G4Media.ro

Sesizarea lui Iordache privind completurile de trei judecători de la ÎCCJ, pe…

sursa foto: Inquam Photos/ George Călin

Sesizarea lui Iordache privind completurile de trei judecători de la ÎCCJ, pe masa CCR / O decizie favorabilă l-ar putea scăpa pe Dragnea de condamnarea în dosarul angajărilor fictive

Curtea Constituțională (CCR) dezbate miercuri sesizarea lui Florin Iordache privind completurile de trei judecători de la Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ), o speță care l-ar putea scăpa pe Liviu Dragnea de condamnarea în primă instanță la trei ani și jumătate de închisoare cu executare, primită anul trecut, în dosarul angajărilor fictive.

Potrivit unor surse din cadrul Curții, judecător-raportor pe această speță este Petre Lăzăroiu, un judecător căruia urmează să îi expire mandatul în luna iulie.

Surse juridice au explicat pentru G4Media.ro că CCR a solicitat o serie de informații de la Înalta Curte de Casație și Justiție referitoare la completurile de 3 judecători.

”Au fost cerute informații despre modul de constituire al completurilor de 3 judecători și despre specializarea acestora, începând cu 2009. De asemenea, CCR a solicitat date și despre câte dosare au fost judecate în baza legii 78/2000 (privind prevenirea corupției – n. red.), despre impact și altele”, au precizat sursele citate.

La sfârșitul lunii trecute, Florin Iordache, în calitate de președinte delegat al Camerei Deputaților, a sesizat CCR pentru soluționarea unui presupus conflict între Parlament și Înalta Curte privind inexistența completurilor de 3 judecători specializate pe corupție la ICCJ.

Iordache a preluat strategia apărării în dosarul angajărilor fictive la Protecția Copilului Teleorman, în care Liviu Dragnea a fost condamnat în primă instanță la trei ani și jumătate de închisoare. El a făcut sesizarea la CCR pe când era delegat președinte al Camerei Deputaților, chiar în săptămâna în care Liviu Dragnea a fost internat în spital, acuzând dureri de spate.

Potrivit strategiei avocaților lui Dragnea, preluată de Iordache în sesizarea către CCR, verdictul de condamnare dat în iunie anul trecut nu a fost emis de un complet specializat aşa cum cer legea 78/2000 privind prevenirea şi sancţionarea faptelor de corupţie la articolul 29, legea 304/2004 privind organizarea judiciară la articolele 19 alineatul 3, 35 alineatul 2 şi 36 alineatul 3, precum şi regulamentul privind organizarea şi funcţionarea administrativă a ICCJ. Ultimele două articole de mai sus din legea 304/2004 au fost modificate anul trecut de PSD-ALDE.

În punctul de vedere transmis Curții Constituționale, președinta ÎCCJ, Cristina Tarcea, a solicitat respingerea ca inadmisibilă a sesizării făcute de Iordache, argumentând, pe baza jurisprudenței CCR, că atributul sesizării Curții cu un conflict juridic nu poate fi delegat de președintele Camerei Deputaților.

  • ”Cu privire la cererea care formează obiectul dosarului nr. 642E/2019, vă rugăm să constataţi inadmisibilitatea acesteia, întrucât nu a fost formulată de titularul dreptului de a sesiza Curtea Constituţională cu soluţionarea unui conflict juridic de natură constituţională, conform art. 146 lit. e) din Constituţie, deoarece atribuţia preşedintelui Camerei Deputaţilor de a sesiza instanţa de contencios constituţional nu poate forma obiectul delegării, potrivit paragrafelor nr. 57 şi nr. 59 ale Deciziei Curţii Constituţionale nr. 538/2018”, a transmis Tarcea judecătorilor constituționali.

Un alt punct de vedere a fost transmis Curții Constituționale de către Asociația Vedem Just, sub forma de amicus curiae, și conține cinci argumente pentru care membrii asociației consideră că la ICCJ nu a fost și nici nu este obligatorie înființarea completelor de trei judecători specializate în soluționarea cauzelor de corupție.

Nu în ultimul rând, și PNL a intervenit în această speță. Liberalii au atacat la Curtea Constituţională prevederile din Regulamentul Camerei Deputaţilor referitoare la delegarea atribuţiilor preşedintelui către vicepreşedinţi şi a cerut amânarea sesizării lui Florin Iordache privind un posibil conflict juridic între Parlament şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pe tema completurilor specializate în corupţie.

