G4Media.ro

Modernizarea a 13 kilometri de linii de tramvai și achiziționarea a jumătate…

Foto: Inquam Photos/ Alexandru Busca

Modernizarea a 13 kilometri de linii de tramvai și achiziționarea a jumătate din Muzeul Storck, pe ordinea de zi a Consiliului General al Capitalei

Modernizarea a 13,5 kilometri de linii de tramvai şi a peroanelor, dar şi achiziţionarea unei cote de 1/2 din imobilul Muzeul Frederick Storck şi Cecilia Cuţescu-Storck se numără printre proiectele pe care le vor dezbate miercuri consilierii generali ai Capitalei, transmite Agerpres.

Şedinţa va începe la ora 10.00, iar pe ordinea de zi figurează 40 de proiecte de hotărâre, dar există şi alte şase propuneri care ar putea fi incluse pe ordinea de zi suplimentară.

* Consilierii generali urmează să dezbată şase proiecte care vizează lucrări de modernizare a 13,5 kilometri de linie de tramvai cale dublă, dar şi a peste 20 de peroane. Cele şase proiecte prevăd aprobarea indicatorilor tehnico-economici, totalizând investiţii de peste 862 de milioane de lei. Pe aceste artere circulă tramvaiele 3, 14, 16, 36, 44, 45, 46. Durata de realizarea a investiţiilor este 18 luni (din care 12 luni durata de execuţie). Potrivit referatului de aprobare, necesitatea şi oportunitatea lucrărilor este impusă de starea tehnică precară a liniilor de tramvai. Unul dintre obiective este şi asigurarea unei infrastructuri modernizate pentru noile vagoane de tramvai de 36 de metri. Totodată, investiţiile propuse sunt prevăzute în Planul de Mobilitate urbană 2016-2030.

* Primăria Capitalei ar putea achiziţiona, prin exercitarea dreptului de preempţiune, o cotă de 1/2 din imobilul Muzeul Frederick Storck şi Cecilia Cuţescu-Storck, situat în str. Vasile Alecsandri nr. 16. Primarul general al Capitalei va fi împuternicit să iniţieze procedura pentru achiziţionare, prin aparatul de specialitate. Conform referatului de aprobare, imobilul figurează în Lista monumentelor istorice cod B-II-m-B-17947 şi datează din anul 1914. Are o suprafaţă totală de 1.361 mp, cu şapte corpuri construite. În prezent, muzeul funcţionează ca filială a Muzeului Municipiului Bucureşti, instituţie publică de cultură de interes local, în baza unui contract de comodat cu moştenitorii imobilului, Alvaro şi Alexandru Botez, care au oferit imobilul din str. Vasile Alecsandri pentru expunerea şi conservarea colecţiei. Pe 7 decembrie 2021 a fost depusă din partea unuia dintre cei doi proprietari înştiinţarea privind intenţia de vânzare a cotei de 1/2 din imobil.

* Cele 114 familii cărora li s-au repartizat locuinţe sociale în blocul din B-dul Prelungirea Ghencea nr. 322-326, nefinalizat deocamdată, ar putea beneficia de un sprijin financiar cu valori cuprinse între 1.250 – 1.750 de lei. Grupul USR din CGMB propune proiectul pilot „Sprijin pentru locuinţă”, iar cuantumul ajutorului financiar acordat ar urma să fie de 1.250 lei/lună pentru o unitate locativă cu o cameră, 1.500 de lei/lună pentru o unitate locativă cu două camere şi 1.750 de lei/lună pentru o unitate locativă cu trei camere. Proiectul va fi implementat de către Direcţia Generală de Asistenţă Socială a Municipiului Bucureşti, pe o durată de 6 luni.

* Consilierii generali vor dezbate în şedinţa de miercuri proiectul care prevede schimbarea denumirii Parcului Tolbuhin, din Sectorul 2, în „Grădina Mătăsari”. Potrivit referatului de aprobare, propunerea vine ca urmare a sesizărilor cetăţenilor din Sectorul 2 privind redenumirea zonei verzi din Bd. Pache Protopopescu nr. 115, în concordanţă cu tradiţia istorică a zonei şi cu „simbolurile istorice valoroase” ce ar putea fi promovate.

* Un alt proiect de pe ordinea de zi prevede atribuirea denumirii Intrarea Laurenţiu M. Popescu drumului de exploatare DE 9/26/1 din Sectorul 6, care începe din Prelungirea Ghencea şi care asigură accesul la imobilele situate în Prelungirea Ghencea nr. 143 A-G şi Prelungirea Ghencea nr. 145 A-M. Propunerea vine ca urmare a adresei Institutului Naţional de Patologie Victor Babeş, prin care se solicită atribuirea denumirii de Academician Laurenţiu M. Popescu Bulevardului Eroii Sanitari. Pe de altă parte, conform raportului de specialitate, schimbarea denumirii unui bulevard presupune costuri privind evidenţa, domiciliul, reşedinţa şi actele de identitate ale cetăţenilor afectaţi de această modificare.

