G4Media.ro

Bulgaria crește vârsta de intrare în armată la 40 de ani și…

Foto: Ministerul Apărării din Bulgaria

Bulgaria crește vârsta de intrare în armată la 40 de ani și majorează cu 3 ani vârsta minimă de pensionare pe fondul colapsului de personal militar

În încercarea de a face față colapsului de personal care a afectat armata bulgară de ani buni, Ministerul Apărării propune o creștere drastică a limitei de vârstă pentru intrarea în armată. Până acum, pentru soldați și marinari, aceasta a fost de 28 de ani, însă odată cu modificările legislative propuse, va crește la 40 de ani, scris publicația bulgară Mediapool, preluată de Rador.

Soldații intră în armată în principal după un test de cultură generală și un examen de pregătire fizică. Deși Ministerul Apărării susține că criteriile de evaluare nu au fost reduse, conform informațiilor neoficiale, acestea sunt deja la minimum posibil. Prin modificările propuse la Legea Apărării se prevede, de asemenea, o creștere de 3 ani a limitei de vârstă pentru personalul militar care nu și-a exercitat încă dreptul la pensie. În afară de asta, pensionarii vor putea rămâne în sistem până la 3 ani, dar la propunerea ministrului.

Chiar și în conformitate cu informațiile oficiale, în prezent, aproximativ 5.000 de locuri militare sunt vacante. Ministrul bulgar al apărării, Krasimir Karakachanov, a întreprins o campanie de informare la scară largă sub motto-ul „Fii soldat”, care s-a plimbat prin orașe cu spectacole zgomotoase, cu participarea unor vedete precum Rosi Kirilova, Raiko Kirilov, Orlin Goranov, personalul departamentului și alții.

Se spune că acea campanie a dat rezultate bune și sunt deja mai multe persoane dispuse să devină militari. Cu toate acestea, într-un asemenea ritm, criza personalului nu poate fi rezolvată timp de cel puțin câteva decenii. Potrivit Ministerului Apărării, în timpul campaniei au existat persoane care au dorit să intre în serviciul militar şi au deja peste 28 de ani.

Modificările legislative prevăd o creștere de trei ani a limitei de vârstă pentru părăsirea serviciului militar. Astfel, soldații și marinarii vor fi în serviciul militar până la 49 de ani, iar generalii și amiralii de patru stele – până la 65 de ani.

Ministerul prevede și un mandat pentru oferirea de funcţii pentru ofițeri superiori, pentru a nu compromite capacitățile sistemului de comandă și control. Potrivit datelor oficiale, în acest moment, 1.500 de pensionari sunt încă pe statele de plată ale Ministerului Apărării. Există și persoane care, deși își pot exercita dreptul la pensionare, nu fac acest lucru.

Creșterea pensiei până la 1.200 de leva, precum și a numărului de persoane care și-au exercitat dreptul la pensie până la sfârșitul anului 2018, au dus la majorarea costurilor pentru achitarea pensiilor. Deficitul bugetar al Fondului de pensii din bugetul securității sociale de stat (SSS) a crescut de la 99,94 milioane de leva pentru 2019 la 147,54 milioane de leva pe 2020. Din cauza unor condiții specifice, militarii se retrag mai devreme.

Traducerea: Mirela Petrescu

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

2 comentarii

  1. Probabil veniturile militarilor nu sunt stimulative, in sensul ca militarii nu castiga mai mult decat civilii. La noi nu s-a intamplat acest lucru, deoarece militarii castiga mai mult decat civilii. Chiar militarul cu gradele cele mai mici (soldat, fruntas, caporal), unde nu se cer decat 10 clase, poate ajunge un venit net de peste 4000 de lei. Basca pensionarea cu 5, 10 sau chiar mai multi ani inaintea civililor.

  2. Daca nu le da bani, asa cum sunt platiti militarii in romania!? Ia sa intre la 40 si la 45 sa aibe drept de pensie! Sa vezi cum gaseste musterii!

    Sa mai ia de la noi, din aia care au tras in popor la revolutie! Avem zeci de mii de speciali te-astia, trantori!