G4Media.ro

FOTO Cum a fost detronată Mamaia de Eforie, stațiunea în care se…

sursa foto: Info Sud-Est/ Cristian Andrei Leonte

FOTO Cum a fost detronată Mamaia de Eforie, stațiunea în care se mănâncă mult, prost și ieftin/ Hamsii, gogoși, porumb fiert, pizza și midii ținute în căldură, mâncate pe plajă, la plimbare sau shopping/ Bonus: Obsesia cârciumarilor pentru frappeuri

Stațiunea Eforie este noua ”vedetă” a litoralului românesc, în sezonul estival 2022, după ce mare parte din categoria turiștilor care alegeau Mamaia s-a retras mai la sud în căutarea unor servicii similare, dar la prețuri mult reduse.

Eforie seamănă atât din punct de vedere al serviciilor, ofertelor de mâncare, al prețurilor, cât și al modului în care arată cu bucata de la începutul stațiunii Mamaia (zona Perla-Cleopatra) sau cu zona Satul de Vacanță, ”anticamera” stațiunii Mamaia. Ambele zone oferă turiștilor posibilitatea să servească prânzul sau cina la autoserviri, la prețuri considerabil reduse față de restaurante, porțiuni mai mari destinate cearșafurilor sau șezlonguri la prețuri mici, dar și tarabe și magazine cu produse kitschoase (sutiene, bluze tip ie, pălării, șepci de marinar, sute de jucării de plastic, colace colorate etc), dar foarte căutate de o anumită categorie a turiștilor.

Atât în această porțiune din Mamaia, cât și în Eforie, turiștii au posibilitatea să mănânce de la vânzători ambulanți o gamă largă de produse, de la porumb fiert la produse de patiserie sau fast food.

De ce au migrat însă turiștii din zona mai ieftină și puțin pretențioasă din Mamaia în EforieNord? O primă explicație foarte simplă este faptul că și în această zonă din Mamaia prețurile au crescut cu până la 30-50% la mâncare și alte servicii, iar turiștii trebuie să plătească 96 de lei pentru o zi de parcare. Detalii, aici. Prin comparație, Eforie Nord, care a fost reabilitată masiv cu bani europeni, nu a impus încă o taxă de parcare.

O altă explicație este faptul că prețurile din Eforie Nord au rămas, în mod inexplicabil, aproape neschimbate comparativ cu alți ani. O felie consistentă de pizza este 7 lei, suta de grame de hamsie doar 5 lei, o porție de calamar 8 lei, iar un draft de bere de la 4 la 6 lei.

Nu în ultimul rând, categoria de turiști care ocupa cea mai ”populară” zonă din Mamaia este atrasă în mod categoric de agitație, aglomerație, muzică la volum ridicat, manele sau muzică românească veche, adică într-un cuvânt ceea ce ei ar cataloga drept ”distracție”. Pe fondul unei migrații masive a turiștilor din Mamaia, din motive pe care G4Media le-a explicat în detaliu aici, în stațiunea-vedetă a litoralului azi bate vântul și liniștea aparentă este, de fapt, o atmosferă generală de apatie.

G4Media a continuat seria reportajelor de pe litoral după Costinești și Mamaia, pentru a radiografia situația în care se află operatorii de plaje, industria Horeca și preferințele turiștilor români după doi ani de pandemie în care aceștia au fost obligați să-și petreacă vacanțele și concediile în țară și au cunoscut astfel condițiile, serviciile și prețurile din turismul românesc.

Roata ”Tomis Eye”, adusă la Constanța de fosta administrație condusă de Decebal Făgădău, a ajuns la Eforie Nord după ce a fost înlăturată de noua administrație condusă de Vergil Chițac. Roata devenise un punct de atracție atât pentru constănțeni, cât și pentru turiști și era amplasată la Poarta 1, de unde putea fi admirat Portul Constanța și Cazinoul de pe faleză. Acum, din roată se vede intrarea în Eforie la începutul zonei Belona, cea mai populară bucată din stațiune. Ca o ironie a sorții, roata a ajuns în orașul de domiciliu al lui Vergil Chițac.

