G4Media.ro

Comănescu, patronul GSP Power, susține că proiectele pentru compania sa au fost…

Comănescu, patronul GSP Power, susține că proiectele pentru compania sa au fost incluse în PNRR fără licitație ”pentru că îndeplinesc toate cerinţele europene”: ”Este un atac făţiş împotriva unui român”

Proiectele GSP Power au fost incluse în Planul Naţional pentru Redresare şi Rezilienţă (PNRR) întrucât îndeplinesc toate cerinţele europene privind finanţarea din aceste fonduri, a declarat, miercuri, Gabriel Comănescu, preşedintele companiei, într-o întâlnire cu presa, transmite Agerpres.

„Este un proiect care întruneşte toate cerinţele comunităţi europene şi care asigură şi problema tranziţiei energetice pe gaz. Suntem singurii care am prezentat un proiect matur care se încadrează perfect în ceea ce a cerut Comisia Europeană. Noi acum trebuie să dovedim că este un proiect matur”, a spus Comănescu.

El a răspuns acuzelor PSD, potrivit cărora proiectele companiei sale au fost incluse în PNRR întrucât este sponsorul Partidului Naţional Liberal.

„Nu sunt şi nici n-am fost (sponsorul PNL – n.r.), inventează. Singura mea problemă în momentul de faţă este că sunt român, este un atac făţiş împotriva unui român”, a arătat Comănescu, întrebat de jurnalişti dacă a sponsorizat PNL.

PSD cere Guvernului să facă publice urgent criteriile care au permis ca doar o singură firmă particulară – GSP Power – să fie beneficiara a sute de milioane de euro din fondurile PNRR alocate capitolului energie.

Capitolul Energie din Planul Național de Redresare și Reziliență prevede două proiecte pilot care să demonstreze fezabilitatea economică și tehnică a hidrogenului, ambele urmând să fie derulate cu compania românească privată GSP Power, unul în Constanța, iar celălalt în Mehedinți, județul de baștină al ministrului Energiei. Valoarea totală a celor două proiecte se ridică la 585 de milioane de euro. Nu e clar cum a ajuns compania magnatului Gabriel Comănescu să fie unica firmă privată menționată expres in capitolul elaborat de Ministerul Energiei din PNRR.

De altfel, în documentul consultat de Economedia.ro nu se face referire la vreo licitație sau procedură de selecție prin care să fi fost aleasă GSP.

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE), Cristian Ghinea, a spus miercuri, în conferința de presă de prezentare a PNRR, că nu știe cum a ajuns compania GSP să fie menționată în Plan, cu alocări de sute de milioane de euro fără licitație, susținând că proiectul respectiv a fost depus de Ministerul Energiei, condus de Virgil Popescu (PNL).

”Nu am cum să vă spun pentru că nu știu, este un proiect depus de Ministerul Energiei și vorbim de două proiecte inovatoare ale Romgaz în consorțiu cu Siemens și acea companie. Colegii de la Ministerul Energiei vor trebui să explice tehnic acea intervenție. Dacă nu se face acest lucru va fi înlocuită acea intervenție”, a spus Ghinea, întrebat de Economedia.ro cum a ajuns o companie privată ca GSP să apară în PNRR, fără licitație (detalii aici).

„PSD cere imperativ Guvernului să facă publice urgent criteriile care au permis ca doar o singură firmă particulară – GSP Power, implicată puternic în susţinerea candidaturii şi alegerea actualului primar PNL de la Constanţa, Vergil Chiţac – să fie beneficiara a sute de milioane de euro din fondurile PNRR alocate capitolului energie. PSD denunţă categoric maniera obscură în care firme prietene de partid ale PNL îşi umflă buzunarele, în dauna interesului general. Odată în plus se face proba că ceea ce ar fi trebuit să fie un Plan Naţional de Redresare şi Rezilienţă este, în viziunea şi aplicarea guvernului PNL-USR PLUS-UDMR, doar un instrument de îmbogăţire ilicită şi imorală a clicii de partid, de mituire a administraţiilor ‘de dreapta’- primari şi/sau preşedinţi de CJ – pentru influenţarea rezultatelor alegerilor interne de partid. Practic, guvernul Cîţu şi complicii săi folosesc bani publici pentru propriile interese politic-personale”, se arată într-un comunicat de presă al PSD, remis miercuri AGERPRES.

