrei tu.

      Asa ca o angajezi pe @Draggy si gata! 😈

  3. Exista in Romania pitoreasca, in subordinea guvernului, o asa-numita Agentie Nationala pentru Egalitate de Sanse intre Femei si Barbati (pe scurt ANES, cu site anes.gov.ro), de fapt o sinecura politica ascunsa bine, unde se freaca menta pe bani frumosi.
    Tocmai acolo, egalitatea nu se respecta, femeile reprezentand 80-90% din personal! 🙂
    Daca nu credeti, cautati sectiunea „Declaratii de Avere”, acolo se poate vedea cam care e procentul…

  4. Csaba ce zice de egalitatea de gen de pe listele din Ungaria?

  5. Sa vorbim calificat:

    1) Legea 202/2002 privind egalitatea de şanse şi de tratament între femei şi bărbaţi prevede că partidele politice au obligația să „asigure reprezentarea echilibrată a femeilor și bărbaților în propunerea candidaților la alegerile locale, generale și pentru Parlamentul European„. Nu exista alte indicatii despre ce se intelege sau cum se obtine această reprezentare echilibrată!

    2) Legile electorale care reglementează alegerile locale (L 115/2015, art. 7 (1)), naționale (L 208/2015, art.52 (2)) și europene (L 33/2007, art. 16 (8)) conțin un singur articol referitor la acest aspect: „Listele de candidați pentru alegerea membrilor din România în Parlamentul European se întocmesc astfel încât să asigure reprezentarea ambelor sexe„.

    3) Au mai avut unii ideea sa impuna cumva egalitatea de rezultat si sa adauge la lege sintagma „pe locuri eligibile”, pentru a evita ca femeile sa fie puse pe lista pe ultimele pozitii, astfel incat la numar sa fie paritate, dar la sanse de a fi alese nu.

    Atunci cand sa presupunem ca ajungi la judecator, contestand lista pe asa motiv … e problematic:
    – daca o contesti inainte de desfasurarea alegerilor, nu poti sustine dincolo de orice indoiala rezonabila ca un partid va avea x sau y mandate.
    – daca o contesti dupa desfasurarea alegerilor, este aceeasi problema: orice partid va putea sustine ca ei credeau ca se vor alege toti de pe lista.

    Rezolvarea subreprezentarii (dar nu pana la paritate 1:1, evident) prin forta legii nu functioneaza. 🙁 Trebuie incercat altfel, cu educatia, dar dureaza secole si nici dupa secole nu e clar ca tot atatea femei (destepte) vor fi interesate de politica pe cat barbati (destepti) (presupunem ca atunci nu vor mai fi nepotisme, amantlac si beizadele + vorbim de exemplare destepte ca sa evitam contraexemplele numeroase de azi: Anastase, Udrea, Dancila, Firea, etc.).

    • Faceți si liste de bărbați care nu ar trebui sa fie in politica, care ne arata ca bărbații deștepți nu sunt interesați de politica. Pentru ca e aceeași situație si la bărbați. Oamenii întregi la minte nu se baga in mizeria de politica românească, definita si construita asa mizerabil de… bărbați, dupa chipul si asemănarea lor.
      Pe lângă asta, femeile au si alte constrangeri. Responsabilitatea creșterii copiilor e aproape exclusiv a lor in orice familie din tara asta, plus sexismul si piedicile specifice cu care un bărbat nu se va confrunta.

  6. Faptul ca nu prea sunt barbati destepti in politica nu face decat sa confirme ideea cu numarul legat de interesele diferite intre se_xe. Sunt doar cativa barbati destepti in politica, iar femei, proportional mai putine (printre altele, relativ important ca factor dar nu exclusiv, cu gradul de interes).

    Sunt multi (majoritatea) barbati vai steluta lor in politica iar femei vai sufletul lor, proportional mai putine (printre altele, relativ important ca factor dar nu exclusiv, cu gradul de interes).

    Sunt si cativa barbati complet id_io_ti in politica dar si femei complet id_io_ate in politica, proportional mai putine (printre altele, relativ important ca factor dar nu exclusiv, cu gradul de interes).

    Sigur ca nu interesul pentru politica este singurul factor, sigur ca exista si se_xism si discriminare (fiind atat de multi politicieni vai de steaua lor), dar nu pare sa fie factorul determinant.
    Gandeste-te la educatoarele din gradinite … ce pare sa indice numarul lor coplesitor?