G4Media.ro

MOTIVARE în dosarul Gabriel Oprea: De ce Înalta Curte a considerat că…

Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

MOTIVARE în dosarul Gabriel Oprea: De ce Înalta Curte a considerat că nu e ilegal că serviciul secret al MAI i-a cumpărat fostului ministru un Audi A8 de peste 90.000 de euro din fondurile operative destinate descoperirii faptelor de corupție

Judecătorii Înaltei Curți Ștefan Pistol, Alin Sorin Nicolescu și Constantin Epure au motivat decizia prin care au dispus achitarea inculpaților din dosarul deturnărilor de fonduri operative de la DIPI (Departamentul de informații și protecție internă, serviciul secret al MAI). Decizia de achitare nu este definitivă, putând fi atacată cu apel de DNA.

Acuzațiile, pe scurt. Fostul ministru de interne Gabriel Oprea este acuzat de abuz în serviciu pentru că a aprobat achiziția pentru el, de către DIPI, a unui Audi A8 de peste 90.000 de euro, ”în scopul declarat al asigurării protecției demnitarilor”, din fondurile operative destinate descoperirii faptelor de corupție. ”Acest lucru s-a realizat cu încălcarea prevederilor legale care limitează achiziționarea autovehiculelor din fondurile operative ale Ministerului Afacerilor Interne, strict la situații legate de folosirea lor în activități de urmărire penală a infracțiunilor de corupție”, arătau procurori anti-corupție la data trimiterii dosarului în judecată, în mai 2016.

Fostul șef al DIPI, chestorul de poliție Gheorghe Nicolae zis Geo, provenit de la SRI, și alți 3 ofițeri ai DIPI sunt acuzați de complicitate la abuz în serviciu și deturnare de fonduri. Ar fi deturnat fondurile operative destinate ”activităților de urmărire penală a infracțiunilor de corupție” ca să îi cumpere Audi A8 lui Oprea sau un parfum Clive Christian de 3700 de lei.

Ar mai fi folosit banii destinați agenților de informații pentru protocol, pentru pixuri și agende pe care le-ar fi dat partenerilor din sistemul de law inforcement, printre care și șefei DNA de atunci, Laura Codruța Kovesi.

De ce a fost achitat Gabriel Oprea pentru acuzația de abuz în serviciu

Judecătorii au adus mai multe argumente pentru achitare:

* nu ar fi probată o ”conivență infracțională” între ministrul de Interne Gabriel Oprea și șefii DIPI pentru ”achiziționarea autoturismului prin nerespectarea cadrului legal”

* limuzina nu ar fi fost cumpărată pentru Gabriel Oprea, ci pentru ministrul de Interne. Ulterior demisiei lui Oprea, autoturismul a rămas în patrimoniul DIPI, pentru alți miniștri. Limuzina ar fi fost cumpărată pentru operaționalizarea unei noi structuri din cadrul DIPI numită Diviziunea Protecție Personal (DPP). ”Propria viziune privind managementul, obiectivată în achiziția unor bunuri, nu se poate subsuma, în lipsa unor dovezi contrare, infracțiunii de abuz în serviciu”, arată judecătorii în motivare.

* mai mult, judecătorii consideră că limuzina nu a fost exagerat de scumpă, iar faptul că a fost cumpărată pe numele șefului Diviziunii Protecție Personal a DIPI, apoi donată DIPI, ar fi fost pentru ”conspirarea autoturismului”, nu a ”sursei de finanțare a bunului”.

<<Înalta Curte, în lipsa unor probe – și contrar opiniei acuzării – apreciază, pe de o parte, că tipul autoturismului și dotările acestuia nu erau exagerate în raport cu scopul achiziției, iar pe de altă parte, că achiziționarea autoturismului pe numele unui ofițer (șeful D.P.P), pentru asigurarea caracterului ”conspirat”, necesar și specific structurii și scopului acesteia, nu are semnificația unei achiziții ”oculte/ilegale” din perspectiva dreptului penal>>, arată judecătorii în motivare.

