G4Media.ro

De ce a lăsat Klaus Iohannis elefantul să treacă de Cotroceni?

Sursa Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

De ce a lăsat Klaus Iohannis elefantul să treacă de Cotroceni?

Președintele Klaus Iohannis a promulgat pe data de 1 aprilie o lege inițiată de PSD care îi scapă pe evazioniști de închisoare dacă achită integral prejudiciul. În mod inexplicabil, șeful statului nu și-a exercitat dreptul constituțional de a retrimite în Parlament, deși în aceeași zi a întors legea Romexpo.

Ambele legi au trecut de cotrolul Curții Constituționale și ambele au ajuns pentru prima dată la Cotroceni. Prin urmare, în ambele cazuri putea acționa identic, adică să uzeze de dreptul constituțional de a retrimite o dată legea Parlamentului. A  făcut-o doar în cazul Romexpo, dar a promulgat legea care-i scapă pe evazioniști de închisoare.

Doar câțiva reprezentanți ai oamenilor de afaceri, o mână de magistrați și ceva lideri de la USR PLUS au vociferat la momentul respectiv, acuzând că noua lege reprezintă o invitație la evaziune fiscală.

În rest, omerta transpartinică, de sus până jos. Nici presa mogulilor nu l-a tras de mânecă pe tema evaziunii fiscale, din motive lesne de bănuit. De o lună de zile, în România s-a dat oficial liber la evaziune fiscală iar președintele s-a întors pe partea cealaltă. Nici criza politică majoră din Guvern nu l-a trezit până ieri.

Când l-am întrebat, marți, la Cotroceni, de ce n-a întors legea în Parlament, președintele Klaus Iohannis a oferit pe post de explicații un neadevăr cam grosolan: ”În momentul respectiv, ciclul se încheiase”.

Șeful statului a mai spus că ”acest Parlament, dacă consideră că legea nu satisface cerințele coaliției, poate să inițieze fără probleme o îmbunătățire a aceste legi și cu bucurie voi semna și o lege care corectează eventualele erori”.

Adevărul este că ”ciclul” nu se încheiase câtuși de puțin. Legea, inițiată de fostul deputat Cătălin  Rădulescu, omul lui Dragnea, fusese votată în ultimele zile ale fostului Parlament, controlat de PSD. Trecuse într-adevăr de controlul Curții Constituționale, dar asta nu-l împiedica pe șeful statului ca, odată ajunsă pe masa lui, să întoarcă legea în noul Parlament și să ceară noii majorități PNL USR PLUS UDMR revizuirea legii.

Constituția îi conferă acest drept și avea chiar obligația să oprească oroarea legislativă gândită de oamenii lui Dragnea cu dedicație pentru borfașii mari și mici de partid.

Așa a procedat, repet, cu legea Romexpo. Și ea trecuse de controlul de constituționalitate, dar a întors-o totuși în Parlament pentru revizuire chestionând trecerea unui teren valoros cu titlu gratuit în beneficul unei afaceri private. Totuși, în aceeași zi promulga fără nici o explicație legea inițiată de PSD în sprijinul evazioniștilor. Cum a fost posibil așa ceva? Cum e posibil să tacă atât de multă lume într-un moment atât de grav?

În vigoare deja de o lună de zile, legea reprezintă, dacă vreți, o dezincriminare mascată  dedicată tutoror celor care comit acte de evaziune fiscală. Am explicat pe larg și acum o lună cum slăbește statul, reiau aici argumentul principal: oricine este prins că a comis acte de evaziune fiscală, scapă de închisoare dacă în timpul urmăririi penale sau chiar în timpul judecății achită integral prejudiciul, plus un bonus de 20% dacă prejudiciul depășește 100 de mii de euro.

Una peste alta, evazioniștii mari și mici nu mai riscă de o lună încoace absolut nimic dacă fură bani de la stat. Dacă totuși se întâmplă să-i prindă cineva, scot banii din sertar și îi dau înapoi statului, dar nu trebuie nici în acest caz să se grăbească foarte tare. .

Chiar dacă se trezesc cu dosar penal, pot achita prejudiciul oricând pe durata anchetei sau mult mai încolo, în timpul judecării procesului, chiar înainte de sentința finală și tot scapă basma curată.

O asociație a procurorilor a calculat că un proces durează cam șapte ani până la o sentință definitivă, deci evazionistul poate lucra în tot acest timp cu banii datorați statului și să-i dea înapoi doar atunci când riscul condamnării definitive devine iminent.

Însă tot procurorii au atras atenția că în România există peste 1.200.000 de firme active și încă 200.000 cu activitate suspendată, însă doar 250 de procurori și 3000 de polițiști se ocupă la nivelul întregii țări de cazurile de evaziune fiscală.

