G4Media.ro

Președintele Iohannis a promulgat legea PSD care îi scapă pe evazioniști de…

sursa: presidency.ro

Președintele Iohannis a promulgat legea PSD care îi scapă pe evazioniști de închisoare dacă achită prejudiciul

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat miercuri legea care îi scapă pe evazioniști de închisoare dacă achită prejudiciul.

Legea, inițiată de deputatul PSD Cătălin Rădulescu, supranumit ”Mitralieră”, a primit votul final din partea Camerei Deputaților pe 15 decembrie 2020, în ultima zi a legislaturii trecute. Deputații PNL și USR au votat împotriva inițiativei.

Actul normativ prevede că cei inculpați pentru evaziune fiscală de până la 100.000 de euro, infracțiune care în prezent se pedepsește cu închisoarea, scapă doar cu amendă dacă achită integral prejudiciul, iar dacă dau și 20% în plus, fapta nu se mai pedepsește deloc, indiferent de cuantumul evaziunii.

Potrivit înregistrării electronice a voturilor, s-au pronunțat ”pentru” deputații PSD, Pro România și ALDE și ”împotrivă” cei de la PNL și USR. Deputații UDMR s-au abținut. Totuși, deputata PNL Viorica Cherecheș, mama primarului Cătălin Cherecheș din Baia Mare a votat în favoarea inițiativei. Viorica Cherecheș nu a mai fost pusă pe lista PNL de candidați la alegerile parlamentare din 6 decembrie.

Legea a fost sesizată la CCR de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţiile Unite, de Guvernul României şi de Avocatul Poporului. Curtea a decis că legea este constituţională.

Potrivit actului normativ, care modifică legea 241/2005 pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale:

  • La art. 10, alin. (1) se modifică și va avea următorul cuprins:
    • (1) În cazul săvârşirii unei infracţiuni de evaziune fiscală prevăzute la art. 8 şi 9, dacă în cursul urmăririi penale sau al judecăţii, prejudiciul cauzat este acoperit integral, iar valoarea acestuia nu depăşeşte 100.000 euro, în echivalentul monedei naţionale, se poate aplica pedeapsa cu amendă. Dacă prejudiciul cauzat şi recuperat în aceleaşi condiţii este de până la 50.000 euro, în echivalentul monedei naţionale, se aplică pedeapsa cu amenda.
    • După alineatul (1) se introduc trei noi alineate, alin.(1 ) – (13 ), cu următorul cuprins:
      • „(1 prim ) În cazul săvârșirii uneia dintre infracțiunile prevăzute la art. 8 și 9, dacă în cursul urmăririi penale sau în cursul judecății până la pronunțarea unei hotărâri judecătorești definitive, prejudiciul produs prin comiterea faptei, majorat cu 20% din baza de calcul, la care se adaugă dobânzile și penalitățile este acoperit integral, fapta nu se mai pedepsește, făcându-se aplicarea dispozițiilor art. 16 alin. (1) lit. h) din Legea nr.135/2010 privind Codul de procedură penală, cu modificările și completările ulterioare;
    • Dispozițiile prezentului articol se aplică tuturor inculpaților chiar dacă nu au contribuit la acoperirea prejudiciului prevăzut la alin.(1) și (1 prim).

Inițiativa, semnată de deputatul PSD Cătălin Rădulescu, a intrat în dezbaterea parlamentară la finalul lui 2017, pe vremea când partidul era condus de Liviu Dragnea, între timp condamnat la trei ani și jumătate de închisoare cu executare. Adoptată în iarna lui 2018, cu voturile PSD, ALDE și UDMR, legea a fost atacată la Curtea Constituțională de PNL, USR și PMP.

În aprilie anul trecut, CCR – cu majoritate de voturi – a declarat legea neconstituțională.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

47 comentarii

  1. FELICITARI!
    O lege foarte corecta.
    Acum se vor colecta bani multi la bugetul statutului iar firmele romanesti nenorocite de ANAF vor scapa de faliment.
    ANAF formuleaza sesizare penale dupa majoritatea inspectiilor fiscale .

