G4Media.ro

De ce ia UDMR în calcul ieșirea de la guvernare: Relație tensionată…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

De ce ia UDMR în calcul ieșirea de la guvernare: Relație tensionată cu PNL și teama că nu va obține 5% la alegerile europarlamentare

Lideri ai UDMR au declarat în ultimele zile că formațiunea maghiarilor ia în calcul ieșirea de la guvernare pe motiv că PNL ar vrea să le ia Ministerul Mediului. Chiar dacă președintele PNL Nicolae Ciucă a dezmințit că vrea Mediul, în interiorul UDMR există discuții reale despre o posibilă ieșire de la guvernare, au declarat surse politice pentru G4Media.

Principalele motive luate în calcul de Kelemen Hunor pentru un astfel de gest radical sunt relația tot mai proastă cu PNL și riscul politic ca UDMR să nu facă pragul de 5% la alegerile europarlamentare din iunie 2024.

  • UPDATE: Liderul senatorilor UDMR, Turos Lorand, a declarat, marți seara, pentru G4Media că UDMR nu vrea să iasă de la guvernare, iar discuțiile de astăzi dintre cei trei lideri ai coaliției au lămurit toate problemele și nu se ia în discuție părăsirea coaliției. Turos Lorand a mai precizat și că UDMR consideră că toți cei trei miniștri ai săi și-au făcut treaba corect și nu trebuie înlocuit niciunul.
    „Noi, acum un an şi jumătate, ne-am angajat la guvernare alături de partenerii noştri cu toate riscurile şi cu toate responsabilităţile. Astăzi liderii coaliţiei au stabilit să mergem mai departe pe acest drum politic, conform protocolului asumat de coaliţie. Din punctul nostru de vedere, discuţiile sunt închise şi nu se pune problema ieşirii niciunui partener din coaliţie”, a precizat Turos Lóránd și la Agerpres. El a subliniat că nu există şi nu a existat nicio presiune ca UDMR să iasă de la guvernare şi totodată că nu se pune problema destrămării coaliţiei de guvernare. „Ideea asta că noi am fi scăzut în sondaje este chiar una eronată”, a mai spus liderul senatorilor UDMR.

UDMR îi acuză pe liberali că în ultimele luni și-au încălcat angajamentele în cel puțin două momente – cheie: numirea membrilor în Consiliul de supraveghere al Hidroelectrica și în conducerea ANRE. De fiecare dată, liberalii au preluat postul ocupat de un membru UDMR, fapt care i-a iritat pe liderii maghiarilor.

În plus, între cele două partide există o serie de fricțiuni și în teritoriu, cum se întâmplă la Satu Mare, unde UDMR a forțat ieșirea PNL din majoritatea de la Consiliul Județean.

Cea mai mare problemă pentru UDMR e însă perspectiva ratării alegerilor europarlamentare. După aproape 13 ani de expunere la mesajele mediatice ale guvernului Viktor Orban, mare parte din comunitatea maghiară din România e profund eurosceptică și vede UE ca pe un adevărat dușman. În aceste condiții, va fi extrem de greu pentru UDMR să se concentreze și pe guvernare, și pe mobilizarea comunității pentru a veni la vot.

Președintele formațiunii, Kelemen Hunor, știe că un scor sub pragul de 5% ar însemna automat punerea în discuție a mandatului său la șefia formațiunii, și vrea să preîntâmpine acest lucru. De aceea, o eventuală ieșire de la guvernare i-ar da spațiu pentru a adopta o atitudine critică față de guvern, astfel încât să poată mobiliza votanții.

Un alt motiv pentru care în UDMR se discută despre ieșirea din coaliție este riscul ca formațiunea să fie asociată cu reformele dureroase cerute prin PNRR: pensiile speciale, sistemul public de pensii și salarizarea bugetarilor.

Pe de altă parte, mulți dintre liderii UDMR, mai cu seamă primarii, resping ideea ieșirii de la guvernare, dat fiind că au nevoie de fonduri guvernamentale.

Un rol în această ecuație îl joacă și președintele Klaus Iohannis, potrivit surselor G4Media. El își dorește menținerea UDMR la guvernare din două motive. În primul rând, vrea stabilitate politică și o coaliție parlamentară cât mai largă pentru ca unele dintre reformele impopulare să poată trece cât mai ușor.

În al doilea rând, președintele Iohannis vrea ca în eventualitatea unei candidaturi pentru șefia Consiliului European în 2024 să se poată baza pe sprijinul Ungariei. Or, prezența UDMR la guvernare ar fi o garanție în acest sens.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

6 comentarii

  1. Dacă-și mișcă cu ru românii, HUDMR nu mai intră!

    • nici o sansa,cu ajutor de la sulfele rosii iar vor aparea voturi prin Olt,Dolj pentru hudemere…

  2. Și eu care credeam ca le-a revenit europenismul PNL-istilor in gene și nu vor sa se mai asocieze cu o formațiune proptea a lui Orbán, cel mai mare antieuropean din UE. UE care nu prea pare sa aibă probleme cu guvernarea de la București, le place, Ficusul se plimba dar executa comenzile, guvernarea e proasta dar predictibila, fără probleme de cap

    • Se cumințesc cu o lună înainte de alegeri si românii îi mai votează o tură. Si peste 4 ani încă o tură și inca o tură pana ajungem la o jumătate de secol de la revoluție și tot de PSD-PNL-UDMR vom fi conduși. Poate intră și partidul rușilor, AUR la guvernare cu ei ca să fim umiliți la maxim.

  3. Ca ungur din Transilvania tare sper ca ai mei se vor trezi la realitate si nu vor mai vota acest partid cancer.

    • Pai ce alternativa au ? În România azi nu exista opoziție. USR e inexistent, nu are practic o conducere și nici nu are cine sa vina.