roata panoramica eforie litoral

În Eforie Nord există o ofertă foarte mare de autoserviri, oferte de tip ”1+1 gratis”, fast food ș.a. prin care este încurajat consumul excesiv de mâncare, în special mâncare nesănătoasă. Turiștii sunt încurajați la tot pasul să mănânce din greu atât la prânz sau cină, cât și mai ales să ia ”gustări” (în principal de patiserie și carbohidrați: gogoși, covrigi, clătite, colac secuiesc etc).

meniu eforie litoral mancare turisti

eforie litoral turisti capitan manechin

eforie litoral pizza

litoral eforie restaurant mancare

Așa se face că în timpul unei ture de mers dus-întors pe promenada din Eforie Nord există o posibilitate redusă să întâlnești pe cineva care: 1. Nu mănâncă în timpul plimbării sau cel puțin nu are ceva de mâncare în mâini ori e la coadă să cumpere ceva; 2. Nu se plimbă pe promenadă doar în costum de baie sau ”la bustul gol”.

eforie litoral plaja turisti hamsie bere

litoral eforie restaurant mancare

Oamenilor pare să nu le pese de faptul că în multe dintre locurile de unde cumpără mâncare sunt condiții improprii de gătit sau depozitat alimentele. Unele dughene în care se prăjește hamsie sunt aproape lipite de toalete publice insalubre, în altele este mizerie și/sau o căldură insuportabilă în care nu pot fi ținute produse perisabile cum ar fi midiile, calamarii sau alte fructe de mare.

eforie litoral toaleta taraba mancare gratar

eforie litoral mancare hamsie calamar midii pizza

eforie litoral taraba mancare calamar creveti

Tot în Eforie, terasele își încep oferta băuturilor cu frappeurile care sunt aliniate la 15 lei. Aproape toate restaurantele și autoservirile afișează ca piesă de rezistență frappe-ul și există chiar și o competiție între cârciumari pe cine face cel mai bun frappe. O posibilă explicație ar fi că frappe-ul este băutura ”națională” pe plajele din Grecia, unde există aceeași concurență între terasele care se străduiesc să prepare cea mai bună băutură rece cu frișcă sau înghețată, lapte și cafea.

frappeuri eforie litoral sezon turisti turism

Deși este la mare căutare, multe porțiuni din promenada din Eforie Nord (zona din sudul Hotelului Belona) arată sărăcăcios, atârnată cumva la cumpăna dintre anii 90 și 2000, cu jocuri kitschoase, asfalt spart, bănci vechi rupte, tiribombe și caruseluri din pozele comuniste ș.a.m.d.

eforie litoral promenada fast food box jocuri

eforie promenada litoral turisti banca kebab

eforie litoral plaja reni carusel tiribombe

eforie litoral plaja carusel

eforie litoral plaja turisti

Șezlongurile din Eforie Nord sunt aproape toate goale pentru că turiștii preferă să stea pe cearșaf, astfel că pe plajele lărgite cu bani europeni afacerile operatorilor nu strălucesc, ba dimpotrivă, par falimentare, mai ales în zona de nord a stațiunii, adică cea mai liniștită, aerisită, mai elegantă, amenajată cu gust, cu restaurante și terase plăcute și curate, dar goală pentru că nu este pe placul profilului de turiști care vin în Eforie Nord.

eforie litoral masaj loc de joaca plaja

eforie litoral nisip plaja umbrele

eforie litoral plaja umbrele sezlonguri

eforie litoral plaja umbrele sezlonguri

eforie sezon estival litoral turism turisti

eforie sezon estival litoral turism turisti

eforie sezon estival litoral turism turisti

eforie sezon estival litoral turism turisti

eforie sezon estival litoral turism turisti

Revenind la zona de sud a stațiunii, vânzătorii ambulanți împart mâncare inclusiv pe plajă, de la porumb la gogoși și kurtos colac, dar și șosete și lenjerie intimă pe versuri cu umor de proastă calitate și sexiste, făcând referire la persoane publice autohtone. Aceste plaje sunt foarte aglomerate, iar turiștii se înghesuie unii în alții, atât pe nisip, cât și în apă. Intimitatea și spațiul personal sunt concepte care nu-și au locul în zona de sud din Eforie Nord.

eforie litoral gogosi plaja umbrele

eforie litoral porumb fiert plaja umbrele

eforie turisti plaja nisip mare

Tot în Eforie, aparent, șoferii pot parca pe plajă fără să fie amendați, pentru a-și lăsa mașinile cât mai aproape de terasele la care se opresc.

