G4Media.ro

Homeoffice, sweet homeoffice? Avantaje şi dezavantaje ale lucratului de acasă

Homeoffice, sweet homeoffice? Avantaje şi dezavantaje ale lucratului de acasă

Pandemia de  i-a determinat pe foarte mulţi oameni să lucreze de acasă. Chiar dacă măsura pare a ne uşura viaţa în aceste zile, ea implică, totuşi, şi un potenţial de stres.

„Ce bine că pot rămâne acasă!” Acest gând îl au mulţi, iniţial, atunci cand află că pot lucra de acasă. Şi într-adevăr, munca în homeoffice are şi unele avantaje. Unul dintre ele este că se poate dormi mai mult dimineaţa. Se economiseşte drumul, uneori destul de lung, spre locul de muncă. Şi tot astfel se scapă de aglomeraţia mare din oraş sau de pe autostradă. La fel de cea din trenuri sau autobuze – pline adesea la orele de vârf. Aşadar, ai mai mult timp şi mai puţin stres.

Nu numai că nu trebuie să te scoli aşa de devreme, dar şi după amiaza, respectiv seara eşti mai devreme acasă. Pentru că oricum eşti acasă, nu-i aşa?!  În plus, nu trebuie să te îmbraci neapărat ca pentru serviciu, nu trebuie să te fardezi, poţi lucra şi în haine comode, de casă. La o adică, chiar şi în pijama sau în trening şi adidaşi. Oricum nu te vede nimeni.

Apoi, te controlează cineva în ce ritm munceşti? Şeful? Nicidecum. Şi nici nu te enervează colegii. Acasă poţi lucra în linişte şi-ţi poţi împărţi timpul cum crezi de cuviinţă. Desigur, în funcţie de job. Poţi face câte o mică pauză pentru a rezolva şi alte lucruri. Mai vorbeşti cu cineva la telefon, faci puţin curat, dai cu aspiratorul, găteşti, citeşti ziarul. Liderul Verzilor ecologişti, Robert Habeck, lucrează deja de trei săptămâni de acasă. Povesteşte că în timpul teleconferinţelor pune şi rufele la spălat, de exemplu.

Şi ar mai fi un aspect, deloc de neglijat: eşti acasă atunci când vine pachetul. Pe care altfel, fiind la serviciu, dacă nu ai norocul ca poştaşul să-l lase la un vecin, trebuie să-l ridici cine ştie de la ce filială.

Un birou dotat cu strictul necesar

Pentru multe joburi, dacă e să lucrezi de acasă, nici nu ai nevoie de foarte mult spaţiu şi aparatură. De regulă îţi ajunge un computer, un telefon şi o conexiune la internet. Chiar şi profesorii care în aceste zile practică homeschooling, predând de acasă, nu au nevoie decât de aceleaşi condiţii şi sunt în legătură cu elevii prin programe de videochat.

Şi tot prin video, antrenorii de fitness îşi instruiesc clienţii aflaţi în aceste zile la domiciliu. Până şi Baletul de Stat din Berlin lucrează în regim de homeoffice. Celor 70 de balerine şi balerini li s-au trimis câte trei metri pătraţi de mochetă pentru a exersa de acasă. În fiecare dimineaţă se face antrenament live cu maistrul coregraf Yannick Sempey. Incredibil!

Tare frumos mai e acasă! Aşa să fie?

Dar lucratul de acasă are şi dezavantaje. Cele pe care eu le-am simţit pe propria-mi piele sunt legate de bucătărie, balcon şi proprietarul locuinţei.

Bucătăria: Am început să mănânc chipsuri deja înainte de prânz. Dacă lucrezi de acasă, rişti să te îngraşi. Mănânci mai mult şi mai des, pentru că mâncarea e la îndemână şi te mişti mai puţin pentru că nu trebuie să-ţi părăseşti locuinţa, nefiind nevoie să mergi la serviciu. Deci pentru sănătate, lucratul de acasă nu este tocmai indicat.

Balconul: Când afară e soare şi cald, ai tot sta în balcon şi mai puţin la masa de lucru înăuntru. În orice caz nu e uşor să rezişti tentaţiei de a ieşi afară, în balcon.

Proprietarul: Poţi avea ghinionul, aşa cum mi se întâmplă mie, ca locuinţa vecină să fie renovată din temelii. Dacă eşti la birou, în timpul zilei, habar nu ai că se lucrează în imediata ta apropiere. Altfel e dacă stai acasă şi din cauza zgomotului abia dacă poţi să te concentrezi la masa ta de lucru.