Potrivit PSD, aproape 600 de milioane de euro din PNRR, bani fără licitaţie, respectiv o treime din fondurile alocate capitolului Energie, „sunt daţi cu dedicaţie de Guvernul premierului PNL către sponsorul PNL” din campania electorală pentru alegerile locale din septembrie 2020.

„Premierul Florin Vasile Cîţu reuşeşte astfel sinistra performanţă să-l surclaseze pe fostul prim-ministru Ludovic Orban, care – în decembrie 2019 – se grăbea să dea 300 de milioane de euro din fondul de rezervă al guvernului unui alt sponsor notoriu al PNL – fraţii Micula – fapt ce a contribuit la aruncarea în aer a deficitului bugetar şi a accelerat îndatorarea ţării la costuri mărite. Acum se explică de ce guvernul Cîţu a ţinut ascuns PNRR! Românii nu trebuiau să afle despre combinaţiile sulfuroase dedicate finanţatorilor de partid înainte de depunerea oficială a documentelor la Comisia Europeană, pentru că scandalul public generat le-ar fi compromis. De altfel, nici acum, după ce a fost depus oficial la Bruxelles, PNRR nu este publicat în detaliu în România! PSD face toate demersurile legale pentru ca adevărul să iasă la lumină, abuzurile de acest fel să fie oprite şi vinovaţii să plătească”, se mai arată în comunicat.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

12 comentarii

  1. Din spusele Dlui. COmanescu: Suntem singurii care am prezentat un proiect matur. Noi acum trebuie sa dovedim ca este un proiect matur.
    Cu alte cuvinte un joc de cuvinte contradictoriu. Se intelege ca proiectul a fost ales fara sa existe o dovada ca este un proiect matur. Cam cum se face pe la noi : castiga firme care nu au nici o treaba cu respectivele afaceri dupa care se chinuie sa taraie proiectul pana la capat ca sa dovedeasca ca pot face ceva.
    La atatia bani alocati un astfel de proiect trebuie sa fie din start unul care sa ofere garantia unei maturitati, nu sa o dovedesti cumva dupa ce incasezi banii.

    • A se retine se face vorbire de proiect PILOT – deci: se cosuma banii pe DTT = „daca tine tine”! Adica: daca nu tine vom avea „pe inventar” inca un OFI = obiect fara intrebuintare pilotat de Comanescu cu navigator Popescu. Si asta pe langa langa alte OFI, dar mostri sacri ai energeticii noastre = ineficientele CET / CE pe lignit /partial – dar multe total pe gaz ( ELCEN, Govora Brazi, Otlenia, Hunedoara – +++), precum si si mai-noile de pe biomasa dar efectiv pe gaze (VEOLIA – ADREM – SCHWEIOGHOFER +++) – o bomboana pe coliva –

  2. Si firma mea indeplineste conditiile insa surpriza…nu a fost alease.

    Spaga si coruptie – asta este si nimic mai mai mult

    • O ocazie să se mai umple drumurile de mașini de prost gust și unii să-și cumpere proprietăți prin America de Sud.

    • Proiectul a fost anuntat cand nu visam PNNR, numai partea de hidrogen a fost adaugata, odata cu parteneriatul cu institutul de cercetare de la Rm Valcea, care are cerrcetari avansate pe hidrogen. E ciudat ca Ciolacu se inspira din. Commenturi de G4media

  3. Mai întâi plătește salariile la timp.

  4. Dacă Ministerul Energiei a prevăzut la Capitolul Energie din Planul Național de Redresare și Reziliență: „două proiecte pilot care să demonstreze fezabilitatea economică și tehnică a hidrogenului” și dorea parteneri din mediul privat,
    ATUNCI trebuia să mediatizeze informația ca să ofere acces la oportunitate și altor operatori economici (calificați) de pe piață.
    Mi se pare o chestie de bun simț, la mintea cocoșului.

