
EXCLUSIV Dosarul omului de afaceri Cristian Burci, în pragul prescrierii: Colegiul de conducere al Curții de Apel București a înlocuit judecătorul din complet cu consecința reluării procesului de la zero
Pe scurt
- Judecătorul Mircea Cătălin Pavel a fost înlocuit cu Irina Petre în dosarul Romvag Caracal din motive de echilibrare a volumului de activitate la Curtea de Apel București (CAB), după ce o cerere de recuzare a lui Pavel a fost respinsă.
- Schimbarea judecătorului a determinat reluarea cercetării judecătorești, în contextul în care dosarul e aproape de prescriere. Miza râmâne recuperarea prejudiciului de 33 de milioane de euro.
- Un proces trebuie judecat de același complet pentru continuitate, conform deciziilor CEDO, iar schimbările în compoziția completului implică reluarea unor acte judiciare.
- Cristian Burci este acuzat de mai multe infracțiuni grave, inclusiv gestiune frauduloasă și evaziune fiscală, însă faptele se pot prescrie în 2025, concentrând judecarea pe recuperarea prejudiciului civil.
- Burci este un om de afaceri legat de PSD, cu un istoric juridic complex, inclusiv implicare într-un alt dosar penal la DNA legat de Liviu Dragnea.
Colegiul de conducere al Curții de Apel București (CAB) a dispus înlocuirea judecătorului Mircea Cătălin Pavel din completul care judeca dosarul Romvag Caracal cu judecătoarea Irina Petre, promovată în acest an de la Tribunal, potrivit unui răspuns al CAB la solicitarea G4Media.ro.
Urmărește cele mai noi producții video G4Media
- articolul continuă mai jos -
Schimbarea judecătorului după ce a fost recuzat de Cristi Burci
Colegiul de conducere a a decis înlocuirea judecătorului din complet pe 13 martie acest an în condițiile în care pe 11 martie, instanța a respins cererea de recuzare a judecătorului Pavel, formulată de Cristi Burci.
”În baza (…) Cod procedură penală respinge ca nefondată cererea de recuzare a domnului judecător Pavel Mircea Cătălin, formulată de petentul Burci Cristian Ionel în dosarul nr. (….) Obligă petentul Burci Cristian Ionel la plata cheltuielilor judiciare avansate de stat, în cuantum de 100 lei. Fără cale de atac. Soluţionată în şedinţă publică, azi, 11 martie 2025”, se arată pe portalul instanțelor.
Colegiul de conducere al CAB a motivat înlocuirea judecătorului pentru echilibrarea ”volumului de activitate la nivelul Secției a II-a Penale, precum și a încărcăturii cu cauzele repartizate fiecărui complet spre a fi soluționate”, potrivit răspunului oferit de CAB la solicitarea G4Media.ro.
Vezi răspunsul oficial al CAB la cererea G4media.ro aici.
Noua judecătoare nominalizată în complet este Irina Petre (fostă Timofte), recent promovată de la Tribunalul București. La TMB, judecătoarea Petre judeca dosarul patronului Realitatea Plus, Maricel Păcuraru.
Consecința înlocuirii judecătorului Petre din completul care judeca dosarul lui Burci a fost că noul judecător, Irina Petre,a fost nevoit să reia cercetarea judecătorească.
Potrivit portalului instanțelor de judecată, la termenul din 26 martie, după ce a intrat în dosar, avocații inculpaților au formulat cereri de readministrare a probatoriului, iar la termenele din 21 mai și 18 iunie, procesul a fost amânat ”în vederea continuării reaudierii martorilor încuviințați în cauză”.
”Apărătorul părţii civile Infinity Capital Investments SA precizează că, întrucât în curând se va împlini termenul de prescripţie a răspunderii penale, cu precizarea că e de neînţeles înlocuirea titularului de complet la acest moment, când cercetarea judecătorească se apropie de final, solicită acordarea unui termen scurt pentru ca avocaţii din prezenta cauză să poată formula în scris şi motivat ce probe doresc să fie readministrate, apreciind că este greu de presupus că se va proceda la readministrarea tuturor probelor.
Solicită în acest sens acordarea unui termen scurt, având în vedere că în prezenta cauză mai sunt formulate cereri de probe, care probabil vor fi reluate de avocaţii inculpaţilor în actuala compunere a completului de judecată.
Avocatul inculpatei Turcu Denisa menţionează că, având în vedere că toţi participanţii din prezenta cauză sunt surprinşi de schimbarea componenţei completului de judecată, solicită să fie pusă la dispoziţia părţilor Hotărârea de colegiu nr. 26/13.03.2025, apreciind că aceasta are legătură cu soluţionarea cauzei, fiind necesar a se cunoaşte motivul care a condus la schimbarea completului, deoarece, dacă acesta este un motiv care poate atrage o nulitate în cauză, va trebui ca părţile să solicite readministrarea tuturor probelor, urmând a se reţine şi faptul că împotriva domnului judecător înlocuit a fost formulată la un moment dat o cerere de recuzare.
