G4Media.ro

Evreii ultra-ortodocși, principala țintă a atacurilor antisemite – Raportul Universității Tel Aviv…

Foto: Wikipedia

Evreii ultra-ortodocși, principala țintă a atacurilor antisemite – Raportul Universității Tel Aviv și al Anti-Defamation League pe 2022

Potrivit raportului, evreii vizibil identificabili, în special evreii ultra-ortodocși, sunt principalele victime ale agresiunilor antisemite din Occident, inclusiv bătăi, scuipări și aruncări de obiecte.

Raportul examinează zeci de agresiuni raportate în New York (orașul care a înregistrat cele mai multe agresiuni din Statele Unite), în Londra (care a înregistrat cel mai mare număr de atacuri din Europa) și în alte câteva orașe. Studiul comparativ sugerează că atacurile fizice asupra evreilor tind să aibă loc într-un număr mic de zone din marile centre urbane, de obicei pe stradă sau în mijloacele de transport în comun, mai degrabă decât în apropierea sau în sinagogi sau în obiective evreiești. Cele mai multe atacuri par să nu fie premeditate.

Evreii ultra-ortodocși sunt principalele victime nu numai pentru că sunt ușor de identificat ca evrei, ci și pentru că sunt percepuți ca fiind vulnerabili și puțin probabil să riposteze. Deși atacurile examinate în raport sunt definite din punct de vedere legal ca infracțiuni antisemite motivate de ură, motivațiile autorilor nu sunt ușor de discernut și ar putea fi determinate de un antisemitism profund, de ura față de Israel, de intimidare sau de o combinație a celor trei.

Prof. Uriya Shavit, șeful Centrului pentru Studiul Evreilor Europeni Contemporani de la Universitatea din Tel Aviv, afirmă că „cercetarea noastră indică faptul că o activitate polițienească eficientă, punerea sub acuzare și campaniile educaționale într-un număr mic de zone urbane din diferite țări occidentale pot duce la o reducere semnificativă a numărului de atacuri antisemite violente. Lupta împotriva antisemitismului trebuie să includă mai multe obiective practice, măsurabile și transparente și mai puține declarații și strigăte de „Gevald!””.

Dr. Carl Yonker, cercetător principal la Centru, care a condus cercetarea privind natura atacurilor antisemite, notează „A fost foarte deranjant să descoperim, în timpul muncii de teren din Londra, că unii ultra-ortodocși consideră antisemitismul ca fiind soarta inevitabilă a evreilor din diaspora, uneori chiar dând vina pe membrii propriilor comunități pentru această situație.”

Jonathan Greenblatt, CEO al Ligii Anti-Defăimare (ADL): „Datele cuprinse în acest sondaj sunt foarte îngrijorătoare. Este alarmant să vedem creșterea semnificativă a incidentelor și tendințelor antisemite în SUA și în alte câteva țări”.

„La fel de îngrijorător este faptul că, spre deosebire de anul 2021, nu au existat evenimente specifice care să poată fi legate de o creștere a antisemitismului, ceea ce vorbește despre natura adânc înrădăcinată a urii față de evrei în întreaga lume. Suntem mândri să colaborăm cu Universitatea din Tel Aviv la acest important raport anual, care va fi folosit pentru a educa guvernele și societatea civilă și pentru a ajuta la respingerea tendințelor antisemite.”

Potrivit raportului anual, în 2022 s-a înregistrat o creștere puternică a numărului de incidente antisemite în Statele Unite și în alte țări, alături de o scădere în mai multe țări. Liga Anti-Defăimare (ADL) a înregistrat 3.697 de incidente antisemite în Statele Unite, față de 2.717 în 2021 – un an record în sine. Poliția din New York a înregistrat 261 de infracțiuni motivate de ură împotriva evreilor, față de 214 în 2021, poliția din Los Angeles a înregistrat 86 în 2022, față de 79 în 2021, iar poliția din Chicago 38 în 2022, față de 8 în 2021.

Autorii Raportului indică o tendință îngrijorătoare de „normalizare a conspirațiilor nebunești” în discursul public din America. Răspândirea propagandei antisemite de către adepții supremației albilor în Statele Unite aproape s-a triplat față de 2021, ajungând la un total de 852 de incidente.

