G4Media.ro

Forumul Judecătorilor cere parlamentului să abroge rapid toate modificările legislative pe care…

Forumul Judecătorilor cere parlamentului să abroge rapid toate modificările legislative pe care le-a adus în ultimii doi ani legilor justiţiei şi codurilor penale

Asociaţia Forumul Judecătorilor din România cere parlamentului să abroge modificările din ultimii doi ani la legile justiției și codurile penale, adăugând că aceste schimbări au ajutat infractorii și ”au ignorat drepturile victimelor infracţiunilor, şi în general drepturile cetăţenilor de a beneficia de protecție din partea autorităţilor statului”.

Comunicatul integral:

Asociaţia Forumul Judecătorilor din România reaminteşte faptul că în ultimii ani a criticat constant modificările aduse legilor justiţiei şi codurilor penale arătând că, prin preocuparea exclusivă pe care au arătat-o faţă de persoanele cercetate şi respectiv condamnate penal, au ignorat drepturile victimelor infracţiunilor, şi în general drepturile cetăţenilor de a beneficia de protecție din partea autorităţilor statului.

Prin aceste modificări legislative posibilitatea organelor de urmărire penală de a desfăşura anchete eficiente prin administrarea rapidă a probelor a fost considerabil afectată, iar magistraţii au fost expuşi unor anchete penale şi disciplinare derulate de Secţia de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie, şi respectiv de Inspecţia Judiciară.

La aceste modificări legislative s-a adăugat reglementarea recursului compensatoriu, care a permis eliberarea imediată a mii de deţinuţi condamnaţi pentru fapte de corupţie, dar şi pentru infracţiuni de violenţă.

Am atras atenţia şi asupra lipsei de reacţie a legiuitorului, care, după ce Curtea Constituţională, prin Decizia nr. 51/2016, a exclus Serviciul Român de Informaţii, care este singurul organism care deţine mijloace tehnice apte să intercepteze şi să localizeze rapid comunicaţiile telefonice, de la colaborarea cu organele de urmărire penală, nu a pus la dispoziţia acestora mijloace tehnice suficiente pentru a realiza anchete rapide şi eficiente.

În fine, am atras atenţia şi asupra subfinanţării grave a sistemului judiciar, care are drept efect, între altele, privarea organelor de urmărire penală de fondurile necesare întocmirii expertizelor tehnice, esenţiale atât în anchetarea cazurilor de corupţie, cât şi a celor privind infracţiunile de violenţă.

Toate aceste reglementări sau omisiuni de reglementare, ce au fost adoptate sub pretextul corectării unor închipuite abuzuri în justiţie create de „statul paralel”, de „binom” sau de „protocoale”, au avut ca efect favorizarea unor persoane condamnate pentru fapte corupţie şi au slăbit în acelaşi timp fundamentele statului de drept prin lăsarea organelor de urmărire penală fără instrumentele tehnice şi legislative esenţiale în activitatea lor, punând astfel în pericol a viaţa şi siguranţa tuturor cetăţenilor români.

Aceste critici le-am exprimat prin comunicatele adresate opiniei publice, prin protestele pe care le-am organizat pe treptele instanţelor, şi prin memoriile semnate de mii de magistraţi.

Îngrijorările noastre au fost confirmate de rapoartele întocmite de organismele europene, mai precis de Comisa de la Veneţia şi de GRECO.

Din păcate legiuitorul a ignorat toate aceste avertismente, iar magistraţii care le-au promovat au fost ridiculizaţi, reproşându-li-se că nu pot indica nicio dispoziţie legală care ar afecta independenţa justiţiei sau statul de drept.

Iar după tragedia de la Caracal vedem că unii factori de influenţare a opiniei publice emit simple judecăţi de valoare („statul paralel şi fostul procuror general DNA au distrus justiţia”, sau „magistratul X a semnat memorii de protest”), ce nu pot justifica in niciun fel efectele grave ale deficienţelor sistemice provocate de cadrul legislativ modificat în ultimii ani.

În aceste condiţii solicităm parlamentului să abroge fără întârziere toate modificările legislative pe care le-a adus în ultimii doi ani legilor justiţiei şi codurilor penale, de natură să afecteze independenţa justiţiei şi combaterea infracţionalităţii, iar guvernului să asigure organelor de urmărire penală finanţarea necesară şi mijloacele tehnice fără de care descoperirea şi anchetarea faptelor grave de violenţă sau de corupţie nu sunt posibile.