    • Sa te iau in p… de gaozar mincinos! Pe tine si pe sefii tai!

    • Si eu sunt de accord! Am liber pana la €99999.99. Deja mi-am ochit tintele.

    • Ce asteapta actualul parlament pentru a abroga aceasta lege aberanta ?
      A cerut presedintele coalitiei majoritare sa abroge aceasta lege in regim de urgenta ?

  2. Asta e o gluma? sau astia isi bat joc de noi? adica jumate se chinuie pentru 2000 de lei toata viata si astia daca fura pana in 100 000 ( O SUTA DE MII DE euro!!!) scapa cu cartonas galben? FMM

    • Nu, nu!!! Nu cu cartonaș galben, ci cu felicitări.
      Le gea este realmente discriminatorie. Ca sa nu fie, ar trebui extinsă la toate tipurile de furt. Si anume, orice ai fura, DACĂ TE PRINDE, dai inapoi cu 20% mai mult, si esti curat ca lacrima. Dacă nu, vezi ți liniștit de furturi in continuare, ca e la liber. Așa, pe cel care fura 100000 EURO il ierți, iar pe cel care fura o pâine il bagi in pușcărie.
      „Neam de hoți… Țară frumoasă, păcat ca i locuită…”
      .

  3. Nu putea fi trimisă înapoi, la rejudecare ?

    • A fost retrimisa la Parlament o data si a fost si contestata la CCR al PSD,dar ghici ce?

  4. Deci nu numai PeeeSeeeDeee se ocupa cu smenuri, ci si Iohannis, care promulga porcariile Ciumei Rosii…

  5. Adică fac evaziune de 99999 euro, dacă mă prind dau banii, dacă nu înainte cu altă evaziune și așa la nesfârșit!!!! Eu nu știu dacă mai există așa ceva în altă țară!! Absolut incredibil, bă fraților asta e groasă rău,.. fără cuvinte,iar am pus-o jajjaja

  6. Bine. In spiritul libertății judecătorilor superimuni și a lulutei de la brusel așteptăm și iertarea violului dacă o ia de nevasta, a crimei dacă plătește înmormântarea și alte legi înțelepte ale statului eșuat romanica. Hai, ca nu-l apuca 120 de ani de la “formare”.

  7. Hei! Purtați masca și stați in case!

  8. Romania Educata si tzara lucrului bine facut!!!!!

  9. Nasui e multumit :)) Dupa ce a neutralizat confiscarile la ANAF cu ajutorul p$d acum e in extaz! Deja a umplut contul personal cu cate 99999 euro din fiecare firma urmand a fi gasit prin 2025 doar la una din ele si iertat :))

  10. Wait. What? Adica e OK sa furi? Alta concluzie nu are rost sa mai tragi de aici. Simplu ca buna ziua. We’re f*&#d….. again.

    • da e foarte bine sa furi maxim, sa ai sa poti sa dai si la restu de hoti. daca furi putin esti un gainar condamnabil , justitia se fute doar cu clientii bogati.

  11. Tara de nebuni! …presedintele p..ii

  12. Tocmai il felicitam pe Iohanis ca a retrimis in parlament legea cu tunul imobiliar Romexpo.
    Se pare ca asta doarme in post si semneaza sau nu random.
    Cum plm promulgi o mizerie ca asta?
    Un procent infim din furturi sunt prinse si condamnate ori daca poti scapa basma furata returnand doar cu 20% mai mult din ce-ai furat, atunci e super business. Furi de 10 ori cate 1000 roni, te prind, sa zicem cu indulgenta, o data, dai inapoi 1200 roni si pastrezi restul de 8800 furati.
    Esti presedintele hotilor, Iohanis?

    • A doua oara este OBLIGAT sa o promulge, conform Constitutiei. Ceea ce a si facut.
      Noua majoritate parlamentara o poate abroga foarte usor.