O sporire a incidentelor antisemite înregistrate în comparație cu anul 2021 a fost constatată și în alte câteva țări democratice, printre care Belgia, Ungaria, Italia și Australia. În Belgia, 17 atacuri antisemite au fost înregistrate în 2022, comparativ cu doar 3 în 2021 – cel mai mare număr de la șapte atacuri înregistrate în 2016.

Pe de altă parte, alte țări, inclusiv Germania, Austria, Franța, Marea Britanie, Canada și Argentina, au înregistrat o scădere a numărului de incidente antisemite în comparație cu 2021. În Germania, au fost documentate 2.649 de „infracțiuni politice cu un fundal antisemit”, mai puțin decât recordul de 3.028 atins în 2021, dar totuși semnificativ mai mare decât cifrele din 2020 și 2019. În Franța, au fost documentate 436 de incidente, comparativ cu 589 în 2021, 339 în 2020 și 687 în 2019.

Prof. Shavit și Dr. Yonker au remarcat că cifrele record înregistrate în 2021 au fost atribuite tensiunilor sociale cauzate de pandemia COVID-19, precum și reacțiilor la operațiunea militară israeliană din Gaza, „Gardianul Zidurilor”.

„În 2022 s-a demonstrat încă o dată că antisemitismul nu are nevoie de o prezență evreiască reală sau de o rivalitate directă cu Israelul pentru a găsi susținători.” – Raportul privind antisemitismul la nivel mondial pentru anul 2022

Datele pentru 2022 sugerează în mod alarmant că rădăcinile actualului val de antisemitism sunt probabil mai adânci, în special în Statele Unite. Ele indică trei factori care se întrepătrund:

  1. Intensificarea tensiunilor sociale și culturale
  2. Ascensiunea radicalismului, atât de dreapta cât și de stânga, în detrimentul centrului politic
  3. Proliferarea „camerelor de ecou” pe rețelele de socializare, în care teoriile conspirației se răspândesc ca și cum ar fi adevăruri de necontestat („Trebuie rectificată o realitate în care marile companii fac bani mari răspândind mari minciuni”, avertizează profesorul Shavit).

Trecând în revistă situația din Rusia, Raportul remarcă remarcile antisemite îngrijorătoare ale unor oficiali și intelectuali apropiați de administrația Putin, precum și denaturarea cinică a memoriei Holocaustului de către regim. Acest lucru trezește îngrijorarea că evreii ruși ar putea deveni țapi ispășitori pentru eșecurile militare ale regimului în Ucraina. „Fasciștii nu sunt niciodată aliați de încredere pentru minoritățile religioase sau în lupta pentru drepturile omului”, notează Raportul.

Două dintre eseurile aprofundate incluse în Raport discută despre propaganda antisemită extremă susținută de Houthis în Yemen și despre două mici partide antisemite care au câștigat locuri în camera superioară a Parlamentului japonez. „În 2022 s-a demonstrat încă o dată că antisemitismul nu are nevoie de o prezență evreiască reală sau de o rivalitate directă cu Israelul pentru a găsi susținători”, notează Raportul.

Alte capitole descriu lovitura de stat eșuată a unui grup antisemit din Germania, antisemitismul naționalist creștin alb din Statele Unite, tendințele antisemite din mișcarea Hebrew Israelites (de culoare) din Statele Unite și controversele juridice din America cu privire la discursul instigator la ură și Primul Amendament.

„Este necesară o introseoceție sufletească și în Israel”, spune șeful Centrului, profesorul Uriya Shavit. „În ultimele luni, mai mulți membri evrei din Knesset au făcut remarci rasiste înfiorătoare care le-ar fi pus capăt imediat carierei în orice altă democrație occidentală. Este trist că trebuie spus acest lucru în ajunul Zilei de comemorare a Holocaustului, dar rasismul evreiesc nu este cu nimic mai bun decât orice alt tip de rasism. Acesta trebuie condamnat, interzis și eradicat.”

Raportul a declanșat un schimb tăios de acuzații între ADL și ministrul Securității Naționale al Israelului, Itamar Ben Gvir. Ministrul, un extremist de dreapta, a acuzat ADL de politizarea luptei împotriva antisemitismului și a Holocaustului, după ce ADL l-a comparat implicit pe Ben Gvir cu fasciștii europeni în noul raport.

Purtătorul de cuvânt al lui Ben Gvir a declarat pentru The Times of Israel că ADL abuzează de memoria „sacrosanctă” a Holocaustului și de lupta împotriva antisemitismului pentru reglări de conturi partizane.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...