G4Media.ro

EXCLUSIV AUDIO Procuror DNA: Nu s-a mai pus problema să scoatem dosare,…

EXCLUSIV AUDIO Procuror DNA: Nu s-a mai pus problema să scoatem dosare, ci să scădem stocul, cu clasări/ Șefa interimară a DNA, Anca Jurma: Facem dosare, ce Dumnezeu! Deci e o armată de bărbați în această instituție! Ca șoarecii! Ca șoarecii!

”Îmi răsună și acum în urechi discuția de la restaurant, de lângă mine, cu ăștia doi care făceau afaceri cu primăria, și ziceau: stai liniștit că D.N.A.-ul a murit, procurorul general e în evaluare”, spune șefa interimară a DNA, Anca Jurma, într-o discuție cu un subaltern, procuroarea Florentina Mirică. Cei doi magistrați discută despre atmosfera generală din DNA, iar din dialoguri rezultă că există o stare generală de demobilizare. Procurorul Mirică susține la un moment dat că ”nu s-a mai pus problema să scoatem dosare. S-a pus problema să scădem stocul, nu să facem anchetă”, iar șefa interimară a DNA răspunde exasperată că le-a cerut procurorilor ”să facă dosare, ce Dumnezeu!”. Anca Jurma deplânge apoi lipsa de curaj a procurorilor ”Ei! Băi, deci e o armată de bărbați în această instituție! Ca șoarecii! Ca șoarecii! Cum îi vezi: oileu!”

  • Dialogul a avut loc în data de 29 octombrie 2018, iar înregistrarea se află în posesia redacției G4Media.ro. Am solicitat vineri un punct de vedere de la DNA, însă până la ora publicării acestui material Anca Jurma nu a răspuns întrebărilor transmise.
  • După discuția cu Jurma, pe data de 9 noiembrie, șeful interimar al Secției a I-a din DNA, procurorul Dănuț Volintiru, a infirmat și clasat rechizitoriul lui Mirică referitor la modul în care au fost utilizate fondurile operative ale serviciului secret din Ministerul de Interne. După închiderea dosarului, procuroarea Mirică a plecat din DNA și s-a transferat la Parchetul Capitalei.

(Sursa Foto: Inquam Photos/ Autor: Octav Ganea)

Ce conține înregistrarea. Cele două procuroare, Anca Jurma și Florentina Mirică, discută despre faptul că, sub loviturile actualei Puteri, DNA nu mai face nimic.

Din conversația celor două aflăm că în DNA ”sunt dosare care au potențial, sunt procurori care stau cu rechizitoriile în fișet. Nu vor să își asume răspunderea”, că ”nu pune nimeni osul la treabă”, ”nu trebuie să ne asumăm niciun risc” și că ”adjuncții sunt… (….) disperați cumva! Caută!”. Este vorba de adjuncții șefului DNA, Călin Nistor și Marius Iacob.

”Băi, deci e o armată de bărbați în această instituție! Ca șoarecii! Ca șoarecii! Cum îi vezi: oileu!”, spune Jurma la un moment dat despre procurorii DNA, despre care spune că sunt speriați de atacurile media și ale politicienilor.

Cele două procuroare discută și despre faptul că dosarele DNA privind corupția din vămi, fondurile Oficiului pentru protecția martorilor sau ale DIPI (serviciul secret al MAI) nu au reușit să diminueze corupția. ”Suntem chiar cooperativa munca în zadar!”, spun ele. Denunțuri ar mai fi, oamenii mai vorbesc, dar nu are cine să lucreze dosarele, spun cele două.

Jurma și Mirică ajung la concluzia că interimatul la șefia DNA este nimicitor pentru instituție pentru că ”la ora actuală nimeni nu mai ascultă de nimeni în instituție”.

Cele două procuroare discută despre colegii lor și despre greșelile trecutului. Spre exemplu, instrumentarea dosarului fostului premier Victor Ponta este considerată o eroare născută din dorința unor procurori de a le face pe plac șefilor.