În anul 2020 deficitul de încasare a TVA a fost cel mai mare din Uniunea Europeană (circa 34%), media europeană fiind de 9.2%, mai arată procurorii. Ei sustin că noile reglementări vor încuraja firmele să își asume riscul de a fi obligate peste 7 ani de la comiterea faptei să plătească taxele și impozitele sustrase, în cazul în care sunt prinse prins de autorități, cu o dobândă globală de 20% și fără a risca să i se aplice o pedeapsă.

Altfel spus, toți evazioniștii de profesie pot fura statul având legea de partea lor. La fel ca în 2017, când au dat OUG 13 pentru a dezincrimina abuzul în serviciu, cu dedicație pentru Liviu Dragnea, pesediștii au dezincriminat odată cu legea lui Rădulescu evaziunea fiscală mare sau mică.

În urmă cu patru ani, Klaus Iohannis s-a dus peste Guvern, în ședință, și le-a atras atenția pesediștilor asupra ”elefanților” din încăpere, un fel de a-i transmite premierului de atunci că are o mare problemă cu OUG 13, care a scos atunci mii de oameni în stradă, și trebuie să o rezolve.

Legea pesedistă care îi scapă pe evazioniști de închisoare este tot o dezincriminare mascată a unei infracțiuni grave, care vlăguiește de resurse statul român, tot un elefant marca PSD. De această dată, președintele Klaus Iohannis a trecut călare pe elefant, iar suspect de multă lumea a  întors capul în partea cealaltă, prefăcându-se că nu avem nici o problemă cu asta.

Nu știm de ce președintele a lăsat elefantul să treacă de Cotroceni. Nu putem decât specula. Poate liberalii au vrut și ei legea, poate s-a deschis o poartă cu dedicație pentru marii evazioniști, poate s-a gândit că e utilă pe durata pandemiei pentru a nu umple țara cu dosare penale deschise împotriva a mii de firme care abia se mai târăsc de pe o zi pe alta sau poate că nu-i mai pasă  foarte tare, fiind deja în al doilea an din ultimul său mandat la Cotroceni.

În orice situație, nu văd cum o lege care invită la evaziune servește interesul public, la fel cum nu prea înțeleg de ce Guvernul nu se grăbește să închidă această poartă larg deschisă celor care vor să fure bugetul statului.

PS: Mai mulți juriști atrag atenția că efectele acestei legi vor fi distrugătoare, întrucât funcționează ca o aminstie mascată. În penal se aplică principiul legii mai favorabile, deci și cei care au comis evaziune fiscală înainte de promulgarea legii dar nu au încă o sentință definitivă, pot scăpa de închisoare dacă achită integral prejudiciul. Această oroare legislativă va avea efecte letale pe termen lung, un adevărat OUG 13 pe zona de fiscalitate cu diferența că nu mai poate fi oprită. Este în vigoare de o lună și produce efecte.

Citește și

Președintele Iohannis a promulgat legea PSD care îi scapă pe evazioniști de închisoare dacă achită prejudiciul

Procurorii atrag atenția că în România există peste 1.200.000 de firme active și încă 200.000 cu activitate suspendată, însă doar 250 de procurori și 3000 de polițiști se ocupă la nivelul întregii țări de cazurile de evaziune fiscală.

Cum slăbește statul sub Klaus Iohannis

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

83 comentarii

  1. Poarta va fi inchisa inainte de 2024 votata de toti parlamentarii pe modelul „ jos pensiile speciale toti luptam sa fie bine ca sa nu fie rau„. Pana atunci trai neneaca pe banii statului

    • Concluzia – liber la greva fiscala.
      Pana te prind, vor trece ani. Pana se judeca si trebuie sa platesti, banii aia nu mai valoreaza oricum nimic.

    • Ati uitat ca a fost propus sa fie prim ministru de pnl?

    • PNL se poartă uselist de parcă şi-ar fi pierdut speranţa că mai poate câştiga iar preşedinţia sau că va mai fi la guvernare după 2024, când vor fi scadente datorii uriaşe acumulate prin sârguinţa evazioniştilor.

    • „Una peste alta, evazioniștii mari și mici nu mai riscă de o lună încoace absolut nimic dacă fură bani de la stat.”

      Ca sa fim complet sinceri statul este cel care fura bani de la piata libera si de la consumatori prin taxe si impozite, ci nu invers. E interesanta mentalitatea romanului, cum ca statul ne lasa sa ne castigam existenta, statul ne daruieste posibilitatea sa ne pastram banii castigati:)))
      Thank God for the State! NOT!

      Corect ar fi sa reduca din taxe si impozite, evident. Probabilitatea este ridicata ca oamenii sa-si plateasca taxele daca ele sunt mai mici rezultatul fiind ca gradul de colectare ar creste, la fel pentru suma totala colectata – ar putea fi mai mare cu taxe mai mici.