* cadrul legal pentru achiziția autoturismului ar fi fost respectat în condițiile în care normele legale interne ale MAI ar fi permisive în ce privește schimbarea destinației fondurilor.

<<S-a prevăzut semnificația alineatului bugetar 20.30.30 ”Alte cheltuieli cu bunuri și servicii”, cu mențiunea că acestea cuprind și ”alte cheltuieli autorizate în mod special prin dispoziții legale speciale și care nu se încadrează la alte celelalte articole și alineate bugetare”.

Instanța constată că alineatul 20.30.30 are denumirea ”Alte cheltuieli cu bunuri și servicii”, iar nu denumirea de ”fonduri operative”, chiar dacă se acceptă că în acest alineat erau incluse și ”fonduri operative”>>, se arată în motivarea judecătorilor.

* nu ar fi fost ”identificate încălcări ale legislației primare în exercitarea funcțiilor inculpaților trimiși în judecată pentru infracțiunea de abuz în serviciu”, potrivit deciziei CCR nr. 405/2016 prin care s-a dezincriminat abuzul în serviciu prin încălcare de legislație secundară (adică nu încălcarea de legislație primară: legi sau ordonanțe, ci legislație secundară: ordine de ministru, atribuții de serviciu, fișa postului, etc).

* judecătorii aduc în sprijinul argumentației lor și o ordonanță de clasare a DNA din 18 mai 2020 într-un dosar disjuns DIPI în care se arată că ”chiar dacă achizițiile au fost efectuate din fonduri operative, aceasta nu poate avea drept consecință reținerea infracțiunii de abuz în serviciu, ci ar genera, cel mult o răspundere administrativă a funcționarului public”, potrivit motivării judecătorilor.

De ce au fost achitați șefii DIPI pentru acuzația de deturnare de fonduri

Instanța reia o parte din argumentele de mai sus, în plus afirmă că nu e treaba ei să verifice cum se cheltuiesc banii de către serviciile secrete, ci CSAT.

Înalta Curte nu are competență să verifice modurile concrete în care se realiza activitatea curentă specifică DIPI, modalitățile în care se realiza cooperarea sau colaborarea cu alte structuri, autorități ori instituții publice din sistemul de apărare și ordine publică, siguranță ori securitate națională, toate aceste aspecte fiind reglementate de acte normative generale și acte normative cu caracter intern, cu precizarea că activitatea structurii este sub controlul CSAT.

Din această perspectivă, instanța de drept penal investită cu soluționarea prezentei cauze nu poate examina dacă bunurile achiziționate și oferite persoanelor indicate de inculpați, chiar generic, erau sau nu adecvate, aveau sau nu o valoare disproporționată în raport cu destinatarul bunului ori în raport cu ajutorul/sprijinul dat DIPI în desfășurarea activițății specifice, dacă natura bunului achiziționat și oferit era sau nu adecvată”, se arată în motivare.

Instanța citează pe larg dintr-o ordonanță de clasare din 2018 dintr-un alt dosar DIPI disjuns, prin care șeful de atunci al Secției a I-a din DNA, Dănuț Volintiru, a infirmat rechizitoriul procuroarei de caz Florenntina Mirică și a dispus clasarea.

În această ordonanță se susține, în esență, că fondurile operative ale DIPI ar fi putut fi ”redirecționate la alte clasificații bugetare”, normele interne ale MAI fiind permisive. În plus, dacă au existat nereguli, ele nu ar fi penale.

Angajarea și utilizarea creditelor bugetare în alte scopuri decât cele aprobate constituie o contravenție și se sancționează cu amendă”, se susține în ordonanța DNA citată de judecători.