Jurma relatează, la un moment dat, și despre faptul că a auzit o conversație la o masă alăturată, la restaurant : ”Îmi răsună și acum în urechi discuția de la restaurant, de lângă mine, cu ăștia doi care făceau afaceri cu primăria, și ziceau: stai liniștit că D.N.A.-ul a murit, procurorul general e în evaluare (…) deci nu mai e nicio problemă! ”.

  • Este prima dată când un procuror constată demobilizarea cvasi-totală din DNA.

Vezi mai jos pe larg discuția înregistrată în data de 29 octombrie 2018 dintre șefa interimară a DNA, Anca Jurma și procuroarea Florentina Mirică:

JURMA: ”…DNA-ul, din păcate, acuma nu că sunt eu pesimistă, dar… Analizele astea pe care le fac, îți dai seama ce plajă largă am acoperi, din diverse domenii. Chiar aproape tot spectrul corupției, de exemplu în sistemul medical.

MIRICĂ: Am disjungere din dosarul ăsta, încât am putea să mai muncim 10 ani. Când lucram în dosarul ăsta, am văzut că a ieșit pe presă un caz interesant la americani, aproape similar, dar nu cu conexiuni atât de sus, în casa de sănătate, nu pe funcționari. (…)

JURMA: Dar asta-i foarte deprimant! Deci înseamnă că suntem chiar cooperativa munca în zadar!

MIRICĂ: Dar asta a fost experiența în toate domeniile unde am făcut. În vămi s-a furat la fel, s-a făcut șpagă la fel ca înainte, după ce am acționat. În dosarele astea cu D.I.P.I., au militarizat D.I.P.I. și l-au scos din competența noastră și au fost înlăturați ăia care au denunțat și toți ăia care au depus mărturie pe tema asta și s-a reîmprospătat personalul și întrebare de examen a fost dacă întâlnesc o fraudă o denunță la Parchet sau o spun doar șefilor? Deci nu mai e D.I.P.I., nu ne mai putem atinge de fondurile operative, pentru că sunt toți militarizați, iar procurorii militari nu se ating de ei. Ăștia, ce am mai avut, Oficiul de protecție a martorilor, se fură în continuare la fel, adică vin și îmi spun același tip de fapte, fondurile de protecție a martorilor.

JURMA: Dar denunțuri mai fac sau s-au potolit cu denunțurile?

MIRICĂ: Da, mai fac.

JURMA: Adică mai putem face dosare pe zona asta?

MIRICĂ: Da, am înregistrat dosar și anul ăsta, dintre ei. Și de la martori și de la ofițeri. Cine să le lucreze?

JURMA: Păi, cum cine? Ai scăpat de dosarele cu magistrați.

MIRICĂ: Păi, dar eu de magistrați? Eu de trei ani muncesc în continuu pe de-astea cu 100, cu 20, cu 30, cu…

(…)

Foto: Inquam Photos/ Autor: Octav Ganea

JURMA (foto): Ai încredere în Volintiru (șeful interimar al Secției a I-a de combatere a corupției din cadrul DNA – n.r.)? Să-i dai lui, să repartizeze el, nu lui BADEA (Dan Gabriel Badea, procuror DNA, Secția a I-a – n.r.) sau știu eu altei loaze, ci unui coleg… adică și-așa nu mai vin denunțători la D.N.A., și-așa nu mai avem, nu știu cine mai…

MIRICĂ: Păi și cui să-i dea?

JURMA: Nu știu. Tu-i știi mai bine pe colegi.

MIRICĂ: Bun, deci la mine ce se vine, cum se vine acum, în ultima vreme, sunt lucruri de trudă, nu sunt de-astea plesnite, ochite-plesnite.

JURMA: De trudă, dar or fi și colegi…

MIRICĂ: De trudă… toți sunt încărcați, nimeni nu vrea să își asume niciun risc… Mai greu, păi cine să facă? Că noi, cam ne știm acum.

(…)

Și nici nu s-a mai pus problema să scoatem dosare. S-a pus problema să scădem stocul, nu să facem anchetă.

JURMA: Ei, cine a pus problema asta? Facem dosare, ce Dumnezeu! Asta vi se zice? Eu vă zic una și ei zic…

MIRICĂ: Cam asta se înțelege, că nu trebuie să ne asumăm niciun risc, că trebuie să diminuăm stocul.

