G4Media.ro

Curtea Europeană de Justiție: Un judecător nu poate răspunde disciplinar pe motiv…

sursa foto: Inquam Photos/ George Călin

Curtea Europeană de Justiție: Un judecător nu poate răspunde disciplinar pe motiv că a aplicat dreptul UE/ CCR nu poate refuza o hotărâre a Curții Europene și nu poate spune că CJUE a pronunțat o hotărâre care depășește sfera sa de competență (document)

O decizie de marți a Curții de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) stabilește că un judecător nu poate răspunde disciplinar pe motiv că a aplicat dreptul Uniunii Europene și s-a îndepărtat de o decizie CCR a statului membru. CJUE reiterează că dreptul european are prioritate în fața dreptului național al unui stat membru:

”Pentru aceste motive, Curtea (Marea Cameră) declară:

1) Articolul 19 alineatul (1) al doilea paragraf TUE coroborat cu articolul 2 și cu articolul 4 alineatele (2) și (3) TUE, cu articolul 267 TFUE, precum și cu principiul supremației dreptului Uniunii trebuie interpretat în sensul că se opune unei reglementări sau unei practici naționale în virtutea căreia instanțele de drept comun ale unui stat membru nu au abilitarea să examineze compatibilitatea cu dreptul Uniunii a unei legislații naționale pe care curtea constituțională a acestui stat membru a constatat‑o ca fiind conformă cu o dispoziție constituțională națională care impune respectarea principiului supremației dreptului Uniunii.

2) Articolul 19 alineatul (1) al doilea paragraf TUE coroborat cu articolul 2 și cu articolul 4 alineatele (2) și (3) TUE, cu articolul 267 TFUE, precum și cu principiul supremației dreptului Uniunii trebuie interpretat în sensul că se opune unei reglementări sau unei practici naționale care permite angajarea răspunderii disciplinare a unui judecător național pentru motivul că aceasta a aplicat dreptul Uniunii, astfel cum a fost interpretat de Curte, îndepărtându‑se de o jurisprudență a curții constituționale a statului membru în cauză incompatibilă cu principiul supremației dreptului Uniunii”,  se arată în decizia CJUE de marți.

CJUE a mai decis și că o curte constituțională a unui stat membru nu poate decide că CJUE a pronunțat o hotărâre care depășește sfera sa de competență și nici nu poate refuza o hotărâre CJUE:

  • ”În plus, Curtea subliniază că, din moment ce ea deține o competență exclusivă pentru a furniza interpretarea definitivă a dreptului Uniunii, curtea constituțională a unui stat membru nu poate, pe baza propriei interpretări a unor dispoziții de drept al Uniunii, să statueze în mod valabil că Curtea a pronunțat o hotărâre care depășește sfera sa de competență și, prin urmare, să refuze să dea curs unei hotărâri pronunțate cu titlu preliminar de aceasta din urmă”, se arată într-un comunicat de presă transmis marți de Curtea de Justiție a Uniunii Europene. Comunicatul integral al CJUE poate fi consultat aici. 

Context

Curtea Constituțională a României a respins, într-un comunicat dat publicității pe 23 decembrie, decizia majoră a Curții de Justiție a UE, potrivit căreia judecătorii naționali pot să nu aplice deciziile Curților Constituționale care contravin dreptului UE.

  • ”În plan practic, efectele acestei Hotărâri se pot produce numai după revizuirea Constituției în vigoare, care, însă, nu se poate face de drept, ci exclusiv la inițiativa anumitor subiecte de drept, cu respectarea procedurii și în condițiile prevăzute chiar în Constituția României”, se arată în comunicatul CCR de la acea vreme.

Printr-o decizie din vară, CCR a interpretat o altă hotărâre CJUE din 18 mai 2021 în sensul că dreptul european are întâietate în fața dreptului național, doar în privința legislației infra-constituționale, adică legislația mai prejos de Constituție.

În plus, CCR a decis că judecătorii naționali nu pot lăsa neaplicate decizii CCR, invocând faptul că se opun dreptului european și unor decizii ale CJUE.

