G4Media.ro

Marea amnistie. Legea care îi scapă pe evazioniști de pușcărie, utilă pentru…

Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Marea amnistie. Legea care îi scapă pe evazioniști de pușcărie, utilă pentru mii de inculpați deoarece retroactivează/ Posibili beneficiari: Nelu Iordache, Adrian Sârbu, Cristian Burci, Bogdan Buzăianu, Tel Drum, companiile controlate de Sebastian Ghiță

Legea care îi scapă pe evazioniști de închisoare dacă achită integral prejudiciul, inițiată de PSD și promulgată de președintele Iohannis, va avea efecte majore asupra dosarelor penale fără un verdict definitiv, aflate în curs de anchetă sau judecată, au explicat G4media.ro mai mulți magistrați și avocați.

Astfel, mii de dosare ar putea fi închise, dacă inculpații decid să achite prejudiciul integral, caz în care nu mai riscă închisoarea, după cum prevede legea fostului deputat PSD, Cătălin Rădulescu zis Mitralieră.

Este vorba de legea nr. 55 din 31 martie 2021 de modificare a legii 241/2005 pentru prevenirea și combaterea evaziunii fiscale, adoptată în ultimele zile ale fostului Parlamentul controlat de PSD și promulgată de președintele Iohannis pe data de 1 aprilie, deși șeful statului o putea retrimite la Parlament.

Efectele legii lui Mitralieră

Potrivit noii legi, inculpații pentru evaziune fiscală de până la 100.000 de euro pot scăpa de închisoare, doar cu o amendă penală, dacă achită integral prejudiciul.

Potrivit aceleași legi, inculpații de evaziune fiscală de peste 100 de mii de euro, chiar de zeci de milioane de euro, ar putea scăpa de închisoare și chiar și de amenda penală, dacă achită integral prejudiciul, plus 20 %.

Care sunt pedepsele cu închisoarea pentru evaziune

De notat că, potivit legii 241/2005, evaziunea fiscală se pedepsește cu închisoare de la 2 la 8 ani. Evaziunea fiscală de peste 100.000 de euro se pedepsește cu închisoare de la 7 la 13 ani, iar evaziunea fiscală de peste 500.000 de euro, cu detenție de la 9 la 15 ani. Vezi aici la articolul 9.

Legea lui Mitralieră a fost promulgată de președintele Klaus Iohannis, deși acesta avea posibilitatea să o retrimită Parlamentului spre re-examinare, și a fost publicată în Monitorul oficial pe 1 aprilie 2021. Vezi legea aici.

De ce e nocivă legea

Chiar dacă în aparență pare benefică, în sensul că poate părea că încurajează recuperarea prejudiciilor, legea este profund nocivă, o invitație la evaziune fiscală, un fel de dezincriminare mascată, au explicat magistrații consultați de G4media.ro.

Este ca și când ai lua un credit de la stat cu dobândă de 20 la sută pe o perioadă de câțiva ani, au explicat procurorii Asociației Mișcarea de Apărare a Statutului Procurorilor (AMASP).

După o perioadă de timp în care contribuabilul a putut sustrage sumele datorate bugetului de stat, în cazul în care există o sesizare a autorităților judiciare, instrumentarea unui dosar penal (poliție și parchet) durează între 1 și 3 ani, în funcție de dificultate, de probatoriu, de valoarea produsului infracțional. Aceeași durată există și la instanța de fond, apoi o altă perioadă în apel.

Printr-un simplu calcul matematic, având în vedere că dobânda medie pentru credite acordate persoanelor juridice este de 10% anual, este evident că persoana care este dispusă să încalce normele de drept penal material, va fi mai degrabă tentată să își asume riscul de a fi obligat peste 7 ani de la comiterea faptei să plătească taxele și impozitele sustrase, în cazul în care este prins de autorități, cu o dobândă globală de 20% și fără a risca să i se aplice o pedeapsă”, au explicat procurorii AMASP. Vezi comunicatul lor în întregime aici.

De exemplu, dacă a făcut o evaziune de 10 milioane de euro în 2008 și l-am prins în 2015, între timp, a investit banii, cei 10 milioane de euro, și i-a înzecit. Îi convine în 2015 să dea 10 milioane de euro plus 20 %, adică 12 milioane de euro și să scape de închisoare, chiar și de o amendă penală”, a declarat pentru G4media.ro procurorul DNA Alexandra Lăncrănjan, membru AMASP.

De ce Iohannis a promulgat legea

Întrebat de jurnalistul G4media.ro, Dan Tăpălagă, de ce a promulgat legea, președintele Klaus Iohannis <<a oferit pe post de explicații un neadevăr cam grosolan: ”În momentul respectiv, ciclul se încheiase”.

Adevărul este că ”ciclul” nu se încheiase câtuși de puțin. Legea, inițiată de fostul deputat Cătălin Rădulescu, omul lui Dragnea, fusese votată în ultimele zile ale fostului Parlament, controlat de PSD. Trecuse într-adevăr de controlul Curții Constituționale, dar asta nu-l împiedica pe șeful statului ca, odată ajunsă pe masa lui, să întoarcă legea în noul Parlament și să ceară noii majorități PNL USR PLUS UDMR revizuirea legii”, după cum a explicat aici jurnalistul G4media.ro Dan Tăpălagă.

Președintele a declarat că ”acest Parlament, dacă consideră că legea nu satisface cerințele coaliției, poate să inițieze fără probleme o îmbunătățire a aceste legi și cu bucurie voi semna și o lege care corectează eventualele erori”.

E lege penală mai favorabilă

Problema este că legea este în vigoare de o lună de zile, timp în care a produs deja efecte care nu mai pot fi reparate. În penal se aplică legea mai favorabilă și chiar dacă legea ar fi stat o singură zi în vigoare, nu o lună, inculpații care au comis actele de evaziune acum un an, doi, trei sau patru ani, care nu au încă o sentință definitivă, vor beneficia de legea mai favorabilă, după cum au explicat pentru G4Media.ro procurorii AMASP.

Legea 55/2021 (a fostului deputat PSD Cătălin Rădulescu zis Militarlieră – n.r.) a intrat în vigoare, fiind promulgată și publicată în Monitorul oficial, prin urmare, chiar dacă va fi abrogrată prin altă lege, fiind lege penală mai favorabilă, își produce efectele pentru trecut, pentru toate dosarele de evaziune care nu au un verdict definitiv în instanță.

Noua lege, posibilă, de abrogare a legii lui Rădulescu va avea efecte doar pentru infracțiunile de evaziune comise din ziua intrării în vigoare a legii de abrogare. Cu alte cuvinte, vom reveni la ce era înainte de legea lui Rădulescu abia după intrarea în vigoare a legii de abrogare și doar pentru infracțiunile de evaziune comise de la data intrării în vigoare a legii de abrogare”, a explicat pentru G4media.ro procurorul DNA Alexandra Lăncrănjan, membru AMASP.

Câte dosare de evaziune sunt

Potrivit rapoartelor de activitate ale Ministerului public (PG), DNA și DIICOT, în România sunt în lucru mii de dosare de evaziune fiscală, plus alte câteva mii aflate pe rolul instanțelor.

Spre exemplu, potrivit raportului de activitate al PG pe anul 2019, au fost depistate și investigate 1251 de infracțiuni de evaziune fiscală (2% din total inculpați persoane fizice trimiși în judecată). De notat că raportul de activitate al PG pe anul trecut nu a fost încă publicat, deși suntem deja în mai.

Rapoartele de activitate ale parchetelor privind dosarele de evaziune fiscală nu precizează și o valoare totală a prezumtivelor prejudicii de evaziune fiscală. G4media.ro a trimis solicitări de presă către parchete și vom reveni cu aceste detalii când le vom primi.

Cine sunt potențialii beneficiari ai legii lui Mitralieră, promulgată de președintele Klaus Iohannis. De subliniat că inculpații pot beneficia de clemența legii sub condiția plății integrale a prejudiciului plus un bonus de 20% acolo unde pragul sare de 100 de mii de euro.

Omul de afaceri Nelu Iordache

Pe 18 martie 2021, Tribunalul Bucureşi l-a condamnat pe omul de afaceri Nelu Iordache la o pedeapsă de 12 ani şi jumătate de închisoare pentru o evaziune fiscală de aproape 2 milioane de euro şi delapidarea companiei aeriene Blue Air Transport Aerian SA (devenită Bata Sky Imobiliare SA). Decizia nu este însă definitivă și Iordache are șansa să plătească prejudiciul, plus 20 %, ca să scape de detenție. Vezi detalii aici.

Fratele, cumnatul și companiile controlate de Sebastian Ghiță

În octombrie 2019, fratele și cumnatul fugarului Sebi Ghiță și companiile IT Asesoft şi Teamnet Internaţional, fondate de acesta, au fost deferite justiției pentru evaziune fiscală de 100 de milioane de lei. Dosarul se află de atunci în procedură de cameră preliminară și are următorul termen abia pe 17 iunie 2021. Vezi aici.

