G4Media.ro

CCR a amânat din nou pronunțarea unei decizii pe completurile specializate până…

CCR a amânat din nou pronunțarea unei decizii pe completurile specializate până pe 20 mai, ziua în care este programat un nou termen în procesul lui Dragnea

Curtea Constituțională a amânat din nou vineri, pentru a treia oară, pronunțarea unei decizii pe completurile specializate de la Înalta Curte de Casație și Justiție până pe 20 mai.

Potrivit unor surse din cadrul CCR, documentația aferentă speței este incompletă, iar judecătorii au solicitat studii comparative despre la situația din alte state referitoare la completurile specializate de la Curțile Supreme.

”Curtea Constituțională a reluat deliberările asupra cererii formulate de președintele Camerei Deputaților de soluționare a conflictului juridic de natură constituțională dintre Înalta Curte de Casație și Justiție, pe de o parte, și Parlamentul României, pe de altă parte, constând, în esență, în refuzul explicit al Înaltei Curți de Casație și Justiție de a aplica o lege adoptată de Parlament şi a dispus amânarea pronunţării pentru data de 20 mai 2019”, se arată într-un comunicat CCR transmis după ședință.

Tot pe 20 mai Înalta Curte de Casație și Justiție a stabilit un nou termen în procesul în care Liviu Dragnea a fost condamnat în primă instanță la 3 ani și jumătate de închisoare cu executare și care are directă legătură cu speța de la CCR, deoarece o decizie favorabilă ar putea duce la reluarea de la zero a dosarului liderului PSD. ÎCCJ a amânat la începutul acestei săptămâni procesul lui Dragnea după ce DNA a ridicat două excepții de neconstituționalitate care privesc, pe de o parte tocmai obligativitatea sau nu a Înaltei Curți de a înființa completuri specializate, și, pe de altă parte, modul în care se calculează termenele de prescripție.

Şefa Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Cristina Tarcea, i-a trimis preşedintelui Curţii Constituţionale, Valer Dorneanu, un răspuns primit de la Reţeaua Preşedinţilor Curţilor Supreme de Justiţie din Uniunea Europeană, în care se arată că, la nivelul instanţelor supreme, doar Austria are completuri specializate în dosare de corupţie.

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a transmis joi Curții Constituționale, într-o analiză privind completurile specializate de la instanțele din România, că o lege prevede, fără nicio distincție, înființarea de astfel de completuri, în vreme ce un alt act normativ lasă la latitudinea Înaltei Curți de Casație și Justiție dacă înființează sau nu completuri specializate. De asemenea, CSM a explicat că din 14 Curți de Apel care au transmis date către Consiliu, 13 au înființat completuri specializate. La fel, 27 de Tribunale din 34 au înființat astfel de completuri.

Curtea Constituţională a reluat vineri dezbaterea în cazul sesizării lui Florin Iordache privind un posibil conflict juridic între Parlament şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pe tema completurilor specializate în dosare de corupţie. Pronunțarea pe această sesizare fusese amânată de două ori de judecătorii constituționali.

Joi, Liviu Dragnea spunea că decizia CCR ar putea avea ca efect reluarea procesului său privind angajările fictive de la Protecția Copilului Teleorman.

Întrebat, într-o conferință de presă în județul Suceava, ce efecte ar putea avea în privinţa dosarului său o decizie a Curții Constituționale pe tema completurilor specializate în dosare de corupţie, Liviu Dragnea a spus: „Bineînţeles că discuţia nu se poartă dacă ÎCCJ a acţionat legal sau nu, ci ce efecte ar putea avea… Ce efecte ar putea avea pentru mine? Că se reia procesul. Adică se reia toată această perioadă în care am stat până acum. Ce va face CCR mâine? O să discutăm după… Eu, ştiţi bine, nu cred că a fost vreo excepţie, indiferent care au fost deciziile CCR, le-am respectat şi am comentat puţin, aproape deloc, despre ce a decis Curtea Constituţională. Au fost decizii care au dat câştig de cauză unora, altă dată altora, au acceptat, au respins, dar judecătorii CCR trebuie respectaţi şi toate deciziile trebuie respectate. Pentru noi e de nediscutat nerespectarea sau comentarea unor decizii ale CCR, aşa cum, din păcate, alţii, în frunte cu preşedintele României, nu le iau în seamă şi nu le respectă”.

În sesizare, vicepreşedintele Camerei Deputaţilor Florin Iordache susţine că Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a refuzat să constituie completuri specializate, aşa cum prevedea Legea 78/2000 privind prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie.

În replică, Cristina Tarcea a arătat că vicepreşedintele Camerei Florin Iordache a formulat sesizarea în cazul completurilor specializate cu încălcarea voinţei Curţii Constituţionale, care a stabilit anterior, cu referire la funcţia de prim-ministru, că atribuţiile constituţionale nu pot fi delegate. Anterior, ea declarase că în ultimii 15 ani au fost soluţionate de Instanţa supremă 170 de dosare care intră sub incidenţa legii privind prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie.

Pe 25 martie, vicepreşedintele Camerei Deputaţilor Florin Iordache anunţa că a sesizat CCR privind un conflict juridic de natură constituţională între Parlament şi Instanţa supremă. Sesizarea a fost făcută în perioada în care preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, şi-a delegat atribuţiile lui Florin Iordache.

Luni, un complet format din cinci judecători de la Instanţa supremă a amânat, pentru 20 mai, dosarul angajărilor fictive de la DGASPC Teleorman, în care Liviu Dragnea a fost condamnat în primă instanţă la 3 ani şi 6 luni închisoare cu executare pentru săvârşirea infracţiunii de instigare la abuz în serviciu.