Judecătorul Costin Andrei Stancu de la Curtea de Apel Pitesti a decis, în iunie 2021, că Secția de Investigare a Infracțiunilor din Justiție nu mai poate funcționa în urma deciziei CJUE. Decizia instanței a fost definitivă, iar Inspecția Judiciară a început, la scurt timp, cercetarea disciplinară a magistratului.

sursa foto: Inquam Photos/ George Călin

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

35 comentarii

  1. 💩
    Cu ce se ocupa ue acum?!
    “Combaterea coruptiei si implementarea statului de derept” in polonia, romania si ungaria!
    Intre timp tovarasul putin isi face de cap prin ucraina
    Dar asta nu i imp. Poate sa astepte
    Tre pus la punc ccr ca i bolsevic.
    Ue=💩💩💩💩

    • pe zi ce trece, se arata ca britanicii au avut dreptate cu Brexitul lor, da au niste probleme economice dar care se vor rezolva in timp, in schimb au din nou autodeterminare si suveranitate. Cloaca asta de birocrati, daca nu e reformata la timp, va ramane decat germania franta si belgia in ea.

    • De ce nu te muti in Rusia daca iti place asa de mult acolo?

    • Coruptia e capul de pod prin care Rusia isi extinde influenta in regiune.

    • Oho!!!! Deci nici nu mai avem voie să comentăm!!!!
      Păi încep să regret Pactul de la Varșovia și CAER.
      Până și atunci aveai voie să te opui la jefuirea țării sau să înăbuși în sânge Primăvara de la Praga!
      Ăștia sunt nebuni? Ei nu realizează că fără țări membre nu mai au salariile alea barosane și pensiile nesimțite?

    • Ivane ! (Ionut)
      Nu te mai agitta ca iti cad rublele din buzunar ! Am incredere de 100 de ori mai mare in dreptul european decat in cloaca de cartite staliniste din CCR !

    • Iar CCR al PCR este organul suprem al bolșevicilor.
      Apropo, s-a întors bolșevicul Dorneanu de la Moscova ?

    • Cuibul e mafioți bolșevici.

    • Imi spune cineva, cu ceva creieras in cap, nu taliban progresist, cum poate CJUE sa decida in 27 de sisteme juridice diferite?…in UE sunt sisteme de vot bazate pe common law, acolo unde precedentul e izvor de drept si sistemul de drept francez, care exista si in Romania….la noi, completul judeca independent, fiecare caz in parte…Despre principiul subsidiaritatii mai putem vorbi?…nu prea, se pare ca o casta de cativa birocrati, decide in UE..ei sunt mai presus de Regulamente, Directive europene…prin TFUE avem obligatia sa transpunem Directivele, dupa aia intra in sistemul juridic national…Rolul CJUE e sa vegheze la respectarea cadrului stabilit de Directiva. In orice stat membru, Constitutia e suverana, deciziile Curtilor Constitutionale sunt general obligatorii, dar vin 15 judecatori europeni si schimba, prin Decizie insasi TFUE, adica Comisia e suverana, statele membre sunt vasali…..E nevoie urgenta de un nou tratat, actualul a fost denaturat prin interventiile birocratilor

    • baieti, nu va convine in uniune? nu aveti decat sa iesiti si sa va faceti de cap … dar aveti grija, ca sunteti in grupa mica, si daca vin baietii din grupa mare (mai dinspre est asa) peste voi ati pus-o cu tot tupeul vostru cu tot … uite ma, s-a umplut interneata de coc.alari bolsevici, mari iubitori de vodka si katyusha

  2. Bun, atunci CCR ce rol va avea? Dacă o decizie CJUE contravine prevederilor Constituționale atunci ce vom respecta?

    • Cjue nu ia decizii de așa natura, interpretează dreptul UE.

    • CCR trebuie scoasa din politica! In loc de numiri sa se intre prin concurs.

    • @Grammaticus – bine graiesti. si la Parlament la fel, as zice! macar un test eliminatoriu, macar comprehension daca nu altceva

    • Deciziile CJUE nu pot contraveni constitutiilor nationale. Constitutiile nationale trebuie sa fie in concordanta cu „constitutia” UE. Atunci cand nu sunt, trebuie aduse in concordanta. Intre timp, deciziile CJUE au intaietate in fata deciziilor curtilor constitutionale nationale.