Prin urmare, faţă de aceste considerente, apreciază că hotărârea de colegiu prin care s-a schimbat completul de judecată nu ar trebui să aibă un caracter secret”, se arată în încheierea de ședință de la termenul din 26 martie 2025, publicat pe portalul rejust.ro.
De ce se reiau procesele când se schimbă judecătorii din complet?
Fostul magistrat Cristi Danileț a explicat pe juridice.ro faptul că, în 2014, au apărut două decizii CEDO (Beraru și Cutean contra României) potrivit cărora un proces trebuie judecat cap-coadă de un singur complet astfel încât judecătorii să cunoască bine cazul și să ia o decizie în deplină cunoștiință. Este vorba de principiul continuității completului de judecată.
Prin urmare, a explicat Danileț, dacă magistratul sau unul dintre magistrații din complet se schimbă ca urmare a diverse cauze (promovare, transfer, demisie, etc), cercetarea judecătoreasca trebuie reluată – cel puțin parțial, dacă nu de la zero – de completul cu noul judecător. Aceasta înseamnă că noul judecător trebuie să reia anumite audieri de martori sau inculpați sau alte acte procedurale ca să se familiarizeze cu dosarul.
Dosarul lui Burci, în pragul prescrierii
Omul de afaceri Cristian Burci este judecat pentru:
- gestiune frauduloasă în formă continuată
- instigare la evaziune fiscală în formă continuată
- complicitate la delapidare cu consecințe deosebit de grave în formă continuată
- spălare a banilor în formă continuată
- constituirea unui grup infracțional organizat
- delapidare cu consecințe deosebit de grave în formă continuată
Experți: faptele lui Burci se prescriu în acest an, miza rămâne recuperarea prejudiciului de aproape 33 de milioane de euro
Potrivit comunicatului DIICOT de la trimiterea în judecată, unele fapte de care este acuzat Burci au fost comise în perioada 2006 – 2012, altele în perioada 2013-2015.
Potrivit Codului penal, gestiunea frauduloasă se pedepsește cu închisoare de la 2 la 7 ani.
Instigarea la evaziune fiscală în formă continuată se pedepsește cu închisoare de la 3 la 10 ani, iar întrucât prejudiciul este mai mare de 1 milion de euro, limitele de pedeapsă se majorează cu 5 ani, deci de la 8 la 15 ani.
Delapidarea cu consecințe deosebit de grave în formă continuată se pedepsește cu pedepsește cu detenție de 3 la 10,5 ani.
Spălarea de bani se pedepsește cu închisoare de la 3 la 10 ani, iar constituirea unui grup infracțional organizat cu detenție d ela 1 la 5 ani.
Așadar, cele mai mari pedepse pe care le riscă Cristi Burci sunt pentru evaziune fiscală, de la 8 la 15 ani, și delapidare, de la 3 la 10,5 ani.
Potrivit articolului 154 din Codul penal, termenul de prescripție este de 10 ani ”când legea prevede pentru infracțiunea săvârșită pedeapsa închisorii mai mare de 10 ani, dar care nu depășește 20 de ani”.
Prin urmare, faptele de evaziune și delapidare ale lui Cristi Burci se prescriu cel târziu în 2025 în condițiile în care ultimele fapte de acest gen au fost comise în 2015, au explicat juriștii consultați de G4Media.ro.
Experții în drept consultați de G4Media.ro au explicat că miza rămâne judecarea laturii civile (care e imprescriptibilă) privind recuperarea de către stat a prejudiciului de aproape 33 de milioane de euro.
În aceste condiții, în loc să se grăbească cu judecarea procesului, Colegiul de Conducere al CAB a înlocuit judecătorul cu consecința tergiversării dosarului și reluării cercetării judecătorești.
Spre deosebire, în 2011-2012, un complet de la Înalta Curte condus de judecătorul Ionuț Matei a decis termene scurte, săptămânale, pentru audierea celor aproape 1000 de martori din dosarul Trofeul Calității în care fostul premier Adrian Năstsase a fost condamnat definitiv la 2 ani de detenție cu executare. Și în dosarul Trofeul Calității se apropia termenul de prescripție.
Cine e Cristian Burci
E un om de afaceri apropiat de PSD. Este patronul ziarului Adevprul și a deținut și Prima TV.
În 2022, s-a căsătorit la Abu Dhabi cu Elena Voinea, o fostă iubită a lui Radu Mazăre. Nașul cuplului a fost Dumitru Nicolae zis Niro, condamnat la pușcărie pentru trafic de influență într-unul din dosarele Microsoft, alături de Dorin Cocoș.
În 2021, Cristian Burci a fost trimis în judecată într-un alt dosar penal, instrumentat de DNA. Omul de afaceri era acuzat de cumpărare de influență în legătură cu vizita din 2017 a lui Liviu Dragnea, pe atunci președinte PSD, la inaugurarea mandatului președintelui SUA, Donald Trump. În acest dosar au fost deferiți instanței Liviu Dragnea, precum și fiul lui Burci, Carlo Roberto. Dosarul a fost restiuit de instanțe la DNA.
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
7 comentarii