    • o lege ce elimina coruptia referritoare la institutiile de control ale statului si in acelasi timp ii obliga pe acesti sa fie la zi cu infractionalitatea .

    • Esti neinformat sau rauvoitor: legea a fost retrimisa in parlament dupa ce a fost atacata la CCR , parlamentul psd-ist a „reexaminat-o” si acum Iohannis a promulgat-o. G4 a uitat sa ne povesteasca asta.
      Ramine ca actualul parlament s-o abroge sau s-o modifice.

    • Ar trebui vazut definitia evaziunii fiscale. Care oricum ar fi, nu e furt. Din ce citesc, evaziunea „este incercarea de a te sustrage de la plata unor taxe si impozite”.

      Imi place sa cred ca se face diferenta intre: (1) cel care face evziune sistematica, de exemplu a anui dezvoltator imobiliar care are numai angajati la negru si nu plateste nici o taxa …. versus (2) cazul accidental cum ar fi tanti Elena de magazinul satesc care avand paine veche si nevanduta o da la un vecin sa o dea la porci, vecin care in schimb ii da mere din care tanti Elena face tuica pe care o vinde; si nu inregistreaza corect in contabilitate (deci nu a platit impozite corect) painea data respectiv tuica vanduta si vine ANAF-ul care o acuza de evaziune fiscala si o trimite in judecata pe penal.

      Sa nu uitam ca acum cativa ani cel mai mare datornic la bugetul statului era unul din fratii Negoita care construise apartamente pe persoana fizica si care … ce sa vezi… avea resurse sa se judece cu ANAF-ul pana in panzele albe, desi mie mi se pare evident ce facea. Iar tanti Elena …

  13. Deci 5 ani fac evaziune fiscala de 2-3 sute de mi de Euro/ an si nu sunt prins iar daca in al 6-lea an fac evaziune de 50 000 Euro si sunt prins scap de inchisoare daca ii dau banii inapoi + 20% (adica + 10000 Euro), SUPER, asta inseamna ca pot sa fac evaziune in continuare, banii dati in plus ii recuperez lejer anul viitor.

    O prostie, asta incurajeaza evaziunea fiscala, atata timp cat nu esti prins este ok, furi cat poti, iar daca esit prins dai ce-ai furat ultima data + un comision si poti fura din nou a doua zi.

  14. o lege corecta , puscaria nu este o solutie acceptabila decit in cazuri de violenta sau alte cazuri asimilate cu violente grave . platesti banii si te gindesti de doua ori daca mai faci . toata lumea cistigata . cei care stiu cum functioneza lucrurile in afaceri inteleg de ce este benefica legea . ceilalti habarnisti doar acuza la gramada .

    • Vai de capul tău și vai de țara asta!

    • @m,
      Doar amenda pentru 100.000 de coco ciorditi? Ba, voi cand dati astfel de legi va ganditi ca pacatuiti grav? Sau traiti cu impresia ca si pe lumea cealalta veti plati tot o amenda? Si chiar daca ar fi asa, adica tot o amenda veti avea de platit si pe lumea cealalta, cum carati bistarii…jos, ca doar nu va imaginati ca aici avem bancomate sau ca veti putea plati prin REVOLUT…?!!

  15. Se mai poate face ceva? Ordonanta de urgenta? Legea se aplica si in trecut sau doar pentru faptele din viitor?

    • e cam tarziu, in justitie se aplica legea penala mai favorabila. se poate intoarce prin modificarea legii , oug nu ( fiind legiferare in domeniul justitiei prin oug e impotriva referendumului) si se va aplica pe viitor.

      cei care au facut asta pana in momentul in care noua lege intra in vigoare sunt ca si scapati daca sunt prinsi si platesc prejudiciul

  16. Doar prostii nu fac evaziune cata vreme nu mai au ce pierde.

  17. ,,indiferent de cuantumul evaziunii,, ??? 🙂 daca si astea mai sunt glume …

  18. În majoritatea dosarelor de evaziune statul nu a recuperat mai nimic din prejudiciu .Astfel de legi funcționează și în alte state cazul Ronaldo vs Spania este elocvent .Ce a câștigat statul român că l-a băgat pe Gică Popescu la închisoare și a mai cheltuit cca 3000 lei pe lună cu cazarea și pază la închisoare?