<<Înalta Curte apreciază că nu se impune realuarea și a celorlalte argumente juridice expuse în ordonanțele de clasare emise de procurorii din cadrul DNA (printre care:

caracterul permisiv al reglementărilor interne;

calitatea subiectului activ al infracțiunii;

că indicarea greșită a unui temei legal în cadrul rapoartelor întocmite de ofițeri nu este de natură să atraga răspunderea penală;

că în situația în care se constată nereguli financiare cu privire la utilizarea și justificarea fondurilor operative există proceduri interne de stabilire, după caz, a răspunderii disciplinare, materiale sau contravenționale;

că utilizarea sumelor de bani care nu exced capitolelor sau articolelor bugetare, ci doar alineatelor din cadrul aceluiași articol, nu poate constitui – conform prevederilor legale – premisa infracțiunii de deturnare de fonduri, în această ipoteză fiind posibilă examinarea eventualei răspunderi contravenționale, etc.),

toate aceste argumente juridice fiind valabile în prezenta cauză>>, au arătat judecătorii.

Cine sunt procurori implicați

Florentina Mirică a fost procuror de caz în dosarele DIPI. Era considerată o apropiată a fostei șefe DNA, Laura Codruța Kovesi.

Șeful intermar al Secție a I-a a DNA, Dănuț Volintiru, este cel care i-a infirmat un rechizitoru DIPI al Florentinei Mirică și a dispus clasarea, în noiembrie 2018. Șeful interimar al DNA era la acea vreme procuroarea Anca Jurma.

În decembrie 2018, G4media.ro a publicat în exclusivitate înregistrări ale unei discuții dintre procuroarea Florentina Mirică și procuroarea Anca Jurma în care cele două se plângeau că DNA nu mai face nimic și vorbeau despre demobilizarea și lipsa de curaj a procurorilor DNA. Vezi aici.

Ulterior, procuroarea Florentina Mirică a plecat din DNA și activează la Parchetul Capitalei.

Cine sunt judecătorii care au dispus achitarea. Magistrații Ștefan Pistol și Constantin Epure au făcut parte din completul care a dispus condamnarea cu executare a fostului lider PSD Liviu Dragnea în dosarul angajărilor fictive de la Protecția Copilului Teleorman.

Judecătorul Constantin Epure a fost pentru condamnarea cu executare, iar judecătorul Ștefan Pistol – pentru achitarea fostului lider PSD.

În schimb, Pistol a făcut parte și din completul care l-a achitat pe fostul lider PNL, Ludovic Orban, și a facut opinie separată în sensul condamnării lui Orban la un an de detenție cu suspendare. Judecătorul Ștefan Pistol a făcut parte și din completurile care l-au achitat pe fostul deputat PSD, Sebastian Ghiță, în două dosare penale. (sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea)

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

45 comentarii

  1. Asta-i justiția românească. Fiecare jude decide după capul sau interesele lui. Tocmai de aceea trebuie schimbat radical sistemul și responsabilizați magistrații; pentru că este colcăială de corupție, laolaltă cu mușamalizarea faptelor colegilor.
    Chiar și așa, urâțenia politicului dâmbovițean a ieșit din decor.

    • Sunt curios dacă SIIJ se va sesiza 😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

    • Numai când auzi cuvântul justiție, în România infractorilor de tot felul (inclusiv judecatori), îți vine să vomiți.

    • Tu ai citit paragraful cu „potrivit deciziei CCR nr. 405/2016 prin care s-a dezincriminat abuzul în serviciu prin încălcare de legislație secundară (adică nu încălcarea de legislație primară: legi sau ordonanțe, ci legislație secundară: ordine de ministru, atribuții de serviciu, fișa postului, etc)?!?

      Tu si cu mine dacca eram judecatori, n-aveam prevedere legala pe care sa-l condamnam, oricat ne-am fi dorit!

      Justitia e un karaoke iar statul este esuat, e corect. Dar nu din cauza acestei sentinte, oricat de mult ne displace ea.

