G4Media.ro

Nivelul de alfabetizare financiară în România este de 8%, cel mai mic…

Sursa foto: Freepik

Nivelul de alfabetizare financiară în România este de 8%, cel mai mic din Europa: Peste jumătate dintre români au dificultăți financiare în viața de zi cu zi, ceea ce nu le permite să economisească – studiu al Institutului de Economie Mondială al Academiei Române

Studiul Bunăstarea financiară și alfabetizarea financiară în România, realizat de Institutul de Economie Mondială din cadrul Academiei Române, arată că România are cel mai redus nivel de alfabetizare din Europa. 8% din populația României are cunoștințe financiare elementare, arată cercetarea. Comparativ cu cercetări similare din alte state, direferențele sunt majore.

De exemplu, în Germania 53% este nivelul de alfabetizare financiară, în Țările de Jos 45%, în Austria 33%, în SUA 30%, în Franța 31%, iar în Italia 25%.

Rezultatele studiului arată că 9 din 10 români nu au abilități de calcul a ratei dobânzii, de diferențiere între valorile nominale și reale, precum și de înțelegere a conceptului de diversificare a riscului.

Un nivelul de alfabetizare financiară mai ridicat îl au și țări precum Albania (10%), Bosnia și Herțegovina (10%), Serbia (17%), Bulgaria (18%), Ungaria (26%), Croația (28%), Polonia (30%) sau Cehia (42%.

Datele se bazează pe un sondaj efectuat pe un eșantion de 1.391 de respondenți, reprezentativ la nivelul populației României. Marja de eroare este de +/-2,63%, la un interval de încredere de 95%. Culegerea datelor a fost realizată prin metoda CATI – interviu telefonic – în perioada 1 octombrie – 3 noiembrie 2021, la comanda Institutului de Economie Mondială.

Studiul Bunăstarea financiară și alfabetizarea financiară în România a fost realizat de Mihai Nițoi, Dorina Clichici, Cristina Zeldea și Cecilia Ciocîrlan, din cadrul Institutului de Economie Mondială, Academia Română și Miruna Pochea din cadrul Facultății de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor, Universitatea Babeș-Bolyai.

Referitor la bunăstarea financiară individuală, studiul arată că 13% dintre români se confruntă cu probleme financiare majore, iar 38% întâmpină dificultăți financiare în viața de zi cu zi. Îngrijorător este faptul că 39% dintre respondenți au afirmat că nu sunt interesați să primească informații gratuite despre concepte și noțiuni financiare, subliniază comunicatul de presă.

Rezultatele privind bunăstarea financiară sunt corelate cu gradul de dezvoltare economică a României. Acest nivel este influențat de nivelul educației, veniturilor și vârstă.

Citește articolul integral pe Edupedu.ro

Foto: frimufilms – www.freepik.com

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

5 comentarii

  1. Dăianu a luat țeapă de la Sima. Toți corporatiștii cu 2-3 facultăți sunt înglodați în datorii. Așa că mai ușor alfabetizarea financiară…

  2. Urmează…. romanii nu sunt alfabetizati cu filosofia lui Heidegger, nu cunosc analiza matematica….. de ras…. altceva nu vad…. ce alfabetizare vreți????sa economisească????când abia dacă ajung banii de pe o luna pe alta???și dacă ajung asta este Într-adevăr o I ginerie financiara…. vorbiți de lucruri complexe și noi abia am ieșit din pestera

  3. „Pai la ce imi trebuie mie matematica la scoala, ca sa cumpar paine in integrale?” – Gheorghe suparat ca a picat Bac-ul la matematica.
    Ca sa nu ramai prost si analfabet Gheorghe, la fel ca 92% din romani, care sunt mari specialisti la politica, telenovele, sport si vaccinuri arn dar sunt muci la gestionarea proprilor bani.

  4. Al naibii alfabet. Românii nu economisesc pentru că sunt săraci, nu pentru că nu au educație u știu de care.

  5. Numai comentarii stupide, romanii nu economisesc pentru ca sunt idioți și vor sa se lăfăie în mașini scumpe, excursii exotice, țoale de firma, etc. În România anului 2022 trebuie sa fii ori foarte prost, ori foarte leneș ca sa nu fii în stare sa trăiești decent. Lucrez în multinaționale peste 10 ani și nu am probleme cu banii, am și casa plătită integral, mașină și bani puși deoparte, nefiind IT-ist, aaaaa… ca nu am o jena sa merg cu metroul, sau nu iau credite și consum doar în functie de bugetul meu, asta e altceva. Foarte multi colegi de la birou au datorii și au probleme cu banii deoarece sunt foarte prosti, fuduli și aroganți, isi cumpara ultimul iPhone, vor sa stea în zona de Nord (care cică e mai de fitze), isi cumpara mașini după care nu știu unde sa le parcheze și toarnă combustibil o data pe luna.
    P.S: 3 ani am lucrat și în afara pe proiect în Norvegia și Suedia, ghici ce, și acolo romanii au probleme cu banii, aceleași metehne, dacă e căpșunar, trebuie să-și ia BMW sa aibă cu ce sa se laude când vine acea. Doar ăștia de prin firme mai mri sunt mai decenii și ceva mai educați, în rest, aceleași apucături.
    P.S. 2: Am un vecin instalator, muncește de rupe și are bani cât să-și permită și excursii și în Japonia, dar la fel, omul e decent, muncește mult, și-a cumpărat o mașină sub 10 mii Eur cât sa se deplaseze cât ii trebuie + 2 apartamente la activ.