JURMA: Cu clasări?

MIRICĂ: Cu clasări!

JURMA: Ei! Băi, deci e o armată de bărbați în această instituție! Ca șoarecii! Ca șoarecii! Cum îi vezi: oileu!

MIRICĂ: Într-adevăr, e o bârfotecă de-astea perpetuă și nu pune nimeni osul la treabă.

JURMA: Și cu cât va mai dura mai mult acest provizorat în care n-auzim decât bombe de presă, cu atât se va deteriora DNA-ul! Bine, nu garantez că după ce vine madam Florea 2, se va schimba probabil politica și strategia, nu știu cum. Dar există și posibilitatea, nu știu, tu speri? Să vină cineva care să nu vrea să își bată joc de…?

MIRICĂ: Ai văzut cine-a fost pus la secția aia de…!?

JURMA: Da, am văzut, o specialistă în resurse umane.

MIRICĂ: Deci nu s-a vrut să se facă nimic!

JURMA: Bun, că și-o ia pe Adina Florea adjunctă, e o mișcare deșteaptă!

MIRICĂ: Păi, și știe aia ce să facă?

JURMA: Mă, aia măcar știe urmărire penală! Că n-a lucrat în dosare cu magistrați…

MIRICĂ: Nu prea știe urmărire penală din ce-am văzut eu! Eu pun pariu că ăștia dacă-i anunți… eu dacă îi dau un telefon lui Adina Florea și îi spun: cucoană, vezi că peste 3 zile, în locul cutare, la ora 9 seara, iau șpagă…

JURMA: Aa, am înțeles… stai, nu se poate peste o lună?

MIRICĂ: Da, n-ar ști de unde să o apuce și ce să facă. Deci nu s-a vrut să se mai facă nimic, cred eu.

JURMA: N-au cu cine, n-au cu ce. O să zică, stai să sun la D.O.S., să vedem… pe cine găsesc acolo.

MIRICĂ: În momentul ăsta nu văd nicio soluție. Ar trebui cineva să își asume răspunderea și să facă măcar un dosar bun.

JURMA: Și nou…

(…)

JURMA: V-am zis la ședință: îmi răsună și acum în urechi discuția de la restaurant de lângă mine, cu ăștia doi care făceau afaceri cu primăria, și ziceau: stai liniștit că D.N.A.-ul a murit, procurorul general e în evaluare, pe ăștia au căzut controalele, Dumbravă de la SRI s-a dus, deci nu mai e nicio problemă!

MIRICĂ: Tu dacă își dorești lucrul ăsta, cred că poți să fii motorul unor astfel de chestii. Să spui: hai să, avem indiciul că în domeniul ăsta se face șpagă, hai să constituim niște echipe de lucru, uite Secția a II-a să-și ia achiziția asta, Secția I să-și ia chestia asta, concentrați resursele pe…

JURMA: Da, dar pornind de la ce indicii, că la mine nu ajung astea? Îmi zici tu? Ai? Nu știu, de unde pornim? Sau pe anchete de presă, pe niște denunțuri, pe ce…

MIRICĂ: Uite, cere dosarul… Ăăă… hai, să n-o luăm pe dosare deja existente, că îmi bag eu nasul unde nu îmi fierbe oala. (…)

Sursa: Inquam Photos/ Autor: Octav Ganea

JURMA: Deci mai există oameni dispuși să vorbească cu noi?

MIRICĂ: Există, dar să fim serioși!

JURMA: Îhm.

MIRICĂ: Dacă crezi că ai autoritate să impui o astfel de treabă…

JURMA: Da, e bună întrebarea, nu știu dacă am autoritatea asta.

MIRICĂ: Scuze că mă exprim așa!

JURMA: Nu, nu…

MIRICĂ: Sunt pragmatică! Dar la ora actuală nimeni nu mai ascultă de nimeni în instituție.