    • G4Media daca nu a dat un exemplu concret de frauda e `decat` un ziar ca altele…

  2. Stat mafiot supervizat chiar de Johanis din păcate…

    • Cea mai simpla metoda de frauda fiscala: anunti sus si tare ca tu primarie de sector donezi pana la 900.000 euro pentru construirea Catedralei Mantuirii neamului corupt dar directorul primariei care face transferul trimite doar 800.000 euro. De diferenta cumpara „consumabile” pe care le pune la vanzare in magazinul prietenului lui care face profit dublu.
      DNA cred ca are zeci de dosare de acest fel… dar de ce sa se complice? – ei cand ies la pensie nu se angajeaza chiar la acele primarii?

    • Era mai puțin gravă pentru societatea românească o amnistie fiscală, pentru că aceea avea efecte pentru o perioadă determinată.

      Legea în discuție, promulgată de Președintele Republicii, încurajează hoții să fure [inclusiv] din banii mei de-a pururi. Iar articolul nu explică de ce…

  3. Iohannis dezamăgește pe zi ce trece la fel ca Emil Constantinescu pe vremuri. Nu l-aș mai vota deloc.

    • Da nici eu, Iohannis a dat dovadă de mai multe ori că este un PSD-ist mascat. Din păcate in țara asta nu o sa vedem prosperitate prea curând!
      Pentru legea asta sunt motivat sa ies in strada!!!

    • Oricum nu poti sa-l mai votezi, e la al 2-lea mandat. Face ce vrea acum… din pacate :-/

    • Vasile ai dreptate ! Se vede ca nu se mai implica! L-am votat si eu…
      Dar acum se comporta ca un angajat in preaviz, angajat care stie ca pleaca la alta firma,deci „i se rupe” !!

  4. Cum adică poate au vrut această lege și liberalii?

    • Legea apara interesele tuturor. Si pe ale cetatenilor, pentru ca cine fura si e prins da banii inapoi plus 20% penalizari. Deci plateste si dobanda la banii furati. Asa inteleg din articol.

    • PNL e cot la cot cu PSD in afaceri.
      Cum fura unii fura si altii…. in toate institutiile statului: in special SA-uri, Regii Autonome.
      Directorii care se angajeaza acolo, plus cei din primarii nu stau pentru salariu pe posturile alea „pline de responsabilitati”.
      Pot sa ti-l dau ca exemplu pe Antonel Tănase care avea firma privata si lucra si la RAR apoi a condus SGG pe vremea lui Orban prim ministru.
      poti sa cauti pe google „Vânătorii de sinecuri pressone”

      Au aia o gramada de scheme prin care sa fure fara sa fie prinsi.
      Licentele software, serverele, wifi-uri… stocare Oracle – orice contract se face cu un comision minim de 20%
      Achizitia de masini noi?… profit dublu ca poti sa spui ca-s noi si le iei SH de fapt.
      🙂

  5. Exista oare daune imputabile doamnei Iohanis legat de cazul ala cu casa aia pierduta?
    Asa ma gandesc si eu ca domnu Iohanis o face din dragost ca Mircea Radu.

  6. Preşedintele României încurajează evaziunea fiscală.

    Care-i problema? Asta e ţara! Vreţi civilizaţie? O găsiţi peste hotare!

  7. Vă puneți exagerat de multe întrebări, domnule Tăpălagă. Răspunsul e unul singur: pentru că pot. Și galbenii sunt una cu roșii.
    Și când mai aud îndemnul de a merge la vot mă cutremur. Ce să mai votăm fraților? Ăștia nu știu decât să fure. Să-i lăsăm și să-i vedem cum ne cerșesc ștampilă. Și să-i sfidăm. De aproape 32 ani își bat joc de noi. Cât să-i mai răbdăm.

    • Nu merge nici asa, pentru ca un singur lucru e cert: cu cat prezenta la vot e mai mica, cu atat mai mult vor fi alesi strict ciorditorii ai mai mari.

      Neprezentarea la vot i-ar mai trezi cu ochii la realitate doar daca s-ar prezenta suficient de putini oameni incat sa nu se realizeze cvorumul si sa nu se valideze alegerile, cateva tururi la rand.

      Dar ciorditorii ai mai mari reusesc mereu sa-si scoata flamanzii la urne.

  8. Statul de drept e subminat de evazionisti.

  9. Dezamăgitor președintele Iohanis. Simți că te apucă disperarea.

  10. Asa a primit indicatiile.

  11. Poate ar fi asa cum ne spune textul daca nu ar fi altfel . Parlamentul ,ca un semn de buna credinta ,poate corecta aceasta lege daca ea este gresita .Daca insa privim realitatile si nu snobismul vorbelor , asa cum multa lume s-a invatat sa critice fel de fel de lucruri pe care nu le inteleg , uitind in acelasi timp de propriile lor greseli adunate de-a lungul anilor , atunci am intelege de ce presedintele a promulgat legea . O imensa majoritate a micilor firme romanesti nu pot exista daca respecta ad literam legile tarii . Este un balon de oxigen dat celor care nu vor sa dispara dar care se vor gindi de doua ori de acum inainte atunci cind vor face tot felul de ilegalitati ce pot fi asimilate evaziunii , Scopul existentei unei societati nu este de a inchide firmele ce asigura traiul unor familii si nici de a baga la puscarie cu toptanul cetatenii .Ideea ca aceasta lege invita la evaziune este falsa , mai degraba invita la responsabilitate . Suntem o societate in continua schimbare , nu suntem aidoma unor societatii stabilizate economic..Daca legea se dovedeste gresita, in timp ea poate fi modificata .