* Consilierii generali ai Capitalei ar putea împuternici Consiliului Local Sector 6 să înfiinţeze o societate cu răspundere limitată cu capital integral public, pentru sortarea, tratarea, preluarea şi valorificarea materială şi energetică a deşeurilor. Conform documentaţiei întocmite de Primăria Sectorului 6, reducerea cantităţilor de deşeuri depozitate se poate realiza prin creşterea gradului de sortare, iar faptul că Sectorul 6 nu dispune de o staţie de sortare proprie pentru îndeplinirea ţintelor de reciclare şi de reducere a cantităţilor de deşeuri depozitate impune necesitatea construirii unei astfel de instalaţii.

* Sectorul 6 ar putea prelua în administrare Bulevardul Uverturii, Drumul Săbăreni, str. Ghirlandei şi str. Valea Călugărească. În baza altui proiect, terenul din str. Drumul Taberei nr. 78A va fi transmis din administrarea CGMB în cea a Consiliului Local Sector 6, în vederea construirii unei parcări subterane şi amenajării la sol a unui spaţiu verde. Este vorba despre un teren cu o suprafaţă de 1.523 mp.

* Consiliul Local Sector 1 solicită împuternicire pentru a putea achiziţiona un teren de 493 metri pătraţi pe Bd. Ion Mihalache nr. 325A şi nr. 325B, în scopul amenajării unui loc de joacă pentru copii.

* Un teren cu o suprafaţă totală de 77.583 mp din Şoseaua Berceni urmează să fie reîncadrat în zona M3 – subzona mixtă cu clădiri, având regim de construire continuu sau discontinuu şi înălţimi maxime de P+4 niveluri. Proiectul prevede o modificare parţială a Planului Urbanistic General, în sensul includerii terenului din Şoseaua Berceni în zona M3, conform Sentinţei Civile definitive nr. 299/05.02.2021, pronunţată de către Tribunalul Cluj.

* Potrivit unui proiect care ar putea fi inclus pe ordinea de zi suplimentară, ONG-urile, dar şi grupurile informale vor putea beneficia de microgranturi în cadrul Programului de bugetare participativă pentru tineri. Potrivit proiectului iniţiat de către consilierul general Ionuţ Aruxandei (USR), programul va fi organizat şi implementat de Centrul de Proiecte Educaţionale şi Sportive Bucureşti – Proedus, având un buget în valoare totală de un milion de lei. Programul se va adresa tinerilor cu vârste cuprinse între 14-35 de ani. Vor fi eligibile proiectele depuse de către ONG-uri (echipa de implementare fiind formată din tineri cu vârste cuprinse între 14- 35 de ani) sau de către grupuri informale de tineri (cu cel puţin trei tineri cu vârste cuprinse între 14-35 de ani).

Foto: Inquam Photos/ Alexandru Busca

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

  1. Consiliul de toate culorile, primarul au idee cat de terorizati de tantari suntem in Bucuresti ? Este al treilea an cand resimt mai acut acest lucru, avand nepotica si necesitatea de a iesi afara, in curte si dupa ora 16 , zilnic ! Toti acestia ar trebui sa stie ca-i injur zilnic , democratic , pe toti cei de la capitala si sector care nu fac absolut nimic in februarie, martie cand ar trebui sa fie tratate lacurile, baltile care sunt cele mai importante surse de tantari ! Ca si in anii trecuti la reclamatiile cetatenilor si pentru a intocmi facturile aferente vor apoare masinile de stropit in iulie, august cu apa de ploaie care au doar efectul ingrosarii unor conturi …….. Un cetatean din sectorul 5 ”multumeste” scarbita edililului capitalei si sectorului -niste desculti intelectual care, ar fi trebuit sa stie ca pentru a admira ”avioanele”lor trebuie sa putem iesi din casa ……..

    • Doamnă chiar nu vedeți sacrificiile făcute de toate autoritățile și instituțiile , pentru bunăstarea cetățenilor . Totul este în slujba cetățeanului .

  2. Cu mânie progresisto-salvatoare o înfierau pe Firea pentru pomenile cu biciclete , acum un pripășit prin București Ionuț Aruxandei , propune un milion de lei din banii bucureștenor pentru niște paraziți, care să facă nimic . Bucureșteni așa veți fi salvați.

  3. Inca o data primarul general trebuie felicitat
    A cumparat tramvaie nou noute fabricate in ROMANIA, dar ce sa vezi ,caile de rulare sunt la pămînt.
    Pină sa rezolve problema sinelor tramvaiele vor ajunge la fiare vechi
    Bravo!!!