Punctul nostru de vedere este foarte clar: preşedintele Camerei Deputaţilor nu poate să delege atribuţii ale preşedintelui Camerei Deputaţilor prevăzute de Constituţie către vicepreşedinţi. Tocmai din acest motiv am solicitat Curţii Constituţionale să amâne analiza conflictului juridic de natură constituţională provocat de Florin Iordache în numele inculpatului Liviu Nicolae Dragnea până la judecarea pe fond a sesizării noastre”, a anunţat, luni, preşedintele PNL, Ludovic Orban.

Sesizarea PNL a fost programată pentru dezbatere pe 7 mai.

Citește și:

”Glonțul de aur” al lui Dragnea. Ce se întâmplă dacă CCR admite pe 10 aprilie sesizarea lui Iordache privind inexistența completurilor specializate pe corupție la Înalta Curte

SURSE Dragnea a schimbat strategia. Mizează totul pe decizia CCR din 10 aprilie, după ce Guvernul Dăncilă a refuzat să-l salveze cu un OUG pe modificarea Codurilor

Foto: Inquam Photos / George Călin

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

25 comentarii

  1. Din ciclul ” dormi linistit, CCR vegheaza pentru tine”?!?

  2. Gunoaiele de la CCR la pușcărie, în frunte cu Lazariuc și Dorneavic, găgăuzii din fundul curții

    • Oricât de inamovabili ar fi, cor plăti. Jeguri ca Marian Enache (activist pcr, turnator la Secu), Dorneanu-KGB, Pivnicieru (avocata mafiei USL), Varga (avocatul mafiei unguresti), Lazariuc (avocatul mafiei portocalii). = TOTI VOR PLATI CU VARF SI ÎNDASAT ! MANIA POPULARA NU VA PUTEA FI OPRITA SI ACESTI TICALOSI VOR SIMTI CE ESTE EA.

  3. Ca să nu mai avem nicio îndoială că România NU este un stat european civilizat și NU merita să fie acceptată în Uniunea Europeană.
    De fapt,privind jocul haimanalelor PSD&ALDE pe plan extern,nici în NATO nu avem ce căuta.

    • Sluga rusofila, ce ti-ar mai placea sa nu fie Romania in UE si NATO, dar uite ca e.

      Tu chiar crezi ca pacalesti pe cineva? Chiar crezi ca nu isi dau oamenii seama ca esti sluga rusilor si nu un cititor obisnuit?

      Probabil nici nu esti femeie, esti unul din cacatii PSDisti care posteaza aici.

    • @zise dobre: spune tu, cu mana pe inima de roman verde ca Romania este prin meritele proprii in UE si ca este, fara indoiala, un stat civilizat.

      Si dup’aia gandeste-te la statul roman (MCV, mizeria cu piedicile candidatura LCK, finantare electorala a catedralei, sistemulnde sanatate) si la poporul roman (nivelul intelectual al sefului guvernului si al sefului sefului guvernului, rezultatele PISA ale invatamantului, ospitalitatea traditionala care sublimeaza cand e vorba de imigranti) … inca te mai flatezi?!? 🙁

      Poti fi patriot si fara sa fii orb ….

    • Zise dobre, ce-mi e cu postacii pzd, ce-mi e cu fanaticii ca tine. Folosește-ți materia cenușie, înainte sa pui aceeași placa zgâriata, cum scrie unul ceva ce nu îți e pe plac.

      La cum vad lucrurile, Maria are perfecta dreptate. E neplăcut? Sigur ca da, dar nu te poți ascunde după deget și sa negi realitatea.

      Când romanul va fi suficient de inteligent și educat în spiritul corectitudinii și respectului reciproc, atunci fii sigur ca nu mai umplem pagini de polemici și mui la adresa penalilor ajunși în funcții publice pe seama prostiei poporului. Popor, format din fiecare individ.

  4. Poți să fi patriot și fără să fii prost.

    • Sa avem pardon, eu i-am avertizat pe diverse cai cum ca sloganul e neinspirat, dar ei nu si iar nu…! Acum lasa-i sa se faca de ras, daca atata minte au avut…!