    • Bravo 👏🏻👏🏻👏🏻
      Ești jalnica…

    • una doua sapte noua chiar daca te faci ca ploua – tot presedintele are dreptate chiar daca tot pe lili o aplauzi .

    • Sicitir, jigodie de partid!!!
      Chiar nu aveti pic de rusine, escrocilor, sunteti fix ca PSDeii, PNL=PSD=aceeasi mizerie!
      O sa dispareti, tine minte!

    • @lili – tu nu esti lili
      albina bate campii, de parca intereseaza pe cineva ce are de spus.
      eu am incredere in Dan Tăpălagă • 17.171 vizualizări • 68 comentarii
      69 cu asta

  12. Titlu: De ce a lăsat Klaus Iohannis elefantul să treacă de Cotroceni? 20 de randuri mai jos: Nu știm de ce președintele a lăsat elefantul să treacă de Cotroceni.

    Schimba titlul, Dane. Zi-i ‘Stie careva de ce a lasat Klaus….?’

  13. Un om lipsit de orice fel de perspectiva, dar care a avut mult noroc. Cititi, va rog, un articol pe tema asta scris de Sever Voinescu in Dilema Veche.
    Daca Iohannis e absent acum, cat e presedinte, si doar cand mai face cate o nesarata mai aflam ca exista, dar cand nu va mai fi presedinte?! Nu ramai in istorie cu noroc, ci cu fapte demne de functia pe care o ocupi. Apoi norocul nu ti se datoreaza. Iohannis nu va ramane mare pentru ca a avut noroc, ci va fi mic pentru ca e un om sters si transparent ca ziua.

    • Iohannis este un om mediocru. Punct. Mediocritatea il face sa fie lipsit de perspectiva, autosuficient si cu mult sub ceea ce inseamna sa fii presedintele unei tari. Realizarile lui vor fi inexistente, dupa 2 mandate sterse, dar pline de vacante la munte si la mare. Eu totusi cred, ca in cazurile de genul acesta, nea Klaus nu a uitat de grupul de la Grivco si cine l-a propulsat pe el in politica mare.

    • Cand te gandesti ca am ratat-o pe geniala Viorica. Da’ ea nu a avut noroc in viata.

  14. Parerea mea, de scarta scarta amator:
    A fost “deal” cu borfasii din era Dragnea…sa-i faca scapati iar ei sa faca pasul in spate. Trece legea, se aplica borfasilor legea cea mai favorabila, vor scapa toti care trebuiau sa scape cu ordonanta 13, apoi legea va fi “corectata” in parlament.

    • @Gica Contra nu intelegi un lucru: odata ce legea este publicata in MO, oricine se va putea folosi de ea in viitor, indiferent cate alte legi privind evaziunea se vor modifica. Este precum o binefacere pe termen foarte lung facuta evazionistilor.

    • nu si pentru faptele facute dupa corectarea legii.

    • @jack: sunt de aceeasi parere cu nica

  15. Fiinta nelocuita de la Cotroceni nu stie multe !! Nu mai stie nici de ce si-a pus geaca rosie si a iesit in strada cu cetatenii, nici ce s-o fi intamplat in 10 August 2018 ! Daca vrea , parlamentul poate sa o imbunatateasca ? Cum ? Scutind de puscarie si teroristii , poate !
    Daca restituirea banilor era cu dobanda legala , plus o amenda penala (ca in Franta, mai mare decat suma evazionata) plus analiza averii poate era ceva de imbunatatit …… Legea asta e ca o urina pe cetateni , executata de Ciuma Rosie cu mana Ciumei galbene !! Multumim ca va si platim sa reprezentati statul mafiot !!

  16. De nepăsător și mincinos ordinar!

  17. A devenit un președinte exasperant, deci insuportabil. Am mai scris că îl doare la șapcă în mandatul doi!

  18. Mulțumesc domnul T că nu mi-ai publicat comentariul.

  19. din pacate oamenii nu au realizat ca iohanis a dezamagit la oug13, nu au inteles de ce a dat-o jos pe LCK, de ce a facut un referendum fara nici o miza

    din pacate nici barna nu a vrut sa fie alternativa la prezidentiale, poate macar de imagine si tot ar fi intors legea