Patronul Mediafax și Aleph Tv, Adrian Sârbu

Dosarul de evaziune fiscală și spălare de bani de 14 milioane de euro al patronului Mediafax, Adrian Sârbu, este pe rolul Parchetului general după ce, în august anul trecut, a fost restituit de judecătoarele de cameră preliminară de la Înalta Curte, Elena Barbu și Cristina Eleni Marcu. Dosarul a stat 3 ani în procedură de cameră preliminară, iar inițial, la Curtea de Apel București, instanța a decis că probele au fost administrate legal și procesul pe fond poate să înceapă. Vezi aici.

Patronul Adevărul, Cristian Burci

Burci este anchetat de DIICOT din 2016 în dosarul Romvag Caracal pentru mai multe infracțiuni, inclusiv pentru evaziune fiscală. Procurorii i-au pus sechestru pe avere până la suma de 36 de milioane de euro. Vezi aici.

Magnatul Energiei, Bogdan Buzăianu

Omul de afaceri elvețian de origine română, Bogdan Buzăianu, este anchetat încă din 2014. El este acuzat de evaziune fiscală de peste 6 milioane de lei (aproape 1,3 milioane de euro), dar și de delapidare și spălare de bani. Vezi aici.

Compania Tel Drum

În iunie 2020, compania Tel Drum, despre care procurorii DNA susțin că este controlată de Liviu Dragnea, a fost inculpată și pentru evaziune fiscală în valoare de 2 milioane de lei. Vezi aici.

Exemplele pot continua cu inculpați mai mult sau mai puțin celebri, care pe lângă alte infracțiuni, sunt acuzați și de evaziune fiscală cum ar fi:

Răzvan Alexe și Marcel Păvăleanu (dosar de evaziune fiscală de 35 de milioane de euro)

Gheorghe Vlasie zis Ginel, finul lui Ionel Arsene, baronul PSD de Neamț

”Regii asfaltului”, Dan Besciu de la Euroconstruct 98 Trading, și Alexandru Horpoș de la Straco Group, dosar din 2014, prejudiciu de 7 de milioane de euro

Notă: Alex Costache este jurnalist și la Știrile TVR.

Sursa Foto: Inquam Photos/ Autor: Octav Ganea

Citește și

De ce a lăsat Klaus Iohannis elefantul să treacă de Cotroceni?

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

149 comentarii

  1. justificarea presedintelui referitor la promulgarea legii e FIX ca justificarile lui 2dorel-soparla-de-bahlui-marele-ievaluator referitor la legile justitie, adica parlamentul decide, desi fata de ievaluator ar fi putut lejer sa o trimita inapoi la parlament

    • Iohannis ne arata acuma pe fata ca este Presedintele de la Grivco si tartorul hotilor.

    • Iohanis este parte din sistem, el executa niște ordine de la superiori lui

    • Pai stie el ce stie. Dupa ce o va termina cu presidentia, cine stie ce va mai iesi la iveala din activitatea lui anterioara, sau a sotiuoarei lui scumpe, Apoi, mai are si el prieteni.

    • Asa ceva in Ungaria sau Polonia este de neconceput, si cu toate astea, ele sunt puse la zid, nu cei care ar trebui.

    • O jigodie. Își dau arama pe fata peneleii vieții. Dar nu vad sa facă spume USR asa cum m as fi așteptat.. dacă nu se face nimic, înseamnă că ne am pierdut speranța și ca măcar ei sunt altfel..

  2. Penali de vita nobila.

  3. În tarisoara asta nu a existat decât un singur partid:psd. Numai iese nimeni în strada, împotriva actualului psd?

  4. Propus de peeseedee aprobat de peeneelee.
    Jos usr!

    • E de mirare ca presa nu a identificat încă vinovații din usr.

    • Trece o săptămână cel mult și toate tunurile pe USR că nu au modificat legea, nu au făcut una nouă, Stelian Ion există etc

    • Ok.. Sunt curios, nu se sesizeaza nimeni pe exceptie de neconstitutionalitate? Era pe acolo o chestie cu „nimeni nu e mai presus de lege”…adica eu fur, fac o fapta penala, dar daca iti dau boul furat inapoi si in plus iti dau si un vitel, se considera ca nu am furat si sunt un cetatean model…adica, daca ma prinzi iti recuperezi prejudiciul, daca nu ma prinzi sau nu vrei sa ma prinzi, raman negustor cinstit desi ti-am furat boul…cu alte cuvinte dam legi sa incurajam hotia la nivel inalt….bagati baieti, daca o rasoliti dati inspoi ce ati furat pkus taxa de prostie,daca nu, ramaneti cu banii….cum ramane cu ideea de descurajare a intentiei?

    • am impresia ca oficial iti zice hot si se trece in cazier. doar ca platesti cu bani in loc de inchisoare.

    • Nu mai tot spălați USR. Sunt complice prin tăcerea asurzitoare cu privire la o lege atât de nocivă. Puteau cere lui Iohannis să nu promulge legea, că doar sunt aliați și susțin guvernul girat de Iohannis. Dar și-au înghițit brusc limba. Este momentul acela în care se vede că absolut toate partidele – și toată presa – din România sunt doar versiuni ale iluziei orchestrate de același păpușar, ale unei așa-zise democrații.
      Nu există democrație în România.

  5. Liber la furat.

  6. …Romania lucrului bine ….promulgat. Peeeesede, peeeenele mandreste-te !

    • E mai bine sa recuperezi banii decat sa ii intretii in puscarii. Amenda ar trebui sa fie mai mare, cel putin 50% si ar trebui insotita de interdictia de a ocupa functii publice sau de a face afaceri cu statul.
      Pe de alta parte, procuroarea care in sapte ani si-a inzecit banii ar trebui mutata la ministerul de finante. Cineva care stie sa faca asa ceva trebuie pastrat bine sa nu il fure multinationalele

  7. Multumim to’arșe johannis ! maare actor… chiar ne-ați speriat intr-un timp cu “peeeseeedeee sa dispara”…haha și cum v-au crezut și votat fraieștenii naivi…tare.

  8. …si ați dat-o la fix, strategic to’arșu jo… între reguli restrictive și înainte de Paști cand tot românu e mai iertator… tare. cum sa mai iasa sclaveții in stradă, mai ales că ei vă știu de-al lor, sanchi…

  9. Regret că l-am votat de nevoie atunci. Jeg mincinos.

  10. Il doare pe Johannis drept in „statul lui de drepti…” de toti platitorii de taxe si impozite! Cica se pregateste (el si gasca lui) de un post/”fonctie ieuropeana”, pai la asa mare om si mare caracter (de da pe dinafara!), cre’ si eu ca se pregateste „iel”. Problema e: noi il exportam, dar s-o gasi cineva sa-l si importe? Nociv personaj, PSD-ul de azi e mic copil nevinovat pe langa acest USL-ist/GRIVCO-ist.

    • Il doare la farul de la bicicleta. Presedintele hotiilor bine facute. A reflectat si a promulgat.

  11. daca reușiti, to’arșe johanis, ca și in alte situații, sa faceti sa pară ca USR+ e de vină, chiar sunteți imbatabil. presa o aveți, servicii asemenea, noi usl-ul va susținem…arătați cu jejetu spre aștia mici

  12. „A luat un imprumut de la stat si i-a inzecit” asta e ceva extraordinar de usor nu? In afara de Uipath dedeman …. cine si-a inzecit banii? Si si acestia trebuie sa vanda active ca sa plateasca un astfel de datorie.

    • Bine punctat.
      In sfarsit cineva care a sesizat aceasta premiza penibila a argumentatiei din articol.

    • Majoritatea suntem constienti ca nu e usor sa inmultesti banii, poate unii din evazionisti nu mai au de unde sa plateasca acel prejudiciu, dar nu asta e ideea. Ideea e ca Iohanis e mai mult decat ipocrit, e de un caracter mizerabil. Toti suntem egali in fata legii si trebuie sa platim. Legat de votarea lui la prezidentiale, motivul majoritatii a fost raul cel mai mic.

  13. PSD a omorât România, PNL a îngropat-o.

    • Adevăr ai grait

    • Iar USR+ o să o vândă bucată cu bucată, incepand cu spațiile comerciale rămase și terminand cu spitalele de stat din România. Amin!!!

    • Euglenă, n-așa e ca USR e de vina?

    • Prietenasu sau cum te numești Tu, Klaus Vierme Johannis, este, Reincarnarea lui Adolf Hitler, împreună cu anumiți Postaci și Aplaudaci.
      De, pe Rețele Virtuale.
      Dacă, PSD-ul, a Uciso? și PNL a Îngropat-o.
      Și #USR PLUS, cei au făcut Parastas nu?.
      Romanache, cine este primul?. și cei mai tari nu Pricep?.
      Adică, este și se aplică zicala mai, adică pe înțelesul Prostului genul de pe aici.
      Cel, din urmă va fi și este cel din întâi? 😁
      Nu, cred, vai Pula mea, adică cum #USR PLUS, PNL? 😡Voi sunteți albă ca Zăpada Imaculati de se Caca, Ciorile pe voi? 😁scuze pe zăpadă a vrut, am Ruj pe Buze Mai Klaus Vierme Johannis Reincarnarea lui Adolf Hitler.