Stres cu familia sau însingurare

L-am întrebat, îngrijorat, pe un coleg, care la telefon părea foarte răguşit, dacă e cumva bolnav – desigur mă gândeam la . Mi-a spus că a răguşit din cauza celor trei copii mici şi neastâmpăraţi la care trebuie să strige des pentru a-i mai linişti.

Dacă lucrezi de acasă trebuie să te ocupi şi de copii, care nici ei nu pot merge în aceste zile la grădiniţă sau la şcoală. Evident că şi pentru copii situaţia e grea, dar şi pentru părinţii care trebuie să lucreze de acasă şi au nevoie de linişte. Totul poate deveni destul de stresant.

Dar şi dacă n-ai familie sau animale de companie nu e mai bine. Atunci rişti să suferi de singurătate. „Persoanele care lucrează de acasă au mai mult timp să cadă pe gânduri şi, în plus, nu fac mişcare”, explică Ruth Stock-Homburg de la Serviciul de Presă Protestant. Psiholoaga lucrează în momentul de faţă la un studiu privind fitnessul pentru sănătatea mentală pe timp de criză. Un prim rezultat al studiului este apariţia sindromului plictiselii acute la muncă, aşa-numitul „boreout”. Consecinţa acestui sindrom ar putea fi depresia şi anxietatea şi, în plus, slăbirea sistemului cardiovascular şi a celui imunitar.

Homeoffice la hotel 

Pentru a scăpa de toate dezavantajele pe care le implică lucrul de acasă, tot mai multe hoteluri oferă spaţiu de lucru: o cameră de hotel cu maşină de cafea pentru o anumită sumă pe zi. Numai peste noapte nu se poate rămâne acolo.

În prezent se discută mult dacă actuala criză generată de pandemia de coronavirus va revoluţiona piaţa muncii, astfel încât în viitor, după revenirea la normal, să se lucreze tot mai mult de acasă. Tot ce se poate. E posibil, însă, ca mulţi să-şi dea seama că cele opt ore pe zi pe care le petrec la locul de muncă pot fi resimţite şi ca un fel de vacanţă… O mică vacanţă, departe de propria locuinţă.

Sursa. Deutsche Welle / Foto: pixabay.com

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

6 comentarii

  1. Vesnicia s-a nascut la sat.

    Scapi de impedimente dacă stai la țară. 🙂
    Copiii sunt pe-afara, vecinul e departe și știrile le afli stand în poartă 😊

  2. Va dati seama cum tinerii frumosi si consemnati in casa isi pierd tineretea… Ma gandesc la studenti… Nu se pot bucura de gratuitatea pe tren data de Dragnea pentru ca guvernul lui Iohannis si al securitatii omnipotente le-a restrictionat dreptul la circulatie… Experimentul globalist al inchiderii economiilor este groaznic. Ce bine era pe vremea lui Dragnea…

  3. Du-te tu la Dragnea si ii tine companie. Noi intelegem ca e stare de urgenta. Hai sictir javra pesedista!

  4. De 1 luna lucrez de acasa .
    Nu mai vreau sa aud de hala open-space in care am stat cu gratie pana acum. Mi se pare si inutil si oribil sa merg 2h dus/intors ca sa stau intr-o hala cu alti 150 oameni , cand pot sa stau frumos acasa la biroul meu cu cele 2 bai ale mele si frigiderul personal. .
    Lucrez 10h pe zi cateodata .. dar nu le simit , nu e zgomot aproape de loc. nu sunt intreruperi.
    da, copilul mai face galagie dar destul de rar..
    sunt sigur ca dupa circul asta cu covid-19 o sa fie si mai multi ca mine

  5. Perfect de acord.

    Dezavantajele din articol sunt doar parerea personala a autorului. Dupa cca 20 de ani de lucru in IT si Telecomunicații, din care 5 ani acasa, zic cu tot sufletul: programatorii si inginerii de sistem is cel mai fericiti acasa.

    Daca prind pe unul ce vrea sa lucreze cu mine ca imi zice ca prefera la birou, il concediez. Aia sunt putori ce vor sa stea sa socializeze toata ziua. Munca e munca, si timpul personal e cel mai pretios, ca aia e viata ta. Si de acasa, iti faci treaba, ai termina mai devreme, felicitari, ai mai mult timp pentru viata ta reala.

  6. „se face antrenament live cu maistrul coregraf”
    Promovați tinere talente, G4Media?
    Ce se întâmplă? Asta e soluția pe care ați găsit-o? Mă uit pe ultimele articole și sunt… dezamăgit.