G4Media.ro

G4Media și Info Sud-Est au susținut dezbaterea “Tinerii acționează împotriva știrilor false”,…

sursa foto: G4Media

G4Media și Info Sud-Est au susținut dezbaterea “Tinerii acționează împotriva știrilor false”, la Universitatea ”Ovidius” din Constanța/ Aproape 120 de studenți au luat parte la eveniment

G4Media și Info Sud-Est au susținut, luni, dezbaterea “Tinerii acționează împotriva știrilor false”, în prezența a aproape 120 de studenți. Evenimentul a fost găzduit de Universitatea ”Ovidius” din Constanța. Partenerii conferinței au fost Facultatea de Istorie și Științe Politice, Facultatea de Litere – specializarea Jurnalism și Asociația Elevilor din Constanța, iar Ambasada Țărilor de Jos a susținut evenimentul.

Dezbaterea a pornit de la o serie de exemple recente și identificând unele dintre cele mai comune modalități de creare și răspândire a știrilor false, actorii principali implicați, scopurile acestor tentative de dezinformare și modalități în care ele pot fi combătute.

conferinta constanta fake news ambasada tarilor de jos g4media2
sursa foto: G4Media

Cristian Pantazi, redactorul șef G4Media, a intervenit în dezbatere printr-un apel zoom, arătând cum anumiți membri ai presei aleg să abuzeze de încrederea societății pentru a răspândi știri false, creând afaceri înfloritoare pe baza acestui sistem, dar care este profund dăunător societății deoarece oamenii neinformați sau greșit informați nu mai au capacitatea de a face alegeri despre propria viață.

Cristian Andrei Leonte (ISE/G4Media) a vorbit despre importanța implicării tinerilor în depistarea și combaterea știrilor false, care se află în prezent în creștere în contextul recentelor crize umanitare precum războiul din Ucraina.

conferinta constanta fake news ambasada tarilor de jos g4media2
sursa foto: G4Media

Co-moderator al dezbaterii, lectorul universitar dr. Gabriel Stelian Manea (Facultatea de Istorie și Științe Politice) a notat pericolul pe care îl poate reprezenta un jurnalist cu intenții maligne prin folosirea dezinformării ca armă pentru a manipula publicul, folosindu-se de vulnerabilitățile oamenilor. Importanța acestui subiect, a precizat profesorul, este reiterată de faptul că universități de renume din lume au început deja să ofere cursuri complete despre fenomenul știrilor false și impactul acestora, ceea ce semnifică că pericolul identificat în cursul conferinței începe să fie semnalat la scară mai largă.

conferinta constanta fake news ambasada tarilor de jos g4media2
sursa foto: G4Media

Interesul tinerilor pentru dezbatere

Dezbaterea a fost continuată apoi de studenți și elevi, care au răspuns la întrebarea “De ce este important să vorbim despre fake news”, identificând motive precum amenințarea socială reprezentată de dezinformarea publicului și posibilitatea influențării deciziilor politice.

Studenții și elevii prezenți în sală s-au implicat consistent în discuțiile care s-au întins pe perioada a două ore. Tinerii au identificat și combătut propagarea știrilor false, vorbind despre atenția la titluri și termeni subiectivi meniți să declanșeze reacții emoționale.

Aceștia au mai subliniat nevoia de utilizare a cât mai multor surse de informare diferite, orientarea spre surse de știri care citează corect și consistent surse primare, verificarea datelor de contact de pe portalurile de știri și al nivelului de transparență arătat de surse și posturi de presă.

În discuție, tinerii de la Istorie și Jurnalism au mai dezbătut exemple concrete de fake news din ultimii 20 de ani, în zona războiului, pornind de la știri false publicate în SUA după atentatele de la 9 septembrie 2001 până la poze și filmări falsificate prin mijloace moderne în cadrul războiului din Ucraina din 2022.

conferinta constanta fake news ambasada tarilor de jos g4media2
sursa foto: G4Media

conferinta constanta fake news ambasada tarilor de jos g4media2

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...