  20. ÎL MAI SCRIU ODATĂ CU MAJUSCULE.SUNT MAI MULTE ȚĂTI UE CARE AU ASTFEL DE LEGE.CAZUL RONALDO VS SPANIA ESTE CEL MAI ELOCVENT.CE A CÂȘTIGAT STATUL ROMÂN CĂ L-A BĂGAT LA PUȘCĂRIE PE GICĂ POPESCU CARE ȘI-A ACHITAT VALOAREA EVAZIUNII?DIN CONTRĂ STATUL A MAI CHELTUIT CU EL CCA 3.000 PE LUNĂ CU PAZA ȘI CAZAREA .DACĂ ACEASTĂ LEGE ERA APLICATĂ ȘI ÎN CAZUL LUI GIOVANI BECALI SAU CRISTIAN BORCEA POATE STATUL RECUPERA CEVA DIN PREJUDICIU ASA DOAR A CHELTUIT CU PLASAREA LOR ÎN ÎNCHISOSRE.PUȚINĂ GÂNDIRE ECONOMICĂ NU STRICĂ NICI LA JURNALIȘTII REZISTENȚI.

    • De acord în legătură cu economia însă…statutul de hoț, evazionist cum vrei să-i spui trebuie să rămână!!!! Nu pot și nu trebuie să fie inocenți, fete mari după ce au furat dacă restituie prejudiciul!!!! Președintele a greșit prin neexplicarea motivelor. Măcar dacă încerca așa că tine…patetic dar măcar încerca. A devenit arogant pentru că nu-i pasă!!!! AI ÎNȚELES????

    • Un stat cu conducători isteți caută să adune cât mai mulți bani la buget.Un stat securist bagă evazioniștii la pușcărie fără să recupereze prejudiciul și mai aruncă bani pe cazare masă și pază.Legea este bună pentru oameni normali nu pentru staliniști care se culcă și se trezesc cu cătușe în minte indiferent de costuri.Câte tablete se pot cumpăra cu banii cheltuiți cu pușcăria pentru 1 an ?Simplu 3.000 lei pe lună ×12luni =36.000lei :cca 600lei /tabletă =60 copii defavorizați cu tabletă și un rezistent ofticat că x nu a intrat la pușcărie.

    • In alte tari (de ex Germania) s-a facut mult mai corect. Cine a facut evaziune a avut o perioada de gratie (un termen fix valabil pentru toti) in care sa dea banii din proprie initiativa, fara consecinte. Daca nu au facut asta, au pierdut ocazia si nu au mai putut-o face odata ce statul incepe sa ii investigheze. Asa ceva poate avea sens. Ce au facut romanasii smecheri cu legea asta e o magarie enorma, nu exista nicio scuza.

    • Retardatule,
      Aam o firmă, nu mai dau bonuri fiscale 1 an, fac evaziune 50.000 de euro.
      La o sesizare sau control sunt prins cu 1.000 de euro în casă fără bon fiscal. Prejudiciul pe care trebuie să îl plătesc ca să fiu curat ca lacrima este 1.000 de euro. Ceilalți 49.000 de euro furați de la stat rămân ai mei, nu poate nimeni dovedi prejudiciul respectiv.
      Ai înțeles gibonule cum stau lucrurile ? Nu poate nimeni verifica permanent toată activitatea firmelor, iar fără teama de pușcărie doar naivii vor mai factura activitatea economică, mai ales în domeniul serviciilor. Se va reveni la era când ți se comunica prețul cu factură și prețul fără factură.

  21. Johanis imi confirma ceea ce banuiam. E doar un plezirist, un individ ajuns presedinte datorita complexul de inferioritate al romanilor (acelasi care ii face sa prefere o masina sh germana unei dacii autohtone noi), combinat cu oferta mizerabila a celorlalti actori politici. Un personaj mediocru din toate punctele de vedere, nepotrivit functiei pe care o ocupa. Evident, prin contrast cu ce ne-au oferit celelalte partide omul straluceste. Imparat in tara orbilor e chiorul.

  22. Exact! Legea va ramane acolo si va putea fi folosita de evazionisti in viitor, chiar si dupa pandemie. Nu se justifica asa ceva. Daca presedintele a facut asta pentru a salva firmele si pentru a sprijini economia sub o anumita forma, inseamna ca situatia Romaniei este dezastruoasa si noi nu stim. Deja ratingul de tara este -BBB si criza se vede la orizont.

  23. Dupa 2 luni v-ati trezit si Dumneavoastra???Dupa alte de 2 luni o sa scrieti probabil un articol despre decizia CCR in legatura cu disjungerea cazurilor DNA.
    PS:In perioada Dracnea la astfel de decizii lumea era „scosa” in strada acum ….ne sunt livrate stiri de genul Lori si manelistii/Sosoaca s.a.m.d.

  24. pai nu stiu de ce vine ca o surpriza chestia asta ca in sedinta CSSAT de acu vreo 2-3 ani, coruptia cu girul presedintelui nu mai figureaza ca o amenintare pt securitatea Ro, deci toate gesturile lui dupa aia sint doar o consecinta a acelei decizii..

