G4Media.ro

Ghinea, întrebat de ce compania GSP a primit proiecte prin PNRR fără…

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Ghinea, întrebat de ce compania GSP a primit proiecte prin PNRR fără licitație: Nu știu, este un proiect depus de Ministerul Energiei. Colegii de acolo să explice tehnic acea intervenție

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE), Cristian Ghinea, a spus miercuri, în conferința de presă de prezentare a PNRR, că nu știe cum a ajuns compania GSP să fie menționată în Plan, cu alocări de sute de milioane de euro fără licitație, susținând că proiectul respectiv a fost depus de Ministerul Energiei, condus de Virgil Popescu (PNL).

”Nu am cum să vă spun pentru că nu știu, este un proiect depus de Ministerul Energiei și vorbim de două proiecte inovatoare ale Romgaz în consorțiu cu Siemens și acea companie. Colegii de la Ministerul Energiei vor trebui să explice tehnic acea intervenție. Dacă nu se face acest lucru va fi înlocuită acea intervenție”, a spus Ghinea, întrebat de Economedia.ro cum a ajuns o companie privată ca GSP să apară în PNRR, fără licitație.

”Dar ați semnat, l-ați negociat, l-ați trimis la Bruxelles”, a continuat jurnalistul Economedia.

”Comisia Europeană nu a aprobat încă nimic, v-am explicat. Dacă această companie nu poate să justifice unicitatea, de ce doar ea poate să facă vom schimba acest lucru”, a replicat Ghinea.

”De ce n-a fost o competiție din prima?”, a mai fost o altă întrebare.

”Nu am răspuns pentru această întrebare. Întrebați la nivelul Ministerulul Energiei”, a mai spus ministrul.

Capitolul Energie din Planul Național de Redresare și Reziliență prevede două proiecte pilot care să demonstreze fezabilitatea economică și tehnică a hidrogenului, ambele urmând să fie derulate cu compania românească privată GSP Power, unul în Constanța, iar celălalt în Mehedinți, județul de baștină al ministrului Energiei. Valoarea totală a celor două proiecte se ridică la 585 de milioane de euro. Nu e clar cum a ajuns compania magnatului Gabriel Comănescu să fie unica firmă privată menționată expres in capitolul elaborat de Ministerul Energiei din PNRR.

De altfel, în documentul consultat de Economedia.ro nu se face referire la vreo licitație sau procedură de selecție prin care să fi fost aleasă GSP.

Primul proiect, în valoare totală de 320 de milioane de euro, implică un parteneriat între compania de stat Romgaz și compania GSP Power SRL, înființată anul trecut în cadrul grupului GSP și controlată de omul de afaceri constănțean Gabriel Comănescu. Proiectul vizează dezvoltarea unui proiect de tipul „oraș verde” în Hălânga, județul Mehedinți, respectiv: o instalație de gaz cu capacitate instalată de 159 MW (135 milioane de euro), un parc fotovoltaic de 100 MW (70 milioane de euro), o instalație de producere a hidrogenului verde (55 milioane de euro) și o instalație de captare a dioxidului de carbon (60 milioane de euro).

Citește integral pe economedia.ro

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

14 comentarii

  1. Hhaha, saracul nu stiu, doar nu este ministru. O fi catu de vina:)))

    Ce penibil pe spatele si banii romanilor

    • Oare ce partid are Ministerul Energiei, care a depus proiectul asta in PNRR? Sa intrebam la domnu’ Cutu zic.
      Cine are onoare sa raspunda de proiect, parca asa era modelu, nu?

    • Om fi uitat ca s-a dus marele negiciator Catu la bruxele ca vezi doamne Ghinea nu stie sa explice/negocieze si s-a intors cu coada intre picioare plus promisiunea ca va mari varsta de pensionare? S-a ma explicat treaba asta, proiectele vin de la ministerele de resort sau crezi ca a impus Ghinea proiectul asta peste ministrul energiei? Pur si simplu nu a vrut sa raspunde pentru altii. Si de ce a face asta?

    • Ba nu frate, tot USR e de vina ca un ministru dubios de la PNL face combinații in stil PeSeDist . PNL a recrutat toti traseistii din PSD, ce ai putea sa te astepti de la ei ?

      Dar hai mai bine sa dam vina pe USR, e mai usor. Avem si toate televiziunile cumpărate cu cei 40 de milioane de euro.

  2. Domnul Virgil Popescu – la fiecare minister pe care s-a perindat a incercat o combinatie. Cand se ocupa de IMM-uri a incercat o praduiala cu Masura 3, acum are alte combinatii. Chiar nu se gasesc oameni competenti care sa se ocupe de ministere?

