G4Media.ro

Dublu standard la alimente: Testarea produselor vândute în Bulgaria și în alte…

sursa foto: Pixabay.com

Dublu standard la alimente: Testarea produselor vândute în Bulgaria și în alte țări din UE nu a relevat diferenţe între alimentele şi băuturile aparţinând aceloraşi branduri

Analizele ştiinţifice comparative ale alimentelor şi băuturilor aparţinând aceloraşi branduri, vândute în Bulgaria şi în alte ţări din Uniunea Europeană, au stabilit doar câteva diferenţe minime, se arată într-un studiu publicat miercuri de Comisia pentru Protecţia Consumatorului din Bulgaria (CPC), informează publicaţia Sofia Globe, citată de Agerpres.

Studiul, finanţat de UE, a fost realizat în urma plângerilor că ar exista diferenţe semnificative – standarde duble – la aceleaşi branduri de alimente şi băuturi vândute în Bulgaria şi în alte părţi din UE.

„Prima şi cea mai importantă concluzie este că în ceea ce priveşte siguranţa alimentelor şi băuturilor nu există nicio îndoială că ceea ce se vinde pe piaţa bulgară şi în restul UE este sigur, conform standardelor în vigoare”, a declarat şeful CPC, Dimitar Margaritov.

Acesta a adăugat: „În al doilea rând, la fel de important, apreciem că acest concept de «dublu standard» s-a transformat în cu totul altceva. În orice caz, este clar că nu există standarde duble pe axa est-vest”.

În studiu se face o analiză comparativă în urma testării alimentelor şi băuturilor vândute în Bulgaria, Germania, Grecia, Ungaria, Portugalia şi Spania.

Au fost testate 11 produse. Două – conserve de mazăre şi porumb – au arătat diferenţe semnificative. Patru – unt, ciocolată, bomboane de ciocolată, ton – au avut „diferenţe minime şi irelevante” de calitate şi nu au existat diferenţe la cinci produse: ulei de măsline, spaghete şi trei tipuri de alcool.

Directorul de proiect Konstantin Raykov, membru al CPC, a scos în evidenţă că testarea mostrelor a fost realizată în mod profesionist şi ştiinţific.

Citește și

Slovacia și Cehia, țările care au declanșat scandalul ”standardului dublu la alimente”, sunt campioane europene la alimente infestate cu Salmonella și Campylobacter

Sursa foto: Pixabay.com

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

5 comentarii

  1. Dar alea autorizate de RAR … cine le verifica, laboratoarele lor acreditate de ei? Alea care au autorizat si hexipharma? ANPC e mai rar cu cetațeanu’ și mai mult cu timpu’ trece leafa merge

  2. @cloudflare de ce dovada ai nevoie sa fii convins? Daca teste facute de bulgari (cei care au facut reclamatia) nu te conving, de ce ai nevoie? Mai sunt niste baieti ca tine care apun ca pamantul e plat pentru ca toate pozele din spatiu sunt trucate de „mafia” agentiilor spatiale. Fa niste teste stiintifice si publica-le!
    Si in plus, au aratat ca sunt diferente, dar nu asa mari cum le canta lumea. Inca ma fascineaza cum guvernele cele mai corupte sunt si cele mai „persecutate”. Vezi ca cehii (inca au) si slovacii (pana recent) au avut tot guverne din acelasi brand ca PSD. Premierul ceh e chiar un mic dragnel si a inceput brusc sa fie anti-eu dupa ce a fost acuzat de frauda cu fonduri europene prin companiile pe care le conduce pe persoana fizica.

  3. Atunci ar trebui schimbat titlul:
    Nu a fost depistat sțăndări dublu la alimente…
    În forma actuala titlul dezinformeaza. Mă așteptam la mai mult de la o redacție serioasă. Nu suntem la tabloide…

    • Eu am o problema cu produsele „Made in UE”.
      Eu nu sunt de acord cu faptul ca UE le permite producatorilor din Romania sa treaca pe eticheta ‘Made in UE’ în conditiile in care nimeni nu stie cum e acreditat RENAR care acrediteaza laboratoarele locale.
      La noi mai mult se fura decât se produce.
      Noi avem drepturi fix cât sa nu fim ignorati, de cei care nu au nevoie de noi, pentru ca trebuie sa le si cumparam produsele.