    • Bineînțeles că au și USR-iștii vina lor. Fac parte din guvernul care a aprobat această lege? Fac! În timpul guvernării lor a intrat această lege in vigoare? Da! Ați vazut vreo poziție a USR+ împotriva acestei legi? Nu! Despre ce vorbim?!?! Guvernul și președintele au avut la dispoziție toate pârghiile pentru a împiedica această lege, și totuși nu au făcut-o. Deci…este și vina USR-ului? Evident că da!!!

    • Euglene,
      pe aceeasi linie de idei, poti gasi vinovat pe oricare dintre noi ca nu reactionam, nu luam masuri…o poti întelege ca o încurajare…nu e de vinā hotul ca-ti intra in casa, esti vinovat tu ca nu ti-ai luat masuri de protectie, convietuiesti in aceeasi comunitate cu infractorul…
      nu, e doar vorba despre o lege initiata de PSD, emisa in parlament cu majoritate covârsitoare PSD ( USR 8%), fara a fi întoarsa in actualul parlament sa vedem si noi ce si cum voteaza, aprobata de ciolannis…
      tu, fara un cuvintel despre PSD-ul si infractorii tai, amintesti doar de USR.

  14. Corb la corb ,nu-si scoate ochii!

  15. Trist. Extrem de trist. Vai de ei elefanti!
    Eu cred ca Vlad Voiculescu e de vina! Si USR in general. Nu stiu sa faca politica.
    Vaccinati-va!

  16. Dacă eşti un amărât şi furi un salam – puşcărie cu executare! Caz real.

    Dacă eşti securist într-o ţară securistă şi furi miliarde de euro – faci lege cu dedicaţie şi pui nişte lătari împuţiţi să ţi-o promulge! Şi eşti boss de boss.

    ABROGAŢI MINCIUNA DE ARTICOL 16 DIN CONSTITUŢIE!!! ÎN ROMÂNISTAN NU SUNTEM TOŢI EGALI ÎN FAŢA LEGII. SECURIŞTII GHIŢĂ, SÂRBU, BUZĂIANU AU PERMIS LA FURAT!

    CE JEG DE ŢARĂ!

  17. Repet: intre a-l trimite pe unul care ne-a furat in puscarie, fara a putea recupera banii furati, si a acepta sa ne achite tot ce a furat plus o dobanda, ce alegem?
    – Eu aleg plata plus dobanda si convingerea ca altadata nu va mai fura.

    • Hai ca imi place. Te minti des singur? Ca e grav. De unde pana unde ai ajuns tu la concluzia ca altadata nu mai face???? Cand el stie ca nu pateste nimic, ba chiar alege el momentul din investigatie/proces cand sa dea banii inapoi fe l-ar determina sa nu mai faca? Raspuns: nimic.

      Si cum adica fara a putea recupera banii furati????? Nu au decat sa dea legi sa poata recupera si gata. Dar nici aici nu ii recuperezi garantat. Ai o logica super defecta.

    • ANAF nu recuperează banii pentru că nu vrea, nu că n-ar putea.

    • Ciobane, puscarie si confiscarea averii ilicite nu e optiune pt voi? puscaria e pentru muritorii ăia mici, cu prejudicii de cateva sute de lei, așa?

    • Anaf, sau cel putin executorii de la cazuri speciale, nu recuperează prejudiciile din dosare penale ptr ca nu vor, ci pentru ca:
      – nu au un program informatic care sa gestioneze creantele , sa emita actele de executare automat, actele procedurale de asemenea. Actele se fac in word, excel. Cei care au habar de informatică înțeleg ce presupune…
      – personalul e mult subdimensionat
      – prejudiciile sunt facute prin interpuși care nu au patrimoniu, de multe ori oamenii strazii
      – sechestrele puse de parchet/ instanta nu acopera decat o parte infima din prejudiciu, sau deloc
      – parchetul/instanța nu instituie sechestrul din primele faze, astfel ca patrimoniul este instrainat pana se ajunge la executare
      As putea scrie 2 pagini legat de inabilitatea statului de a crea premisele unei recuperari corespunzatoare.
      Din experienta, ptr statul roman, intre a recupera 3 bani si tot prejudiciu, accesorii, plus 20% , cu siguranta as opta ptr ultima variantă, ptr ca asa bugetul va incasa sume semnificatibv mai mari, in detrimentul situatiilor in care infractorii notorii raman cu bani in paradisuri fiscale, iar dupa 2 ani de puscarie sunt ejectati in libertate ptr a se bucura de bani.

    • Dar cine a hotărât că aceste variante sunt singurele posibile? Ce șmecher ești tu? Nu există alternativă decentă, de stat de drept? Oh…ba da!!!! Dacă furi și ești prins să plătești prejudiciul + dobânda și să faci și pușcărie, dar multă nu așa de formă. Ce zici…încercăm așa?

  18. Trebuia sa ramana si Iohahannis cu ceva in istorie. Cu Romania „ieducata” nu ia reusit. Cu legile Justitiei, s-au ocupat Tudorel si Ciordache, deci locurile erau ocupate. A incercat si ceva cu pnl-ul, dar si-acolo mana moarta. A gafat-o si cu alegera procurorilor sefi…. Deci, ce-i mai ramanea? Sa scoata din puscarie o gramada de evazionisti si sa-i faca fericiti!

    Apropos, prejudiciul lui Costel „Tabla” Alexe pe unde se incadreaza? Ca si ala-i la ananghie. Poate-l ajuta si pee Dragnea…..

    Inconstienta in forma continuata. Chiar, cine-s consiglierii pe probleme juridice de la Cotroceni si-l consigliaza pe „Ficus”???

    PS. Mare om, mare caracter, mare…… nimic. Un anonim ajuns presedinte, si care se va intoarce in anonimat.

  19. Omul asta tocmai si-a asigurat locul in storie ca fiind cel mai incompetent presedinte al romaniei.
    Peste 20 de ani o sa fie dat ca exemplu negativ si copiii o sa invete de la el cum sa nu fie incompetenti.
    Exemplul perfect pentru expresia „prostul nu-i prost destul daca nu-i si fudul”.
    Bravo ficusule, ai reusit!
    Macar daca era veorica nu aveam asteptari.

  20. Eu nu as fi asa de critic. Daca nu exista legea asta, evazionistul era bagat la puscarie si in viitor nu se mai recuperau banii. Va dati seama ca daca face puscarie, evazionistul ascune banii bine de tot.. ca macar sa ramana cu banii daca tot face puscarie.
    Asa va plati datoria+20%+amenda si statul si noi iesim un castig.
    Ca pe mine nu ma incalzeste sa stea ala la puscarie sa cheltuie bani si nici sa nu recuperam nimic.

    • Man, tu stii cum functioneaza justitia?! Hai ca iti spun eu: prejudiciul este calculat de organele de cercetare penala aka in ultima instanta procuror :)) eu pot sa fur si un miliard, daca procurorul spune ca am furat doar 99.999 atata e de recuperat si atata platesc statului :)) Te-ai prins?! :))

    • si pe langa ce zice jean mai ai situatia asta: furi o data, te prind, dai banii. cine te tine sa nu incerci iara si iara pana iti rafinezi procesul si scapi?
      referitor la ascunderea banilor, hai sa fim seriosi: in SUA ii prinde, cum de ii prinde? iti spun eu: au legi bune si oameni care isi fac treaba. aplica asta si la noi si ai rezolvat problema. dar legea asta e o mizerie. intelegeam sa dai banii si nu doar 20% in plus si sa ai si niste drepturi diminuate, sa fii un fel de paria. dar chiar doar dai banii si atat? si probabil dupa un numar de ani nici nu mai ai nimic in cazier, esti ca lacrima. misto.

    • De unde știi că pe viitor nu se recuperau banii? DNA pe vremea lui Kovesi a pus sechestru pe sume astronomice, doar ANAF-ul mai trebuia să-și facă datoria și să recupereze.

      Numai dacă ai informații din interiorul sistemului că ANAF nu intenționează să recupereze, atunci poți spune că nu ar fi recuperat prejudiciul. Dar asta ar însemna să fii complice, pentru că dacă ai cunoștință de fapte ilegale ești obligat să sesizezi autoritățile.

    • LA curtea de conturi ESTE vicepresedinte CIORDITORUL badalau.
      TOTATE INSITUTIILE CARE AR TREBUI SA REDUCA EVZIUNEA FISCALA SUNT CONTROLATE POLITIC. ESTE O SURSA DE BANI MULTI PENTRU POLITIC. CAT IMI DAI SA NU TE PRIND ?

  21. Ciolannis n-a pierdut nici o ocazie importanta pentru a-si arata loialitatea de sluga a mafiei, sub al carei papuc a fost mereu.

  22. Mulțumim Iohannis ! Nu te-aș mai vota nici de-ai fi singurul candidat. Rușine !

  23. Dacă Guwernatorul Koloniei Romãnia îşi respectă stăpânii, să se inspire din pedepsele din SUA. Acolo nu interesează pe nimeni că ai returnat prejudiciul. Cu IRS nu te joci. Nici Al Capone nu a scăpat de IRS. Iar dacă nu returnezi, ai făcut-o de oaie. Ni se prezintă reteurnarea prejudiciului ca pe o favoare pe care aceşti hoţi ne-o fac nouă, nu ca pe o simplă normalitate. Pot înțelege să nu îi dai închisoare cu executare unui buticar vai mama lui care nu a rupt nişte chitanțe şi a făcut pagubă de mii de euro. Dar ăştia au făcut de zeci, poate sute de milioane de euro. Aici se vede caracterul de funcționar corupt de provincie. De profesor şi primar provincial care mai făcea şi el nişte mici învârteli cu persoanele „alese” de la el din urbe… Şi i-a ieşit şi lui de câteva case din învârtelile alea. Oare de la bisnisul ăsta îi iese şi lui de o ciorbă?