  25. Să zicem că am ajuns la concluzia că legea trebuie corectată.
    Cine este dispus să o facă?
    Aceasta este întrebarea!

  26. N-a vrut, cat de simplu este. Nu vad de de sa se faca o dezbatere nationala din acest motiv, sa dea explicatii acolo unde nu-s necesare… A ajuns domnul Tapalaga seful lui Johannis?

  27. Un stat cu conducători isteți caută să adune cât mai mulți bani la buget.Un stat securist bagă evazioniștii la pușcărie fără să recupereze prejudiciul și mai aruncă bani pe cazare masă și pază.Legea este bună pentru oameni normali nu pentru staliniști care se culcă și se trezesc cu cătușe în minte indiferent de costuri.Câte tablete se pot cumpăra cu banii cheltuiți cu pușcăria pentru 1 an ?Simplu 3.000 lei pe lună ×12luni =36.000lei :cca 600lei /tabletă =60 copii defavorizați cu tabletă și un rezistent ofticat că x nu a intrat la pușcărie.

  28. Comentariul de la Cotroceni: Ficusul dixit „Ghinion!”

    De ce n-a retrimis-o in Sparlament? De prost si de ingamfat. Pai ce, nici nu-mi tineti paltonul si ma invatati voi pe mine ce sa fac? Ghinion.

    Arogant si ingamfat! Ficus ….. si-atat.

  29. Complet dezamagit de dl. Johannis!
    Cel putin in al doilea mandat, pare decuplat de la problemele societatii. Poate este prea ocupat cu aranjarea unui viitor european pentru domnia sa. Sa sacrifici functia publica pentru interese personale de viitor mi se pare cam meschin.
    Oare asa va continua pina in 2024?

  30. …premierul da la grivco, ajuns presedinte, isi da arama pe fata cu o aroganta de fudul smeker!

    Scheiße mit einem Wort!

  31. Poate dacă citea ce semnează, întorcea legea mult discutată la Parlament.
    Și 1 aprilie, ziua în care a semnat, a fost intro zi de joi. Joi seară începe wk-dul la Cotroceni.

  32. Nu e prostie, e multă ticăloșie!

  33. klaus iohanis a avut probabil semnale ca pnl nu ar fi modificat legea in parlament si i s-a dat servita sa „inghita” el broasca si nu partidul. E simplu, „noi te-am pus acolo, tu executi „.
    Ingroparea dosarului „10 august” a avut probabil aceeasi turnura dar probabil cu alti solicitanti, mai cu trese si epoleti asa.
    Concluzia este ca in tara asta esti prost daca platesti impozite. Pe munca, pe profit, pe chirii..

  34. Fraților! A disparut din DEX verbul A ABROGA? Din câte știu, nu. Ce atâtea discursuri sterile? Dacă se vrea se poate. Mă tem că niciun parlamentar nu-și dorește abrogarea legii.
    Același lucru cu toate pensiile speciale/nesimțite. Și noi votăm ca proștii.

    • Cam așa ceva a vrut să vă spună și Iohannis.
      După ce a trecut de CCR ce motiv ar fi avut să o întoarcă în Parlament.
      Iar în Parlament ce se putea întâmpla, o dădeau la fel la promulgare.

  35. @ Kinki,
    Pitecantropule,
    Am o firmă, nu mai dau bonuri fiscale 1 an, fac evaziune 50.000 de euro.
    La o sesizare sau control sunt prins cu 1.000 de euro în casă fără bon fiscal. Prejudiciul pe care trebuie să îl plătesc ca să fiu curat ca lacrima este 1.000 de euro. Ceilalți 49.000 de euro furați de la stat rămân ai mei, nu poate nimeni dovedi prejudiciul respectiv.
    Ai înțeles gibonule cum stau lucrurile ? Nu poate nimeni verifica permanent toată activitatea firmelor, iar fără teama de pușcărie doar naivii vor mai da factură, mai ales în domeniul serviciilor. Se va reveni la era când ți se comunica prețul cu factură și prețul fără factură.

  36. @ Kinki,
    Pitecantropule,
    Am o firmă, nu mai dau bonuri fiscale 1 an, fac evaziune 50.000 de euro.
    La o sesizare sau control sunt prins cu 1.000 de euro în casă fără bon fiscal. Prejudiciul pe care trebuie să îl plătesc ca să fiu curat ca lacrima este 1.000 de euro. Ceilalți 49.000 de euro furați de la stat rămân ai mei, nu poate nimeni dovedi prejudiciul respectiv.
    Ai înțeles gibonule cum stau lucrurile ? Nu poate nimeni verifica permanent toată activitatea firmelor, iar fără teama de pușcărie doar naivii vor mai da factură, mai ales în domeniul serviciilor. Se va reveni la era când ți se comunica prețul cu factură și prețul fără factură.

  37. Felicitari, domnule Tapalaga, ca nu lasati elefantul sa treaca.Sunteti cam singurul.Am incercat sa vorbesc cu Coruptia Ucide de problema asta, spre marea mea surprindere nici o reactie. E revoltator. E revoltator ca Stelian Ion nu zice nimic.