      E simplu, mai bine de un deceniu tarile civilizate nu au avut nevoie sa scrie asta negru pe alb. Abia cand au venit in club „civilizatii” din est si au inceput sa se urce cu bocancii pe masa, a aparut necesitatea enuntarii formale a evidentelor.

    • @faranume: maicaaa….unde necuratului scrie in Constitutie ca Justitia romana trebe sa fie pusa la punct printr-un „gestapo” (SIIJ)? Ca de la asta porni burzuluirea mafiotilor CCR-isti! Sezi bland, chestia cu primordialitatea hotararilor Curtii Europene de Justitie a fost inscrisa in Constitutie inainte sa aderam la UE, ca altfel nu ne primeau „aia”, si nu mai pupau romanasii de rand Grecia si Bulgaria „la liber” de pasaport si toate „minoritatile” nu mai „foiau” atat prin Europa!

  3. corecta si obligatorie decizia . nu face fiecare ce il taie capul . vedeti unde a ajuns rusia .

  4. Am impresia că CCR-ul, e pro rus, judecând după unele decizi. Acum, că au super imunitate dată de ìdioții din parlament, vor face pe față jocurile ruşilor.

    • Sigur că CCR e pro rus. Păi Dorneanu lingea clanțe prin Rusia mai alaltăieri, la ce altceva ne așteptam oare?

  5. Dorneanu va spune într-o zi că existența Republicii este neconstituțională. Să te aperi de tâlhari este deja neconstituțional.

    • Tocmai Constitutia spune ca Romania e republica, si CCR e datoare sa apere prevederea asta. Daca se trezeste CJUE maine ca Romania nu mai are voie sa fie Republica, ce se intampla? Gata, ne conformam la orice, ca asa zice UE?

  6. Foarte bine!

    Hotii din Romania nu vor sa respecte regulile din Uniunea Europeana si vor sa ne scoata din UE cu orice pret, doar ca sa-si faca ei in siguranta activitatea corupta din bani publici.

  7. Asa si???? Ce vor pati Polonia si Ungaria? :)))))))

  8. N-au aia de la CJUE decizii cate spete poate sa creeze Dorneanu :))))

  9. CCR ul nostru este o adunătură de oameni subordonați politic și pe deasupra eurosceptici!

  10. CCR trebuie desfiintat pentru aia nu sunt magistrati si politruci. Niciunul din aia n-are facultate de drept

  11. De nu ii intreba nimeni pe jarlele de politicieni unde este separatia puterilor in stat daca ei ii numesc pe judecatorii ccr,csm,iccj???cum ajung aia acolo fara studii de drept???de ce au dreptul sa-si voteze singuri beneficii si drepturi suplimentare fara acordul tarii??de ce magistratii isi acorda drepturi si beneficii intre ei??eu de ce nu pot mari leafa colegului meu??daca doctorul greseste de ce plateste statul?(adica tot noi)?daca magistratul greseste de ce platim noi??daca politicianul greseste voit de ce platim noi??pana cand?.?cred ca este cam intinsa coarda!!!

  12. D-E-P-E-S-E-D-I-Z-A-T-I ROMÂNIA.
    D-E-P-E-S-E-D-I-Z-A-T-I ROMÂNIA.
    D-E-P-E-S-E-D-I-Z-A-T-I ROMÂNIA.
    În curând vom începe și vânătoarea de muște, țânțari pentru a putea trăi .

  13. Dictate pe toate directiile. Nu mai bine fac congrese intre ei ca oricum vad ca in directia aia se duc? Si tot ce hotarasc sa fie secret, ca stiu ei mai bine?

  14. Vouă vi se pare că ştiu ce fac ăştia de la CCR la ce decizi dau ca să înţeleagă ce spun ăştia? 🙂

  15. CC e controlata de servicii din est. E parerea mea ferma. Altfel nu se explica indarjirea cu care sapa la temelia contitutiei, a legilor si a institutiilor democratice din Romania.

  16. In curand Romania va fi condusa de Accept,Remus Cernea (care a anuntat deja ca va candida la presedentie)si LGBT!

  17. Alo,…Nu se aude?,…Ora exactă nu se mai dă la București de mult timp, slugile trebuie să se conformeze!