G4Media.ro

FOTO Costinești a rămas stațiunea Tineretului, dar și a păcănelelor, suvenirurilor kitschoase…

sursa foto: Info Sud-Est/ Cristian Andrei Leonte

FOTO Costinești a rămas stațiunea Tineretului, dar și a păcănelelor, suvenirurilor kitschoase și a caselor de pariuri/ Cum arată astăzi cea mai îndrăgită stațiune din anii ’90, pe jumătate închisă la mijlocul sezonului

Costinești a rămas stațiunea Tineretului, dar și a păcănelelor, suvenirurilor kitschoase și a caselor de pariuri. Reporterii G4Media au fost în weekend în sudul litoralului, în cea mai îndrăgită stațiune din anii ’90, care este pe jumătate închisă la mijlocul sezonului 2022.

Imaginea care te întâmpină când ieși de pe drumul național care duce spre Mangalia și intri pe strada care duce spre Costinești este asta: mai multe mașini aliniate pe marginea drumului așteaptă să preia turiștii și să-i ducă la diferite vile din stațiune, unde activitățile economice sunt fiscalizate mai cu zgârcenie.

costinesti cazare vila litoral turisti

Mai departe, gara din Costinești (Costinești tabără) se desfășoară în toată ”splendoarea”, fiind una dintre cele mai murdare, neîngrijite și fără utilități necesare în cazul unui timp mare de așteptare pe peron.

costinesti gara tren tabara cfr

costinesti gara tren tabara cfr

costinesti gara tren tabara cfr wc hartie igienica

Din trenul care vine de la lași coboară, vineri după-amiază, un puhoi de turiști tineri, puși pe distracție. Pe trenul lor, direcția trenului este scrisă cu creta. Atât s-a putut.

mangalia costinesti gara tren tabara cfr

mangalia costinesti gara tren tabara cfr

În apropierea gării, comercianții pun la dispoziția turiștilor trotinete sau scutere electrice ori biciclete de două-trei persoane, contracost, la prețuri piperate, care îți permit doar o plimbare, nu și închirierea lor pe termen lung, spre exemplu, în timpul weekendului pe care îl petreci aici: 100 lei/ora de plimbare.

costinesti trotinete electrice scutere masinute

Și Costineștiul este lovit din plin de criza personalului din Horeca. Lipsa acută a forței de muncă se resimte puternic în restaurantele și pub-urile care angajează ospătari, bucătari, pizzeri sau picoli care să debaraseze mesele. Acest restaurant nu are angajați la niciuna dintre aceste categorii.

angajam personal bucatar litoral forta de munca costinesti

costinesti litoral personal angajari forta de munca terasa

Aleea principală din Costinești, la finalul căreia se despart în dreapta Obeliscul și în stânga Epava, aduce foarte mult cu aleea principală din Vama Veche, atât datorită amenajării ei, a atmosferei și a furnicarului de turiști, cât și prin prisma prețurilor mai mari decât în alte părți ale stațiunii.

shaorma mancare costinesti litoral

costinesti litoral turisti

Costinești este sufocat de magazine de suveniruri, ”vedetele” fiind prosoapele colorate de plajă imprimate cu nume de băieți și fete, dar și cu posibilitatea de a-ți imprima numele dorit în doar 10 minute. Alte suveniruri des întâlnite sunt brățările din imitație de piele, scoicile, brelocurile, magneții și ursuleții de pluș.

costinesti litoral turisti prosoape suveniruri

costinesti litoral turisti

După ce te îndepărtezi de aleea principală prețurile devin accesibile, oferta de mâncare e mai diversă și apar tot mai multe variante de tipul ”meniul zilei” sau ”1+1 gratis”. Comparativ cu Mamaia sau Vama Veche, în Costinești nu te costă la fel de mult să mănânci prânzul sau cina. De asemenea, și berea la draft, la mare căutare în Costinești, are un preț accesibil comparativ cu Mamaia și Vama Veche: între 5 și 7 lei/halbă, față de 10, 15 sau 18 lei.