  38. Pentru a va exprima o parere ar trebuii sa cunoasteti realitatea faptica din domeiul fiscal-judiciar.:-aprecierile legislative sunt discretionare;-nu exista granita intre administrativ si penal in cazul unui presupus prejudiciu, dar trebuie interpretat daca sa facut voit sau a fost o eroare de interpretare fiscala, (cine interpreteaza asta?). Mai mult in ce priveste frauda la TVA la care se refera domnu Tapalaga, in cele mai multe cazuri este atrasa si raspunderea beneficiarului marfii, care poate a fost de buna credinta ,si se ajunge la o banala situatie in care se va aprecia daca cumparatorul ( a stiut sau nu). Cei care trebuie sa aprecieze asta sunt niste judecatori care nu vor da castig de cauza unui privat in fata statului cand vine vorba de bani. Cel putin cu aceasta lege cei care sunt de buna credinta si au creat un prejudiciu din interpretari fiscale neclare sau au fost atrasi in lanturi evazioniste fara as da seama ,au posibilitatea sa plateasca si sa mearga mai departe ,fara a fi nevoiti sa-si inchida firmele ,sa dea afara angajatii etc. Mentalitatea hotilor este :sa fure, sa ascunda banii si poate da dumnezeu sa nu-i prinda. In niciun caz hotul nu ia in calcul sa dea banii furati inapoi. Calculu domnului Tapalaga este neralist: legea prevede ca se va plati prejudiciul plus accesorii plus 20% din baza. In sapte ani accesoriile vor depasii cu mult 100% valoarea prejudiciului,deci in 7ani va trebuii sa plateasca prejudiciul plus peste 120% la care realisti fiind trebuie adaugat faptul ca exista o practica a parchetelor sa dubleze/tripleze prejudiciile, iar la instante acestea raman neschimbate, pentru ca judecatorii nu admit nicio corectie cand este vorba de banii statului . Orice om cu trei clase isi da seama ca mai bine s-ar imprumuta la camatari decat sa faca evaziune pe principiu “ il prinde, da banii inapoi si scapa”

  39. Dacă mai trăia Al Capone emigra in Români

    Câteodată mă simțeam vinovată că nu ieșeam în stradă pentru ordonanța 13. Mi-am spus că sunt prea trecută prin multe ca să mă plasez între două bande de bandiți
    Apoi, în raport cu statul, am hotărât să mă gândesc doar la mine și la interesul meu. I-am votat pe liberalii vechi pentru cota unică de impozitare. S-au ținut de cuvânt cu asta. Pe PSD l-a ținut oarecum in frâu Tăriceanu așa că am scăpat de socialismele lor. Când liberalii vechi s-au unit cu golanii lui Băsescu, m-am enervat foarte tare, dar i-am votat din nou pentru că atâta timp cât Orban așa mediocru cum e- îl cunosc din liceu când noi îi spuneam Trompeta- rămâne șef la liberali nu se va modifica impozitarea.
    Alte așteptări n-am avut de la ei. De la Iohannis nici atât.
    Așadar domnule Tăpălagă, pe mine să nu vă bazați.

    • a ramas agatata undeva in trecut ? revin-o in realitatea la zi

    • Sa fie clar: legea asta ii apara in primul rand pe directorii angajati de la stat care fac tot felul de achiztii. Cei din privat daca nu au pe cineva sa-i protejeze oricum sunt prinsi ca trebuie si ANAF, Politia Economica sa faca ceva.
      In orice domeniu se poate fura iar cei care manevreaza banii sunt incurajati.
      Platitorii de taxe, asa cum platesc extra pentru orice serviciu, au nevoie de o Asociatie a Pagubitilor care sa le apere drepturile si nu de un partid politic – asa cum e AUR sau altele si mai si

    • *pentru orice serviciu de calitate
      cine asigura CALITATEA in Romania?
      Iohannis ar trebui sa stie cine e simbolul calitatii.
      Sau e ca la noi – E dar nu e – E forma fara fond

  40. Pt ca PNL ului iii convine.

    Pt ca celor din media le convine si pe acesta tema nu au dezbatut nici un „scandal”.
    .Media denumeste orice „scandal” vezi Prepliceanu la Digi: denauzi spunea „scandal in famile de Paste” . De obicei spune „scandal in coalitie” ca si cum o coalitie nu are pareri divergente si dezbate parilrile alea si ii atita unii impotriva altora chiar si cind nu e nimic de dezbatut.
    Ei bine, pe acesta lege nu a fost nici un „scandal” la Digi.

