G4Media.ro

Președinta Înaltei Curți, scrisoare pentru șeful Curții Constituționale: În UE, doar Austria…

Președinta Înaltei Curți, scrisoare pentru șeful Curții Constituționale: În UE, doar Austria are la nivelul Curţii Supreme completuri specializate pe corupţie

Şefa Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Cristina Tarcea, i-a trimis preşedintelui Curţii Constituţionale, Valer Dorneanu, un răspuns primit de la Reţeaua Preşedinţilor Curţilor Supreme de Justiţie din Uniunea Europeană, în care se arată că, la nivelul instanţelor supreme, doar Austria are completuri specializate în dosare de corupţie, transmite Agerpres.

Adresa semnată de Tarcea a fost trimisă joi Curţii Constituţionale şi a fost publicată pe site-ul Instanţei supreme.

„Cu referire la dosarul nr. 642E/2019, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a adresat la data de 12 aprilie următoarea întrebare Reţelei Preşedinţilor Curţilor Supreme de Justiţie din Uniunea Europeană: Dispuneţi la nivelul Curţii Supreme sau la nivelul altor instanţe naţionale de completuri specializate în cauze de corupţie?”, se precizează în adresa transmisă CCR.

Potrivit documentului, au fost primite 19 răspunsuri, acestea fiind grupate pe trei categorii.

* 13 state care nu au la nivelul Curţii Supreme, nici la nivelul altor instanţe inferioare completuri specializate în cauze de corupţie: Germania, Lituania, Danemarca, Ungaria, Irlanda, Suedia, Olanda, Polonia, Finlanda, Cipru, Norvegia, Spania, Marea Britanie.

* 5 state care nu au la nivelul Curţii Supreme completuri specializate în cauze de corupţie, dar au la nivelul altor instanţe fie completuri specializate, fie judecători specializaţi: Croaţia, Slovacia, Cehia, Grecia, Slovenia. Slovenia are secţii specializate la nivelul a 4 instanţe, competente să judece mai multe categorii de infracţiuni, printre care şi infracţiuni de corupţie.

* Austria are la nivelul Curţii Supreme completuri specializate în cauze de corupţie.

„Concluzie. Cu excepţia Austriei, Curţile Supreme afiliate Reţelei Preşedinţilor Curţilor Supreme de Justiţie din Uniunea Europeană nu au completuri specializate în cauze de corupţie”, se mai arată în adresa trimisă CCR.

Curtea Constituţională urmează să reia vineri dezbaterea în cazul sesizării lui Florin Iordache privind un posibil conflict juridic între Parlament şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pe tema completurilor specializate în dosare de corupţie.

Vicepreşedintele Camerei Deputaţilor Florin Iordache susţine că Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a refuzat să constituie completuri specializate, aşa cum prevedea Legea 78/2000 privind prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie.

În replică, Cristina Tarcea a arătat că vicepreşedintele Camerei Florin Iordache a formulat sesizarea în cazul completurilor specializate cu încălcarea voinţei Curţii Constituţionale, care a stabilit anterior, cu referire la funcţia de prim-ministru, că atribuţiile constituţionale nu pot fi delegate. Anterior, ea declarase că în ultimii 15 ani au fost soluţionate de Instanţa supremă 170 de dosare care intră sub incidenţa legii privind prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie.

Pe 25 martie, vicepreşedintele Camerei Deputaţilor Florin Iordache anunţa că a sesizat CCR privind un conflict juridic de natură constituţională între Parlament şi Instanţa supremă. Sesizarea a fost făcută în perioada în care preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, şi-a delegat atribuţiile lui Florin Iordache.

Luni, un complet format din cinci judecători de la Instanţa supremă a amânat, pentru 20 mai, dosarul angajărilor fictive de la DGASPC Teleorman, în care Liviu Dragnea a fost condamnat în primă instanţă la 3 ani şi 6 luni închisoare cu executare pentru săvârşirea infracţiunii de instigare la abuz în serviciu.

