G4Media.ro

Comisia Juridică a Camerei: Dacă un inculpat pentru evaziune fiscală achită prejudiciul,…

Comisia Juridică a Camerei: Dacă un inculpat pentru evaziune fiscală achită prejudiciul, scapă toți ceilalți acuzați

Comisia Juridică a adoptat marți un amendament la o inițiativă a deputatului PSD Cătălin Rădulescu, potrivit căruia toți inculpații dintr-un dosar penal de evaziune fiscală scapă dacă cel puțin unul dintre ei achită prejudiciul majorat cu 20%. Amendamentul completează proiectul inițial care prevedea că doar inculpatul care își achită prejudiciul scapă de acuzații. Legea ar putea intra miercuri pe ordinea de zi a plenului Camerei deputaților pentru dezbatere și vot final.

Ce prevede amendamentul suplimentar (adoptat cu voturile PSD, ALDE, UDMR):

  • „Dispozițiile art.10 alin. (1) se aplică tuturor inculpaților care au săvârșit împreună una dintre faptele prevăzute de art.8 și art.9, indiferent dacă plata prejudiciului a fost efectuată doar de către unul sau de către o parte dintre aceștia”.

Ce prevede inițiativa lui Cătălin Rădulescu adoptată pe 9 octombrie (articolul 10):

  • ”În cazul săvârșirii unei infracțiuni de evaziune fiscală prevăzute la art. 8 și 9, dacă, în cursul urmăririi penale, inculpatul va acoperi integral prejudiciul produs prin comiterea faptei, majorat cu 20% din baza de clacul, la care se adaugă dobânzile și penalitățile, se va dispune, o singură dată, renunțarea la urmărirea penală”. „În situaţia în care condamnatul nu acoperă suma dispusă în termenul stabilit, suspendarea executării pedepsei sub supraveghere se va transforma în pedeapsa închisorii cu executare”, mai spune textul.

Pe 9 octombrie, au votat în favoarea propunerii de modificare a legii nr. 241/2005 pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale deputații PSD, ALDE și UDMR. Liberalii s-au abținut, iar cei de la USR au votat împotrivă.

Tot în ședința din urmă cu două luni, deputaţii jurişti au mai adoptat un amendament care prevede că, în cazul săvârşirii unei infracţiuni de evaziune fiscală prevăzute la art. 8 şi 9, dacă, în cursul urmăririi penale sau al judecăţii, până la primul termen de judecată, inculpatul va acoperi integral prejudiciul produs prin comiterea faptei, majorat cu 20% din baza de calcul, la care se adaugă dobânzile şi penalităţile, se va dispune, o singură dată, renunţarea la urmărirea penală.

În cazul aceloraşi infracţiuni de evaziune fiscală, dacă, în cursul judecăţii până la terminarea cercetării judecătoreşti, inculpatul va acoperi integral prejudiciul produs prin comiterea faptei, majorat cu 20% din baza de calcul, la care se adaugă dobânzile şi penalităţile, instanţa va dispune, o singură dată, pedeapsa amenzii penale.

Articolul 8 al Legii nr. 241/2005 prevede: „constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 ani la 10 ani şi interzicerea unor drepturi stabilirea cu rea-credinţă de către contribuabil a impozitelor, taxelor sau contribuţiilor, având ca rezultat obţinerea, fără drept, a unor sume de bani cu titlu de rambursări sau restituiri de la bugetul general consolidat ori compensări datorate bugetului general consolidat”.

Articolul 9 din acelaşi act normativ precizează: „constituie infracţiuni de evaziune fiscală şi se pedepsesc cu închisoare de la 2 ani la 8 ani şi interzicerea unor drepturi următoarele fapte săvârşite în scopul sustragerii de la îndeplinirea obligaţiilor fiscale: ascunderea bunului ori a sursei impozabile sau taxabile, omisiunea, în tot sau în parte, a evidenţierii, în actele contabile ori în alte documente legale, a operaţiunilor comerciale efectuate sau a veniturilor realizate, evidenţierea, în actele contabile sau în alte documente legale, a cheltuielilor care nu au la bază operaţiuni reale ori evidenţierea altor operaţiuni fictive, alterarea, distrugerea sau ascunderea de acte contabile, memorii ale aparatelor de taxat ori de marcat electronice fiscale sau de alte mijloace de stocare a datelor, executarea de evidenţe contabile duble, folosindu-se înscrisuri sau alte mijloace de stocare a datelor, sustragerea de la efectuarea verificărilor financiare, fiscale sau vamale, prin nedeclararea, declararea fictivă ori declararea inexactă cu privire la sediile principale sau secundare ale persoanelor verificate, substituirea, degradarea sau înstrăinarea de către debitor ori de către terţe persoane a bunurilor sechestrate în conformitate cu prevederile Codului de procedură fiscală şi ale Codului de procedură penală”.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