  19. Adica, statul cheltuie bani sa dovedeasca hotul, dupa care daca hotul plateste iese basma curata. Statul, ramane cu banii cheltuiti pe cerecetare, dovezi, judecata. in minus.
    Good job!

  20. Ciorditi, ciorditi si iar ciroditi…

  21. Profesorase, n-o mai dai la intors ca tovarasii pesedisti sunt de vina, ca doar tu ai promulgat acesta mizerie de lege, ca nu au dat-o rusii, chinezii, conspirationistii… Acesta era prioritatea #1 ?
    Fireste, a-i salva pe fratii tai ticalosi, fara coloratura politica, asa cum va facut Mama Natura: ticalosi si plini de ura fata de toti cetatenii acestei tari.
    Lighioana, ce am inteles in aceasta etapa a vietii ca: de trei decenii legile sint facute de hoti, cu dedicatie pentru hoti !
    Mars la schi sau in ganizoana ca…

  22. Ca regula legea trebuie sa previna astfel de fapte. Cata vreme legea este permisiva, ea indemna la incalcarea altor legii. Daca ai ghinionul sa te prinda dai banii plus 20% si ai scapat de toata nebunia. Practic poti fura pana te prind, daca nu te prind sa fie primit, paguba in buzunarul romanilor. Iohannis nu are nicio vina, cata vreme nu are un temei legal sa retrimita legea in Parlament sau sa o conteste la CCR. Este interesant ca se da vina pe PNL+USR si pe Presedinte, dar legea a fost inaintata de PSD prin Mitraliera si votata de majoritatea PSD, careia i s-au opus ceilalti. Daca eram o tara cu oameni educati manipularea ieftina nu prindea prin Facebook, Televiziuni si presa. Dar se doreste in mod intentionat sa existe cat mai multi prosti care sa nu poate analiza o situatie de fapt. Cel care a adus Romania aici a fost criminalul bolsevic Ion Iliescu, care atat de mult si-a dorit puterea de la cei pe care i-a lins intre fese atatia ani si carora le-a muscat mana, ca a permis absolut orice.

  23. Macar sa-si schimba numele de familie….. johannis….iohenescu, sau evazionescu

  24. Un Președinte înțelegător și empatic!

  25. TOTUL PENTRU INFRACTORI ! TOTUL PENTRU INFRACTORI ! TOTUL PENTRU INFRACTORI !

  26. Chestia asta a fost promovata de cel care spunea ca prefera hotul unui prost.

    Iata ca s-a realizat !

    Trai nineaca pe evazionisti ! Daca de prinde, daca, atunci poate platesti. Poate, pentru ca este posibil ca Partidul sa dea o amnistie fiscala pentru cei care nu-si platesc impozitele.

  27. Observ că mulți comentatori interpretează că ești liber să furi de la cineva ~100.000 EUR și statul nu te pedepseste. Nu. Muncești, creezi valoare adăugată și o cifra de afaceri (să zicem de 600.000 euro), iar la momentul x, dacă nu plătești statului +60.000 euro (impozit pe profit și alte contribuții) din suma pe care ai obținut-o prin munca ta sau a angajatilor => nu te mai paște pușcăria dacă suma pe care i-o datorezi statului din munca ta este sub 100.000 euro. Sumele însă tot le vei avea de plătit, plus amenda.

    Mai PENALĂ decât speța asta mi se pare speța sumelor încasate la bugetul de stat, de la contribuabili. De ce nimeni nu mai vede cum aceste taxe si impozite sunt ulterior DISTRIBUITE profund discriminatoriu și excesiv în:
    1) conturile unor indivizi angajați la stat (10% care dorm în post și nu produc nimic) și
    2) în conturile abonaților la contracte cu statul.
    Iau 10% din munca legala a lui X ca sa transfere legal în contul lui Y care nu produce nimic.