    • Guwernatorul Koloniei Romãnia a FACUT FIX ce a facut PSDraknea cu Romanasii si familia ui traditionala AU LEGIFERAT FURTUL

  24. Dezinfomarea jurnalistului Dan Tapalaga in articolul recent: ,,De ce a lasat …. Iohannis elefantul ? etc” :
    ,,……..reiau aici argumentul principal: oricine este prins că a comis acte de evaziune fiscală, scapă de închisoare dacă în timpul urmăririi penale sau chiar în timpul judecății achită integral prejudiciul, plus un bonus de 20% DACA prejudiciul DEPASESTE 100 de mii de euro.
    ……………. Una peste alta, evazioniștii mari și mici nu mai riscă de o lună încoace absolut nimic dacă fură bani de la stat. Dacă totuși se întâmplă să-i prindă cineva, scot banii din sertar și îi dau înapoi statului, dar nu trebuie nici în acest caz să se grăbească foarte tare. .”
    Si aici articolul prezent: ,, Potrivit noii legi, inculpații pentru evaziune fiscală de PANA LA 100.000 DE EURO pot scăpa de închisoare, doar CU O AMENDA PENALA, dacă achită integral prejudiciul.
    Deci si cei care au evaziune de PANA LA 100.000 de Euro TREBUIE ! sa plateasca AMENDA PENALA !. Deci nu este ca doar dai inapoi suma de evaziune si ai scapat doar cu asta !

  25. Un articol foarte prost documentat si argumentat. Dincolo de interesul puterii si al opozitiei, care colcaie de evazioniști dovediti sau in devenire.
    Potrivit codului de procedura fiscala obligatiile neplatite la scadenta sunt purtătoare de accesorii dobanzi si penalitati care de multe ori depasesc obligatia principala.
    Exista si un RIL al ICCJ care a condus la o practica comuna a instanțelor de a dispune calcularea si plata accesoriilor la prejudiciile din evaziune.
    Surplusul de 20% se adauga la obligatia principala si accesoriile aferente calculate, nu doar la obligatia principala, fara a fi calculate accesorii.
    Avand in vedere ca gradul de recuperare al prejudiciilor este infim, iar datele ANAF pot certifica acest aspect, probabil ca este o masura relativ buna pana la urma.
    Cu ce incalzeste pe cineva ca unul sta in inchisoare 3 ani, daca ii primeste si pe aceia, sau ii executa jumatate ptr buna purtare, carti scrise sau varsta peste 60 ani, dc banii nu se recupereaza la stat?
    Exista insa riscul de a fi o invitatie la proverbul hotul neprins e negustor cinstit.
    Problema care a fost si anul trecut este aceea ca statul periodic promoveaza amnistii fiscale ce scutesc de plata accesoriilor dc se plateste debitul principal. Acestea se aplica si condamnatilor penal ptr evaziune desi ar trebui, sa fie exceptati si sa nu beneficieze.

  26. „este ca și când ai lua un credit de la stat cu dobândă de 20 la sută pe o perioadă de câțiva ani”

    Comparația merge și nu prea. Când iei credit de undeva, apari într-un registru sau catastif ca datornic. Și rămâi datornic până achiți împrumutul.
    Ori, în cazul de față, nici vorbă de așa ceva. Evaluarea corectă a situației ar fi că e ca și cum ai fura niște bani de la stat și, dacă ești prins, zici că ai luat pe credit și gata. Sau, mai expresiv, e ca atunci când ești în autobuz, bagi mâna în buzunarul fraierului și, DACĂ te prinde cu portofelul în mână, spui „nu te agita, numai ce m-am împrumutat de la tine”. Dacă nu te prinde, asta e: GHINION!
    Ca să nu mai spun că la credit plătești dobânzi și comisioane. Aici plătești doar dacă furtul e mai mare de 100.000 Euro. Trai-nineacă pe banii statului (a.k.a. fraierilor!).

  27. SINGURUL PROIECT PENTRU romania A SECURISTILOR SI PARTIDULUI EXECUTAT CU MAXIMA DETERMINARE, PRECIZIE SI UNIUNE:
    „SCAPAM TOTI, RAMANEM CU TOT CE AM FURAT SI NE FACEM LEGI SA NU MAI PUTEM FI PEDEPSITI”.
    SA FIE BLESTEMATI TOTI ! SI EI SI SCULELE LOR !

    VA AMINTTITI CE mare om de afaceri A PROMOVAT LEGEA ASTA PUBLIC ?

  28. Tara lucrului bine facut

  29. De ce se reia acest articol tocmai azi?! Puteam avea și noi o zi liniștită în Sâmbăta Mare!
    Nu are rost să ne mai facem nervi din cauza lui Iohanis atât timp cât opoziția îl lasă în pace și nu încearcă suspendarea lui!

  30. ASTA INSEAMNA CA VA URMA UN JAF DE PROPORTII EPICE.

    PAI ACUM „NEGOCIAZA” CU ORGANELE DACA SA-I PRINDA SAU NU. TOTUL ESTE SA PRETINDA SUB VALOAREA PE CARE AR PLATI-O DACA-I PRIND.

    INFRACTORII FAC LEGIELE IN romania!

  31. ….tufu-te-n rat buey, prasident imbecil!
    asta esingurul prasident care merita flegmuit de catre toti romanii onesti!

    UN VOTANT scarbit!

  32. ….tufu-te-n rat buey, prasident imbecil!
    asta esingurul prasident care merita flegmuit de catre toti romanii onesti!

    UN VOTANT scarbit, ptiu!

  33. Culegem ce am votat. Am votat infractori ca să facă legi pentru infractori. Bravo românilor, culegeti ce ați semănat.

  34. SINGURUL PROIECT PENTRU romania AL SECURISTILOR SI PARTIDULUI EXECUTAT CU MAXIMA DETERMINARE, PRECIZIE SI UNIUNE:
    „SCAPAM TOTI, RAMANEM CU TOT CE AM FURAT SI NE FACEM LEGI SA NU MAI PUTEM FI PEDEPSITI!”

  35. Bravo Iohannis, vezi ca se poate si fara ordonante?
    Un bun exemplu ca pt pt OUG s-au pus in miscare forte oculte de manipulare.

  36. Presedintele Romaniei este stabilit in cercurile inalte, nu se alege de popor. Iohannis este Cavaler de Malta, ca si … Adrian Nastase, caruia intr-un joc de imagine i-a luat medalia de onoare. In spate rad de prostii care cred povestile despre partide, despre oameni. Iohannis este marioneta, d-asta la acceptat pe Predoiu apoi pe Hossu la DIICOT care a topit Black Cube si 10 August. Acum legea asta putea sa o dea inapoi dar nu a dat-o pentru ca multi vor sa faca in continuare gainarii, nu atat de mari, iar plafonul de 100.000 Euro ii ajuta.

  37. nu are de ce sa plateasca statului ceva ca nu statul era proprietarul acelei case. si chiar daca ar fi fost, pentru ca suma sa fie cea pe care o zici tu, statul trebuia sa demonstreze ca putea inchiria casa aia macar cu cat a inchiriart familia iohannis, ceea ce a cam greu de aratat. daca eu inchiriez cu 1000/mp ca sunt smecher nu rezulta ca si tu poti face asta. dar oricum aia era casa unora, nu a statului.

  38. JOHANIS ,VA DEMISIONA IN VARA, IAR CEEA CE A FACUT ,CRED CA ESTE „PLATA” PENTRU FUNCTIA PE CARE O OCUPA IN PREZENT.
    VORBA AIA: FIECARE PASARE PE LIMBA EI MOARE.

  39. Care este diferenta intre un evazionist si un hot? Practic niciuna, mai mult un evazionist produce pagube mult mai mari prin valoarea sumelor sustrase. Aceasta lege practic indeamna la hotie, cel care nu va putea sau nu va vrea sa fure nu va suprevietui. PNL+PSD fiind campioni si versati la devalizarea banului public si-au asigurat in veci existenta, noi cetatenii de mana a doua ori ajungem de disperare sa le dam in cap, ori plecam cu coada intre picioare.

