G4Media.ro

De ce se răspândesc teoriile conspirației în rândul studenților? ”Le oferă statisfacția…

sursa foto: Unsplash

De ce se răspândesc teoriile conspirației în rândul studenților? ”Le oferă statisfacția că sunt aproape de adevăr/ Personalitățile din politică sau showbiz, principalii vinovați”, susține un reprezentant al Ligii Studenților din Universitatea ”Ovidius” Constanța

Ștefan Diac este student la Științe Politice, în Constanța, în cadrul Universității ”Ovidius” și secretar general al Ligii Studenților și a vorbit pentru G4Media, în cadrul proiectului ENTR, despre teoriile conspirațiilor în rândul tinerilor și despre principalii responsabili de răspâdirea lor.

sursa foto: Ștefan Diac/ Arhivă personală

Ștefan susține că în universitatea unde studiază conspirațiile nu sunt foarte populare dar că, dacă ar fi răspândite masiv, acestea ar trebui să fie eliminate și situația gestionată de conducerea UOC.

  • ”Din câte știu eu, la noi în universitate nu prea există teorii ale conspirației, prin urmare nu pot să mă pronunț în ceea ce privește metode de combatere, dar dacă ar fi (teorii ale conspirației) presupun că atunci conducerea universității ar interveni, prin dovezi clare ar dovedi aceste teorii ca fiind false”, susține Ștefan.

Tânărul mai explică faptul că, din punctul lui de vedere, motivul pentru care teoriile conspirației ar prinde în rândul tinerilor este acela că ”genul acesta de teorii le-ar oferi satisfacția că sunt aproape de adevăr, dându-le un simț al importanței de sine mai ridicat”.

Ștefan Diac (sursa foto: Arhivă personală)

Ștefan Diac a mai explicat faptul că principalii factori de răspândire și înrădăcinare a teoriilor conspirației, ”ar fi personalitățile publice, fie acestea din politică sau showbiz”.

  • ”În principiu acele personalități care au parte de un număr foarte mare de urmăritori și beneficiază de un grad ridicat de încredere din partea acestora”, arată Ștefan.

Studentul, care vrea să fie un viitor angajat al Parlamentului European, susține că nu cunoaște și n-a auzit în facultate sau universitate de teoria orașului de 15 minute, una din cele mai noi conspirații, conform căreia rezidenții unui cartier sunt limitați la zona respectivă și vor fi obligați să aibă un permis pentru a circula în alte cartiere (pornind de la un proiect de organizare eficientă a orașelor pentru călătorii zilnice scurte, pentru a reduce poluarea).

Pentru reducerea poluării, oamenii ar trebui să fie ajutați să ajungă cât mai repede unde au nevoie zilnic, fie că este la școală, magazin, piață sau medic ori serviciu. Pentru ca acest lucru să fie posibil, administrațiile locale ar trebui să asigure infrastructura necesară, iar cartierele noi să fie construite după acest model. În România există un proiect de lege în acest sens pe care parlamentarii urmează să îl voteze sau nu. Conspiraționiștii însă susțin că această teorie este, de fapt, un imens Big Brother, o încercare a autorităților de a monitoriza îndeaproape activitățile oamenilor dar și de a le limita spațiul de manevră.

  • ”Nu eram familiarizat până recent cu această teorie, dar m-am documentat puțin în legătură cu ea și pot spune că nu am auzit de cineva să fi vorbit de ea, mai ales să fie convins că aceasta este reală”, explică Ștefan.

În octombrie 2022 G4Media a organizat conferința “Tinerii acționează împotriva știrilor false” în Cluj, Alba și Constanța, în prezența a sute de studenți care au dezbătut despre fenomenul fake-news și al conspirațiilor. Dezbaterea a pornit de la o serie de exemple recente și identificând unele dintre cele mai comune modalități de creare și răspândire a știrilor false, actorii principali implicați, scopurile acestor tentative de dezinformare și modalități în care ele pot fi combătute.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Era mare nevoie de un studiu pentru a afla de ce tin teoriile hauriste la „studentii” romani. In toate campusurile rasuna manelele,”studentii” inving cu greu admiterea la o concurenta colosala de 0.3 pe loc….Sa fim seriosi ,teoriile conspirationiste țin la inculti,categorie la care se incadreaza lejer si mare parte dintre studentii romani.