Avocaţii lui Dragnea au solicitat amânarea dezbaterilor până pe 19 aprilie, când Curtea Constituţională urmează să ia o decizie cu privire la completurile specializate pe cazurile de corupţie.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Citește și:

Cum a combătut președinta ÎCCJ sesizarea lui Iordache împotriva completurilor de trei judecători: Dragnea nu a respectat deciziile CCR când și-a delegat atribuțiile / La Înalta Curte toți judecătorii sunt specializați pe corupție / ”Ni se cere acum să punem cu mâna judecatorii care vor judeca dosarele de corupție”

Florin Iordache, întrebat dacă e o coincidență că a sesizat CCR după ce avocații lui Dragnea au ridicat aceeași problemă: ”Nu, în nici un caz”

SURSE Tensiune maximă la ședința CCR. Dorneanu face presiuni pentru pronunțarea unei soluții la ședința de azi în cauza Iordache-Dragnea-completurile de trei/ Unii judecători vor amânarea cauzei

Sesizarea lui Iordache privind completurile de trei judecători de la ÎCCJ, pe masa CCR / O decizie favorabilă l-ar putea scăpa pe Dragnea de condamnarea în dosarul angajărilor fictive

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

18 comentarii

 1. Un demers inutil din moment ce toata campania anti-justitie se bazeaza pe argumente de ganul „o fi hotie in restule Europei, dar conform legilor si constitutiei, in Romania e ok”.

  • Mi-e util mie. Imi reaminteste ca nu toti romanii sunt cretini si lichele.

   Mai avem si oameni normali.

  • madam trebuia doar sa aplice urmatoarele legi:

   A. Legea nr. 304/2004

   privind organizarea judiciara prevede la

   art. 19 alin. (3)

   (3) La începutul fiecărui an, Colegiul de conducere al Înaltei Curți de Casație și Justiție, la propunerea președintelui sau a vicepreședintelui acesteia,

   POATE APROBA

   înființarea de complete specializate

   în cadrul secțiilor Înaltei Curți de Casație și Justiție,

   în funcție de numărul și natura cauzelor, de volumul de activitate al fiecărei secții, precum și de specializarea judecătorilor și necesitatea valorificării experienței profesionale a acestora.

   http://legislatie[.]just[.]ro/Public/DetaliiDocument/64951#id_ttlA870_ttl

   B. Legea nr. 78/2000

   privind prevenirea, descoperirea si sanctionarea faptelor de coruptie prevede la

   art. 29 alin. (1)

   „pentru judecarea in prima instanta a infractiunilor prevazute in prezenta lege, se constituie complete specializate”.

   Art. 29 are forma mai sus mentionata ca urmarea a modificarii stipulate de pct. 23 al art. I din Titlul I, Cartea a-II-a din LEGEA nr. 161 /2003

   privind unele masuri pentru asigurarea transparentei in exercitarea demnitatilor publice, a functiilor publice si in mediul de afaceri, prevenirea si sanctionarea coruptiei

   23. Articolul 29 va avea următorul cuprins:
   „Art. 29. – (1) Pentru judecarea în prima instanţa a infracţiunilor prevăzute în prezenta lege,

   SE CONSTITUIE complete specializate.

   http://legislatie[.]just[.]ro/Public/DetaliiDocumentAfis/43323

   Art. 29 alin. (1) anterior avea forma:

   ‘pentru judecarea infractiunilor de coruptie si a infractiunilor asimilate acestora, prevazute in prezenta lege,

   POT fi CONSTITUITE complete specializate,

   potrivit art. 15 din Legea nr. 92/1992 pentru organizarea judecatoareasca, republicata cu modificarile ulterioare’.

   ————

   C. In cuprinsul Expunerii de motive la proiectul de lege devenit Legea nr. 161/2003 se face referire la

   Conventia penala privind coruptia, semnata la Strasbourg la 27 ianuarie 1999,

   ratificata de Romania prin Legea nr. 27/2002,

   conventie care prevede la

   Art. 20 – Autorităţi specializate

   Fiecare parte adoptă măsurile care se dovedesc necesare pentru ca persoane sau entităţi să fie specializate în lupta împotriva corupţiei.

   Ele vor dispune de independenţa necesară în cadrul principiilor fundamentale ale sistemului juridic al părţii, pentru a-şi putea exercita funcţiile în mod eficace şi libere de orice presiune ilicită.

   Partile vegheaza ca personalul respectiv sa dispuna de

   o PREGATIRE

   si de resurse financiare

   ADAPTATE FUNCTIILOR pe care le exercita”.

   http://www[.]cdep[.]ro/pls/legis/legis_pck.htp_act_text?idt=31708

  • Nu-i este rusine CCR sa judece o asemenea speta ?
   CCR se poate pronunta doar pe constitutionalitate, nu pe legalitate.
   Oricum, deciziile CCR nu se aplica decit in viitor, nu pot fi retroactive, nu pot da inapoi un lucru judecat.
   Ce prostie este ca trebuie sa fie completuri specializate pe coruptie ?
   Este vorba ca un medic oftalmolog sa opereze pe cord, sau un ginecolog sa faca un impant dentar ?
   Exista vreun judecator de la ICCJ sa nu stie ce este coruptia ?
   In ce sa se specializeze ?
   Nu-si da seama un judecator de la ICCJ ca cineva a furat, a luat mita, a facut trafic de influenta, a comis un abuz in serviciu ?