      Si acum, sa vedem, CSM-ul ce va zice? Nimic?! Asa ma gandeam si eu …

    • Stăm bine, ca stat – ce ai ?! Câinele alergând după propria coadă

  2. Corect autoturismul de lux trebuia conspirat , că aflau borfașii că a fost cumpărat de DIPI și intrau în fibrilație -adica putea DIPI să cumpere mașini mai luxoase decît are lor ? Așa e țara , așa sunt și judecătorii !

    • Pistol, Epure, Nicolescu…pe astia ii gasesti mereu in judecati sensibile si de fiecare data dau dreptate infractorului prin contorsiuni juridice insusite de la avocatii faptuitorilor.

  3. Țară irecuperabilă, cea mai low iq populație din EU, aproape și din Europa, poate albanezii să fie mai rău, prostia în floare, youtube treding plin de manelisme, corupție astronomică. Un popr turcalet-o-balcanic-punjab. Asta suntem. La ce verdict vă așteptați? O să ne mănânce ăștia de vii. Nu are ce să îți placă în țara asta. Și mai sunt paranoicii ăștia și naționaliști :-)))). Ăștia care aveți posibilitatea, plecați tată în asia- singapore, japonia, korea, că în vest e cam târziu, s-a umplut cu noi și cu africani. Și da, aș pleca și eu, ox-ilor care îmi răspundeți, dar e prea târziu, totuși nu e șansa pierdută pentru copiii noștri. Asta e o ghenă nu e țară. Populație de pr….

    • Cică sârbii ar fi ai mai cu IQ.ul mic…așa citii

    • La capitolul „IQ”, in Europa suntem pe locul 9 … de la coadă. Asta e statistica, na placa sau nu, și Republica Moldova este peste noi. Noroc cu țările fostei Iugoslavii și grecilor

  4. Cutume și comportamente orientale de sec. 19, justiție mimată inutil. Multe instituții și exponenții lor nu pot ieși din cultura fanariotă.Și nici nu vor.

  5. Hot la hot nu-si manca ochii….Anticoruptia trebuie descurajata si asanata financiar iar coruptia incurajata si premiata cu masini de lux.

  6. Judecatorii sunt de vanzare. Covidu ne tine in tara, altfel plecam.

  7. Înciocoirea este legală într-un stat fanariot. Aşa se întâmplă când CCR fanariotă contribuie la legi pentru furat, aşa cum este Decizia 405/2016 care legalizează abuzul în serviciu. Nimic nu mai e abuz în serviciu.

    Când te gândeşti câte Audi-uri se vor cumpăra cu cele 50 de miliarde de euro de la Uniunea Europeană… Vor avea şi portarii de la stat Audi, că nu e abuz în serviciu!

    Această decizie ICCJ, împreună cu decizia CCR 405/2016 sunt o invitaţie la cheltuirea banului public pentru ciocoii bugetari.

    Nu credeam că voi spune vreodată asta, dar regret comunismul! România trăieşte o perioadă de corupţie absolută!

  8. O motivare corectă in concordanță cu legislația.

  9. Motivare:
    De ce?
    De perisoare.
    Noapte buna!

  10. Care e problema? :-)))) Omul e patriot și apără „interesul național” , vouă vă plac oameni ca ăștia, nu e sorosist sau neomarxist sau spiralist……este exact ce vă place……patriotismul trebuie plătit bine. Nu vă mai plângeți atâta ca deveniți plictisitori. :-))

  11. Că sa intri in gratiile jupânului ii faci ochi dulci nevestei sau eventual te culci cu ea.
    Așa și cu ofițerii aia , mai aveau puțin și îl pupau in cur pe Oprea.
    O nimica toată un autoturism de 90000 de euro, sa se plimbe între ministere ,dar și la odihna la Predeal și Brădet.