22 comentarii

  1. Super, deci dacă plătești devine contravenție. Sper in aceeași idee ca dacă ma duc la un spital și îmi cade tavanu’n cap iar apoi ma duc cu niște cărămizi la domnu deputat tot contravenție o să fie.
    Lăsând gluma la o parte un principiu important în politica penală era pe vremuri și ca pedeapsa trebuie sa fie atât proporțională cu gravitatea și impactul social al faptei cât și invers proporțională cu probabilitatea de a fi prins. În acest caz ar trebui sa presupunem ca rata de „succes” e peste 80% (scuzați matematica lipsă) iar costurile de verificare și sancțiune sunt spre zero. Pentru prima parte rata de colectare vs PIB ne spune însă contrariul, în Ro taxe plătesc în primul rand fraierii salariați, fraierii consumatori și câteva firme. Pentru a doua, anafu și organele de cercetare și urmărire penala pe subiect sunt prima armata a țării.

    Încep sa cred ca chiar exista o conspirație galactica, un pariu cosmic pe cât de multa ticăloșie pot accepta românii.

  2. ce bine imi pare ca imi platesc impozitele in alte tara

  3. Sau urma scapa turma.
    Sunt plini de imaginatie acesti „juristi” din PSD. Duc in derizoriu ideea de justitie.

  4. Astia fac legile tarii?

    • Da, astia s-au inghesuit pe liste dupa ce infractorul sef a pus mana pe partid,seful i-a selectat dupa dosarele la DNA !Cine avea dosar era bun de facut facut legi pentru albirea dosarelor lor si a celor ce au platit sa ajunga la putere seful suprem , hotul hotilor! Asta a fost preocuparea lui dragnev dupa ce a reusit sa scape de ponta, cel ce nu facea mai nimic pentru baronii ce erau saltati pe capete de procurori !Ura in psd fata de ponta s-a intetit dupa 2014,panica era mare printre borfasi…tin minte o imagine cu borfasul dragnea dupa ce mai multi baroni au fost scosi cu catuse din DNA, spunand de abia ascunzandu-si panica:”sa vedem cati mai ramanem pana la alegeri”,era dupa europarlamentare si inainte de prezidentiale.Asa ca scopul suprem era sa scape de ponta pentru ca sa se ocupe de problemele lor cu justitia!O MANA DE BANDITI A PUS MANA PE PUTERE MINTINDU-SI ALEGATORII !

  5. Oaresce noima are…
    Noi ne-am obisnuit ca orice hot trebuie sa faca puscarie. In viziunea europeana, orice delapidare LIPSITA de violenta, poate fi penalizata prin amenda. Returnezi ce-ai furat + 25% si toata lumea-i fericita. Inclusiv bugetul de stat. Sau, poate in primul rind, chiar acesta.
    Acum sa judecam pe baza antecedentului din Ro: toti marii borfasi (Nastase, Voiculescu, Becalli, Fenechiu) au scris carti duium, li s-a redus pedeapsa la nivele derizorii, si? Au ramas cu banii furati !
    Asa macar statul isi recupereaza prejudiciul COMPLET + AMENDA + rata inflatiei.
    In definitiv nu asta ne intereseaza?
    Aplicind acest principiu numai cu banii recuperati de la Adrian Nastase, Videanu, s-ar putea construi sute de km de autostrazi sau 20-30 de spitale complet utilate.
    Asa acesti netrebnici au facut 1-2 ani de zdup (Videanu deloc) si-au ramas cu bani suficienti pentru citeva generatii de descendenti. Dreptu-i?
    Legea, asa cum este acum, e facuta tot pentru ei deoarece se stipuleaza clar faptul ca numai evaziunea fiscala este astfel pedepsita. Ar trebui sa fie mult mai cuprinzatoare si sa se penalizeze in mod similar si traficul de influenta, bacsisul, comisioanele percepute ilegal, mai precis orice folos necuvenit. Dar intr-o tara in care bacsisul e lege asta n-o s-o vedem niciodata.

    • Evaziunea fiscala este facuta de privati, nu de bugetari. Bugetarii nici nu au cum sa faca evaziune fiscala.
      Masura este utila in anumite limite.. inteleg sa-i ceri unuia care n-a platit taxe de cateva mii sau zeci de mii de lei sa plateasca tot +20%, dar marea evaziune, milioane de euro din TVA, ar trebui pedepsita ceva mai serios. Si cred ca masura lejera ar trebui sa se aplice doar la prima abatere. Daca te-am prins a doua oara, +200%.