eforie litoral plaja masini

Cultul mâncării în proporții interminabile atinge apogeul la o dugheană care afișează imagini cu mâncare care imită vizual ambalajele Mc Donalds, făcând oamenii să aleagă în subconștient ofertele de la Mc, doar că adaptate la preferințele din Eforie: mici cu muștar, frigărui, aripioare picante etc.

eforie litoral turisti mancare taraba

Tot în Eforie, turiștii pot plăti în foarte multe locuri cu vouchere de vacanță. Este, evident, o altă explicație pentru care stațiunea este anul acesta preferata turiștilor cu venituri mici sau medii.

eforie litoral turisti meniu vouchere de vacanta

scoici vouchere de vacanta eforie litoral mancare turisti

La mare căutare în Eforie Nord sunt tarabele cu ”de toate”, de la sutiene și chiloți atârnate pe drumul principal spre plajă până la rochii înflorate, șepci și bluze de proastă calitate dar și bluze care imită iile tradiționale românești.

sutiene manechine eforie tarabe suveniruri litoral turisti

Seara, turiștii din Eforie Nord se delectează cu concerte care îi întorc în anii 90, cu Gheorghe Gheorghiu, Mirabela Dauer și Maria Dragomiroiu sau Daniela Gyorfi, dar și cu umorul rămas în aceeași perioadă – Jean Paler sau Axinte.

eforie litoral concert spectacol afis gheorghe gheorghiu mirabela dauer maria dragomiroiu daniela gyorfi axinte

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

31 comentarii

  1. sunt mare amator de frappe dar ala din grecia e de toata jena. numai cu apa si amar ca naiba!
    la noi chiar mai merge.

    • cel mai bun frape in Romanica…se stieee!!!

      asa-i ca si micii aia expirati sunt cei mai buni? de fapt nu sunt expirati, asa e reteta la noi, tinuti la fezandat.

    • nu stiu ca nu mananc.

    • romanul este si obisnuit sa consume dulce ca la balamuc. Freddo-ul grecesc pe care mi-l amintesc de acum cativa ani este intr-adevar neindulcit dar respectuos cu aroma cafelei ( daca aceasta e una de calitate ) .

    • nu prea au grecii treaba cu cafeaua, indiferent de felul prepararii, dar sa te agheti in asa ceva cand alegi unde sa-ti petreci vacanta de vara mi se pare o pr.ostie

    • Eu de aia nu merg în Grecia, ca nu au frapeul bun. Ma duc la mamaia sa susțin horeca românească la 50 de lei porția de hamsii și sa dau banii pe parcare. Pai ăștia cum sa trăiască și ei saracii, dacă ar lasă parcarea libera??? Mi se rupe inima când îl vad asa de supărat pe primar și pe aia cu șezlongurile. Pai ei s-au uzmit cu ele pentru noi, iar noi nu vrem sa plătim acolo o suma modica. Propun sa strângem mana de la mana și chiar dacă nu mergem pe litoral, sa le trimitem și lor niște bani, sa nu stea în soare degeaba.

  2. Terminati mah cu articolele tendentioase! doar ce m-am intors din concediu de la Eforie si am fost placut surprins. Da, nu toate terasele par ok, dar pe unde am mancat eu a fost totul foarte bun si la preturi de bun simt. Plus de asta, faleza din Eforie Sud arata mult mai bine decat acum 3 ani, probabil a fost reparata si modernizata cu fonduri europene.

    • sa nu-mi zici ca ai si mancat. mancre nesanatoasa. carbohidranti. nu mai e voie de la g4media – care mananca doar salate si tocanite de legume

    • @ian
      Oamenii astia ajung in sistemul de sanatate si striga ca … „e bacterii pe pereti „, ca nu ajung anticolesteroalele sa se dea la toti, ca nu „e subventionate” medicamentele. Pai mai fratelli, de ce sa platim pentru un sistem de sanatate care intoarce spatele la caricatura asta si nu face preventie (adicatelea educatie si eiminarea unor cauze – mancarea puturoasa, par example)?
      O caricatura se deseneaza accentuand trasaturile particulare, detaliile esentiale. Pai esenta pare sa fie, grasa, murdara si soioasa.