costinesti mancare meniul zilei litoral

costinesti plaja promenada turisti draft bere

La capitolul activități în afara bronzatului și a scăldatului, Costinești nu stă rău deloc, turiștii având la dispoziție ambarcațiuni cu care se pot plimba pe lac, pot ieși pe mare sau pot practica sporturi nautice, ori se pot bucura de parcul acvatic amenajat în zona Obelisc, imediat după pod.

costinesti litoral lac barcute hidrobiciclete

obelisc costinesti litoral plaja

litoral costinesti aqua park gonflabil

Comparativ cu anii dinaintea pandemiei de COVID-19, jumătate din stațiune, parte dinspre sud (după Obelisc, spre Hotel Forum/Ring), care în anii 90-2000 era foarte populară, este astăzi închisă. Nu e clar dacă această bucată de stațiune va mai fi deschisă în acest sezon sau nu. Există posibilitatea ca acești comercianți să aștepte luna august care este cea mai populară în rândul turiștilor români, preponderenți în Costinești.

costinesti litoral terase magaine inchise

Din punct de vedere al spectacolelor live de la terasele din Costinești, unele localuri de-aici au rămas încremenite în anii 90-2000, anunțând show-uri cu Daniela Gyorfi și Minodora, două soliste în vogă în urmă cu mai bine de două decenii.

costinesti litoral restaurant daniela gyorfi minodora

costinesti litoral turisti

Costineștiul are cel mai mare număr de săli de păcănele, case de pariuri sportive și reclame la pariuri pe metru pătrat din toate stațiunile din sudul litoralului, conform constatărilor reporterilor G4Media. Sălile de jocuri nu duc lipsă de clienți, la fel și casele de pariuri. Nu am identificat nicio explicație pentru acest lucru.

sala de jocuri pariuri pacanele litoral costinesti

sala de jocuri pariuri pacanele litoral costinesti

costinesti litoral promenada plasa superbet pariuri sportive pacanele

Oamenii așteaptă la coadă să cumpere mâncare de tip fast food, întâlnită la fiecare doi pași în stațiunea Tineretului. De la pizza, gogoși și clătite la ”sombrero” (un fel de gogoși lungi prăjite în baie de ulei, asociate cu sosuri dulci, cum ar fi ciocolata sau diferite gemuri), toate sunt la mare căutare în rândul turiștilor.

costinesti litoral mancare sombrero coada turisti

Unii comercianți abia la mijlocul sezonului estival încep să-și amenajeze spațiile comerciale.

magazine inchise costinesti litoral

Meniurile unor restaurante sunt afișate pe foi albe A4, scrise cu fonturi banale, negre, trântite lângă dughene insalubre, dar anunțând feluri de mâncare pretențioase de genul ”căprioară în sos de vin” la doar 35 de lei porția sau meniul zilei care costă cât căprioara, tot 35 de lei, și conține rață pe varză și ciorbă de pui țărănească.

costinesti litoral suveniruri plaja turisti

Multe porțiuni din plaja de la Costinești (mai ales în zona de sud) sunt destinate turiștilor care preferă să stea pe cearșaf sau direct pe nisip. În aceste zone nu sunt amenajate șenzlonguri, nici umbrele sau alte facilități. Plajele sunt pline.

costinesti litoral plaja prosoape umbrelute turisti

În Costinești există toalete publice, dar unele dintre ele sunt total insalubre. Să folosești toaleta publică te costă 2 lei, preț în care e inclusă o bucată de hârtie igienică. La intrare sau ieșire, în funcție de stare, îți poți cumpăra o pereche de șoșoni colorați, de proastă calitate.

costinesti litoral wc toaleta

Nu lipsesc plimbările arhicunoscute cu vaporașul spre Epava din Costinești, o navă ruginită din largul mării, în partea de nord a stațiunii. Un domn guraliv anunță fără întrerupere, printr-o portavoce stridentă care răsună peste toată zona, cursele spre obiectivul turistic.