JURMA: Asta văd, din moment ce una vorbesc cu… Bine, adjuncții sunt… ăă… nu știu cum să mă exprim… disperați cumva! Caută! Nu știu… ăă… nimeni nici nu… nu știu…

MIRICĂ: Sunt de grădiniță, că au mai venit și pe la mine… și cu de-astea de grădiniță. Domn’e, eu nu mă bag în discuții de genul ăsta, nu cu râcă, cu…

JURMA: Da…

MIRICĂ: …să plătim polițe. Să ne asumăm, am fost toți, ce-mi spui mie? Nu merge să mă iei să mă întărâți împotriva lui Tițian (judecătoarea Dana Tițian, consiliera fostei șefe DNA, Laura Codruța Kovesi – n.r.), a lui Kovesi, a lui ăla, a lui ăla… Cu mine n-a avut nimeni nicio treabă, eu mi-am făcut singură dosarele!

JURMA: Da, tu, dar au existat și oameni slabi, care nu au gândit probabil cu creierul lor, au crezut că fac pe plac cuiva și au făcut…

MIRICĂ: Eu am dubii aici! Sincer! Eu am dubii că cineva l-a luat pe Popovici (Gheorghe Popovici, fostul șef al Secției a I-a din DNA, actual adjunct la Secția a I-a – n.r), sau pe… i-a sucit mâna la ușă, i-a strâns-o…

JURMA: Dar știi cum se face: Dom’le, șefului i-ar plăcea să vadă chestia asta! Da, sună bine un dosar cu Ponta! Da, ok, dar asta nu înseamnă că trebuie să facă o prostie!

MIRICĂ: E vina celui care semnează! Întotdeauna ăla își asumă răspunderea! Eu o apreciez pe doamna Tițian, când am avut nevoie de practică, pentru că n-am timp să citesc atât de mult pe cât mi-aș dori, ei bine, ea e enciclopedie, orice problemă de drept ai, ea are undeva acolo, eu mă mir că nu scrie cărți, n-are timp, săraca!

JURMA: Asta, da, fiindcă tu ai un tip de personalitate, dar sunt mulți alții care au o personalitate mai flexibilă, ca să zic așa!

MIRICĂ: Bun, oamenii ăia să răspundă pentru ce au făcut! E problema lor! Dar acum să stăm să analizăm niște lucruri… Să ne vedem de treabă! Nu-i treaba altora să spună de ce au făcut ăia așa, dacă va fi cazul vor răspunde, stăm acum să pierdem timpul cu…

JURMA: Da, asta se întâmplă pe aici. Ăsta-i sportul…

MIRICĂ: Și Nistor (primul-adjunct la șefului DNA, Călin Nistor – n.r.)… nu înțeleg! Eu abia aștept să îl prind singur și să îi zic că nu e cazul să se umfle atâta! Eu atât îmi amintesc că era televizorul deschis și a apărut dumnealui pe ecran și mă mir că nu s-a crăpat ecranul, când a fost cu Pescariu și cu Florică (denunțătorii din dosarele Microsoft – n.r.), când a spus că beneficiază de impunitate pentru că au făcut denunț. Bun! Făcuseră denunț cu privire la ce? Pe mită ai impunitate, dar pe complicitate la abuz în serviciu? Nu se crăpa ecranul, când ieși tu și spui lucrul ăsta? Și acum vine și spune că alții au fost slugi și că el a fost…

JURMA: Da, da, da, fiecare el a fost singurul care a ținut steagul dreptății și ceilalți, nu!

MIRICĂ: Să-și aducă aminte cum a vorbit în numele instituției în cazul ăsta cu Florică și Pescariu! Unde cine are habar de drept putea să vadă din avion că nu avea dreptate!

JURMA: Da.

MIRICĂ: Fiecare să își vadă de treabă…

JURMA: Volintiru poate fi un motor? Sau și el are?

MIRICĂ: În opinia mea…

JURMA: Da.

MIRICĂ: … că atât pot să spun.

JURMA: Popovici nu-l pun la socoteală, cu el m-am lămurit din prima. Pe Volintiru îl văd că are și el niște polițe, se tot fac… nu știu, treaba lor…

MIRICĂ: Volintiru, dintr-un anumit punct de vedere e mai rău decât Popovici, pentru că are două fețe. Și n-are verticalitate.