 2. Cei care macelaresc legislatia privind coruptia nici nu inteleg ce este de fapt ! Aceasta legislatie era deja schioapa , prin grija celor direct intertesati din parlament ,avea nevoie de multe ajustari dar in sens contrar celor aplicate !! Aceste modificari trebuiau sa fie facute dupa ce erau consultati : procurori, avocati, judecatori, ong-uri, cetateni si nu asa cum s-a facut ! Complet specializat nu poate exista decat dupa ce judecatorii au facut niste cursuri, au absolvit niste examene si nu asa, ca x are vechime in instanta peste y ani !!! Pe scurt : infractori ca Sultanul nu pot face legi , in veac dar fac in Romania, de 30 de ani !!

 3. Bine, sa se prevada judecatori itineranti la fond ( un proces-doua de coruptie pe luna intr-un judet, alt proces in alt judet etc ) si infrastructura de transport speciala.Un complet de judecata la fond are zeci de dosare la o singura sedinta de judecata, trebuie sa fie un echilibru.in apel… mai e timp de gandire, dar parlamentul nostru are intotdeauna idei, le ajusteaza CCR.

 4. Cand pensionati FOSILA comunista, nu va uitati la ea ca este o sperietoare ?

  • Adevărat zici. Ce dracu cauta fosila aia de la Petre Lazaroiu la CCR ?! Mai are și mandatul expirat. FOSILE comuniste!

 5. Auzi, tanti Tarcea, mai du te dracului si tu acasa ca te o cauta moartea si nu te gaseste.
  Oricum, nu prea ne ai ajutat sa scapam de mafiotul din Teleorman.
  Mortii mamii lor de PSD-isti!

  • Ai ba dreptate, pai de ce n-o repune pe functie tatucul vostru vernerel pe L. Stanciu care stie sa bage oameni nevinovati la parnaie. Ar urma ad literam directiile lui: mucavei, luluta, zegrean, bica, morar, portocala, onea, culdea, base, udrea, boc, videanu, zegrean, orban, maior numai unu si unu.

 6. Va osteniti degeaba, infractorii aleg Constitutia ce le convine.

 7. madam trebuia doar sa aplice urmatoarele legi:

  A. Legea nr. 304/2004

  privind organizarea judiciara prevede la

  art. 19 alin. (3)

  (3) La începutul fiecărui an, Colegiul de conducere al Înaltei Curți de Casație și Justiție, la propunerea președintelui sau a vicepreședintelui acesteia,

  POATE APROBA

  înființarea de complete specializate

  în cadrul secțiilor Înaltei Curți de Casație și Justiție,

  în funcție de numărul și natura cauzelor, de volumul de activitate al fiecărei secții, precum și de specializarea judecătorilor și necesitatea valorificării experienței profesionale a acestora.

  legislatie[.]just[.]ro/Public/DetaliiDocument/64951#id_ttlA870_ttl

  B. Legea nr. 78/2000

  privind prevenirea, descoperirea si sanctionarea faptelor de coruptie prevede la

  art. 29 alin. (1)

  „pentru judecarea in prima instanta a infractiunilor prevazute in prezenta lege, se constituie complete specializate”.

  Art. 29 are forma mai sus mentionata ca urmarea a modificarii stipulate de pct. 23 al art. I din Titlul I, Cartea a-II-a din LEGEA nr. 161 /2003

  privind unele masuri pentru asigurarea transparentei in exercitarea demnitatilor publice, a functiilor publice si in mediul de afaceri, prevenirea si sanctionarea coruptiei

  23. Articolul 29 va avea următorul cuprins:
  „Art. 29. – (1) Pentru judecarea în prima instanţa a infracţiunilor prevăzute în prezenta lege,

  SE CONSTITUIE complete specializate.

  legislatie[.]just[.]ro/Public/DetaliiDocumentAfis/43323

  Art. 29 alin. (1) anterior avea forma:

  ‘pentru judecarea infractiunilor de coruptie si a infractiunilor asimilate acestora, prevazute in prezenta lege,

  POT fi CONSTITUITE complete specializate,

  potrivit art. 15 din Legea nr. 92/1992 pentru organizarea judecatoareasca, republicata cu modificarile ulterioare’.