Aceste măsuri ar putea asigura eficienţa reală a activităţii organelor de urmărire penală, iar nu organizarea unui referendum costisitor, inutil, în condiţiile în care majorarea pedepselor pentru infracţiunile grave de violenţă nu se poate realiza decât printr-o lege, pe care parlamentul o poate adopta în orice moment, şi inapt să sprijine în mod real activitatea de investigare a faptelor penale grave.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

13 comentarii

  1. Asta da si nu un refetendum inutil

  2. Hai sa fim seriosi: un astfel de individ facea porcarii cu mult mai mul decat in urma cu doi ani, probabil isi batea nevasta periodic, probabil mai facea si alte porcarioare. Daca aveam o politie de profesionisti, era cel putin scuturat de cateva ori, daca nu chiar dupa gratii o perioada. In schimbel a fost liber sa faca tot mai multe chestii, iar rahatul probabil nu plesnea nici acum daca saraca fata nu reusea sa sune la 112,sa vedem cu totii cata incompetenta este in sistem.
    Trebuie sa plece toti politrucii, de peste tot, in frunte cu guvernul.
    Dar cum asta nu se va intampla, trebuie sa plece copiii nostri din tara.
    De asta nu vor studentii sa ramana aici, Eugen Teodorovici, datorita incompetentei si coruptiei endemice care ne ia dreptul la viata, nu din cauza salariilor!

    Asta cu fixatul legiilor e apa de ploaie, cu tot cu legi, nu se aplica nimic.
    Merg zilnic in trafic peste 100 de km, vad o abatere de luat carnetul la fiecare 10km. Nu am vazut niciodata politia. Nu am vazut pe nimeni oprit. Astia suntem.

    • Vezi o abatere la fiecare 10 km? Cred ca glumesti sau nu ai fost in Bucuresti, orasul unde vezi 10 abateri (cel putin) la fiecare kilometru, dar probabil tot psd-ul si coruptia ucide este de vina pentru ca avem animale in trafic la tot pasul, nu romanul care poseda o mentalitate de primata.

  3. Este foarte buna Sectia de Investigare a Magistratilor pt ca in justitie se fura procese pe fata .
    Toate persoanele cu diferite meserii RASPUND. De exp.strungaru daca greseste o piesa plateste, vopsitorul daca greseste aplicarea vopselii plateste, insa cei care nu raspund si nu platesc sunt Magistratii.
    Oare este corect ca acezti sa nu raspunda material sau penal. Plateste statul pentru ei . Romania fiind de f.multe ori sanctionata la CEDO din cauza sentintelor foarte proaste data de ac clasa ce se cred Dzeu pe pamant.
    La fel si Politistii care ef.nu fac nimic au aceleasi privilegii ca si magistratii salarii f.f.mari raportat la salariile cuvenite altor categorii sociale muncitori, ing in industrie , cercetatori etc.
    Un al privilegiu il reprezinta pensionarea de la o varsta de 45- 50 ani, incaseaza pensii enorme iar pt a se playii o sing.pensie trebuie sa munceasca 20-30 de persoane , pensii speciale .
    In italia un politist are salariu de 1200 euro lunar iar la noi ac suma este incasata de un tanar absolvent de subofoter cu o pregatire scolara precara.
    Magistratii trebuie sa raspunda administrativ si penal pentru solutiile date. Unii din magistrati intra in sedinta fara sa fi citit macar o data dosarul. Se uita in incheierea de sedinta anterioara atunci in sedinta . Ei rasp penal numai daca sunt prinsi in flagrant cu mita altfel fac averi pe ce?
    Deci singura meserie pt care nu rasp este cea de magistrat . CSMul nu este garantul justitiei este un SINDICAT al lor. Multumesc.

    • Nu știu de unde știți de minim 1.200 euro salariile polițiștilor, probabil vorbiți despre vreun șef. Primul meu salariu de polițist în 1997 era de 167 dolari SUA în condițiile în care chiria unui apartament costă 100 USD iar după 22 de ani de muncă nu ajunge la 1200 euro. Iar cu privire la vârsta de pensionare, sa stiti că mulți polițiști nu o ating iar foarte mulți mai primesc încă vreo 5-10 ani apoi mor. Iar condițiile de muncă ale poliției presupun un risc major , punerea în primejdie a vieții polițistului și mai ales a familiei sau a bunurilor sale , ori dumneavoastră nu vreți ca asta sa se reflecte nici în salarizare și nici în condițiile de pensionare. De ce la medici mergeți cu plicul de bani iar pe polițiști îi reclamați când își fac meseria ? Acesta nu este tot un risc? Amintiți-va de cazul comisarului Berbeceanu

  4. Ar trebui toti magistratii astia plini de beneficii si salarii sa fie eliminati si fara drept de pensie. S-a iesit in strada pentru justitie si uite adevarata justitie, plina de beneficii si responsabilitate zero.