(…)

Eu zic că tu poți să gestionezi lucrurile, nu… E greu în postura asta interimară…

JURMA: E foarte greu, pentru că nu am practic niciun mandat, din partea nimănui, e… Ai văzut Game of Thrones?

MIRICĂ: Nu.

(…)

Nu sunt oameni răi, în general.

JURMA: Chiar și Bulancea (Marius Bulancea, șeful Secției a II-a de combatere a infracțiunilor conexe corupției din DNA, fost consilier al Laurei Codruța Kovesi, procurorul de caz din dosarul Elenei Udrea – n.r.) Bulancea câteodată este atât de fixist pe opiniile lui, atât de direcționat, încât mi-e greu să vorbesc cu el. Deși pe el îl consider de departe cel mai, nu știu, onest!?

MIRICĂ: Păi, asta voiam să îți spun, că…

JURMA: … trecând peste faptul că și știe multă carte…

MIRICĂ: Toți au părți bune, dar aici e măiestria ta cum să le îmbini, să le gestionezi, să reușești să faci să conlucreze părțile astea bune.

JURMA: Da. Și cu sentimentul că ok, poate mai stau o săptămână, poate mai stau două, poate mai stau o lună, poate mă apuc eu să răscolesc rahatul pe aicea și voi ziceți: hai, măi, las-o și pe-asta în durerea ei!

MIRICĂ: Nu, eu nu sunt genul ăsta! Eu apreciez pe cineva care muncește și care vrea să facă ceva. Și eu sunt dezamăgită. Aici trebuie cineva care are autoritate și poate să închege lucrurile. Poate cineva ar trebui să ia dosarele astea, să se uite în ele efectiv. Când noi facem controlul ăla operativ, poți să te uiți în ele și cam ce ar putea să vizeze și să îl chemi: ce faci cu dosarul ăsta? Știu că nu ești șef de secție, dar poate faci echipă cu șeful de secție.

JURMA: Păi, da, dar după ce mi-ai zis că este… nu știu, îl văd și pe ăsta temător.

MIRICĂ: E problema lui, asta, că el e temător.

JURMA: Aș putea să îl chem și să îl întreb pe el: băi, care crezi tu că sunt dosare care chiar ar putea să iasă ceva?

MIRICĂ: Habar n-are! Pentru asta cineva trebuie să se uite în ele. Nu s-a uitat nimeni în dosare, pentru că controlul operativ se face… fiecare își dă câte o fițuică acolo, cu ce a făcut în el, nu se uită nimeni efectiv în dosare. Eu știu că sunt dosare care au potențial, sunt procurori care stau cu rechizitoriile în fișet. Nu vor să își asume răspunderea. Cu anchete terminate, cu probe.

JURMA: Că nu-i momentul…

MIRICĂ: Da. Dar dacă cineva l-ar chema cu dosarul ăla, poate s-ar pune altfel problema.

JURMA: Da, tot pe Volintiru ar trebui să îl injectez cu adrenalină. Adică: caută, nu știu, caută, vezi, vorbește, cum iei în verificare…

MIRICĂ: Cereți dosarele, șef, adjunct, hai să ne strângem la o masă și să vedem fiecare ce se înțelege din ele….”

Precizările G4Media.ro. Înregistrarea a fost pusă la dispoziția redacției de o sursă judiciară. Sursa a editat înregistrarea pe alocuri, adică a tăiat mici fragmente (fără să altereze sensul), din motive de protecție a unor date personale și care ar putea afecta dosare în curs. Autenticitatea înregistrării a fost confirmată de procuroarea Florentina Mirică, care însă nu a dorit să facă alte comentarii, invocând faptul că nu mai face parte din DNA. G4Media.ro a solicitat un punct de vedere și șefei DNA, Anca Jurma, dar până la ora publicării acestui articol, nu a răspuns întrebărilor noastre.