  5. Ghinea nu știe nici ce zi e azi, dară să mai știe cine i-a scris PNNRRul

  6. Ghinea e un imbecil pur. Si transpirat.

  7. Mai degrabă as zice ca îi scuipa în ochi pe restul de 19,119,756 români (worldometers.info The current population of Romania is 19,119,757 as of Wednesday, June 2, 2021, based on Worldometer elaboration of the latest United Nations data.)

  8. Revin la comentariul meu de ieri, legat de subiect : Bill Gates și Consiliul European au semnat un parteneriat pe același subiect, în valoare de 820 milioane euro pe același subiect. Comparați potențialul lor și comparați suma cu proiectul ”magnatului”, de 600 milioane cheltuiți pe himere :”trebuie să dovedim că este un proiect matur”( dar ”suntem singurii care am prezentat un proiect matur” ). Nimeni nu l-a pus să descrie pe scurt esența proiectului, în care cuiul lui Pepelea este generarea de dioxid de carbon ( renumitul codoi ) de care vrem să scăpăm, împreună cu Uniunea, din cauza efectului de seră. Ei bine acest CO2 se generează, indiferent dacă sursa de ardere este gazul, păcura, sau cărbunele, mai mult se generează și la majoritatea proceselor de obținere a hidrogenului ! Deci ”tranziția energetică pe gaz” , declarat de ”magnat” nu rezolvă problema codoiului, care e problema esențială ! Este adevărat, gazul este mai ”curat”, decât cărbunele sau păcura, dar CO2 tot se generează ! Din câte am înțeles – presa este foarte săracă în amănunte tehnice – hidrogenul obținut va fi folosit ca agent de ardere, împreună cu gazul ( dar și așa este nevoie de o instalație de absorbție a dioxidului de carbon ). Ținem pumnii pe jucăria asta de 600 milioane de euro ! Începutul e promițător, ”magnatul” a pus mâna pe instalația de cogenerare și teren, pentru mai puțin de câteva milioane de Euro ( vezi profit.ro ). Un lucru e absolut sigur : sintagma de ”oraș verde” este fals și mincinos, de acuma !
    Vom păți ca și cu cele 31 de instalații de ”management integrat” al deșeurilor care nu sunt nicăieri, banii păpați, iar problema deșeurilor este din ce în ce mai acută, cu efecte penibile ( importăm deșeuri și exportăm peturi pe râurile efluente din țară.

    OFF : Iar a spune că toate obiecțiile constituie ”atac fățiș la un român” dovedește exact măsura intelectualității acestui om. ”Eight years old, dude”

  9. Ca sa intelegem cum arata acest tun:
    GSP Power cumpara terenul centralei Halânga de la Regia Autonoma pentru Activități Nucleare (RAAN), controlată integral de Ministerul Energiei (Virgil Popescu) pe un pret derizoriu.
    „Potrivit sursei citate, oferta finală a GSP Power pentru întreaga suprafață a fost de circa 220.000 euro plus TVA, din care pentru cele 113 hectare ale depozitului de zgură și cenușă s-a oferit suma de 2.100 euro (circa 18,5 euro/ha!!!, respectiv 0,00185 euro/mp) plus TVA.”
    Ulterior – Ministerul Energiei (Virgil Popescu) pregateste nu unul ci doua proiecte cu dedicatie pentru consortiul ROMGAZ – GSP Power pentru mai mult de o treime (600 milioane de EUR)) din totalul sumelor destinate sectorului energetic din PNRR.
    Si astea sunt informatii cat se poate de publice – culese din presa. Imi imaginez ca in spate sunt lucruri mult mai puturoase.
    Pe Virgil Popescu chiar nu il intreaba nimeni de sanate?