G4Media.ro

Michael Ben-Ari, „Madoff-ul israelian”, extrădat din Bosnia pentru o fraudă de schemă…

Foto: Facebook EGFE Ltd.

Michael Ben-Ari, „Madoff-ul israelian”, extrădat din Bosnia pentru o fraudă de schemă Ponzi de 150 de milioane de dolari (Times of Israel)

Un israelian acuzat că a condus o schemă piramidală de tip Ponzi în valoare de 150 de milioane de dolari a fost extrădat din Bosnia duminică dimineața pentru a fi judecat, pentru ceea ce se consideră a fi cea mai gravă escrocherie de acest fel realizată vreodată în Israel, au anunțat poliția și Autoritatea israeliană pentru valori mobiliare.

Michael Ben-Ari, cunoscut și sub numele de Michael Greenfeld, este un americano-israelian acuzat că a înșelat aproximativ 1.000 de investitori din ambele țări în cadrul unei escrocherii care a durat 15 ani. Presa israeliană l-a supranumit pe Ben-Ari „Madoff israelian”, după Bernie Madoff, cel mai mare fraudator din istorie, condamnat în 2009 pentru o schemă Ponzi în valoare de aproape 65 de miliarde de dolari.

Israelul l-a arestat pe Ben-Ari în aprilie 2021, dar el a fugit din țară cu pașaportul altcuiva după ce a fost eliberat în arest la domiciliu, după ce a plătit o garanție de 2 milioane de shekeli (625.000 de dolari), potrivit Autorității israeliene pentru valori mobiliare.

El a fost arestat în Bosnia în luna iulie, potrivit presei israeliene.

Ministrul justiției din Bosnia ar fi aprobat vineri cererea de extrădare, după ce o instanță locală i-a respins apelul, iar el va compărea pentru o audiere preliminară în Israel în stare de arest preventiv.

În august 2021, o instanță federală americană de faliment din Manhattan a autorizat un avocat care reprezintă Israelul să recupereze activele din schema Ponzi.

Anterior, s-a spus că Autoritatea pentru Valori Mobiliare îl investighează și pe unul dintre prietenii și investitorii lui Ben-Ari, Nahum Eisenstadt, fiind suspectat că i-a furnizat pașaportul lui Ben-Ari pentru a-l ajuta să fugă de justiție.

Autoritatea pentru Valori Mobiliare a declarat anul trecut că Ben-Ari a atras victimele în capcană prin intermediul companiei sale de investiții EGFE Israel Ltd. și că este căutat „sub suspiciunea de încălcare a Legii israeliene privind Fondul comun de investiții, a Legii privind reglementarea consultanței în materie de investiții, a Legii privind marketingul investițiilor și gestionarea portofoliilor, a Legii penale și a Legii privind interzicerea spălării de bani”.

„Aceasta este cea mai mare schemă Ponzi desfășurată vreodată în Israel, cu aproape toate activele trecute în străinătate”, a declarat la vremea respectivă avocatul Eitan Erez, care reprezintă sute de victime, pentru site-ul de știri Ynet.

Potrivit profilului lui Ben-Ari de pe site-ul său EGFE, acesta a emigrat în Israel din SUA în 1981 și a deținut funcții de conducere în cadrul Bank Leumi și al lanțului de supermarketuri Supersol înainte de a fonda EGFE (Ever Green Fields Enterprises) în 1999.

O schemă Ponzi oferă de obicei investitorilor randamente ridicate, dar funcționează folosind banii noilor investitori pentru a-i plăti pe cei mai vechi.

Bernie Madoff, autorul celei mai mari scheme Ponzi private din istorie, a murit într-o închisoare din SUA în 2021.

Un administrator judiciar desemnat de instanță a recuperat peste 13 miliarde de dolari din cele aproximativ 17,5 miliarde de dolari pe care investitorii le-au pus în afacerea lui Madoff. La momentul arestării lui Madoff, extrasele de cont false le spuneau clienților că au active în valoare de 60 de miliarde de dolari.

În timp ce Ben-Ari este acuzat că a condus cea mai mare schemă Ponzi din Israel, țara a fost în ultimii ani centrul industriei frauduloase a opțiunilor binare, care a înșelat victime din întreaga lume cu miliarde de dolari.

Industria frauduloasă a opțiunilor binare a înflorit timp de peste un deceniu, din 2007, până când a fost scoasă în afara legii de către Knesset în 2017, ca rezultat direct al reportajelor de investigație ale publicației The Times of Israel, care au început cu un articol din martie 2016 intitulat „Lupii din Tel Aviv: Escrocheria amorală și vastă a Israelului cu opțiuni binare, expusă”. Multe dintre firmele israeliene s-au mutat de atunci în străinătate și au continuat escrocheria.

Companiile frauduloase de opțiuni binare ofereau aparent clienților din întreaga lume o investiție potențial profitabilă pe termen scurt. Dar, în realitate – prin platforme de tranzacționare trucate, refuzul de a plăti și alte șiretlicuri – aceste companii au jecmănit marea majoritate a clienților de majoritatea sau chiar de toți banii lor. Vânzătorii frauduloși au ascuns în mod obișnuit locul unde se aflau, au prezentat în mod eronat ceea ce vindeau și au folosit identități false.

O opțiune binară este un produs financiar în care părților implicate în tranzacție li se atribuie unul dintre cele două rezultate pe baza faptului că opțiunea expiră în bani. Opțiunile binare depind de rezultatul unei propoziții de tip „da sau nu”, de unde și numele de „binar”. Traderii primesc o plată dacă opțiunea binară expiră în bani și suferă o pierdere dacă expiră în afara banilor.

Israelul nu a trimis în judecată niciunul dintre miile de angajați ai industriei opțiunilor binare. Departamentul de Justiție al SUA a urmărit în justiție mai multe persoane-cheie, în special Lee Elbaz, directorul executiv al Yukom Communications Ltd., care a fost condamnat la 22 de ani de închisoare în 2019. Șefii săi, Yossi Herzog și Kobi Cohen, au fost amândoi puși sub acuzare și sunt încă în libertate.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. SCAPA TOTI