G4Media.ro

Judecătoarea Andrea Chiș, solicitare către CSM: ”Nominalizarea unui judecător în funcție pentru…

Judecătoarea Andrea Chiș, solicitare către CSM: ”Nominalizarea unui judecător în funcție pentru o funcție politică în cadrul executivului sau legislativului este sau nu activitate politică?”

Andrea Chiș, membru al Secției pentru Judecători a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), anunță într-o postare pe Facebook că a ridicat în ședința de azi a Consiliului două chestiuni legate de legăturile dintre magistrați și politică. Cele două chestiuni sunt legate cazul Dana Gârbovan, propusă de premierul Viorica Dăncilă în funcția de ministru al Justiției și respinsă de președintele Klaus Iohannis.

Iată cele două chestiuni, așa cum le-a relatat Andrea Chiș pe pagina sa de Facebook:

”1. Daca nominalizarea unui judecator in functie pentru o functie politica in cadrul executivului sau legislativului este sau nu activitate politica in lumina paragrafelor 168 si 169 din Decizia nr. 45/2018 a Curtii Constitutionale si ar putea constitui abaterea disciplinara prevazuta de art. 99 lit. d) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, sanctionata cu retrogradarea din functie sau excluderea din magistratura, conform art. 100 din aceeasi lege.

2. Stabilirea unor criterii pentru viitor in cadrul Ghidurilor cu puterea executiva si legislativa din Proiectul TAEJ – privind comunicarea judecatorilor (si procurorilor) cu lumea politica in vederea ocuparii unor functii in cadrul celorlalte doua puteri”.

Judecătoarea din CSM a mai anunțat că va formula în scris solicitările către CSM.

Foto: Andrea Chiș (Contul personal de Facebook)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

7 comentarii

  1. Raspunsul meu este: NU.
    In schimb, tampitilor de magistrati, actiunea de a-ti da demisia din functia de magistrat in scopul obtinerii unei functii politice, ca cea de ministru, poate intra in sfera activitatii politice a magistratului in cauza.
    Daca asa judecati voi, nu ma mai mira sentintele aiurea pe care le dati!

  2. De ce atatea discutii si cuvinte goale? Astia au uitat ce inseamna democrația (*demo* – forma cea mai mică de organizare sociala, atestată in Athena si *krotos* putere). Puterea cetatenilor, care nu este fără reprezentarea libera, clară si distinctă a separarii celor 4 puteri, necesară funcționarii oricarui stat de drept. Este halucinant ce se petrece în România. Momentan, observ o nouă formă de organizare statală, coruptocratia.

    • @RTI Cucoană reprezintă justitia, este adevarat ca numirile nu ar trebui facute politic, dar cele patru puteri sunt: legislativ, executiv, justitia si presa. Iar reprezentații justiției nu au de ce să jongleze între legislativ sau executiv, ceea ce spuneti cu politica este cu totul alta problema tangență, de asemenea la fel de gravă.

  3. Atita timp cit nu exista un act de eliberare din functia de magistrat ,chiar daca ai afirmat , sau scris , ca demisionezi , nu poti fi nominalizat pentru o functie politica , in cadrul executivului sau legislativului . Intrebarea insa este, daca aceasta nominalizare ,este abatere disciplinara sau nu ? La intrebarea asta ,trebuie sa raspunda CSM ,de forma : este abatere disciplinara pentru ca …. si se sanctioneaza cu ……
    nu este abatere disciplinara pentru ca …..
    A doua solicitare ,cere ca in viitor, sa existe un text ,prin care sa fie reglementata cumva (nu stim cum ) comunicarea judecatorilor (si procurorilor) cu lumea politica in vederea ocuparii unor functii in cadrul celorlalte doua puteri”.
    Atentie , daca al doilea text , este considerat corect ,atunci exista in mod cert o problema cu primul text .

  4. Raspuns: ca cam este activitate politica

  5. Se vede cu ochiul liber ca aceasta doamna judecator este cea care a votat impotriva in scorul de 8-1 prin care s-a aprobat retragerea cererii de demisie depusa saptamana trecuta de garbovanca. Ma surpinde ca ceilalti 2 judecatori – Mateescu, hartuit de SS, si Balan, au votat ”pentru”, de regula acestia 3 sunt cei care se opun tancului psdos din CSM savonier.

  6. Momentan CSM-ul ca și ccr-ul sunt in mâna mafioților. Ccr-ul se rezolva cu modificarea Constituției. CSM-ul se rezolva cu desființarea ss și transferarea competentelor către DNA, iar apoi urmărirea penală, trimiterea in judecată și condamnarea grupului infracțional din jurul lui savonea pentru multiple infracțiuni asimilabile corupției. Ma mira ca nu se mai întreabă nimeni de unde a făcut bani familia savonea… mai ales dl. savonea… te pomenești ca or fi făcut afaceri cu teldrum.