
Presa greacă: De ce lupta împotriva corupţiei este în ADN-ul procurorului european Laura Kovesi, cea care a dezvăluit frauda majoră din Grecia cu subvențiile europene pentru agricultură
Articol apărut în Hellas Journal din Grecia despre Laura Codruța Kovesi, șefa Parchetului European, care a descoperit o fraudă de sute de milioane de euro cu subvențiile europene în agricultură (via Rador):
Urmărește cele mai noi producții video G4Media
- articolul continuă mai jos -
În preajma Revelionului 1989, București. În România, oamenii simpli se pregătesc pentru Revelion, fără așteptări și în mare parte epuizaţi sau la limita răbdării. Dictatura lui Nicolae Ceaușescu rezistă bine… Sau cel puțin așa cred promotorii ei.
Străzile din București pulsează de viață. Studenții persiflează regimul prin artă, dar spectacolele de Anul Nou îl glorifică pe Ceaușescu. Cântece patriotice se aud din difuzoare. Televiziunea este sub ordinele regimului. Dar toţi se tem pentru munca lor. Telefoanele sunt ascultate. În case reci și neîncălzite, familiile suferă.
Tristețea domnește într-o țară în care teroarea se numea Securitatea – poliția secretă.
Acesta este contextul noului film al regizorului român Bogdan Mureșanu, care a rulat deja la Atena în câteva cinematografe – Anul Nou care n-a fost. Titlul său în greacă? „Un An Nou care n-a mai venit niciodată”.
Regizorul român aruncă o perspectivă familiară și amuzantă asupra Revoluției din 1989 din țara sa, care a dus la căderea lui Nicolae Ceaușescu.
Destinele oamenilor
Destinele a șase persoane se vor intersecta într-un București aflat în pragul revoltei:
– O actriță refuză să apară într-un spectacol care glorifică regimul. Dă telefon spunând că e bolnavă, după ce se îmbătase cu vin roșu. Directorii televiziunii de stat caută cu agonie pe cineva care să o înlocuiască.
– Un copil îi trimite lui Moș Crăciun o scrisoare cerând moartea lui „Nea Nicu” – porecla lui Nicolae Ceaușescu. Tatăl său încearcă cu disperare să găsească scrisoarea în cutia poștală, știind ce îi așteaptă familia dacă aceasta ajunge în mâinile Securității.
– O muncitoare care trebuie să participe la defilarea pentru regim.
– Un student care plănuiește să fugă în Occident într-un vagon dărăpănat.
– O doamnă în vârstă, fostă membră a Partidului Comunist, care refuză să plece din casa care urmează să fie demolată.
Furia oamenilor mocnește. Dictatura trece prin ultimele convulsii și nimeni nu știe asta.
În acest „An Nou care n-a mai venit niciodată”, toți acești oameni se vor vedea treptat interacționând unii cu alții, într-o evoluţie detaliată și palpabilă. Pentru că există o solidaritate inerentă între acești oameni la întâmplare, legați de condiția opresivă a dictaturii.
Când Viitorul tremură
Bogdan Mureșanu surprinde acele ore în care viitorul tremură. Rezultatul este uimitor. Suntem acolo, prezenți. Înțelegem totul. Αrtificii care luminează străzile. În curând, vor urma împușcăturile.
Ecranul se măreşte, sub sunetele magistrale ale „Bolero-ului” lui Ravel, care, deși perimat până în măduva oaselor, însoțește mișcarea. Libertatea apare ca o surpriză divină. Este incredibil cât de fotogenică este, brusc. Revoluția este în desfășurare. Nimeni nu se aștepta la asta.
Noua realizare cinematografică a lui Mureșanu a câștigat premiul pentru Cel mai bun film la secțiunea Orizonturi, la cea de-a 81-a ediție a Festivalului de Film de la Veneția și valorifică puterea lui „aici și acum”, dar și a colectivității.
„Încăpățânarea” lui Kovesi…
Scenele care se desfășoară cu câteva ore înainte de Revoluția din 1989 împotriva regimului Ceaușescu din România ne amintesc de importanța memoriei istoriei. Pentru că sunt momente care marchează schimbări istorice cruciale.
Ceva ce s-a întipărit acum în ADN-ul majorității românilor, care de atunci au devenit încăpățânați și cer libertate, democrație și dreptate.
Poate că nu este întâmplătoare nici obsesia pentru justiţie a procurorului european, Laura Kovesi, care a scos la iveală scandalul fondurilor europene acordate ilegal de OPEKEPE (Agenţia de plată a subvenţiilor în agricultură) în Grecia. Kovesi, o româncă, a devenit cunoscută drept șefa respectabilei agenții anticorupție din România.
Articol de Michalis Psylos şi publicat iniţial pe site-ul de ştiri Naftemporiki / Traducerea Rador: Carolina Ciulu
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankPentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.