Contextul discuției dintre procuroarea Florentina Mirică și șefa interimară a DNA, Anca Jurma. Din explicațiile oferite de sursă, procuroarea Florentina Mirică discuta cu șefa interimară a DNA, Anca Jurma, înainte de infirmarea și clasarea rechizitoriului DIPI 2. Mirică a vrut să îi timită în judecată pe foștii șefi ai serviciului secret al MAI și pe fostul ministru de Interne Petre Tobă într-un al doilea dosar penal legat de deturnarea fondurilor operative (destinate descoperirii faptelor de corupție) pe petreceri, băutură, parfumuri, lux și protocol.

După discuția cu Jurma, pe data de 9 noiembrie, șeful interimar al Secției a I-a din DNA, procurorul Dănuț Volintiru, a infirmat și clasat rechizitoriul lui Mirică referitor la modul în care au fost utilizate fondurile operative ale serviciului secret din Ministerul de Interne, argumentând între altele că petrecerile șefilor DIPI cu bani din fondurile operative erau, în realitate, „nevoi operative care ţin de desfăşurarea activităţii instituţiei”. După închiderea dosarului, procuroarea Mirică a plecat din DNA și s-a transferat la Parchetul Capitalei.

Cine sunt cele două procuroare care discută în înregistrare

Anca Jurma a fost delegată interimar șefă a DNA pe 9 iulie de către procurorul general al României, Augustin Lazăr, după ce Laura Codruța Kovesi a fost revocată de către președintele Klaus Iohannis, obligat de CCR. Ministrul Justiției Tudorel Toader și-a dat acordul pentru numirea Ancăi Jurma. Ea a fost consiliera Laurei Kovesi și este fiica lui Nicolae Cochinescu, fost procuror-general în 1996-1997 și fost judecător la CCR între 2001 și 2010. Jurma nu a fost niciodată însă procuror de anchetă și nu a mai condus până acum vreo unitate de parchet.

Florentina Mirică trece drept un procuror apropiat de Laura Codruţa Kovesi. A candidat în vară pentru şefia DNA, dar a fost respinsă de Tudorel Toader, alături de ceilalţi candidaţi. A fost şefa serviciului de combatere a corupţiei din magistratură din cadrul DNA. Serviciul a fost absorbit acum de recent înfinţata Secţie pentru investigarea infracţiunilor din Justiţie din Parchetul general.

A venit în DNA în 2010 de la Parchetul Bucureşti, la şase luni după ce promovase de la Parchetul Judecătoriei Buftea. A plecat de la Parchetul Buftea după ce l-a denunţat pe fostul său şef, Nelu Carpen. Acesta a fost condamnat definitiv pentru corupţie, în 2014, la şase ani de închisoare cu executare.

Mirică a instrumentat dosarele DIPI privindu-i pe foştii miniştri de interne, Gabriel Oprea şi Petre Tobă. În urma dosarelor DIPI, Mirică a fost cercetata disciplinar pentru că ar fi dezvăluit informaţii clasificate, dar a fost declarată nevinovată de CSM. Dosarele DIPI, instrumentate de Florentina Mirică, au fost privite în sistemul de justiţie drept un precedent periculos pentru comunitatea de informaţii. Pentru prima dată, un procuror a investigat cheltuielile serviciilor din fondurile operative secrete.

A investigat şi dosarul decontărilor fictive de la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) si dosarul fostului judecător de la Curtea de apel București, Stan Mustață, condamnat la 8 ani și jumătate de pușcărie pentru corupție.

Citește și

Autopsia DNA. Cauzele decesului

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

26 comentarii

  1. Asta s-a votat in 2016. Asta ati vrut.

    Daca vroiati altceva, mergeati la vot, aveati un partid cinstit de votat si ati aratat ce sunteti si ce puteti.

    Asta e poporul.

    • Esti plictisitot si enervant, de 28 de ori pe zi repeti aceeasi mantra. Hooo.

    • „vroiati” – nu exista verbul „a vroi”, handicapatule;

    • Dar există verbul „a vrea” cu…anomalia „voiați” sensibil diferită de rădăcin verbului, dar ce sa-i faci, de ce să fie simplu când poate fi complicat …?!
      Și da, trebuie repetat si de 1000 de ori pe zi, poate așa ne intră dracu’ în cap, apropo de cauzele dezastrului pe care-l trăim zile acestea !