  40. Eu născut în 75, șoim al patriei, pionier până la mijlocul clasei a Vlll și comandat de grupă, militar în 98-99 cu grad de sergent mai pot activa în sistemul de tranziție post bolșevic și neo capitalist? Dacă nu rămân la ultimul jurământ, inițial, înainte de intrarea în NATO vălit o destul la gradul de locotenent, iar cel de (jurământ NATO) mă descotoresc de el colonel în rezervă îmi mai dați pensie specială? Dacă nu mă mut în Dombas mai exact la Donetsk

  41. Felicitari, romani! Bucurati-va de votul vostru! Popor nerecunoscator. Asta ati vrut, asta aveti.

  42. După ce că doarme mai face și prostii.

  43. ADICA IN romania LEGILE SUNT RETROACTIVE DUPA CUM II AJUTA SAU NU PE INFRACTORI ?

  44. Pentru tara si bugetul ei legea asta e mai buna fiindca astfel se recupereaza sigur milioanele si zecile de milioane de euro. Cu ce ma incalzeste pe mine sa-i vad pe aia in puscarie, daca nu platesc statului ce au sustras? Cu nimic. Ba mai cheltuim din bani publici si statul lor la inchisoare care nu e ieftin deloc. Sa de banii inapoi si dupa aia daca mai au chef de smecherii financiare sa le faca, dar nu cred ca vor mai avea cu ce. Din articol rezulta mai mult oftica unor procurori sau magistrati care fac anchete cu anii, iau salarii imense de la stat foind aceleasi dosare iar la final cele mai multe se termina cu prescriptia ca s-a depasit termenul. Ce-am facit, bai nene? Nici banii recuperati, nici evazionistii in parnaie. Pai, nu-i mai bine sa dea ei inpoi, banii smecheriti ca sa stim si noi ca nu suntem prostii nimanui?

    • Pentru postacii Pnl și pentru imbesilii care repetă prostia cu recuperarea prejudiciului:
      – dacă un an de zile nu dau bonuri fiscale și fac evaziune de 50.000 de euro, iar în decembrie mi se face o sesizare, sunt prins cu o evaziune de ~ 5.000 de euro. Asta e ce se poate recupera, nu se poate proba prejudiciul făcut în urmă.
      – dau 5.000 înapoi, rămân cu 45.000 de euro în plus, o iau de la capăt anul viitor negustor cinstit
      – ce mă împiedică să fac evaziune, dacă am permanent opțiunea să nu pățesc nimic ?

    • Catre @mario 5 . Gresit !. Daca esti prins cu evaziune fiscala de 5000 de Euro platesti aia 5000 + AMENDA PENALA !.
      Si lasa gargara cu ,,ceilalti 50.000 Euro” pentu care nu ai fost prins.
      Ca asa puteau fi 500.000 de Euro sau 5 miliarde de Euro Evaziune
      Se discuta numai de Evaziunea pentu care ai fost prins!.
      Ca sa fi tu linistit : Se poate face un cuantum de Amenda Penala de 300% . Adica:
      dai 5000 Euro inapoi + inca 3 x 5000 Euro = 15.000 Euro Amenda Penala pentu Evaziune de 5000 Eu.

  45. Biata bunica mea avea o vorba” Doamne Dumnezeule pe mainile cui a ramas biata tara”!!!!!! Ce mai poti spune? Mai putem salva ceva? Mai au nepotii nostri viitor in Romania? ‘’ Sarbatori luminate!”biet popor fara viitor.

    • @ Ina: Buna ta avea o vorbă mare. Eu aș zice că mai avem două șanse de fructificat:
      1) Neparticiparea totală la vot care-i va duce la disperare pe politrucii români și
      2) Prin presiunea noastră să forțăm popularea instituțiilor din România cu extracomunitari, oricum mai cinstiți decât au fost românii neaoși timp de 31 ani.

  46. Am avut parte de 15 ani de comunism și de 31 de neo sau cum vreți voi tranziție sau capitalism, după 30 de ani suntem rezultatul faptelor noastre sau ale lor. Trăiască Republica Socialistă România? ✌️

  47. Ăsta care din 90 de miliarde EUR sub comanda lui atrage doar 40 ori e cârpa țării natale sau alogene dar cu siguranță nu e președintele meu așa cum nici eu nu sunt românul lui.

  48. USR este de vina
    De cand USR e la guvernare vestile proaste curg pentru Romania.
    Pocaiti-va!

    • Lege initiata de PSD, promulgată de un președinte de la PNL. Nu înțeleg cum nu ne am gândit cu toții că, de fapt, USRistii sunt de vina

    • Adevarat, cu pesedistii la guvernare erau numai vesti bune, zilnic.

  49. Dacă iei un credit bancar pe o perioadă mai mare de 5 ani plătești creditul plus dobânda care ajunge in primii 4 ani de cel putin 20%. Banii ăia cu siguranță ii înapoiezi băncii, așa dacă faci o evaziune fiscală ieși și mai ieftin iar dacă nu te prinde nimeni banii ăia din evaziune îți mai și rămân. Un stat de hoți. O mizerie de președinte.

    • Nu ieși așa ieftin că, de fapt, calculul e mai complicat de atât și, la final, respectivul ar trebui să înapoieze statului mai mult decât suma inițială plus 20%. Doar că articolul e prost, iar noi comentăm tot așa, fără să verificăm.

    • andreiutule, lasa-te ca nu te pricepi la economia reala, aia de pe strada unde se fac banii aia fara taxe :))

  50. Din comentarii reflectă pe cei care se s au afișat, o nemulțumițire a existat demult doar că au avut îndoieli asupra exprimării, eu nu vreau să fiu mai român decât românii, sunt dispus să înfrunt istoria neamului și familiei mele

  51. Ma cac pe usr.

  52. Guvernul meu și justiția pastorita de USR, superb

  53. sigur ca asta nici nu a priceput ce a promulgat Cred a un consilier i-a bagat la inghesuiala sub nas o hirtie si a semnat-o ca primaru Altfel asa ceva este foarte grav si pune presedintia intr-o alta lumina total nefavorabila si obligat trebuie sa dea explicatii nu justificari

  54. O porcarie.Oricum procesele penale pentru evaziune fiscala de intind pe multi ani pana se prescriu.Sunt destui angajati ai MJ corupti pana in gat,iar legile care se fac sunt proaste sau foarte proaste pentru a scapa infractorii politici de puscarie.

  55. Foarte bine ! Taxarea este furt in forma continua ! Premierul Cîțu e libertarian si e de acord ! România va fi in curand o tara cu taxe zero ,adica paradis fiscal ! Bugetarii ar fi bine sa-și gaseasca un nou job ,daca nu vor sa faca foamea!

  56. Întrebare:
    Scapă de pușcărie evazioniștii până la 100 000 sau scapă și evaźioniștii care au făcut evaziune de milioane ? Parcă era vorba de evaziunea de până la 1000 000 de mii,domnule Alex Costache ?
    Oricare ar fi răspunsul,legea este în favoarea evazioniștilor și trebuia întoarsă la parlament. G4Media a publicat articole contradictorii pe aceadtă tema.

  57. MULTUMESC DIN SUFLET DOMNULE PRESEDINTE!
    MULTUMESC CONSILIERILOR PRESEDENTIEI SI TUTUROR CELOR CE VA SFATUIESC.
    STIU CA NU VETI CITI NICIODATA POSTARILE NOASTRE, DAR EU VREAU SA VA MULTUMESC DIN SUFLET.
    MULTUMESC DOMNULUI DOCTOR RADULESCU , INITIATORUL LEGII. CHIAR DACA E DE LA PSD, IATA CA A REUSIT SA VA IMPACE PE TOTI, SUNTETI TOTI ADUNATI, FERICITI, SUB ACEASTA UMBRELA ABSOLUT LEGALA. II MULTUMESC DIN SUFLET PENTRU CA A REALIZAT MAREA UNIUNE NATIONALA.
    VREAU SA MULTUMESC TUTUROR, CURTII CONSTITUTIONALE, AVOCATULUI POPORULUI , MARILOR TRUSTURI MEDIA, CARE PRIN TACEREA LOR, SI-AU DAT MANA IN MAREA HORA A INTELEGERII NATIONALE, DE-A LUNGUL SI DE-A LATUL SOCIETATII, GUVERNULUI SI PARLAMENTULUI.
    MULTUMESC TUTUROR PENTRU ACEASTA MARE REUSITA A DEMOCRATIEI, IN SFARSIT, DUPA 30 DE ANI, PUTEM SPUNE CA STATUL DE DREPT A INVINS!!
    Romania, tara mea de DOR, poate dormi, in sfarsit, LINISTITA!

    • …sub conducerea serviciilor!
      Este singura observație la Commul tău.
      Înn resst: URA, URA! Trăiască România educată! În frunte cu…. Nu mai pot să scriu…
      Le-am strigat acum 32 de ani, că așa trebuia….
      Însă ACUM?
      Suntem damnați. Nu înțeleg altfel! Așa trebuie sa fie…
      România, noapte buna!
      PS. Și ne mirăm/ ostracizam că crește AUR în bătătură….
      Hristos a înviat!

    • @ Anca t:…..aleluia!

  58. Auzim pe toată lumea că legea trebuia întoarsă în Parlament.
    Pe ce motiv?
    Presupunând că ajungea în Parlament și apoi se întorcea la Președinte în aceeași formă.
    Ne batem gura de pomană dacă nu pricepem că avem de fapt o problemă cu Parlamentul.
    Dacă vreți o îndreptare a legii căutați adevăratul responsabil și ieșiți la proteste pentru a forța îndreptarea ei.
    Poate că a venit momentul ca societatea civilă să pună Parlamentul la treabă.
    Ce ne tot plângem că Președintele a făcut și a dres.
    Ieșiți la proteste!
    Hai să vă văd!
    Vin și eu!

    • @picasso

      Daca legea se intorcea in parlamentul ROMANIEI

      (in care

      USR

      et

      +/-
      und

      PDL aka PNL

      es

      UDMR

      au majoritate ZDROBITOARE)

      se putea ANULA tot.

