G4Media.ro

Cristina Lazurca, învățătoare: Despre analfabetism și analfabetism funcțional. Așa cum se văd…

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

16 comentarii

  1. Adevarat. Iar in aceste conditii, singurii care ajung la aceasta populatie sunt cei care vorbesc pe limba lor: salam, guta, cincigang, abi si acces direct. Asa se explica succesul incredibil al acestor gunoaie handicapate si de aia generatiile care vin din urma sunt de o calitate slaba. Cum sa te atraga kant si sa intelegi diferenta dintre transcendent si transcendental cand e simplu sa intelegi apelul la iesire la un pet de bere impreuna cu fratiorii tai, sa moara dusmanii de ciuda. Pardon, ciuda e prea complicat… De oftica.

  2. Chiar citeste cineva povestea uneia care a facut masterat de scriere dramatica??, a plecat din privat ca sa stea la caldurica la bugetari si acum o trec fiorii despre invatamantul slab din RO…
    Statul acasa naste monstrii ! In gandire.

    • ciudata evolutie a g4media!
      sa gazduiasca foarte generos opiniile unei persoane cu legaturi cunoscute in comunitatea locala cu cercurile ultraortodoxe si neoconservatoare. din romania si dinafara ei.

    • Ataci persoana, nu subiectul.
      Tu, la fel si cei care te aproba.
      As zice ca va incadrati cu succes la capitolul trolli.
      Sunteti foarte matinali! Ati ajuns la birou?

    • un singur comentariu la ce spune „provest” (emisiune de la protv de acum x ani, moderata de un tip care a ajuns varf de lance al neoconservatorilor romani a se citi psd si lookalikes, deci poate vedem cine ce este). daca ora 10:02 e devreme, atunci nu mai e nimic de spus.

  3. Si totusi doamna isi pune intrebari, dar nu are raspunsuri! Se inscrie in linia mioritica a plansului pe umerii altora fara a face nimic. Ma asteptam la solutii !

    • Hai, ca te ajut eu.
      Solutiile le zice doamna la finalul articolului, care se afla pe Edupedu (trebuia sa mai dai click pe un link), si asta pentru ca sa zice bunul simt si lege copyrightului, sa indici sursa.

      Ia uite solutii le date de doamna:

      Pentru ca măsurile împotriva analfabetismului şi a abandonului şcolar să fie eficiente cred că ar trebui să îi privim pe copiii cu probleme de învăţare cu aceeaşi disponibilitate ca pe cei care învaţă foarte bine. Să creăm manuale şi în general materiale didactice potrivite tuturor copiilor, şi deci, şi celor cu probleme de învăţare (şi nu adulţilor, ca acum). Să încercăm să găsim o cale de comunicare cu ei, nu să-i blamăm că nu sunt receptivi la mesajele noastre. Şi să ieşim din acest stereotip în care căutăm vinovatul pentru a-l pedepsi, încercând să ne apropiem cu dragoste de cei pe care am vrea să îi ţinem în şcoală şi să-i învăţăm. În general ideile fixe sunt foarte nocive când e vorba despre învăţare. Să fim consecvenţi în implementarea unor principii nu înseamnă să fim şi rigizi. Cred că o teorie care funcţionează foarte bine pentru o anumită categorie de copii poate să dea erori aplicată într-un context şi pe copii diferiţi. Şi mai cred că trebuie să fim pregătiţi să primim un feedback real de la cei cu care lucrăm, adică de la copii, dar şi să schimbăm tactica atunci când vedem că ceva nu funcţionează.

    • @Provest
      Citisem cand am postat. Numai platitudini si utopii! Sunt curios daca doamna aplica ce zice la ea la clasa!

  4. Învățătorism profund și cu multa știința de carte! Și tare neliniștita, epoca trancanelii…

  5. Esenta acestui text e ca materia e prea grea si prea sofisticata pt clasele primare , clasele sunt prea aglomerate pt ca invatatorul sa poata lucra , prea multi copii sunt analfabeti functionali ….Sau analfabeti pe bune …..Ca e sofisticat , alambicat si ambiguu am vz pe pielea mea , cand am fost nevoita sa fac temele cu un copil de clasa a 2-a ……Fise de lucru pt acasa , fise pt la scoala , teme din manual , teme din suplimentar , scheme de lucru total neinteligibile ….Si un adult isi prinde urechile in rezolvarea lor …. Am vrut sa evoluam si am evoluat spre ….. analfabetism ! Inainte de 89 stiam ca la unele materii aveam 2 caiete , clasa si teme , la unele doar unul , manualele erau aceleasi , fiecare an scolar avea un barem . De ex , nu promovai clasa intai daca nu stiai sa scri , citesti si sa socotesti pana la 10 . In a doua , nu treceai daca nu stiai tabla inmultirii si nu stiai care e subiectul si predicatul intr-o propozitie . Si tot asa…..Azi invatamantul e invadat de nonvalori , puse sa ne educe copiii ….. Si ii educa de scot analfabeti functionali pe banda ….. Sunt si exceptii , dar din ce in ce mai rare …..