  ————

  C. In cuprinsul Expunerii de motive la proiectul de lege devenit Legea nr. 161/2003 se face referire la

  Conventia penala privind coruptia, semnata la Strasbourg la 27 ianuarie 1999,

  ratificata de Romania prin Legea nr. 27/2002,

  conventie care prevede la

  Art. 20 – Autorităţi specializate

  Fiecare parte adoptă măsurile care se dovedesc necesare pentru ca persoane sau entităţi să fie specializate în lupta împotriva corupţiei.

  Ele vor dispune de independenţa necesară în cadrul principiilor fundamentale ale sistemului juridic al părţii, pentru a-şi putea exercita funcţiile în mod eficace şi libere de orice presiune ilicită.

  Partile vegheaza ca personalul respectiv sa dispuna de

  o PREGATIRE

  si de resurse financiare

  ADAPTATE FUNCTIILOR pe care le exercita”.

  www[.]cdep[.]ro/pls/legis/legis_pck.htp_act_text?idt=31708

 8. Madam Tarcea , ce o tot zgudui , cand in lege se prevede in mod clar modul in care trebuiau sa fie alcatuite completele de 5 si respectiv 3 judecatori .
  Faptul ca ICCJ a eludat legea , nu inseamna ca nu ar trebui sa fiti sanctionati , in afara de rejudecarea tuturor dosrelor .

 9. Muică dar în Coreea de Nord cum este??
  Dudă după dudă comite madam Tarcea .
  După cum am auzit doamne a glăsuit din nou.
  Am făcut greșala să adoptăm legislația privind protectia drepturilor omului iar acu încearcă să drege și anume busuiocul. Nu respectăm legea că așa vrea mușchii noștri.
  Doamna este total depășită și ar fi bine să se ceară acasă cum a făcut taica Lazăr.
  Ce mai legea este un cuvânt de dânșii inventat.
  Așta este justițica cu Onea , Negolosco, Lazar precum și tarcele .
  Hai la mitingeală tată …
  Pai nu-i misto plebea pensie de 10000 de lei iar Lazarică și Tarcele 27.000.
  Vă place copiii ??
  Egalitate dar nu pentru cătei.
  Să trăiască Marele Blond @ Tarcele

 10. Bai postaci, dar care va e durererea de v-ati activat toti cu atata disperare?
  Poftim ceva la care sa meditati:
  -MUIE PSD!
  +
  -Puie Mostacilor Mutinisti!

 11. Of of măi măi!!!!!
  Coana Justițica este în mare pericol.Săriți Bampirul înghesuie și anume Jusțiția care -i gata să-și dea duhul.La așa cap așaa căciulă cum zice românul.Văd pe aici mulți aflați în treabă.Unul se exprimă în legătura cu comptence de la CCR. Adicătelea se pronuntă pe constituționalitate dar nu pre legalitate. Noaptea minți frătică care va să zică curat murdar .Un act normativ poate fi neconstituțional dar legal .
  Văleu văleu .. văleu cam asta-i nivelul în piață .
  T@@r@@e Laz!!!@@@r și cu Dej bagă spaima în burghezi.
  Tare mă tem că vom avea anii 50 reloaded cu așa telectuali .

  • Nici o problema , unii au scapat si din perioada anilor ’50 .
   Este un mister total , care sunt criteriile de selectie , ca monica macovei sa fie ministru , livia stanciu judecator la ICCJ si acum la CCR , kovesi mare procurareasa , talica lazar si el procurorul cel mai general , cat despre madam tarcea nu este nimic de spus .
   Atata timp cat justitia din Romania este o mare CLOACA , nu este de mirare ca prine ea misuna tot felul de vietati SCAROASE .

 12. Nici o problema , unii au scapat si din perioada anilor ’50 .
  Este un mister total , care sunt criteriile de selectie , ca monica macovei sa fie ministru , livia stanciu judecator la ICCJ si acum la CCR , kovesi mare procurareasa , talica lazar si el procurorul cel mai general , cat despre madam tarcea nu este nimic de spus .
  Atata timp cat justitia din Romania este o mare CLOACA , nu este de mirare ca prine ea misuna tot felul de vietati SCABROASE .

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.