G4Media.ro

Inspecția judiciară îl cercetează disciplinar pe judecătorul de la Curtea de Apel…

sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Inspecția judiciară îl cercetează disciplinar pe judecătorul de la Curtea de Apel Pitești care a interpretat decizia CJUE și a stabilit că existența Secției speciale nu este justificată

Inspecția judiciară a admis într-o comunicare către presă că îl cercetează disciplinar pe judecătorul Costin Andrei Stancu de la Curtea de Apel Pitești, însă susține că nu pentru ”interpretarea Hotărârii CJUE din 18 mai 2021” privind Secția Specială, ci pentru ”modul de respectare a normelor de procedură aplicabile contestației privind durata procesului, ce a format obiectul dosarului nr. 722/46/2021”.

Pe 7 iunie, judecătorul Costin Andrei Stancu de la Curtea de Apel Pitesti a decis, în urma hotărârii pronunțate de Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE), că existența Secției Speciale nu este justificată.

Ministrul Justiției Stelian Ion a calificat într-o intervenție la RFI drept îngrijorător faptul că judecătorul de la Curtea de Apel Pitești este cercetat de Inspecția Judiciară, după ce a interpretat decizia CJUE. Ministrul i-a îndemnat pe judecători să nu se lase intimidați.

Observăm câteva lucruri. Unii magistrați care au avut curaj, fermitate și au considerat că merită să ia atitudine în perioada 2017-2019, când s-au dus acele bătălii în care s-au forțat foarte mult legile justiției, s-au modificat în mod negativ aceste legi, acei judecători s-au ales cu dosare disciplinare. De asemenea, judecătorii care au îndrăznit să sesizeze CJUE, în urma sesizării lor pronunțându-se această decizie a CJUE despre care vorbim, la fel, au dosare disciplinare. Acum, mai nou, vedem că și judecătorul care a dat acea soluție este cercetat disciplinar. Este îngrijorător lucrul acesta și e foarte important să dăm mesajul către judecători să nu fie intimidați de absolut niciun astfel de gest. Sunt convins că vor avea câștig de cauză, în cele din urmă, dar trebuie să-și păstreze fermitatea și independența”, a declarat ministrul Justiției Stelian Ion (USR), la RFI.

Și deputatul PNL Cristian Băcanu a calificat drept inacceptabil demersul Inspecției Juidiciare de a-l cerceta disciplinar pe judecătorul Stancu.

Consider inacceptabilă decizia Inspecției Judiciare de a îl cerceta disciplinar pe judecătorul Costin Stanciu pentru punerea în aplicare a deciziei CJUE cu privire la Secția Specială.

Apreciez că judecătorul în cauză a procedat corect în momentul în care, chemat să judece o cauză în care urmărirea penală a fost efectuată de SIIJ a ținut cont de decizia CJUE și a stabilit că ”SIIJ nu este justificată de imperative obiective și verificabile legate de buna administrare a justiției și nu este însoțită de garanții specifice care să permită (…) să se înlăture orice risc ca acestă secție să fie folosită ca instument de control politic a respectivilor judecători și procurori susceptibil să aducă atingere independenței acestora”.

Faptul că un judecător este cercetat pentru că a judecat o speță (şi a făcut-o corect, aplicând dreptul UE) mi se pare inacceptabil. Faptul că un judecător este cercetat pentru că a judecat în acord cu dreptul UE (prioritar față de ordinea juridică națională) mi se pare un abuz și o dovadă clară SIIJ a fost gândită ca o formă de control și influență a politicului asupra justiției. Faptul că sunt judecători integrii, cărora nu le este teamă să aplice legea, îmi dă speranță și încredere”, a scris deputatul pe o rețea de socializare.

Inspecția judiciară îi anchetează pentru delicte de opinie pe mai mulți judecători și procurori, catalogați drept ”#Rezist” de presa care susține inculpații, după ce unii dintre ei au sesizat CJUE cu privire la Secția Specială și legile Justiției.

Foto: Lucian Netejoru, șeful Inspecției Judiciare (Inquam Photos/ Octav Ganea)

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

18 comentarii

 1. magistratii DE LA cab VOR FI DECORATI ?

 2. Inspectia Judiciara si CCR, ciocanul si nicovala cu care PSD distruge democratia.

 3. Puneți-va pe treabă și reparați justiția că altfel veți avea probleme!

 4. Mesajul e unul antidemocratic: vrei dreptate, te rezolvam, te hartuim. Suntem la putere.

 5. Dar de ce nu i-ar cerceta inspectia judiciara pe judecătorii de la Giurgiu, cei care vor rezolva cererea lui Dragnea de eliberare condiționată de exemplu? Știți că e ca și rezolvată, ca doar de-asta s-a dat peste cap Dragnea sa fie judecat la Giurgiu. Păi acolo sunt prietenii lui Netejoru din orașul său de baștină. Clar nu se face așa ceva între prieteni. Da căci de multe ori asta e justiția: o mare afacere între acoliti. Cercetarea de la Pitești era inevitabilă așadar.

