G4Media.ro

Kristalina Gheorghieva nu a obținut o majoritate suficientă pentru a deveni candidatul…

Sursa Foto: Facebook/ Kristalina Gheorghieva

Kristalina Gheorghieva nu a obținut o majoritate suficientă pentru a deveni candidatul UE la șefia FMI

Majoritatea guvernelor Uniunii Europene au oferit sprijin Kristalinei Gheorghieva (Bulgaria) în calitate de candidat al blocului comunitar la conducerea Fondului Monetar Internaţional, dar aceasta nu a reuşit să obţină o majoritate suficient de mare pentru a fi desemnată, a anunţat vineri un oficial UE, relatează Reuters, citată  de Agerpres.

După două runde de voturi vineri, guvernele UE au rămas împărţite cu privire la modul de a proceda pentru numirea unui singur candidat pentru conducerea FMI, a spus sursa citată.

Un candidat are nevoie de 55% din voturile celor 28 de state ale UE, reprezentând cel puţin 65% din populaţia blocului comunitar. Olandezul Jeroen Dijsselbloem este singurul candidat alternativ la Gheorghieva, după ce alţi trei s-au retras. Negocierile au continuat vineri pentru a depăşi impasul.

Olli Rehn, guvernator al Băncii Centrale a Finlandei, s-a retras vineri din cursă, după ce anterior renunţaseră ministrul spaniol al Economiei, Nadia Calvino, şi portughezul Mario Centeno, preşedintele miniştrilor de Finanţe din zona euro.

Marea Britanie s-a opus planului de selectare a unui candidat, apreciind că este „prematur” şi nu acordă Londrei suficient timp pentru a-şi propune propriul său nume, se arată într-un document confidenţial consultat de Reuters. Regatul Unit a cerut amânarea deciziei până la începutul lunii viitoare.

Candidaţii pentru conducerea FMI trebuie prezentaţi până pe 6 septembrie, iar procesul de selectare a unui candidat este condus de ministrul francez de Finanţe, Bruno Le Maire.

Foto: Kristalina Gheorghieva  (Facebook/ Kristalina Gheorghieva) 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

3 comentarii

  1. Inca o dovada ca Romania – pe langa lipsa de credibilitate si reputatie proasta – nu are genul de oameni cu un profilul intelectual si public sau politic care se cauta in institutiile internationale daca si Bulgaria a ajuns sa dea un lider de institutie internationala de prima mana! Sigur, alegerea tine de multi factori, jocuri de culise, nici macar competenta nu e un factor, dar tot e indicativ. Oricum, prinrtre intelectualii romani atat de culturali nu se aspira la ceva mai sus de ambasador la UNESCO, iar chestii de economie si politica publica sunt considerate de dispret sau chiar subintelectuale…

  2. Nu vreau sa sun foarte cu nasul pe sus, dar tipa asta bulgara si Simeon Djankov (alt bulgar, care a creat indicele si raportul Doing Business utilizat de multi economisti, universitari, atudenti sau profesionisti de afaceri din toata lumea si va continua asa multa vreme) au avut un impact definitotiu asupra Bancii Mondiale, o chestie foarte mare pentru o tara mica. Amprenta lui Mircea Geoana si a lui Cornel Feruta, oricat de genial o fi, asupra institutiilor internationle in care au ajuns are sanse aproape zero sa atinga nivelul astora doi!….