    Ăsta nu mai e furt? Pe ei nu îi mai analizează profund nicio lege?

    • * Iau fortat 10-40% din echivalentul in bani al valorii create de munca legala a lui X ca sa transfere in contul lui Y angajat pe pile la stat care nu produce nimic/ nu aduce nicio valoare adaugata.

  28. Corupția, în toate formele ei, va continua atât timp cât nu se impun prin lege niște principii simple, corecte și de bun simț precum:

    1. 100% transparență în ce privește circuitul banilor DE LA bugetul de stat (alimentat din taxe și impozite, împrumuturi de tara și exploatarea resurselor naturale, etc.),
    pe toate nivelurile,
    PÂNĂ LA contul beneficiarului final (persoana fizică), inclusiv persoanele ascunse în spatele firmelor abonate la contracte cu statul.

    Se taie pădurile țarii, se extrag gaze și petrol, iar banii ajung, fără limite, în salariile acelorași sclifosiți mediocrii, unii cu venituri la aceste companii de 7.000 de euro net/luna pe viata,
    și la băieții „deștepți”, dar deștepți la trafic de influenta și acces ilegal la informatii privilegiate, care fac profit de căciulă de + 1 milion de euro în contracte cu statul, contracte plătite din banii contribuabilor.

    SRI, STS și structuri secretele, în loc să se ocupe de activiști și jurnaliști, mai bine să se ocupe de ce contează cu adevărat și să creeze un sistem de calcul și o evidență clară a celor care s-au îmbogățit de la stat mult peste cota care le-ar fi revenit lor într-un sistem echitabil;

    2. suma maximă pe care o poate câștiga o persoană de la stat într-o viață (din redistribuirea în contul lui a contribuțiilor la bugetul de stat ale altor persoane), calculată în baza indicatorilor macro-economici și demografici, astfel încât și alti cetățeni să aibă dreptul la ce li se cuvine lor.
    Dreptul la oportunitate și la opțiuni de a beneficia de ce i se cuvine, trebuie garantat fiecărui român prin constituție! Experții vor avea dreptul la contracte cu statul, cercetătorii la granturi, persoanele cu dizabilități la indemnizații sociale – fiecare după talent, geniu, sau nevoi -, în limitele stabilite de indicatorii macro-economici și demografici și în funcție de cât a consumat deja fiecare din bani publici, exceptând persoanele cu dizabilități grave si reale.

  29. Chiar asa nu se mai putea face nimic ???
    Sau macar acum sa vina guvernul cu o ordonanta de intirziere a punerii in aplicare.
    Sau au si ei multi clienti pe care-i fericeste acesta lege?

  30. Probabil pragul De 50000/100000 euro este prea mare, de aici frustrarea celor care au comentat mai sus.
    Tot evazionist ( adică infractor) ești și dacă repari instalația sanitară după program, daca vinzi ouălele găinilor tale , laptele de la cele 2 văcuțe sau pătrunjelul, cireșele și ce mai ai prin curte, dacă-ți închiriezi apartamentul in Constanta in sezon și stai la o vecină in acest timp,daca vinzi unele vechituri pe olx, daca faci pregătire cu 2 copii sau daca mai iei pe cineva la autostop etc.
    Statul nu face deosebire între un prejudiciu de 200 euro sau 100000.
    Legea ar fi buna daca ar fi mai multe praguri:
    – pâna într-o 1000 acoperi prejudiciul
    – între 1000-10000 plătești încă 50%
    – între 10-25000 plătești încă 100%
    – între 25000-50000 încă 200%
    – între 50000-100000 încă 300%
    – peste 100000 încă 500%
    Daca vrei să scapi, să plătești ca la impozitul auto ,in funcție de capacitatea cilindrică.
    Macar să se facă diferența între vânzătorul de pătrunjel și cel de bolizi de lux aduși din Germania.