  5. De acord cu punctul de vedere exprimat de Forumul Judecatorilor.

  6. Sa iasa lumea in strada ca sa dea jos acest guvern incompetent. Datorita caruia mor oameni zilnic.
    Spitale infecte, infrastructura 0 de mor oamenii in accidente, au favorizat infractorii si criminalii prin legile pe care le-au dat, au distrus invatamantul si tot asa lista poate cintinua la nesfarsit.
    Sunt niste paraziti ai societatii.
    Acest guvern trebuie sa plece ACUM! Iesi in strada deoarece maine poate TU vei fi victima lui!

  7. Nu văd nicăieri să și răspundă magistrații pentru deciziile luate anapoda! Dumitru Coarnă a venit cu un exemplu clar de corupție în Dolj! Procurorul șef cere ascunderea unor probe pentru modificarea acuzațiilor unor interlopi! SUNTEȚI de tot RAHATUL! Dați sentințe de te crucești! N-am văzut nici un magistrat să renunțe la meserie pentru că nu-și poate îndeplini menirea! HAI BÂȘTI !

  8. Eu as fi curios cati magistrati din Romania au diplome de la Spiru Haret si universitati asisderea, si cati sunt doctori falsi, ca la universitatea Bucuresti era pepeniera de doctori juristi pevremea lui Adrian Nastase, si el doctor indrept desigur!

  9. Dna veorica vrea un referendum pt marirea pedepselor in cazul de infractiuni de omor, viol, pedofilie. Ea cu gasca ei care au diminuat acele pedepse??? Cu tot cu perioadele de prescriptie! Mai apare la tv sa “atraga atentia” politicienilor (de opozitie in special) sa nu foloseasca tragedia in scop politic!!! Ahhhh nenorociti sunt unii! Câtă impertinenta si nesimtire, sa vi sa ceri astea : marirea pedepselor ca si cand altii le-au micsorat si sa nu fie ei atacati pt tot ce au facut… “sa nu folsim politic tragedia”. Daca ne gandim bine TOTUL pleaca de la CORUPTIE!!! Si politisti corupti si cei incompetenti ajung si sunt pastrati in functie si nu sunt trasi la raspundere tot din cauza CORUPTIEI! Infrastructura rutiera, de sanatate, invatamant, toate lipsesc direct sau indirect tot din cauza CORUPTIEI! Mijloace de transport care fac legatura intre loc judetene (scolare sau nu) tot din cauza CORUPTIEI lipsesc. Uni veti spune ca (si) din cauza incompetentei, dar insist incompetenta ramane doar atunci cand desi este descoperita nu se inlocuieste persoana incompetenta. Deci tot presiunea noastra a cetatenilor activi duce statul Roman mai departe… Ma bucur ca o parte a societatii s a trezit pt ca incet incet vom fi mai multi. Tragedia desi putea fi evitata, aceasta sau altele (Colectiv ex) trebuie sa face in asa fel incat sa nu fie degeaba, sa nu se repete. La vot, in strada, prin petitii, prin presiune directa asupra politicianului din circumscriptie, sa le aratam ca stim ce fac, ca suntem cu ochi pe ei, altfel nu se vor schimba. Ii schimbam pe astia cu altii noi, si pe cei acum noi cand se “invechesc” (daca nu fac ce trebuie) pana ii gasim pe aia buni. Sa fie 300 de parlamentari cu salarii duble, triple nu conteaza, dar sa fim siguri ca nu se duc acolo sa faca legile pt ei ci pt noi. Sa castige atatia bani din salariu cat sa ii atraga pe profesionisti(concurenta este solutia), iar cand ajung acolo sa se teama sa nu isi parda veniturile, asta pe langa teama de lege.

  10. Prea târziu v-ați trezit, prea târziu v-ați mișcat! Mult prea târziu. Îmi faceți silă!

  11. Mereu specialistii au avertizat asupra efectului modificarilor legilor care de exemplu determina ca acest criminal sa nu poata fi condamnat pe viata si sa iasa dupa jumate din pedeapsa exacutata. Faptul ca s-a confirmat ca criminalul era acel suspext nu este un mare succes ci confirmarea indolentei celor de care daca-si faceau datoria depindea ca acest lucru sa nu se intample si modul pasnic in care aseara au actionat protestatarii #rezist in fata MI lasat fara nici-o aparare confirma cu supra masura suspiciunea ca ce s-a intamplat in 10 august a fost o provocare dorita si produsa de cuplul Dragnea-Carmen Dan si poate si Dancila mai pitita pe sub vre-un pres.