costinesti litoral barci portavoce

Emblemă a Costineștiului, la fel ca Obeliscul în sud, Epava este vizitată de sute de turiști care plătesc 20 de lei pentru o plimbare de jumătate de oră/adult și 10 lei/copil. Nava Evangelia stă acolo, în Golful Francezilor, de peste 50 de ani. A eșuat în 15 octombrie 1968, pe vremea când Costineștiul era un mic sat pescăresc.

epava costinesti vapor plaja umbrelute litoral

baloane mickey mouse costinesti litoral

Spre deosebire de alți ani, în acest sezon, Costineștiul pare o stațiune foarte curată. Cel puțin în weekendul în care reporterii G4Media au mers în teren, plaja și aleile erau lipsite de gunoaie, comparativ cu mizeria de nedescris din anii precedenți. Explicațiile ar fi că firma de salubrizare își face treaba mult mai bine sau turiștii au devenit mai responsabili și atenți față de împrejurimi și locurile în care își petrec concediile. Sau ambele.

costinesti plaja promenada turisti

costinesti plaja turisti prosoape sezlonguri

Deși este cel mai des întâlnită în Eforie Nord, hamsia nu a fost ratată de unii turiști nici în Costinești. Porții generoase sunt cărate la șezlonguri, alături de multe pahare de bere despre care, așa cum spuneam, sunt accesibile ca preț.

plaja costinesti sezlonguri bere hamsie turisti

În tot sudul litoralului, mașinile SMURD sunt văzute frecvent patrulând pe aleile înguste. Fie că intervin în cazurile de insolație, indigestie sau al tragediilor care se soldează cu decese în urma înecurilor, echipajele SMURD sunt o apariție des întâlnită pe litoral în acest sezon.

plaja costinesti litoral smurd pompieri

Ca o concluzie, media de vârstă din Costinești a rămas scăzută, mai ales comparativ cu alte stațiuni, categoriile de turiști sunt diverse, de la tinerii care caută distracția și petrecerile stropite cu alcool la familii cu copii care caută bronz și mese generoase la prețuri accesibile, iar stațiunea este una din cele mai populate de pe întreg litoralul.

Cu toate astea, în Costinești e mult mai gol la mijlocul acestui sezon estival, comparativ cu alți ani, dar acest trend descrescător, sub așteptările operatorilor din turism, se înregistrează anul acesta pe întreg litoralul românesc, conform constatărilor reporterilor din teren, dar și conform datelor colectate din rândul oamenilor de afaceri din Horeca, îngrijorați pentru sezoanele viitoare.

costinesti promenada litoral turisti

sursa foto: Cristian Andrei Leonte/ Info Sud-Est

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

42 comentarii

  1. Bun articol. Poate mai faceti si despre alte locatii.

    • E mai bine decât în Grecia pentru tineretul apropiat.

    • Ba sa avem pardon in Costinesti spre deosebire de favele nu iti face nimeni buzunar la mațe ziua in amiaza mare doar pentru ca ai un ceas replica foarte buna. Cel mult iti cere o tigara si bani de mancare/ drum /bautura

  2. Sunt sate în Africa mai estetice. Romanii nu au absolut niciun simt estetic

    • Aveți dreptate, dar în Africa cele mai multe sate sunt de neimaginat , am fost de curând în Nigeria și Republica Democratică Congo .

    • atunci muta-te in africa

      granitele lor sunt chiar mai poroase decat ale noastre, deci nu anticipam obstacole in calea ta

      in mod curios, totusi, bucurestiul e plin de africani, semn ca nu e chiar asa mare diferenta

  3. Sa mai nege cineva radacinile balcanice.

  4. Excelent articol.

  5. Toată țara e un kitsch. Mai ales arhitectural. In ceea ce privește chinezăriile de vânzare, ma întreb cine cumpara atâta plastic și obiecte de prost gust și dacă nu cumva e o forma mascata de a depozita gunoi in România.

    • Se construiește kitch pentru că românii cumpără, nu au nici o problemă să cumpere într-un bloc odios, ilegal, cu 3-4 etaje în plus, fără locuri de parcare suficiente (apoi înjură primarul că nu sunt locuri de parcare în oraș!), de spatiu verde nici nu mai vorbesc (în medie, minim 30% din suprafața unui teren pe care se construiește trebuie să rămână verde, plante cu rădăcini în sol, nu ghivece pe beton).
      Se întâlnește perfect oferta rechinilor imobiliari calici cu cererea românilor lipsiți de moralitate si viziune de viitor. Oare copiii lor vor sta în apatamentele respective, fără loc de parcare, fără verdeață, în blocuri oribile, sau vor emigra în țări civilizate ?