  • evident ca iese bestia din inchisoare. de asta a si tras cu dintii sa ajunga la giurgiu, acolo se pot trage sfori.

 6. Și cu plagiatul cum rămâne?

 7. Dl judecator trebuie tras la raspundere pentru ca, atata timp cat ai o lege in vigoare, aceasta trebuie redpectata. In hotararea CJUE nu spune ca desfiinteaza SIIJ, iar daca o citesc 2 persoane se prea poate sa inteleaga fiecare altceva, in functie de interesele pe care le are. Dl judecator sa se faca parlamentar daca vrea sa modifice legea.

  • @Atomic CJUE spune că e la atitudinea statelor dacă consideră existența instituțiilor de genul SIIJ ca fiind necesară. CJUE mai spune că legile comunitare au întâietate față de cele naționale și de deciziile CCR-ului, și că indicațiile din MCV sunt obligatorii, iar în MCV zice că SIIJ nu trebuie să existe.

 8. Da-da, practic puterea judecătorească nu ar trebui sa fie altceva decât un instrument de lucru în mâna unora ca Iordache, Tudorel Toader, Dragnea, Codrin Ștefănescu, Șerban Nicolae, & alții asemenea lor. Niște „unii”, votați pentru că „pensii mari, ajutoare sociale și pensii speciale” își fac legi pentru a-și acoperi hoțiile, iar alții, „executanții” sunt sunt trași la răspundere pentru nu le aplică și se opun. Bună treabă!

 9. Cine misca, misca mort!

 10. ! JestersTear

  eu cred ca bateti campii ca un propagandist din anii 50!

  eu zic ca la cate mizerii sunt in justitie ar trebui 3 sectii speciale de ancheta, cate una pe fiecare deceniu, care sa ia la purecat adoptiile, privatizarile dubioase, disparitia flotei, disparitia bancilor, retrocedarile imobiliare

  si fiecare sectia sa aiba cel putin 100 de angajati, nu 15 cati are sectia asta speciala, adica cate un procuror pe 3 judete

  dar se vede ca sunteti in aceeasi barca cu politicienii beneficiari ai mizeriilor juridice si o dati cu MCV si cu directivele europene

  mai, dar multi sunteti astia care va speriati de investigarea magistratilor romani?

  si eu care ziceam ca este vorba de un simplu poupincourism, cand colo nici vorba *enteresul si iarasi enteresul* cum zicea venerabilul Trahanache

 11. @ Stefan cel mic …
  Ești un mare idiot .
  Mistria și schela sunt pt tine . Fa măcar ceva bine , deși la cum gândești este improbabil . Sa ai o părere este una , sa critici ce micul tau cerebel nu poate înțelege este cu totul altceva .

 12. !Asistent

  ce rau v-a facut mama domniei-voastre de vreti sa-i faceti praf visele? v-a leganat, s-a dat peste cap cand v-ati imbolnavit, v-a pus mancare in farfurie, a facut economii sa va cumpere una-alta, v-a cantat colinde si uitati unde ati ajuns!

  caci mai mult ca sigur a nazuit sa aiba drept urmas o persoana demna, care nu coboara standardele conduitei pentru ca tine la valori si principii! ei as…

  eu iau varianta pozitiva a lucrurile, desi imi dau seama, dupa cum ati scris, ca este posibil sa fi fost copil abandonat imediat dupa nastere!

  in acest caz, ma raportez la Adler si la teoria sa, cu privire la cele doua instincte fundamentale, *streben nach macht* si *minderwertigkeitgefuhl! cu alte cuvinte, cei abandonati dezvolta, in mecanismele lor de supravietuire, sisteme autoritariste si pur si simplu nu accepta punctul de vedere al celuilalt!

  si apoi chiar nu ati invatat ca dreptul de a critica este constitutiv unei societati democratice? chiar credeti ca sunteti in 89?

  va multumesc pentru bucuria pe care mi-ati facut-o, caci vorba lui Courteline, nu exista bucurie mai mare decat aceea cand o lichea get-beget te face mare idiot!

  altfel insa, sunteti un dulce…eram cam intristat in seara asta dupa ce m-am uitat la fotbal dar mi-am ridicat moralul cand v-am citit postarea…mi-am zis, se poate si mai rau..lichelismul

  • Vă va îndulci visele umede și așteptările!
   Și secu, debunaseama…
   „Decât” Courteline! 😴🤣