  3. Inteleg ca muzica romaneasca veche nu poate constitui o „distractie” pentru mai mult decat cultii autori ai articolului. Cu alte cuvinte in opinia acestora putem pune egal intre Zavaidoc, Gica Petrescu, Romica Puceanu si propovaduitorii genului ” sa moara dusmanii mei”.
    Interesant punct de vedere cu care, fireste, nu pot fi de acord.

    • Spre comparație, când merg în Grecia le place muzica grecească veche la taverne 🙂

    • Le place si cand nu mergi in Grecia

    • este un articol comandat de smecherii de teresa din Mamaia. Sunt atat de pilosi incat au reusit sa intoarca schimbarea codului fiscal in guvern. Ca sa intelegem despre cine vorbim si de cati bani au ca sa faca articole denigratoare la adresa altor statiuni, mai bune si mai ieftine.

  4. La frateli un mic dejun costa pwdte 100 de lei. Despre ce vb aici? Mamaia sa ia foc

  5. Haha auzi mananca mult si nesanatos si asculta manele :)) Pai si ce ati fi vrut sa se raspandeasca pe tot litoralul ca apoi sa va plangeti ca nu mai aveti loc pe nicaieri de „categoria aceea de turisti”? Bine ca si-au gasit locul la Eforie:))
    PS Aceeasi atmosfera de iarmaroc este in toate statiunile din Europa de est, luate cu asalt de turisti de toate natiile. Fiecare se duce unde se simte bine. Trebuie sa intelegeti o data ca suntem diversi si sa acceptati asta.

    • Acesta e și punctul meu de vedere, bine că au găsit la Eforie locul ideal! Până la urmă, o parte consistentă a românilor are în gene stilul de viață oriental, asta le place, manele, mâncare și bâlci cu de toate! Nu e nimic rău în asta, până la urmă. Mamaia cu blocurile și veșnica ei bubuială de club e mai bună? Celelalte stațiuni trebuie să se profileze pe alte segmente de turiști, sunt destui care caută odihnă, relaxare și mâncare mai puțină dar mai rafinată. Și LINIȘTE!

  6. Se vede LACOMIA si caracterul HRAPARET al patronilor din Mamaia, la care se adauga acel fiasco cu largirea EXAGERATA a plajei dar si JECMANEALA in ceea ce priveste plata parcarii ! Au primit ce-au meritat cu totii ! Ma mir totusi ca au mai venit ceva turisti in Mamaia… Cred ca regreta enorm,…

    • Citește articolul despre Mamaia. E de la betoane, în Eforie ie sunt betoane, dăcât verdeață 😂

    • Multi se cramponeaza in amintiri sau le e lene sa incerce lucruri noi. Abia am reusit sa o conving pe nevasta, mare „nostalgica” si care are amintiri placute din Mamaia de acum 20 de ani cu parintii sa mergem la bulgari anul asta.

      Ce sa zic, la anul incercam Grecia 🙂

  7. In sfarsit un articol optimist. Capitalismul si democratia si-au facut loc in Romania. In comunism (si alte sisteme dictatoriale) se dicteaza de la centru cum sa arate restaurantele, cum e meniul, unde se fac hoteluri, unde se dau bilete de vacanta. Acum consumatorul alege. Astfel poti sa te simti bine in nordul statiunii unde bate vantul si este ingrijit pentru ca poporul care prefera mici cu mirabela se inghesuie in sud. Ce vreti mai mult?

  8. Mi-a plăcut articolul. Nu pot să cred că Gyorfi și Axinte mai apar, în 2022, în spectacole. Timpul parcă nu mai trece chiar așa repede, când auzi asta. Îmi amintesc de anii 90, de verile frumoase din copilăria mea, când lumea era mai pașnică, mai amabilă și nu stătea toată ziua pe telefon.
    Dacă turiștii se simt bine la Eforie, e OK, asta contează. Hotelierii din Mamaia ar trebui să țină cont de faptul că e o perioadă de criză și dacă scumpesc totul, clar că lumea îi evită.

    • pai asta e ca ei nu pricep chestiile astea. pt ei clientul e un fazan ce trebuie jumulit. pe principiul: lasa ca mai vine el oricum. ei nu tin cont ca acum poti pleca in afara, ca preturile au sarit calul rau, nu nene, ei trebuie sa fie pe super profit. ok, sa va cazati voi acolo.