    • @dascal, handicapați sunt aia care fura de la popor și nu sunt in stare să își câștige existența din munca cinstită! O eroare gramaticală nu omoară poporul ca ‘greșelile” făcute de corupții care ne conduc și ne distrug viețile
      @asistat, e bine sa se repete de mii de ori pe zi, oamenii trebuie sa conștientizeze că prin vot își aleg oamenii care au acces la banii lor; nu poți lăsa cheile casei pe mana unui străin, poate fi cel mai mare tâlhar, sau ușa descuiată fara să te intereseze că cineva poate intra acolo și să te lase falit…trebuie repetat până oamenii conștientizează că sunt responsabili nu numai pt ei, ci și pt viața + destinul copiilor si nepoții lor!
      Ajunge cu furtul!

    • „Voiam sau vroiam?”

      „Răspunsul correct este: voiam.”

      „În limba română există două verbe: „a voi” și „a vrea”.”

      „Greșeala pe care cei mai mulți dintre noi o fac este îmbinarea celor două verbe, în special atunci când folosesc indicativul-imperfect.”

      „Astfel, avem următorul exemplu:”

      „eu voiam + eu vream = eu vroiam”

      – dar această formă NU este corectă.”

      „Greșeala este cauzată de faptul că, în vorbire curentă, majoritatea oamenilor folosesc verbul „a vrea” la indicativ-prezent („Vreau să merg la mare.”), dar la indicativ-imperfect folosesc forma verbului „a voi” („Voiam să merg la mare.”). De aici și tendința de a combina cele două verbe.

  2. Iohannis e răspunzător. Nesimțirea lucrului bine făcut!

    • tu esti dovada lucrului bine tras. pe nas

    • După placa: multinaționalele „e de vină”!
      Nu, nu sunt de vina politicienii care au furat tot, care au vândut tot, care au sifonat tot! care s-au întins că ciuma in toate instituțiile- ei, rudele lor și „pretenii” lor; care au umplut instituțiile cu analfabeți și pafariști..
      Multinaționalele „e” de vină, cele care încă mai dai de lucru unor oameni care puteau și nu au părăsit încă țara, multinaționalele care încă mai produc ceva in țara asta ( in timp ce întreprinderile de stat au fost tăiate bucată cu bucată de mafia din politica și vândută pt a le umfla conturile)

  3. Avemus papà.
    Asa a vrut pulimea

  4. Barbat-Procuror /definitie/dexonline = persoana de varsta medie, purtatoare de fusta dar si de pantaloni cu croiala dreapta, fost baschetbalist legitimat la un club cu titlul de vicecampion european in palmares, tuns ”pedagogic”, cu alura de incoruptibil, deseori poreclit de catre inamici cu numele unui producator de ciocolata, profesionist adevarat, potential viitor Presedinte al Romaniei, in vremurile in care romanul nu va mai fi misogin pana in varful copitelor, pardon, degetelor de la picioare…

    • Cei care nu corespund descrierii de mai sus, sunt doar simpli purtători de material genetic, necesar perpetuării speciei. Curând vor putea fi substituiți de o simplă pipetă….

    • +1. Amesteci bine în cazanul cu smoală, dar cred că ți-am mai spus.
      De pipetă se pare că nu vom scăpa după cum evoluează feminazismul.
      Totuși, în România, femeile și-au câștigat respectul cu adevărat față de lumea anglo-saxonă și vestul Europei unde de promovează pe merite ideologic feminaziste.

    • Da ,să-i dăm muie baragladinei ,ca și ție de altfel, ne pișăm pe balena mov, Lulutza-prostuța !!!

  5. „Și nici nu s-a mai pus problema să scoatem dosare. S-a pus problema să scădem stocul, nu să facem anchetă”. Adică procurorii ăștia independenți ascultă de cum „se pune problema”, nu mai fac dosare că au de scăzut stocul, nu mai fac anchete ( de parcă până acum numai anchete au făcut ) pentru că ”așa s-a pus problema”. Atunci să se pună problema să le mai taie și din salarii dacă treabă nu mai fac. Hai băieți, puneți mâna pe lopeți !