      Dar, ce sa vezi, ghepardul lenes de cotroceni a executat, tocmai si la timp,

      ceea ce pohtira TOTI cei din „sirvicii” si „justitie”.

    • Sunt de acord, din afara, in media , aberatiile si greselile – de multe ori, tradare de tara – se vad numai daca oamenii ies pe strada. Nu lasati aceast fel de raspuns al maselor sa intre in uitare. Ati demonstrat iarna, acum poate Corona trece si primavara vine. Ce fac cei care au reusit atunci sa se mobilizeze impotriva acelor ordonante si legi? Nu cred ca le este mai mult frica decat de iesitul in strada. Al tinerilor, maturilor. Pensii speciale, evazionisti de milioane, praf si gunoaie in Bucuresti, taieri de paduri, Orban de peste granita plimbandu-se vara prin Romania ca prin parcul personal si ministrul de externe semnand acorduri cu el despre care nu se spune mai nimic, politiceni ajunsi in pozitii numai sa fure si sa conduca ca o mafie. Motive multe, iar USR asa verde cum este in guvern are cel mai mult de pierdut daca nu confirma.

  59. Nu-i corect. Dacă restituie ce a furat, să fie pedepsit numai pentru fapta de furt. E totuși un hoț, nu?

  60. Ia zi molăule tot PSD este de vină???? De ce nu ai trimis legea înapoi in parlament????? Sunt cumva evazionisti și penali in PNL???? Huoooooooooo HA HA GHINION.

  61. Pe,ásta toti il injurati…toti,fara diferenta!
    Aici…ne intelegem….toti!
    Dar…tot ,acelasi,va injecteaza…bá ignorantilor!
    Oare,asta va vrea binele?
    Judecati…cu mintea voastra…scurta!

    • Doar că nu e vorba de numai 20%, nu se aplică la infinit și, mai ales, pedeapsa cu închisoarea, în general, nu scade cu nimic infracționalitatea. Mai degrabă o crește

  62. La orice evazionist, se poate proba numai o mică parte din prejudiciu. Nu se poate proba dacă 1-2 nu am dat bonuri fiscale, se poate proba doar pentru 1-2 luni, când se face o sesizare. Apoi plătește acea părticică și ia de la capăt negustor cinstit.
    De ce tot repetă postacii Pnl și hoții Psd prostia cu recuperarea prejudiciului, nu se va recupera decât 1% din evaziunea care se va face de către toată lumea, pentru că trebuie să fie prost acum cineva care mai fiscalizează toată activitatea economică.
    Ordonanța 13 a lui Iohannis !

  63. La orice evazionist, se poate proba numai o mică parte din prejudiciu. Nu se poate proba dacă 1-2 nu a dat bonuri fiscale, se poate proba doar pentru 1-2 luni, când se face o sesizare. Apoi plătește acea părticică și ia de la capăt negustor cinstit. Se poate ține contabilitate paralelă, orice.
    De ce tot repetă postacii Pnl și hoții Psd prostia cu recuperarea prejudiciului, nu se va recupera decât 1% din evaziunea care se va face de către absolut toată lumea, pentru că trebuie să fie prost acum cineva care mai fiscalizează toată activitatea economică.
    Ordonanța 13 a lui Iohannis !

  64. Cititi cu atentie legea; daca in timpul procesului pana la ramanerea definitiva se achita prejudiciul +ACCESORII +20% din baza de calcul….. ACCESORIILE inseamna dobaizi + penalitati, care sunt de aproximativ 20% pe an . IN 5 ANI SUMA/PREJUDICIU S-AR DUBLA, la care se adauga cei 20% Legea mai prevede ca persoana poate beneficia de iertare doar daca nu a beneficiat in ultimi 5 ani de efectele acestei legi. In concluzie naratiunile de genul ” legea invita la furat”’ te costa mai putin decat creditul bancar” SUNT VRAJELI PENTRU NAIVII care nu se documenteaza. Cum va explicati ca ANG BANCK a fost amendata in Olanda cu x miliarde euro pentru spalare de bani, UNICREDIT BANK a fost amendata in Franta cu x miliarde de euro pentru spalare de bani, nimeni nu a fost trimis in judecata. Oare nu au o lege aproximativ similara? Acolo tot Mitraliera a facut legea, si a promovat-o Iohanis? Mai mult in Romania se practica prejudiciul din pix aplicat discretionar, in special pentru firmele care nu sunt pe placul unora cu muschi.
    Probabil din acest motiv sunt anumiti procurori suparati (le scad muschii/nu mai sunt jucatori in domeniul de bussines), si arunca pe piata aceste vrajeli. Cei abuzati macar scapa decat sifonati financiar. Este evident ca Iohanis a avut un interes ascuns in a promova aceasta lege, ca-l durea undeva de bugetul statului si de faptul ca asa practica toate tarile din UE.

    • Oricât de bine ai coafa legea asta tot suna ciudat să primești o amendă echivalenta cu 20% din prejudiciu pentru un furt care nu este niciodată evaluat corect.
      Este pe de o parte o diminuare a pedepsei cu 80% și pe de altă parte doar o amendă.
      În plus nu descurajează nici furtul nici abuzul pentru că nu mai există pedeapsa privativă de libertate. Că sa nu mai spunem că duce în derizoriu o infracțiune gravă și discriminează pe evazioniști.
      Dacă cineva crede că statul român va avea ceva de câștigat, precis se înșeală, dar mai grav este că îi înșeală pe contribuabili.

    • OProfitul investitiilor ce urmau realizate din prejudiciu se gratiaza.

  65. Mulțumim Boss! Nu ți-ar fi rușine…

  66. Bine ca avut grija ca dublarea alocațiilor să nu fie pusă in aplicare lege promulgata chiar de e! ,dar el cum nu are copii de unde sa știe

    • @ gigel

      Gresesti.

      Sunt unele guri „rele” care sustin ca kwj are mai multi copii…. traficati.

    • Ni la el ce sunt asa importanți copiii, evazionistii sunt mai importanți ca sunt sponsorii la partide în campanii electorale.

  67. Bravo Johannis, bravo clasa politică la putere! Nu se poate sa facă și închisoare și să achite și prejudiciul cu dobânda aferentă, eventual confiscarea unei mari părți a averii care oricum e dobândită ilicit? Corb la corb nu-și scoate ochii! Sunteți toți o apă și-un pământ! Să vă fie rușine, hoților care ați prăduit toată țara fără să pățiți nimic!

  68. Doresc să fac o precizare vis-a-vis de procentul de 20% din cuprinsul legii. În prezentul articol și în toate discuțiile din spațiul public s-a spus că dacă achiți și un procent de 20% din prejudiciu scapi de condamnarea la pușcărie. În textul legii acest procent de 20 % se referă la baza de calcul nu la prejudiciu, două noțiuni distincte. Am să ofer un exemplu în acest sens : un contribuabil a înregistrat în contabilitate cheltuieli fictive în valoare de 10.000.000 lei (baza de calcul). Prejudiciul produs bugetului de stat este în valoare totale de 3.500.000 lei: 1.900.000 lei TVA ( 10.000.000 lei*19%) și 1.600.000 lei impozit pe profit ( 10.000.000 lei *16%). 20 % din prejudiciu înseamnă 700.000 lei ( 3.500.000 lei*20%).Conform articolului de lege procentul de 20% din baza de calcul este de 2.000.000 lei ( 10.000.000 lei *20%). Se poate observa diferența dintre 700.000 lei (20 % din valoarea prejudiciului) și 2.000.000 lei (20%, din valoarea prejudiciului). Am dorit doar ca cititorii / persoanele care dezbat această modificare a legii evaziune să fie corecți /corecte informați /informate.

    • De fapt evazionistul va plăti:
      Valoarea prejudiciului + 20% din baza de calcul + dobânzi și penalități.

      Ca sa citez din Legea nr. 55 din 31 martie 2021:
      „4. La articolul 10, după alineatul (1) se introduc două noi alineate, alineatele (1^1) și (1^2), cu următorul cuprins:(1^1) În cazul săvârșirii uneia dintre infracțiunile prevăzute la art. 8 și 9 [ADICA INDIFERENT DE VALOAREA PREJUDICIULUI!!!],
      dacă în cursul urmăririi penale sau în cursul judecății până la pronunțarea unei hotărâri judecătorești definitive prejudiciul produs prin comiterea faptei, majorat cu 20% din baza de calcul, la care se adaugă dobânzile și penalitățile, este acoperit integral, fapta nu se mai pedepsește […]”

    • Oricum, măsură mi se pare exagerată! Se putea oferi cel mult „opțiunea” asta DOAR pentru evaziune fiscală < 100.000 euro, sau nici măcar atât.

      Există alte modalități oneste de a crește lichiditățile statului pe termen lung, în afara pactului cu evazioniștii care vor fi lăsați liberi dacă plătesc un comision generos din cifra lor de afaceri, și în afara împrumuturilor de la bănci și de la fonduri de investiții, care afectează rating-ul de țară.