  6. Ora 10: 03: Evident, putine vizualizari si SI mai putine comentarii, articolele care anunta MORTII sunt cele mai citite si cu cele mai multe comentarii…
    Citesc comentariile si ma intreb: CATI dintre cei care au postat au CITIT intreg articolul pe eduped.ro si CE au inteles!
    Dna invatatoare face o radiografie a sistemului de invatamant primar, unde ea chiar STIE cum se intampla lucrurile(NU vorbeste precum Liviu Pop, liderul sindical analfabet si ajuns Ministru al Educatiei!) si isi exprima opiniile!
    MI se pare firesc sa aiba propriile opinii!
    Oricum, le da clasa multor fosti Minsitri ai Educatiei, majoritatea semianalfabeti precum Liviu Pop-„genunche” sau fostul Misnitru al Educatiei, Valentin Popa „pamblica”, ala din guvernul Dancila, un analfabet de rusine!
    Cati MINISTRI ai Educatiei POT vorbi, pot pune macar Problema Invatamantului primar si a analfabetismului, asa cum o face dna Invatatoare mai sus?!
    Nici celebra dna Andronescu, vorbitoare de vorbe goale, impaciuitoare, NU e in stare!
    Va felicit, doamna, si cred ca daca in Invatamantul romanesc invatatorii si profesorii si-ar pune macar aceste probleme, azi nu ne-am scalda asa cum se intampla de 30 de ANI in haosul si analfabetismul functional pe care il inventariem An de An!
    Am avut o Invatatoare minunata(in anii ’60!), niste profesori minunati in liceu(in anii ’70!), ei m-au FORMAT si m-au ajutat sa ajung sa studiez la Facultate, sa ajung un OM educat si cu un rost in viata.
    Multumesc, Doamna Invatatoare, va doresc succes!

    • Raspunsul la intrebarile tale, lili, este ca foarte putini au urmarit linia logica autoarei. SI mai putini au dat click spre edupedu, pentru a termina de citit.
      In schimb au aparut foarte repede trolii, cu atacuri la persoana si devieri de la subiect.
      Ceea ce demonstreaza ca analfabetismul functional este o realitate dureroasa. Asta, sau ticalosia functionala.

    • Povestirile sunt bune. Daca vrei un articol la subiect, lasi povestirile.
      Solutiile sunt de 2 bani. Punerea la un loc a elevilor prosti cu cei destepti nu ajuta pe nimeni.

    • @Milog: Mai bine ati fi tacut…
      Exemplele de Succes in Educatie din Finlanda, Estonia, Coreea de sud, SUCCES in masa al Sistemului de Educatie,(NU doar pentru Elevii care ajung la Olimpiade si al caror succes li se datoreaza Elevilor, MUNCII lor suplimentare, NU Sistemului educational de Stat, cum vedem in Romania!) arata ca NU trebuie sa faci diferentieri, ca TOTI Copiii se nasc EGALI…si TREBUIE sa beneficieze de Drepturi EGALE, INCLUSIV in Educatie.
      Maine poimaine o sa cereti sa circule pe stanga desteptii iar prostii pe dreapta, ca-n SUA in anii rasismului rusinos pentru OMENIRE, ca-n epoca Apartheidului din Africa de sud…
      Ceea ce spuneti suna a nazism, Invatamantul Primar e de masa, pune bazele Educatiei oricarui copil…din acest motiv, peste tot in lume e gratuit si obligatoriu.

  7. Evaluarea națională trebuie corelată cu programa școlară !!! Nu poți să-ți bați joc, în fiecare an, de munca unor profesori care încearcă să acopere o programă școlară, copiată (de pe alte meleaguri ) și implementată de niște politruci, care vânează doar aplauze și proiecte pt minunatul CV !!! Evident, cu voia politrucilor, noile generații nu vor ajunge, niciodată, la nivelul somităților care au absolvit în epoca de aur sau a doctoranzilor copy paste 🙂 Relax, rădăcinile nu pleacă niciodată, iar izvoarele conflictului dintre generații pe tema educației arată, de fapt, frustrarea unora 🙂

  8. Orice manual trebuie sa fie conceput de asa natura incat un elev care are un picior in gips si nu poate merge la scoala 2 saptamani sa poata citi lectiile (noi), sa inteleaga explicatiile, sa se uite pe exemplele-model si sa rezolve 90% din exercitiile fiecarei lectii (matematica, comunicare/romana, orice!).

    Acum, deschideti orice manual contemporan doriti, la orice pagina, si verificati! (Faceti abstractie de greseli, ca nu sunt subiectul de faţă!).

    Data viitoare cand mai treceti printr-un anticariat, cereti ce manual de scoala primara, mai vechi de 1990, au si verificati cele de mai sus. 💡

    Pe vremea aia, coordonator de manual era unu’ care academic era profesor universitar si care mai si intelegea „de ce„, nu doar „cum se face”. Contemporanii autori de manuale stiu doar cum … si asa gasesti asertiuni gen „8:2=4 pentru că 4×2=8″. Sigur ca poti sa verifici folosind 4×2=8, dar NU din cauza asta 8:2=4! E ca si cum ai zice „uleiul nu se amesteca cu apa pentru ca sta desupra totdeauna”.

    Cineva care nu intelege „de ce” n-o sa fie niciodata in stare sa-ti explice „cum”. Doar o sa-ti arate/indice. Ceea ce e prea putin! 🙁