    • Se construiește kitch pentru că există cerere pentru kitch.

    • Nu este cerere de kitsch, oamenii cumpara ce exista. Sa le oferi un cartier cu arhitectura moderna, functional, cu spatii verzi, cu scoala, etc este o forma de educatie. Te duci in Vest si vezi, incepi sa intelegi, apreciezi, locuiesti cu chirie inte-un bloc bine intretinut la inceput – pentru ca toti isi au blocurile lor, dar le intretin – iti faci o casa mai apoi, te plimbi prin orase. Cand iti faci o casa si acolo exista reguli! In Romania de unde, cum sa incepi sa apreciezi bunul si frumosul daca cei responsabili, nu in ultimul loc primariile cu puzderia lor de angajati, nu isi fac treaba? Sunt acolo doar sa incalce reguli contra bani. Declarati razboi voi ce stiti primariilor! Este o mizerie cum aproba constructii de 12 etaje in cartiere cu blocuri de patru etaje, trantit inspre rasarit. Cum cimenteaza copaci, cum cimenteaza pana si Piata Universitatii cand in toate orasele Europei orasul vechi mai pastreaza pavarea cu pietre.

    • In concluzie, si cumparatorii sunt niste rechini, mai mici si mai flamanzi dar tot rechini, oportunisti. Iar cand o sa se termine plevusca, cand o sa plece toata in Spania si alte zari, sa vedem ce vor mai manaca rechinii si rechinasii.

    • @mario – ai dreptate, dar si cititorul care te a contrazis are mare dreptate… problema porneste de la „alesii” nostri care autorizeaza si dau legalitate unor asemenea mizerii!

  6. perfect. sa stea cu ele inchise la ce preturi practica. astia se cred la miami?

  7. Zoom-in, zoom-out si tragi apa.
    Acei oameni Au ce voteaza: PSD, garantul lui merge și așa la mica intelegere.
    Mi-ar fi placut mai puțion mioriticism de la ziarist, sa se lege un pic si de „localităţile atestate ca staţiuni turistice de interes naţional”. E sau nu Cosyinesti acolo? Exista un plan macar imaginar sau toti banii se baga in agricultura/zoo..

    • * HOTĂRÂRE nr. 852 din 13 august 2008 pentru aprobarea normelor și criteriilor de atestare a stațiunilor turistice
      EMITENT GUVERNUL
      Deci e atestata ca asa trebuie sa fie

  8. India. Africa albă.

  9. Locul in care zace epava e in stanga statiunii, golful francez (nu al francezului, nu al francezilor) e in dreapta, mult dupa Forum (inainte se facea nudism acolo).

  10. Avem seminţe, băieţi!

    Și manele!

  11. indieni africani arăboi – asta sunt românii 99,99

  12. Acum inteleg de ce noaptea trecuta am putut dormi. Era presa pe litoral.

  13. E un articol scris de oameni inteligenți. Bravo, ne place și stilul dumneavoastră!

  14. Nu inteleg de ce nu spune nimic despre manelel care bubuie la fiecare tarasa si despre persoanele de etnie. Costinesti este plin de gunoaie, manele, printi si pirande. O statiune de …. cu oameni de ….

  15. Costinești este un kitch…
    Nu știu unde ati văzut curățenie în Costinești, ideal era să vedeți cum arată plaja după ora 19:00…
    Mizerie de nedescris, aici și vina turiștilor, dar și s autorităților. Există tomberoane de gunoi, dar sunt departe de plajă…
    De prețuri nu mai zic nimic, hoție pe față…și se mai miră patronii de restaurante/dughene…că o duc rău.
    Singura chestie care mi s-a părut ok, este cazarea. Pt 7 nopți am plătit 970 de lei pe cameră pt 2 persoane. Camere curate cu toate utilitățile funcționale și parcare în interior. Este o vila de 2 margarete, nu dau nume ca să nu fie reclamă, singurul lucru de care am fost mulțumit.