    • Pedeapsa propusa nu descurajeaza in nici un fel fapta de evaziune. E ok, pot sa incerc sa ciordesc , nu patesc mare lucru.

    • @Costin:
      Ba unii precum Guzgan Guzganian, daruiti, pardon am vrut sa zic miruiti, nu au platit nici macar avocat, expertize , nu au fost o data in instanta desi erau si mai vinovati decat Regele Bordurilor si isi permit sa ne dea lectii din Parlament, cum sa ne cheltuim banii si pe ce, ce sa crestem in batatura si ce nu si tot mojicii d-astea ! 😉

  6. Ce cauta asta in Parlament, dar-mi-te sa mai faca si legi, cand are o condamnare?! E de rasu’-plansu’!

  7. @Susufler0 – mi-amintesc! Sa nu crestem gaini ci sa cumparam oua, sa nu crestem oi ca sa le tundem si sa crosetam pulovere, ciorapi, manusi…circ armenesc in toata regula!
    Si toate astea sustinute de un reprezentatnt al unei etnii care, alaturi de evrei, de mii de ani se remarca prin sprit intreprinzator de mare succes.
    Insa tov. Lighean Aragazian (conform W.C. Tudor) s-a nascut pe vremea comunistilor, etatismul acumulaindu-i-se in oase mai ceva ca uraniul.

    • @Costin:
      Da, nesimtitul ala care mi se pare ca prin 2000 facuse un partid liberal ceva cu Uniunea, draci, laci…, situat la dreapta PNL-ului de atunci, care era „de dreapta”, nu ca acum !

      PS. Aragazian mai bine ar zice saru’ mana ca a scapat si s-ar tine de scris, pt ca prin tinerete scria cu oarece har !

  8. Modificarea este facuta pe tipicul finalului devizei muschetarilor …”Unul pt toti” !

    Sunt patru mahari (alegeti ce nume vreti dintre figurile politice) si omul bun la toate care are si el un 3% din actiuni dar care a strans si avere din participarea la talhariile celor patru .
    Maharii troznesc a nu stiu cata evaziune dar de data asta, ghinion, sunt, prinsi si intra pe mana unuia sau uneia care nu e sub controlul lor, sa zicem a Alexandrei Lancrajan.

    Iata virtutile modificarii legislative : Omul bun la toate plateste prejudiciul plus penalitatea cu toata averea lui, mai completeaza si maharii si dosarul se inchide.

    Maharii isi prezerva functiile politice, libertatea si averile si il umplu pe omul bun la toate de contracte cu statul ca sa/si revina si asta cat de cat dpdv financiar !

    PS. Ei, cum va suna ? 😉

    • D-le, de ce le dai idei? Nu ca nu le-ar avea… :)))

    • @Costin:
      Cred ca daca eu sau tu am vrea sa ne facem borfasi, cei mai buni profesori ei ar fi.

      PS. Nici nu ne inchipuim , nici nu visam noi ce fineturi de metode de furt au oamenii astia ?

      PPS. Cred, fara gluma, ca si-ar putea lua Doctoratul in materie de hotii ! :)))

  9. Da dom’ judecator, am violat-o, recunosc. Dar i-am lasat 10 lei dupa aia.

  10. EI, UITE ASA REZOLVA PARTIDUL PROBLEMA LIPSEI FORTEI DE MUNCA. VOR VENI AICI GANGSTERI DE PRETUDINDENI. VA FI RAIUL LOR.

  11. Parerea mea e ca masurile trebuie sa fie si mai drastice si anume : pagubitul sa fie obligat sa ii mai da in plus inculpatului 20% pe langa suma furata si dovedita si atunci cel din urma poate sa isi faca un depozit la o banca din Elvetia iar dobanda sa ii fie garantata de statul roman. Putin mai complicat dar cred ca ar fi in virtutea unei justitii adevarate.

  12. România nu e grădina Maicii Domnului, cum se zice.
    E raiul pe pământ … pentru infractori, of course

  13. Le bese mintea necontenit.

  14. INFRACTORUL DRAGNEA MARESTE PENSIILE SPECIALE ALE COLEGILOR. DUPA PRINCIPIUL CONTRIBUTIVITATII INSTAURAT DE VULUGTZA. ACEEASI LEGE PENTRU TOTI.
    CATI PROSTI ARE romania centenara ? SI TOTI PLATITORI PENTRU GANGSTERI.