    • Vreau sa spun: Nu puteau sa ticluiasca un slogan putin mai ancorat in realitate?:
      ”PSD – patri-hoti in Europa / Te-ar fura si cu mana, si cu vorba…!”

  5. Nu cred ca CCR-ul va risca atat de mult. In definitiv inamovibilitatea nu-i face intangibili si in fata maniei populare, asa ca eu in locul lor as folosi noaptea aceasta ca pe un sfetnic bun si asa gandi asa: ”Decat sa ma ascund o viata intreaga prin toate cotloanele intunecoase ca o rozatoare mustacioasa si sa nu pot iesi la lumina zilei cate zile voi mai avea, mai bine sa judec corect macar de data aceasta si poate soarta ma va ierta…!”
    Dar haideti sa punem raul inainte si sa presupunem ca maine vor risca totul pe o singura carte si-l vor face scapat pe Dragnea de condamnarea de trei ani si jumatate: Cand Codruta va deveni Procuror-Sef la Parchetul UE, cam cu ce dosar credeti ca va incepe? Da ati ghicit, se va ocupa cu prioritate de Dosarul Tel Drum, bineinteles avand mana libera de la Comisia Europeana, care arde de nerabdare sa vada inceputa mai repede operatiunea: ”Mani Pulite, variante di Deliorman”… Si uite asa, El Chapo Mustacioso va lua pe putin 7 ani de spalat podele in pozitie aplecat, in sala de dusuri de la ”brutarie”…!

    • Chestiunea se pune altfel, dragul meu dracusor. In primul rand sa nu dam vrabia din mana pentru cioara de pe gard. Ticolosii si jigodiile din cele doua grupari penale, aka psd si ccr, si-au coordonat miscarile cam de multa vreme:
      1) legea de functionare a ccr a fost modificata astfel incat judecatorii ei sunt practic imuni in fata legii. Justitia nu se poate atinge de ei daca ei nu vor, fiindca trebuie ca majoritata de 6 judecatori sa-si dea acordul pentru ca unul dintre ei sa fie anchetat. Unde gasesti 6 judecatori in ccr care sa fie de acord cu anchetarea ticalosului dorneanu? La fel se prezinta situatia si pentru celelalte 5 jigodii care au semnat alaturi de ticalosul sef, deciziile scandaloase de pana acum.
      2) Indemnizatiile si pensiile speciale ale judecatorilor ccr au fost majorate substantial, astfel ca si din acest punct de vedere sunt aranjati.
      3) La vara expira mandatul lui Ceausescu/lazaroiu, asa ca in locullui va fi tot un slugoi al coalitiei penale deci nu se intrevede schimbarea raportului de forte…
      Chiar daca ajunge LCK procuror general european, acuzatiile se vor derula prin intermediul procurorului european din partea Romaniei si deocamdata nu vad cum va fi ales in acest an un procuror care sa fie independent fata de haita penalilor de la guvernare si va trebui ca psd sa plece de la guvernare pentru ca justitia sa poata respira liber….
      Deci, nu mai vinde pielea ursului din padure, lasa-ne sa ne delectam acum cu soriciul porcarului teleormanean…..

    • Dar, păcătele mele, cine zice să nu vă delectați cu șorici acum !? Ba chiar m-aș infrupta și eu, dacă e așa cum se spune, fraged de ți se topește in gură.. ! Eu doar voiam să țin moralul ridicat, pentru că nu e nimic mai important înaintea unei situații de acest gen…

    • Desi s-ar putea sa nu-ti placa(sic!), eu zic sa aprindem lumanari si sa ne rugam la Bunul Dumnezeu. Alta scapare nu vad. Apoi sa iesim masiv la vot. Noapte linistita si foc bine intretinut la tine acolo.

  6. Cu judecătorul care are mandatul depășit hotărârile CCR nu sunt nelegale?

  7. Chiar si cu superimunitatea care si-au tras-o nu vor scapa daca fac asta. PSD-ul e pe duca, dpdv politic, iar cei care vin vor putea sa cerceteze amanuntit activitatea CCR. Pe de alta parte, reactia institutiilor europene va fi ferma si pe masura de data asta. O posibila decizie favorabila lui Dragnea si altor infractori va echivala in perceptia romanilor cu o noua OUG 13.