  9. Exceptional articolul. Nici eu nu mai pot cu colacele colorate. De prost gust… sa nu zic altfel. Copiii romani..
    Mici, pizza, calamari… bere ieftina la halba!? la fel! O salta, o sampanie, nu se poate in loc?
    So chestia cu promenada? Cand se vor civiliza romanii? Cand vor invata ca la scaldat , pe faleza, nu te poti deplasa in costum de baie. Si nici cu berea sau mancarea la vedere…
    In plus, muzica aia veche romaneasca.. groaznic! Avem turceasca, greceasca… nu ne mai facem bine

    • Mareeee ….om esti, da nu te duci tu mai bine la Mamaia sau la cine….vrei? Aici e Romania si asta e! Oamenii sau dus in alte statiuni! Nu mai are cine sa te admire in Mamaia la sampanie? Cu copii romani ce ai?

  10. Marile investigatii jurnalistice cu analize de inalta tinuta profesionala a preturilor la halba, cat iti iese pe pizza daca cumperi 3+1 gratis si unde poti sa parchezi cat mai aproape de plaja fara sa platesti, etc. Aici este nivelul nostru in concediu. Cat poti de mult sa bagi la mat cu cat mai putin.
    Daca te uiti la poze mai este ceva foarte interesant. Procentul de turisti barbati – in special burtosi – care umbla cu bustul gol. Este dizgratios si si acest lucru denota nivelul nostru. Ai iesit din zona plajei si nu ai macar macar maieul de concediu, slapii din dotare si o pereche de pantaloni scurti peste speedo-ul din anii ’80 platesti o amenda.

  11. Mie imi e clar ca nu o sa ajung prea curand acolo. Din poze, imi pare ca incepe sa semene cu Costinestiul. Ceea ce imi pare naspa.

    Dar oamenii care merg acolo par ca se simt bine. Ce mai e de zis? Daca exista cerere, o sa apara si oferta si nu mai e nimic de zis.

    P.S. Mai e inca ceva in joc: pretul. Iese o vacanta foarte ieftina in Eforie (sau prin sudul litoralului romanesc) pentru cineva care alege cazare ieftina, transport cu trenul sau masina personala, plaja la cearsaf si mancare de la chioscuri, fast-food sau impinge-tava. Da, si calitatea vacantei e pe masura, dar acum fiecare decide pentru el.

  12. Cand ajungeti cu reportajele in Vama Veche scrieti despre puzdenia de masini care sufoca statiunea. Masini, masini, masini peste tot, pana si la 3 metri de plaja masini. Tot romanul vrea sa se bage cu masina peste tot. Vama Veche fara masini ar fi de vis. Sa se faca dreq o parcare la intrarea in statiune. Atat .

  13. Si ajugem la intrebarea turistul a modelat litoralul sau litoralul a modelat turistul? Turistul crede ca „se scoate” cu un concediu de doi bani – manaca prost, doarme prost, gaseste de cumparat lucruri ieftine si proaste… Cei ce amenajeaza toata mahalaua asta „se scot” si ei. Cat costa inchirierea unei tarabe pe vara si cine le inchiriaza? Dubios ca nu verifica nimeni calitatea serviciilor, produselor si toate celelalte..Starea natiunii se vede vara pe litoral. Si arata, din partea turistului, saracie, capitulare, renuntare la calitate in favoarea cantitatii, exces deci lipsa de grija pentru sanatate, si lacomie, lipsa de respect pentru multe aspecte – sanatate,…- din partea ofertantilor de pe litoral, oricine si de orinde sunt ei, flamanzi si dornici de inavutire rapida – daca se poate intr-un sezon de doua luni. Se mai vede ca nimeni nu mai vede toate astea, dintre cei ce trebuie sa vada.

  14. Leonte asta de la Pro Tv deja se crede mare influencer și activist civic. Oricum nu aveam dubii că ar fi doar un frustrat ratat de tipul lui Mândruță. Din articolul lui nu reiese decât dispreț și scârbă fata de romanii care și-au permis să plece din raiul occidental existent în Mamaia și să se refugieze într-o stațiune normala pentru veniturile lor și stilul lor de viață, fara roabe de șampanie. Și culmea impertinentei celor din Eforie….ăștia își permit să nu ia bani pentru parcare !!! Uau, pentru Leonte și alți activiști de tip usr ist, viața la Eforie e un sacrilegiu, s-ar putea chiar să fie contactat Puțin pentru a face curățenie acolo. Reporteri frustrați, aserviți banului….