  12. Puteau fi mai scurți. Că oricum legea le tine partea. Răspundeau : CĂ AȘA VREA MUSCHIU’ NOSTRU!!!!!

  13. Au vazut judecatorii in ce directie se indreapta tara si au zis sa se puna bine cu borfasii.

  14. Pentru ca merita!

  15. D-l Pistol este simpatizant psd-ist de multa vreme si admirator a lui Ion Iliescu. Si mai are si alte „calitati” !

  16. Pe scurt: e doar un management defectuos, nicidecum corupție. Pe bani publici!

    • Management defectuos ?! Hi, hi, hi ! Ca toti ticalosii ajunsi la putere si care se cred buricul pamantului, a LUAT din banii publici, destinati prinderii politicienilor corupti, 80.000 de euro, ca sa se plimbe cu o masina de lux. Inalta Curte a devenit o rusine, pentru justie ! Hai la furat cu totii, ca e voie de la ICCJ.

  17. Eu sunt de parere ca nu este legal si moral sa se comenteze o hotarare judecatoreasca ce nu este definitiva.Aceasta pentru ca orice comentariu,mai ales daca este unul avizat sau calificat,poate fi interpretat ca o tendinta de influentare a opiniei judecatorilor care pot solutiona apelul exercitat in cauza,de natura a nu asigura un climat de impartialitate si echilibru,iar in al doilea rand pentru ca o astfel de hotarare nu are nici o putere pana ce nu ramane definitiva.De aceea eu personal ma abtin de la orice fel de comentariu.

    • Şi în Rusia lui Putin şi Turcia lui Erdogan tot aşa este! Nu se comentează nimic! Cine comentează este „duşmanii poporului”. În alte ţări cică s-a inventat democraţia şi articolele 23 şi 30 din Constituţia României.

      Fantastic ce miliţieni şi jandarmineri pot să supravegheze acest forum!

      Scoateţi bă în afara legii internetul ca în Coreea de Nord! Să nu mai comenteze nimeni! Că deranjăm sfinţii cu pensii speciale!

    • Din contra. Ar trebui ca judecatorii sa nu mai dea sentinte la misto si ar trebui sa ofere justitie pemtru ca primesc o gramada de beneficii. Cand e vorba despre decizii flagrante in favoarea infractorilor, judecatorii aia trebuie suspectati de coruptie. Numai in Romania retelele de proxeneti de minori sunt capturate de politie si eliberate de justitie. Si numai in Romania dureaza procesul unui politician pana se prescriu faptele.

    • @andrew brandon

      Spuneti-ne exact, dar exact, in ce lege scrie ca poporul n-are voie sa comenteze hotararile judecatoresti?”
      „Tendinta de influentare”?!
      De ce influenteaza poporul opinia judecatorilor?! Pentru ca opiniile ridicol de absurde nasc suspiciuni si nemultumire? De aia?

      Pai ar trebui sa fie din ce in ce mai multe reactii publice atunci cand opiniile judecatoprilor sunt ridicol de absurde … mai ales ca si juzii sunt oamani si sunt supusi „greselii” (inclusiv in gandire), desi opiniile ridicol de absurde nu pot fi asimilitate greselii, ci intentiei. Dar inca societatea romaneasca nu e pregatita sa pretinda aceasta diferenta, pentru ca s-au muta penitenciarul in sala de judecata, la cate opinii ridicol de absurde sunt exprimate prin hotararile instantelor … va mai amintiti de asta: https://www.g4media.ro/motivarea-unei-judecatoare-care-a-inlocuit-arestul-preventiv-cu-arestul-la-domiciliu-in-cazul-unui-suspect-de-viol-asupra-unei-minore-sechestrate-faptele-inculpatului-desi-reprobabile-nu-s.html?

  18. Ciuca e „decit” o noua reincarnare a JUNTEI, asa cum a fost si oprea. Doi exponenti ai ciumei ce a tras in oameni la Revoluie, apoi si-a luat tara pe persoana fizica.
    JUNTA este cancerul si groparul Romaniei.

  19. Judecătorii trăiesc pe altă lume, cum poți spune că o mașină de 90000. Euro, nu e prea scumpă!? Așa gândește cineva care câștigă 20000 lei pe lună! Sunt PENIBILI!!