  6. Nu sunteti zdraveni daca ati ajuns sa publicati prostiile astea ale lu’ Mirica!

  7. Sunteti admirabil de futila in materie de cinste si dreptate.

  8. In curand ,din seria „furati cat puteti”, o sa apara si legea care legalizeaza furtul din banul public si procurorii vor ancheta doar gainarii si hotii de butelii din gospodarii. :))))

  9. Asta e tema de lucru în ministerul justiției. Scăderea stocului de dosare. Achitările pe bandă rulantă ridicau multe semne de întrebare, dar citind citind aceste înregistrări trag următoarea concluzie : nu se mai face justiție, se respectă doar un ordin de sus! Bucuria penalilor!

  10. judecatorul Mustata…vreti sa spuneti condamnat la moarte in puscarie….cat de corupt o fi fost…

  11. Initial in celelalte reportaje unde apare Mirica,in descrierile aduse procurorului,nu se mentiona si dosarul lui Mustata.Dosarul e unul facut la comanda,fara martori,fara spagi descoperite de niciun organ al statului in plina putere a DNA-ului,fara denunturi,fara drept de aparare din partea lui Mustata,cand in proces nu i-au fost acceptate probe ca in inregistrari se spune ceva iar in rechizitoriu altceva,nu i-au fost acceptate inscrisurile conform probelor audio sunt falsificate prin adaugare de continut,Boraciu unul din inculpati a vb in timpul procesului ca a fost obligat sa declare ce vroiau procurorii dupa ce acestia i-au arata inregistrari cu el si o minora itretinand relatii sexuale.Mustata a fost arestat si condamnat ca ar fii dezvaluit detalii din dosare( care culmea se gaseau oficial online,putand fii accesate de oricine)iar negulescu ,portocala etc sunt inregistrati de Casma cand ii dau detalii dintrun dosar care nu avea nicio treaba cu Cozma….si sunt bine mersi.Cand a vb in puscarie de Jud.Oprescu ca era securist,ca l-a rugat pe Mustata sa il „salveze pe politistul” Petrica” de la Bragadiru iar Mustata i-a zis ca-l baga in pi..a ma-sii,a cesta a venit in noaptea arestarii lui Mustata sa ii dea mandat de arestare!!!!,Mustata a fost lichidat perfid de oficialitatile securitatii.
    Citesc acum o carte de Ioana Diaconescu ,,Rugul Aprins”studii despre exterminare,exista o asemanare incredibila intre dosarul lui Mustata si ce au patit niste oameni din cauza unor procurori fara Dumnezeu si coloana vertebrala.Asta e si Mirica,un procuror neocomunist,pierdut in timp,aratand si schimbanddestine

  12. E incredibil ce se intampla. Femeile astea sunt de pus la rana. Trebuie sa iesim dracului la vot de data asta sa scapam de Dragnea, Tariiceanu si toate reptilele comuniste. O tara intreaga trosnita de in tantalau ca Tudorel. L-a nimerit Dragnea, asta ii trebuia, un troglodit ahtiat dupa imagine. Era obsedat de Kovesi si Toader.

  13. https://ciutacu.ro/news_flash/articol/sobolanii-parasesc-grabiti-corabia-cu-suportul-magnetic-la-purtator/

    Cele două doamne nu sunt deranjate că ar fi putut fi înregistrate ilegal?

    Nu se deschide și în cazul acesta un dosar penal pentru divulgare de informații nedestinate publicității, abuz ăn serviciu, înregistrare neutorizată, favorizarea faptuitorului?

    Dacă ascultarea s-a făcut, totuși, cu mandat, care dintre ele constituia subiectul măsurii și cum s-au scurs din dosar, cu tot cu suport magnetic, vorbele?

    Nu (mai) sunt trucate cu softul convorbirile?

    Ce făceau procurorii DNA când aveau libertate totală la butoane și la căști?

  14. Sper ca sunteti multumiti, g4media. Procuror Anca Jurma a renuntat la interimat, ati indepartat de DNA un procuror foarte bun si experimentat, BRAVO G4!