      Spre exemplu, Guvernul, prin Ministerul Finanțelor Publice, putea recurge la emiterea de titluri de stat pentru populație pe 10 ani (strict) pentru diverse proiecte majore strategice.
      Exemple pot fi: titluri de stat pe 10 ani pentru cercetare, pentru construirea de noi autostrăzi și drumuri expres – ideea asta pe infrastructură a fost vehiculată și de alții, nu sunt originatoarea ei, eu doar o integrez într-un context nou etc. – pe care să le promoveze intens pe toate canalele media!
      Sigur că și acum există Titlurile de Stat FIDELIS și TEZAUR, însă acestea nu sunt mediatizate suficient!!

      Economiile românilor au crescut în timpul pandemiei; împrumutul de la populație, pentru a construi viitorul ei, mi se pare o alternativă mai bună pentru stat de a obține lichidități pe TM și TL decât pactul cu evazioniștii.
      Este o opțiune/soluție fezabilă și corectă care va oferi posibilitatea cetățenilor de a investi în țara lor, astfel încât eforturile lor, performanța și munca lor să plătească dobânzi către ei înșiși, nu dobânzi exagerate către cine știe ce mafiot major care spală bani din afaceri murdare și îi are investiți în banca multinațională Y care oferă împrumuturi către UE sau către țara Z, care va plăti acele credite și dobânzi către mafiot prin taxarea exagerată a valorii adăugate create de cetățeni, cetățeni care ajung, iată, să creeze valoare adăugată pentru beneficiul unui imoral nemerituos ce-i va consuma banii pe droguri, curve și bunuri & servicii de lux inutile, îmbogățind aceste categorii.

  69. Din reactiile de mai sus, se poate trage o concluzie amara…. premiza ca romanii sunt hoti si de abia asteapta sa fure….. este in mintea multora…. Probabil din cauza ca am vazut prea multe infractiuni in jurul nostru….. Insa legea are la baza un principiu corect, care sta la baza functionarii statului de drept in UE. Principiul proportionalitatii. Pentru infractiuni cu impact redus nu este necesara pedeapsa cu inchisoarea, se poate aplica si amenda. Nu poti dori sa condamni la minim 2 ani inchisoare pe cineva care a facut evaziune de cateva sute de lei. Pe de alta parta continutul legii a atacat chiar acest principiu, este apararent la cealalta extrema. Suma de 100k e mult prea mare, 20% e mult prea putin. Parerea mea. Ar fi trebuit sa fie undeva la 10k si 250%. Pedeapsa financiara sa isi atinga efectul.

  70. Legea este fix o frectie la piciorul de lemn. Desi aparent se induce ideea ca Statul ar putea recupera bani, in fapt i se pune infractorului in fata doua optiuni merge in puscarie sau plateste suma. Acum depinde cat este de fomist, de justitie, de liberarea conditionata, de suma. 100.000 Euro iti poate aduce 20 de ani de tocat la pensie fara probleme. Poti face putin puscaie si ramai cu banii. Caracteru preventiv al legii lipseste. In plus, eficienta organelor de cercetare penala este lamentabila. Recent Dan Varnu Voiculescu i s-a prescris o fapta de santaj. Oare nu mai bine ne indreptam impotriva celor care ar trebui sa aplice legea, ca doar le platim salarii si pensii enorme curatand sistemul si aducand forta de munca nealterata? De 30 de ani se rotesc cadrele si nimeni nu are un proiect de tara, o schimbare majora in societate. D-asta Romania este unde este. Regretabil ca 7 milioane au luat drumul pribegiei si altele inainte de 89 datorita comunismului. Cu siguranta am fi fost o natiune infloritoare si prospera daca la conducerea statului nu ar fi venit toti imputitii si ghiolbanii.

  71. Un gafeur rau intentionat a fost din primul mandat acuma doar confirma. Dar a avut noroc ca iliescu cu vadim, el cu veorica , psd a ratat o sansa unica sa aibe un presedinte, dar nu au vrut si au venit cu marmota in loc sa aiba un candidat normal.

  72. Chiar cu această lege, nu cred că vor recupera ceva bani.

  73. Am vazut comentariul lui Popescu Florinel. Ceea ce inseamna ca diavolul sta in detalii. Are dreptate. Amenda e 20% este din baza de calcul. Ceea ce este chiar foarte usturator. La vanzari de 100.000 Euro daca ai facut evaziune cu impozit pe profit 16.000 Euro – 16%, ca sa faci inchisoare, platesti 16.000 prejudiciu-taxe neplatite plus 20.000 amenda -20% din baza de calcul. In total 36.000 la care cu dobanzi si penalitati poti ajunge chiar la peste 50.000 Euro. Deci are totusi o latura motivationala. Imi retrag comentariul de mai sus.

    • Cea mai simplă formă de evaziune este să nu dai bon sau factură. Nu se va putea sub nici o formă combate o astfel de evazede acum încolo, pentru că nu se poate demonstra decât un prejudiciu minor, punctual, în perioada controlului. Restul anului fiscal în care totul s-a făcut la negru, rămâne nedovedit, deci nu se poate include în baza de calcul a amenzii.
      La evaziune mai complicată, iar plecați de la premisa greșită că se poate demonstra tot prejudiciul. Când va fi demonstrat un prejudiciu de 100.000 de euro, probabil de-a lungul anilor au fost 500.000 de euro. La baza de calcul sau la prejudiciu, oricum nu contează, s-au pus mulți bani deoparte din evaziunea anilor trecuți, până a fost prins.
      Plătește suma cu care a fost prins, amenda, oricât e ea, o ia de la capăt negustor cinstit. Recupereză în anul următor din evaziune amenda. Să tot faci evaziune în România.

      Ordonanța 13 a lui Iohannis !

  74. Cea mai simplă formă de evaziune este să nu dai bon sau factură. Nu se va putea sub nici o formă combate o astfel de evazede acum încolo, pentru că nu se poate demonstra decât un prejudiciu minor, punctual, în perioada controlului. Restul anului fiscal în care totul s-a făcut la negru, rămâne nedovedit, deci nu se poate include în baza de calcul a amenzii.
    La evaziune mai complicată, iar plecați de la premisa greșită că se poate demonstra tot prejudiciul. Când va fi demonstrat un prejudiciu de 100.000 de euro, probabil de-a lungul anilor au fost 500.000 de euro. La baza de calcul sau la prejudiciu, oricum nu contează, s-au pus mulți bani deoparte din evaziunea anilor trecuți, până a fost prins.
    Plătește suma cu care a fost prins, amenda, oricât e ea, o ia de la capăt negustor cinstit. Recupereză în anul următor din evaziune amenda. Să tot faci evaziune în România.

    Ordonanța 13 a lui Iohannis !

    • cineva care chiar intelege cum se face „treaba” pe srl…am amici care au devalizat cate 3-4 firme pana acum si nu s-a intamplat nimic, firmele nu sunt nici macar in insolventa, sunt pur si simplu abandonate pline de datorii la stat, inafara de trimis popriri la banci aia de la anaf nu fac nimic :)) si fac asta de cel putin 8 ani de zile…schema e simpla:un buget initial sanatos, de cele mai multe ori mosteniri sau imprumuturi, factureaza mult, incaseaza tva pe care nu-l vireaza statului niciodata si apoi de la capat cu aceiasi clienti,aceiasi furnizori, munca doar la negru :)) tara asta e plina ochi de naivi care cred toate povestile :)))

  75. Consiliul Concurenței ar trebui să elaboreze un studiu în care să estimeze: a) apetitul de risc al companiilor din România și b) gradul în care evaziunea fiscală a IMM-urilor și multinaționalelor va denatura concurența pe piața. Când anumite companii folosesc pentru dezvoltare sute de mii de euro sau milioane de euro (pe care nu îi vor plăti că taxe și impozite către stat), ele vor a avea un avantaj incorect față de companiile oneste care își plătesc toate taxele la zi.

    Legea creează un nou risc pe piață, acela de creștere exponențială a index-ului corupției generale, pentru că va augmenta probabilitatea ca acei bani din evaziune fiscală să fie investiți inclusiv în mită și în alte activități imorale și ilegale.

  76. Una e sa furi, alta e sa faci evaziune fiscala, cea din urma o consider mai degrabă o greva fiscala!
    De ce as da bani statului corupt, nu mai bine sa rămână la mine în buzunar? Ca nu achit cota parte din munca mea nu consider un caz de pușcărie! Pe principiul asta ar trebui taxați toți care produc minim un ou, daca tot vreți sa fim EGALI în fata legii!
    Legea e foarte buna și sa nu credeți voi ca recuperarea prejudiciului e un lucru ușor, e foarte posibil unii sa aleagă pușcăria sau sa fuga din tara decât sa dea 10 milioane euro statului roman!
    Cel mai probabil ăștia cu sume mici își vor vinde casa (cine are) ca sa scape de pușcărie, ăștia cu sume sub 100,000 euro evaziune sunt aia care ajung sa facă asta ca nu au de unde!
    Si încă ceva foarte important, cu cat procesul sau ancheta este mai mai lunga cu atât se adaugă dobânzi la dobânzi, și 100.000 de mii euro devine 200.000 mii euro datorați statului!
    Oare era mai bine sa ii trimită la pușcărie sa le achita cazarea+masa sau sa ii trimită la munca sa facă rost de bani?

