G4Media.ro

Ministerul Investițiilor: Prin cele 12 trasee cultural-turistice finanțate prin PNRR, până în…

Sursa foto: Pixabay

Ministerul Investițiilor: Prin cele 12 trasee cultural-turistice finanțate prin PNRR, până în 2026 numărul turiştilor străini va crește cu 50%

Secretarul de stat în Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Hegedus Csilla, a declarat, miercuri, că unul dintre obiectivele celor 12 trasee turistice şi culturale, ce vor fi create prin PNRR pentru a pune în valoare patrimoniul cultural românesc, este de a atrage un număr mai mare de turişti străini în România, informează Agerpres.

Aceasta a precizat, în cadrul unui briefing de presă, că ţinta este ca numărul turiştilor străini care vin în ţara noastră că crească cu 50% până în anul 2026.

„Deja am avut o primă selecţie şi avem în total 200 şi ceva de obiective pe listă. Urmează săptămâna viitoare, dacă şi domnul ministrul al Culturii semnează, să avem o nouă rundă de selecţie (…) Sper ca şi alte obiective să fie propuse, pentru că din PNRR ne propunem următorul lucru: să ne folosim de acest patrimoniu cultural, fie el construit, fie imaterial, să atragem cât se poate de mulţi turişti în această zonă (…) Suntem ferm convinşi că aceste rute culturale vor atrage şi mai mulţi turişti. Noi ne-am propus din PNRR să nu includem doar locurile foarte bine cunoscute, deci dorim să ducem turiştii şi acolo unde nu au fost încă şi ne propunem ca până în anul 2026 să creştem cu 50% numărul turiştilor străini care vin în România”, a declarat Hegedus Csilla.

Aceasta a mai spus că este nevoie de un efort concertat pentru a ridica şi nivelul serviciilor oferite turiştilor.

„Pe lângă aceste promovări, pe lângă restaurări, va trebui să creştem şi nivelul serviciilor oferite turiştilor. Pentru că avem studii europene care ne spun că turiştii vin în România, dar nu ştiu ce să facă aici şi, problema noastră cea mai mare: nu cheltuiesc suficienţi bani. Deci, noi va trebui să venim cu nişte servicii, şi aici mă uit la autorităţile locale, ca să îi facem să cheltuiască, deci să avem cazare, să avem masă, cafenele, magazin de suveniruri, ca să vină banii aici, în localităţile noastre, pentru că acolo este nevoie de regenerare, dacă doriţi, mai ales economic. Lista obiectivelor poate fi consultată şi pe site-ul Ministerului Culturii şi sperăm ca până la sfârşitul lunii mai să avem o nouă listă, îmbunătăţită, (…) pentru că noi ne dorim prin aceste rute culturale să avem o acoperire completă a României”, a mai spus Hegedus Csilla.

Cele 12 rute cultural-turistice vor cuprinde, printre altele, castele, fortăreţe, case tradiţionale, biserici fortificate, mănăstiri, castre romane etc., care vor fi restaurate prin PNRR şi promovate pe plan naţional şi internaţional.

Sursa foto: Pixabay

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

  1. si care sunt cele 12 trasee? Sunt secrete???

  2. Dap, vor crește pe hartie cu 50% probabil, din pix e usor; si oricum nu e greu sa creasca si in realitate, cand se porneste de jos, de la niste cifre penibile; inainte de pandemie ne laudam cu o amarata de cifra de 2,7 milioane de turisti straini in 2019; pt comparatie, in Ungaria numai Budapesta a primit 3 milioane in acelasi an; stiu, supara comparatia si risc sa fiu atacat, dar asta e realitatea trista

  3. Ba, dar mincinosi mai sunt.

  4. Rute culturale europene care sa cuprinda si Romania au existat si pana acum. Site UE are zeci de asemenea rute. Dar la noi sunt mai mult pe hartie. Trebuiesc semnalizate, cu locuri de cazare dedicate, cu ghizi specializati, etc. Bani cheltuiti aiurea, care puteau fi folositi pentru transfomarea caselor localnicilor in unitati de cazare, crearea de restaurante locale, cu produse locale, caci avem in comune doar bodegi si crasme puturoase, transport local, etc.