  20. „…achiziționarea autoturismului pe numele unui ofițer (șeful D.P.P), pentru asigurarea caracterului ”conspirat”, necesar și specific structurii și scopului acesteia, nu are semnificația unei achiziții ”oculte/ilegale”

    CATE AUTOTURISME SUNT „CONSPIRATE” PE NUMELE „UNUI OFITER”?!
    De la intrebarea asta puteti construi mai mult.

    Extrase din Legea nr. 544/2001:
    – „prin autoritate sau instituţie publică se înţelege orice autoritate ori instituţie publică ce utilizează sau administrează resurse financiare publice” (art. 2 alin. 1 lit. a)
    – „prin informaţie de interes public se înţelege orice informaţie care priveşte activităţile sau rezultă din activităţile unei autorităţi publice sau instituţii publice, indiferent de suportul ori de forma sau de modul de exprimare a informaţiei”

    Hai G4media, poti mai mult!

  21. Viitorii pensionari speciali apara gunoaiele.
    Gunoaie ce sunteti.

  22. judecatori astia cauta scuze sa nu ii condamne

  23. Atunci ce plm mai avem achizitii publice, legi, oferte, piata concurentiala etc cand un oarecare cumpara persoana fizics un autoturism invocand nus ce secretosenii? Asa si daca il cumpara ministeru nu era posibila secretosenia? Da cine o platit rca si impozitele personu sau ministeru? Pai asta nu e invitatie la paranghelie in tot sistemu? De acu o sa se cumpere pe persoana fizica si ne bagam plm in lege. Si asa nici nu mai afla looserii ce si cum se cheltuie. Da ce plm o sa faca juzii lu peste cand or incepe aia sa isi cumpere pe pers fizica barci, salupe, elicoptere, drone, computere… adica tot? Motivare cu labutza la cashcheta

  24. Când îl vezi și când știi ce a făcut te gândești la un șobolan.

  25. Izmana subtire cu cheltuiala se tine, de aia justitia nu a considerat ca deturnarea de fonduri pentru ifosele izmenarului Oprea nu sunt infractiune.

  26. Ce fata de SPATE are izmanarul pensat!

  27. Judecatorii astia sunt pe ni bi li. Adica se cumpara un autovehicul de 90000 de euro pe numele unui sef, zic ei pentru operatii paraspeciale, ar de fapt este folosit de ministrul, care a si aprobat achizitia? Pai ce dovezi mai vrei? Autovehiculul a fost folosit exclusiv de ministrul corupt. Condamna-l! Macar o amenda, ceva! Pune-l sa plateasca leasing pentru cat a folosit ilegal autovehiculul! Al nai bii Oprelache, cu Dusterul masina de serviciu nu putea circula, trebuia sa stea cu fundul lui pu tu ros in masina de lux!

  28. Sentinta data de judecatori cu salarii si pensii speciale: decat sa combatem coruptia, mai bine ne cumparam Audi A8 cu dotari speciale. Bravos natiune!

  29. inalta curte …imi vine sa vars…in alta ordine…generalul asta este un papagal autentic…invarte max 150 cuvinte ca atat ii este vocabularul…este un neica nimeni bagat in seama aiurea…un personaj al secolelor trecute…plin de bani obtinuti parsiv…nu are nimic in cap…se bucura de relatii in sistemul vagabontesc care capuseaza tara…daca maine ar incepe un razboi ar fugi primul din tara…un carcalete de 2 lei…trage sfori in draci sa nu fie condamnat…

  30. Gunoaie cu pensii speciale

  31. Repet .Aceasta hotarare nu are niciun efect.Ea poate fi atacata cu apel de DNA.Abia apoi e de discutat,dupa ce se va pronunta decizia in apel.

  32. Jabba a venit pe pământ! Era logic sa meargă cu o limuzina.Tratam extratereștrii cu respect, suntem români.