G4Media.ro

Care e prețul real al compensării facturilor la energie? Răzvan Nicolescu: Schema…

Sursa foto: Economedia / Ilona Andrei

Care e prețul real al compensării facturilor la energie? Răzvan Nicolescu: Schema de compensare va costa în acest an 10 miliarde de euro. Efortul nu e sustenabil, crește deficitul bugetar și presiunea pe împrumuturi

Răzvan Nicolescu, fost ministru al Energiei și actual membru în board-ul Institutului European pentru Tehnologie şi Inovare, avertizează că estimările inițiale ale guvernului privind impactul schemei de plafonare a prețurilor și compensarea facturilor la energie electrică și gaze sunt nerealiste. El a declarat pentru G4Media că doar în acest an impactul real este de 10 miliarde de euro (circa 50 de miliarde lei). Reamintim că guvernul a anunțat inițial că impactul bugetar va fi de circa 9 miliarde de lei.

Întrebat cum a ajuns la această sumă, Răzvan Nicolescu a declarat că ”am făcut prognoze legate de evoluția consumului de energie, am analizat prețurile și tendințele la nivel național, regional și european. Plecând de la aceste date, am făcut o modelare care a avut ca rezultat suma de circa 10 miliarde de euro”.

”Riscul acestei scheme e legat de sustenabilitate, de capacitatea României de a o susține. E o sumă imensă. Această sumă va accentua deficitul bugetar, crescând presiunea pe împrumuturile care se iau oricum la dobânzi mari. Schema poate deveni un real pericol pentru stabilitatea macro a României”, a mai declarat Răzvan Nicolescu pentru G4Media.

El arată că ”a doua problemă cu această schemă este legată de faptul că ea protejează în același mod toate categoriile sociale din România, inclusiv pe cei care nu au nevoie. Ar fi necesar ca anumite categorii sociale vulnerabile să fie ajutate mult mai mult decât în prezent, iar alte categorii care nu au nevoie să nu fie ajutate penteu că își pot permite să gestioneze singuri situația fără ajutor de la stat”.

Ce soluții există pentru a înlocui actuala schemă? Răzvan Nicolescu arată că e nevoie de o schemă de sprijin în funcție de potențialul financiar real al bugetului, direcționată către categoriile cu probleme. ”E nevoie de un sistem de sprijin sub forma unor vouchere. O parte din ele pentru plata facturilor și alta pentru modernizarea punctelor de consum. În România, jumătate din locuințe încă folosec becuri care nu sunt pe led, care consumă mult. E nevoie de protecție socială reală și modernizare concomitentă. O altă soluție este reglementarea prețurilor pentru o scurtă perioadă de timp, dar e greu de aplicat acum pentru că s-au semnat deja multe contracte”.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

19 comentarii

  1. Cu cat facem scheme din ce in ce mai complicate cu atat facem mai mult rau.
    Nu suntem in stare sa simplificam si reducem taxarea pe cei cu salarii mici/pensii mici.
    Stimulati munca, nu pomanageala.
    Bani aruncati pe bonuri de masa, bonuri cadou, carduri peste carduri, vouchere… eficienta 0, incompetenta maxima!

    • Asa e, nu exista nicio facilitate , o sustinere, pentru cei care vor sa-si deschida pentru prima data o afacere, pentru cei care vor sa lucreze.
      Prima data platesti taxele si dupa aia vedem noi cum sa-ti luam ce mai ramane.

    • LA CATE MILIARDE DE EURO PE AN AU AJUNS DOBANZILE PE CARE LE PLATIM ?

    • 0|0 Asta este si „ideea” , cat mai multe scheme cat mai intortocheare pentru abureala creierelor care sunt deja spalate ca sa NU se prinda nimeni de vrajelile politicului : mintirea si furtul romanilor cu „acte in regula”😉 pentru a le intra politicienilor si mai multi euroi in conturi/buzunare, cica”la buget” !!!!!!!!!!!!!!

  2. E o minciuna crasa.
    Statul roman detine aproape in totalitate companiile de electricitate.
    Gazul, apa, uraniul, carbunele, „vantul” sunt toate ale statului.
    In acest an, cea mai mare cantitate de energie electrică a fost produsă în hidrocentrale – 30% din total, în centrala nucleară de la Cernavodă – 22%, turbine eoliene – 18% şi centralele pe gaz – 9%.
    Importurile sunt nesemnificative ca sa poata justifica cele 10 miliarde

    • 1. Calcul e prudent
      2. Sunt companii de stat care profita insa nu toate sunt de stat, eg. Petrom;
      3. Nu toate companii de stat dau dividende
      4. Nu toate dividendele merg la stat pentru ca mai sunt si minoritari

    • @madalina
      Ai dat cu mucii in fasole

    • @mada, ai dat cu mucii-n fasole

  3. Abia aștept să dea faliment amantele si nepoții ce conduc împreună cu securiștii si traficanții de carne vie!

  4. Evident ca costa asa de mult compensarea. Cand in aceeasi localitate ai furnizori de gaze naturale cu oferte de la 4440 RON pe MW/h pana la 3045 RON pe MW/h, stai un pic si iti pui niste intrebari. Baietii astia cu preturi astronomice la curent si gaze nu si-au deschis firme asa aiurea. E evident ca au niste clienti. Clientii aia probabil sunt niste institutii ale statului. Ar fi frumos daca s-ar face niste controale la toate institutiile statului si sa verifice cu cine au contracte de furnizarea gazelor si curentului.

    • Erata: la furnizori de gaze trebuia sa fie 440 RON, nu 4440 RON.

  5. Asa e. Daca castigi salariul mediu in Romania, e ok sa dai jumatate din el pe factura la gaz si curent.

  6. Asta știm cu toții, liberalizarea haotică , monopolul statului asupra energiei, coruptia galbejitilor în frunte cu Popescu și Werner, o lege a plafonării prost dată în sensul că firmele securității și a mafiei politice nu aveau limita de vânzare a energiei, iar acum vin costurile 10 miliarde de euro care ii plătim noi pentru preturile umflate din pix de distribuitori și producători. Un haos generat de galbejiti și spagarul de Popescu care a adus falimentul economiei și românilor

  7. Deja ma ia cu frig. Putin rade de bucurie acum, iar noi la iarna vom avea parte de frig. În casa frig, în baie frig, în living frig, în cur(te) frig!

  8. Faceți pariu că în 2024 tot ei ies la putere?😂😂😂

  9. In sfarsit unul care are curaj sa spuna cum stau lucrurile…

  10. Si cat incaseaza statul din taxele pe energie?

    Ce parte din preturile care au adus necesitatea asta de compensare e generata de faptul ca acelasi stat e incapabil sa creeze o piata concurentiala reala pentru energie?

    E frumos sa arunci cu numere scoase din context…

    • Habar nu ai despre ce vorbesti.
      UE a incercat sa faca din energia electrica o piata uitand exemplul Enron care a demonstrat ca nu exista piata!

  11. Subventia la energie = bani pentru baietii destepti. Subventia trebuie facuta pentru o limita de 50-100 kw pe luna, nu pentru orice consum. Categoriile defavorizate consuma putin, sunt atente la consum.
    Pe de alta parte energia si alte resurse trebuie sa fie ale statului fiind resurse strategice. Cum ajung unii cu o imprimanta sa vanda energie, ei neproducand nimic?