    • „Ordonanta 13 Johanis” este data pentru cei care gandesc/actioneaza precum dvs.! Precis sunteti un „evazionist” de vaza, profesionist, ca sa zic asa! Orice alt comentariu, este de prisos, ANAF-ul a „functionat” si va „functiona” numai in folosul celor ca dvs.! Cand ANAF-ul din Romanica va fi la nivelul fiscului din SUA, mai discutam despre despre astfel de legiferari, pana atunci…mai trece 100 de ani!

  77. Indiferent de motivatie, aceasta lege inlatura un ostacol din calea evazionistilor si in Romania risca sa se inmulteasca nu numai fraudeurs romani, dar si cei internationali.
    Romania merge si de data asta contra curentului.
    Frauda la TVA este aspru pedepsita in toate statele UE – returnarea prejudiciului, amenda usturatoare si inchisoare.
    Frauda la TVA intecomunitara a luat proportii uriase. In 2006 autoritatile olandeze au descoperit ca fraudeurs au achizitionat chiar o banca First Curaçao International Bank (FCIB), prin care faceau tranzactiile frauduloase.
    Fraude de tipul Carrusel, de o gravitate f mare, pot duce la pierderea de retete fiscale ale statelor, prin manipularea si denaturarea regulilor concurentei, permitand diminuarea artificiala a pretului de vanzare. Un raport al Consiliului UE din 2008 arata ca pierderile veniturilor statelor UE datorate fraudei TVA se ridica la 100 miliarde €/an.
    Sper ca Parchetului European, care are printre altele si rolul de a combate frauda la TVA, sa-si faca treaba.

    PS Eu cred ca aceasta lege a fost data cu dedicatie, asa cum se intampla in perioada dragnea cu legile justitiei.

  78. As fi de acord cu aceasta lege daca pe langa returnarea prejudiciului s-ar aplica si o amenda de 200% care sa acopere pagubele produse de cei neprinsi (ca daca stii ca nu faci puscarie, capeti mai mult curaj) plus cheltuielile cu ancheta si cu judecata. Si plata sa fie facuta dupa condamnarea in prima instanta, nu dupa ce ajungem la cea definitiva. Daca sunt exonerati ulterior, li se vor returna banii atunci. In astfel de conditii, nu as avea nicio problema ca respectivii a nu faca puscarie (dar sa aiba cazier!).

    • … si am scapat din vedere dobanda, egala cu cea aplicata celor care datoreaza bani fiscului si curgand din momentul comiterii infractiunii.

    • Diferenta mare intre romani si americani. Vorba ministrului Sorina Pintea, suntem un popor de infractori.

  79. Postarea lui “Sincer “este bine documentata pana la un punct. Statele UE au eliminat frauda de tip carusel implementand softuri on line de facturare legate intre contribuabil si agentiile fiscale, nu prin metode Staliniste. In Ro fenomenul este lasat sa curga, apoi parchetele merg pe lant pana la beneficiarul produselor tranzactionate de lantul evazionist, atrag raspunderea ultimului cumparator. Multe firme romanesti au cazut nevinovate in aceasta plasa. Nu credeti ca este mai bine sa combatem fenomenul facand aceasta metoda imposibil de practicat?

  80. Statele UE au imprumutat sisteme unul de la celelalt ajungand sa perfectioneze . Noi comentam in jurul unui subiect paralel (daca sanctionam contribabilul penal sau contraventional in cazul in care isi plateste cu varf si indesat presupusa paguba). Un sistem foarte eficient a fost cel de care am scris mai sus; -ficare factura emisa/receptionata este legata on-line la agentia fiscala.- practic se creaza o minibalanta a TVA on-line. – fiecare contribuabil este evaluat de agentia fiscala si i se acorda o bonitate fiscala (in functie de istoric/patrimonii etc) -in cazul in care bonitatea fiscala este depasita in luna in curs programul atentioneaza . -agentul fiscal intra in actiune si apreciaza daca activitate este sau nu suspecta de frauda.- daca apreciaza ca activitatea ar putea fi suspecta de frauda solicita contribuabilului garantii. In felul acesta statele UE au combatut frauda de tip carusel. In RO fenomenul este lasat sa curga, se nasc foarte multe dosare penale, sunt bagati la gramada cei vinovati cu cei de buna credinta ( dar poate neinspirati in materie de achizitii), se inchid firme se condamna persoane vinovate dar si nevinovate, de cele mai multe ori nu se recupereaza prejudiciile. In aceste conditii se naste : de ce vrem sa combatem fenomenul prin politici penale si nu prin masuri practice care fac fenomenul aproape imposibil? De ce ne dorim sa nu acordam o sansa unui contribuabil care poate a gresit fara a avea intentia? ( domeniul fiscal este foarte interpretativ). Sunt cazuri in care timp de 20 de ani interpretarea fiscala a fost intr-un sens, au trecut controale de fond si tematice,dupa care fara a se schimba ceva in legislatie se schimba doar interpretarea si contribuabilul poate deveni cercetat penal. Nu credeti ca in asemenea situatii ar trebuii macar sa poata sa plateasca si sa mearga mai departe?, fara a avea de suferit intraga organizatie.

    • @USecuR.
      Te inseli, dragule. Cauta informatii, le gasesti usor pe net. Cei care practica frauda Carrusel se adapteaza zi de zi. Franta si Olanda n-au rezolvat mare lucru cu bancile prin care se tranzitau banii in paradisuri fiscale, atata timp cat evazionistii misuna in continuare.
      In anul de gratie 2020 frauda la TVA in UE, in termen de sume sustrase, pe model Carrusel, atingea proportiile cele mai mari, a intrecut traficul de droguri, afirma fostul director Europol Pedro Felcio.
      Carrusel implica o tranzactie intre societati din cel putin doua state, ex societatea X bazata in Franta, cumpara de la societatea Y din Romania produse in valoare de 100.000€; societatea X nu plateste TVA in RO ( lege intercomunitara ). X vinde produsele unei societati franceze Z, la un pret mai mic decat cel de cumparare, la care adauga TVA ul francez de 21% (cred). Societatea Z va vinde produsele si va recupera acel TVA pe care de fapt nu l-a platit. Ciclul se poate repeta de mai multe ori, pana se trezeste fiscul. Societatea X (paravan), care a vandut cu TVA trebuie sa returneze suma statului in termen de 3 luni ( in FR), dar intre timp dispare. Timp de 3 luni a lucrat in liniste. Am dat un exemplu clasic de carrusel, acum lucrurile sunt mai sofisticate.

      Beneluxul a creat un sistem performant de lupta impotriva fraudei TVA, care va fi extins si in alte state UE, care doresc sa adere – Transactional Network Analysis (TNA). Sistemul colecteaza toate datele referitoare la operatiile intercomunitare, tranzactii materiale sau de servicii. Intrarile TVA se verifica sistematic si se intervine imediat ce se constata o pierdere superioara a 50.000 €.Totul depinde de sinceritatea celor ce ofera datele.

      Citeste un extras dintr-un interviu de la RTBF a unui expert care a facut ancheta GrandTheftEurope in 2019 si vezi ce spune despre Romania.
      « Le dommage subi en Belgique à cause des carrousels TVA a bondi à près de 45 millions d’euros en 2018, contre 17 millions l’année précédente, selon l’enquête GrandTheftEurope menée par le Tijd, en collaboration avec le consortium international Correctiv, et publiée mardi dans L’Echo.
      Les carrousels tournent aussi à plein régime en ROUMANIE, en Grèce, en Italie mais également en France ».

  81. @sincer, nu am inteles cu ce m-am inselat. Eu tocmai despre un astfel de soft spuneam”intrarile TVA se verifica sistematic si se intervine imiediat ce exista suspiciune de frauda” . Nu stiu ce a creat Beneluxul, dar in alte state astfel de softuri au fost implementate de mult, si ma refer la state care s-au confruntat cu fenomenul cu mult inaintea noastra.

    • @USecuR. Am spus ca „te inseli” pt ca am avut impresia ca esti convins ca problema fraudei carrusel s-a rezolvat in alte state, de aceea ti-am dat cateva exemple concrete recente.
      In rest ai dreptate.
      Cred ca stii ca in Occident pedepsele sunt f aspre; in FR este considerat excrocherie sau crima organizata, depinde de dimensiuni si se pedepseste cu ani multi de inchisoare.
      Parerea mea este ca trebuie urmarit constant fenomenul si strict supavegheat + pedepse exemplare incepand de la o suma mult mai mica decat cea din legea actuala. Spun asta pt ca Romania nu are inca posibilitatea sa urmareasca fenomenul, exista doar cateva sute de procurori specializati/ tara.
      Evident ca trebuie cunoscut si comportamentul persoanelor platitoare de TVA, n-o sa-l bagi la inchisoare pe unul care din nestiinta sau pt ca a uitat, n-a platit un TVA de +/-10.000 €.

  82. @Sincer .. daca in cele trei state ale Benelux sa stabilit o suma forfetara de 50.000 euro de la care se intervine in alte state suma de “ risc “ este calculata in functie de bonitatea fiscala, dar principiul este acelasi. In fine subiectul este daca ar fi mai ok sa implementam un asemenea soft, sau sa lasam fenomenul sa curga si sa implementam politici penale aspre.