  41. in legatura cu frauda in domeniul TVA domnul Tapalaga are dreptate ” in RO, frauda este una din cele mai marei din UE”, dar ce nu i-a in calcul domnul Tapalaga este faptul ca majoritayea statelor UE , au combatut aceasta frauda implementand un soft de facturare legat la servarul agentiilor fiscale, urmat de un plan de masuri de atentionare in cazul societatiilor cu risc. In paralel, casele de marcat au fost legate la servarele agentiilor fiscale, iar in unele state au fost implementate coduri fiscale pentru persoane fizice, si deasemenea au fost dublate de planuri de incrucisare intre venituri/cheltuieli pe categorii de activitati comerciale, prin comparatie intre comercianti. Masurile au dat roade. In RO au fost initiative legislative de acest gen inca din 2011, dar au fost respinse . In schimb ne dorim sa combatem evaziunea fiscala in stil Stalinist , nu prin actiuni care fac aproape imposibil actul in sine, ci prin lasarea fenomenului sa curga linistit, apoi sa sanctionam penal, discretional ,pe cine cred uni de cuvinta ( de regula multi nevinovati sanctionati si multi vinovati nesanctionati).

  42. In final aceasta lege nu face altceva decat sa taie putin din muschii celor care folosesc abuziv aparatul de justitie in scopul eliminarii concurentei de pe piata; Corporatii contra societatiilor autohtone, firmele din domeniul lucrarilor cu statul; cele favorite ( detinute de servicii, favorizate de politic), contra celor care practica preturi mai mici la licitatii din scop comercial etc. Fiind aceasta lege in vigoare macar cei hartuit de asazisii aparatori ai legii, au posibilitatea sa iasa din situatii de genul acesta doar sifonati financiar.

  43. Nu sunt de acord cu valul asta de huiduiala la adresa presedintelui..

    Inteleg sa vrei sa bagi evazionistii la puscarie.

    Dar de ce nu intra la puscarie toate leprele din institutiile statului. Toate leprele, putorile, curvele si hotomanii, tembelii si incompetentii de prin institutiile statului.TOATE INSTITUTIILE STATULUI

    Toti astia care toaca avutia nationala fara sa faca NIMIC in schimb.

    Daca bagam evazionistii atunci sa-i bagam si pe cei ce toaca fara sa faca nimic sau prea putin. Pe toti aia care cer bani pt rezolvarea oricarei probleme. Pe cei ce pretind ca altii sa faca, altii sa rezolve, altii sa le dea.

    Mie asa mi s-ar parea drept!

  44. P.S daca se doreste combaterea evaziunii fiscale asa cum am aratat mai sus, sunt metode non-penale, asa cum se practica in celelalte statele ale UE. Simple implementari de softuri urmate de planuri de masuri si verificare imiediata a tranzactiilor dubioase ,cel putin in domeniul cel mai important (frauda tva la tranzactiile intracomunitare).

  45. Citiva comentatori, de buna credinta sau nu, ii iau apararea lui Iohannis despicind firul evaziunii fiscale in patru. O asemenea aparare ar fi avut poate o minima justificare daca presedintele si-ar fi prezentat altfel decizia de a promulga legea. Daca Iohannis ar fi spus: Presedintia a analizat temeinic problema evaziunii fiscale si legea votata de Parlament si apreciaza ca legea este corecta, pentru motivele urmatoare… – comentatorii ar fi putut, intr-adevar, sa analizeze motivele sau sa prezinte altele. Cind Iohannis a zis, mai rau decit „Alta intrebare”, minciuna ca ciclul legii se incheiase, n-ai cum sa aduci argumente in favoarea deciziei. Cu alte cuvinte, argumentele trebuiau sa fie aduse de cel care a luat decizia, nu de comentatori.

  46. Nu inteleg de ce lumea este suparata de aceasta lege. Aceasta lege ne reprezinta ca popor, sau ma rog majoritatea acestui popor. Ne tot lamentam ca poporul roman doreste schimbare, o tara ca afara, etc. NU ESTE ADEVARAT. 80% din poporul roman, respectiv cei care voteaza PNL, PSD si UDMR nu doresc sa se schimbe nimic. Pentru cei care vor sa traiasca intr-un stat cat de cat corect, civilizat, care sa aiba grija de cetatenii lui ii sfatuiesc sa plece definitiv din tara. Aici, nu se va intampla niciodata asa ceva. Iar acum cu legalizarea furtului sa vezi de acum incolo activitate. Problema este ca vor fi atat de multe incat nu o sa avem suficiente resurse sa investigam si se vor prescrie. Ce mandru sunt ca sunt roman…

  47. Tapalaga a ramas acelasi macovist basist care vrea sa dea impresia ca le stie pe toate fiind cel mai tare din toate parcarile!El are impresia ca acel pesedist o fi fost vreun geniu al finantelor cand de fapt el a preluat o lege germana de acum cativa ai cu care Merkel a adus in tara vreo cateva miliarde de euro in loc sa umple inchisorile !La noi i-am bagat la inchisoare pe cativa pentru cateva luni si bani recuperati nema,deci cheltuieli de forma iar venituri nu!O fi bone mai Tapalaga mai specialistule?