  8. Cred ca CCR va executa ordinul de partid.

    Ar fi neplăcut pentru partid ca slugile sale, plătite din greu cu bani si imunitati, sa o comită.
    CCR s-a nascut din pzd si se adapta din pzd.

    De unde morală, demnitate, probitatate profesionala la judecătorii constitutionali?
    Furia populară pentru ei nici nu exista!
    Pe asta mizează si ei.

  9. Paradoxul mioritic.

    Astazi (sau la un termen viitor) CCR ar putea decide ca infractiunile de coruptie ar fi trebuit sa fie judecate exclusiv de judecatori „specialisti” in domeniul coruptiei, in caz contrar, toate sentintele din ultimii 10– 15 ani pot fi declarate ca neconstitutionale.
    Acum se poate pune intrebarea:
    Cat de constitutionale sunt deciziile CCR, din moment ce doar 2 din cei 9 judecatori au studii de specialitate in domeniul dreptului constitutional?
    Am rasfoit CV-urile membrilor CCR si se pare ca doar Enache si Attila au „specializare” in acest domenju.
    Ceilalti 7 au toti niste CV-uri foarte stufoase, dar fara nicio legatura cu dreptul constitutional.
    Daca marseaza pe ideea completelor judecatoresti specializate , CCR ar trebui sa-si declare propriile decizii ca fiind neconstitutionale. (mai ales daca luam in considerare faptul ca deciziile CCR sunt cu mult mai importante pt societate decat sentintele date in dosarele de coruptie)

    Iaca dilema!

  10. G4media,
    Este o eroare evidenta la începutul articolului, când spuneți ca mandatul judecătorului Lazaroiu expira in iulie !
    Mandatul lui Lazaroiu A EXPIRAT de mult, de la începutul anului trecut ! Nu trebuie uitat acest aspect, este foarte important, toate deciziile luate de Ccr cu acest complet constituit ilegal sunt nule si vor putea fi desființate la CJUE

  11. Daca CCR va decide in favoarea lui Dragnea, putem trage o singura concluzie:
    Un judecator poate trimite dupa gratii un terorist, un criminal, un violator, un traficant de droguri sau un pedofil, dar ca sa trimita in puscarie un politician corupt, judecatorul are nevoie de „studii de specialitate” in domeniu.

    De rasul curcilor!

    • https://ccr.ro/noutati/COMUNICAT-DE-PRES-370
      10.04.2019
      În ziua de 10 aprilie 2019, Plenul Curții Constituționale, învestit în temeiul dispozițiilor art.146 lit.e) din Constituție și ale art.11 alin.(1) pct.A lit.e), precum și ale art.34, art.35 și art.36 din Legea nr.47/1992 privind organizarea și funcționarea Curții Constituționale, a luat în dezbatere cererea formulată de președintele Camerei Deputaților de soluționare a conflictului juridic de natură constituțională dintre Înalta Curte de Casație și Justiție, pe de o parte, și Parlamentul României, pe de altă parte, constând, în esență, în refuzul explicit al Înaltei Curți de Casație și Justiție de a aplica o lege adoptată de Parlament și a dispus amânarea deliberării pentru data de 11 aprilie 2019, ora 10:00.

      Compartimentul Relații externe, relații cu presa şi protocol al Curții Constituționale

  12. Ideea cum ca este necesara formarea unor complete specializate pe coruptie este gresita. Nu exista facultati sau sectii in cadrul facultatilor care sa fie distincte si nici forme de invatamint postuniversitare cu o astfel de specializare ,iar completele de la ICCJ au toate competenta necesara si pe coruptie Drept pt care CCR trebuie sa respinga cererea ,cu atit mai mult cu cit cel ce face sesizarea .nu are aceasta calitate legala .

  13. Putea sa fie sesizarea orcui , nimeni nu transeaza problema ca nu s-a respectatat lege , madam tarcea a dat-o-n magleala cand la intrebat pe domnul Iordache , daca sotia domniei sale a respectat legea . Legea trebuia respectata in primul rand de ICCJ , si bineinteles de toate instantelea , restul este abjectie .
    De aceea sustin , ca in CLOACA numita justitie trebuie si matura schimbata .