  16. Eu de acest Costinești îmi amintesc, în anii ’80 primeam tabără gratuită de la facultate, pentru că învățam bine, iar distracția supremă (doar când aveam ceva lei în plus) era să stau la discoteca Vox Maris, cu Andrei Partoș DJ, până la ora 5 dimineața… 🙂

    https://m.adevarul.ro/locale/constanta/andrei-partos-vocea-costinestiului-altadata-dedicatiile-dadeau-leu-covrig-gogoasa-video-1_62c7bdd75163ec427168a85b/index.html

  17. De ce nu știți sa apreciați și lucrurile frumoase care s-au.facut în Costinesti?Avem toalete igienizate corespunzător.De ce ați omis în postarea dvs zonele care s-au dezvoltat,nu ne trebuie publicitatea dvs săracă ,plina de bârfe răutăcioase.Priviti și lucrurile frumoase …sau poate e doar concurenta

    • Ma bucur sa citesc ca sunt si lucruri frumoase in Costinesti. Ma intreb unde? Pe mine ma intereseaza centrul vechi al oricarui oras, cum este pastrat, intretinut, eliberat de initiativele oricui ii trece prin cap sa-si deschida un ”butic” din tabla ondulata si plastic. Poate organizati un concurs tip cea mai frumoasa strada, constructie, zona verde, plaja, si Costinestiul ajunge la Digi24 cu ceva OK. Succes! Si nu este ironic, apreciez oamenii care isi iubesc orasul.

    • Costineştiul a avut o sansa uriaşa de a deveni o perlă a statiunilor la Marea Neagra. pe valul haotic dar simpatic al anilor 90, se putea construi sanatos.
      un primar cu neuroni ar fi profitat de nişa pe linia elevilor de liceu, studenti, cu contracte pe termen lung cu ministerul Educatiei.
      in acei ani majoritatea studentilor isi doreau sincer un sejur la Costineşti, dar locurule erau limitate drastic. nu a fost nimeni sa „profite” de acea cerere uriasa. mai rau s-a permis intrarea „investitorilor” dubioşi.

      „deschiderea” spre a construi oricat si oricum, degradarea continua nu se poate chema „dezvoltare”.

  18. Romania tara prostiei si a neam prostiei. Cocalarii au castigat. Litoralul nu este o exceptie, asa este peste tot in tara. Fiecare a construit cum l-a taiat capul, a dat ce trebuie si acum se vad acum rezultatele. Fraierilor, coruptia va distruge tot ce a mai ramas din tara asta.

  19. Sunt mai putin din cauza cocalarelii si a preturilor. Cu banii de litoralul romanesc mergi linistit iin Spania sau Grecia iar serviciile si conditiile sunt incomparabile.

  20. Când patronii români vor învăța că serviciile scumpe și proaste nu atrag la nesfârșit turiști?
    După ce dau faliment?
    Vin cu prețuri de Norvegia și calitate de Costinești.

  21. Costineștiul arată exact așa cum dorește tineretul. Același tineret care l-a votat pe „neamț” și guvernele lui ca să arăte toată țara asemenea Costineștiului. Foarte bine, români! Țineți-o tot așa! Vă așteptăm pe plajele spaniole.

    • Ai și tu dreptate. Dacă tineretul îl vota pe Barna președinte și USR lua un 33-35% la parlamentare, alta era situația acum.

  22. Nu cred ca exista pe litoralul romanesc o locatie unde sa poti sa primesti servicii ok fara sa fii tarifat pentru servicii de Dubai sau Coasta de Azur. Pe langa scorurile mari, nesimtirea, mizeri, cocalarismul si meltenismul sunt la ordinea zilei. Prefer sa ma duc in turcia sau grecia pentru mai putini bani. Sunt prea sarac pentru Eforie

  23. „e clar ca se doreste distrugerea litoralului romanesc, asa cum s-a distrus industria”