  3. Mare sarlatan e virgil popescu de la pnl .
    Tot el a masluit si masura 3 la IMM pe cand era la Economie .

  4. securistii….de aia nu se dezvolta romania.

  5. Incercati la ministerul economiei, la domnul preot Nasui. Poate va mai excplica cum mai merg detasarile cu favoritii lui Dragnea la minister. A mai ramas vreun post care le-a scapat?

  6. Penibil… „profesionisti”, cum se lauda Barna!
    Vai de profesionistii vostri!!

  7. Eu cred că a fost o intervenție gen cea de la BEC Sectorul 1!

  8. Un parelolog sau un trombonist de stransura?!
    „Ce a promis Guvernul la Bruxelles că va face cu pensiile speciale? Ghinea susține că „vor fi aduse în linie cu contributivitatea, în limitele date de CCR”.
    Pensiile speciale vor fi aduse în linie cu contributivitatea, în limita mandatului dat de Curtea Constituțională, a susținut ministrul Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, întrebat ce și-a asumat Guvernul la Bruxelles că va face cu pensiile speciale. El a lansat un atac la adresa judecătorilor constituționali: ”Eu nu o să recomand niciodată să fie numit cineva la CCR dacă menţine această opinie aberantă că nu se poate umbla la pensiile speciale”.
    Ghinea a fost întrebat, în conferința de presă în care a prezentat PNRR, ce a promis la Bruxelles în legătură cu pensiile speciale. ”Că va fi legislaţie specială şi că vom aduce pensiile speciale în linie cu contributivitatea”, a răspuns el.
    La remarca jurnalistului că acest lucru nu este posibil, având în vedere deciziile CCR şi faptul că unele categorii au pensii de serviciu, Ghinea a răspuns: ”Tocmai de-asta am pus că în limitele mandatului pe care-l stabileşte Curtea Constituţională. Nu putem noi ca guvern să ne angajăm la ceva ce încalcă o decizie a CCR. Dar, dacă tot m-aţi provocat, vă spun că este complet anormal să se decidă de către judecători nivelul pensiei şi propunerea pe care o să o fac partidului din care fac parte – USR PLUS – este că în viitoarele numiri la CCR trebuie să ţinem cont de opinia lor pe acest subiect. Eu nu o să recomand niciodată să fie numit cineva la CCR dacă menţine această opinie aberantă că nu se poate umbla la pensiile speciale”.
    Continuând atacul la Curtea Constituțională, Ghinea a afirmat că „dacă CCR este un obstacol în reformarea pensiilor speciale, atunci trebuie să numim în viitor alţi oameni la CCR care să schimbe această opinie”.
    „Este simplu. Deocamdată starea de fapt este că avem aceste decizii ale CCR pe care trebuie să le respectăm. Eu sper ca pe viitor să se schimbe această formulă aberantă prin care se declară un drept constituţional un nivel al pensiei”, a mai spus Cristian Ghinea.
    România are, în prezent, aproximativ 9.500 de beneficiari de pensii speciale, iar pensia medie pentru aceştia este de aproximativ 9.600 de lei, în timp ce pentru cei aproximativ 4,9 milioane de pensionari din sistemul public pensia medie este de 1.500 de lei, declara ministrul Muncii, Raluca Turcan.

  9. De la circul de partid și de stat ?

  10. Eu tot nu înțelege care dracu e problema? GSP e, daca nu greșesc, cea mai importanta firma românească pe proiecte energetice. Au chiar și platforme petroliere marine.

    • … fiind cea mai importanta firma romaneasca pe proiecte energetice atunci ma gandesc ca ar putea sa INVESTEASCA in proiectele in care crede de cuviinta. Mai ales ca a cumparat tot terenul unde se va face investitia pe NIMIC.
      „Potrivit sursei citate, oferta finală a GSP Power pentru întreaga suprafață a fost de circa 220.000 euro plus TVA, din care pentru cele 113 hectare ale depozitului de zgură și cenușă s-a oferit suma de 2.100 euro (circa 18,5 euro/ha, respectiv 0,00185 euro/mp) plus TVA.”
      18.5EUR/HA – de la o Regie Autonoma a Statului.

      Probabil ca asta va fi aportul GSP in consortiul realizat cu Romgaz – terenul. Restul de pana la 600 milioane – finantare nerambursabile. Profitul – se ocupa GSP.
      Puteti sa vedeti in stirile legate de preluarile pe care GSP le-a realizat de-a lungul timpului care au fost preturile de piata, preturile de lichidare si la ce preturi a accesat acest combinator activele.