Avocaţii lui Dragnea au solicitat amânarea dezbaterilor până pe 19 aprilie, când Curtea Constituţională urmează să ia o decizie cu privire la completurile specializate pe cazurile de corupţie.

Citește și:

Cum a combătut președinta ÎCCJ sesizarea lui Iordache împotriva completurilor de trei judecători: Dragnea nu a respectat deciziile CCR când și-a delegat atribuțiile / La Înalta Curte toți judecătorii sunt specializați pe corupție / ”Ni se cere acum să punem cu mâna judecatorii care vor judeca dosarele de corupție”

BREAKING Amânare în dosarul lui Dragnea pentru 20 mai după ce DNA a ridicat două excepții de neconstituționalitate. Instanța le-a dat avocaților 35 de zile pentru pregătirea apărării

Explicațiile DNA pentru ridicarea excepțiilor de neconstituționalitate care au dus la amânarea cu mai bine de o lună a procesului lui Dragnea

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

46 comentarii

  1. Ce spectacol trist! Toti o dau cotita, DNA, CCR, ICCJ..neavand curaj sa-l bage la zdup pe Primul Mustacios la Tarii. Parca ar fi un joc intre cele trei institutii. Iar DNA a ridicat doua exceptii la termenul anterior care vor amana in mod nejustificat procesul. Nu se mai poate renunta la exceptia de neconstitutionalitate intrucat este o exceptie absoluta, si chiar daca DNA anunta ca renunta la propria exceptie, instanta o poate retine din oficiu si sa amane judecarea si sa sesizeze CCR cu analizarea exceptiilor de constitutionalitate ridicate initial de DNA

    • E o veselie totala! Toata lumea joaca leapșa!!! Ma gandesc ca ar trebui puși, cu totii, la somn (ca doar nu [mai] e voie să cotonogești copiii) … 😈

      Ne-am pierdut mintile, cu totii?!? Ce KARAOKE trist, pe fundal de stat de drept … 😥

      ” When I’m out of politics, I’m going to run a business. It’ll be called RENT A SPINE.” [M.T.] Aștia toți (CCR, ICCJ, DNA) sunt oameni de rang inalt in Stat si ce e grav este ca au pretentie la demnitate … La mine in cartier li se zice „căcăcioși”, nu mai stiu care e termenul academic.

  2. Dea baba oarba,si uite-asa se joaca de-a justitia in tara asta,unde numai infractorii si coruptii au castig de cauza,rusine,dezonorant pentru CCR !!! Se asteapta evident votul,atunci sa iesim la vot !!!

    • Ar trebui iesit. acum si de sfintele paste iarba, la pascut cu flori si ouaaaa rosii prin Bucuresti in mod special.
      Dar cine ..

  3. La solicitarea președintei ÎCCJ, Cristina Tarcea, Rețeaua Președinților Curților Supreme din Uniunea Europeană a trimis un răspuns conform căruia la nivelul curților supreme doar în Austria se întâlnesc completuri specializate în soluționarea dosarelor de corupție.
    Adresa a fost trimisă joi Curţii Constituţionale şi a fost publicată pe site-ul Instanţei supreme. Ce alte studii comparative mai vor? Nu are decat Austria completuri specializate, punct!

  4. Dar cacaciosi mai sunteti, stimabililor!
    Pentru ce luati salarii uriase si pensiile alea minunate pentru care nu ati cotizat 1 leu? Pentru amanari?

    #sieuvotez #farapenali

  5. E intrecere de pasat pisica intre fleoartele de la CCR si instanta de judecata. Aia din instanta ar trebui sa inteleaga ca oamenii astia din CCR asteapta de la ei o trimitere a lui tov. Ragnea la loc racoros ca sa poata si ei sa zica „Nu” linistiti. Aveti mila de sufletelul lor onorata instanta, fiti umani, la puscarie cu borfasul!

  6. CCR joaca tenis cu ICCJ, ambele institutii sunt incredibil de fricoase, nimeni nu vrea sa dea de pamant cu Dragnea.

    De ce sunt romanii atat de fricosi? Ce aveti de pierdut, curvelor? Sunteti in dictatura!

    • Ce intrebare…salariile si pensiile speciale, aia au de pierdut!
      Ba nenorocitilor, exista si altceva in viata ,mai important decat banii si puterea, se numeste O-N-O-A-R-E!

      #sieuvotez #farapenali

  7. Acum cred ca sesizarea a fost facuta doar pentru a intimida ICCJ, ca sa amane procesul pana dupa 1 iunie, cand se pensioneaza un judecator. E destul de clar ca nu vom avea o decizie definitiva pana pe 1 iunie si se va relua procesul. Pe 20 mai e aproape sigur ca se va amana din nou. Cu 6 zile inainte de alegeri nu da nimeni o decizie. va judeca poporul pe 26 mai. Un procent slab al psd, il trimite pe dragnea la groapa de gunoi.

    • @Ostap Bender:
      Dragnea deja e pana la genunchi in groapa de gunoi si din aceasta postura incearca sa mai impresioneze pe cineva ! Slabe sperante : acum, dupa ce ca ii mirosea gura, ii miros si restul ! …
      PS. Adevarat animal de prada Irinuca ! Nu il lasa pana in ultimul moment iar penibilul ii mai declara Dragoste eterna si pe la CEx-uri ( e adevarat, punctele de prin cooada ori chiar la „Diverse):

  8. Tensiunea creste si mai alarmant ….o telenovela nebuna va fi pe 20MAI .IESITI LA VOT sa le aratam la mafioti ca puterea e inca la noi si corectam cand exista derapaje in societate altfel o noua generatie va fi blestemata de PSD .

    • Poate au amânat tocmai pentru că sunt alegeri: dacă îl scapă pe hoț, atunci PSD-PCR va ieși șifonat rău de tot, deci mai bine îi dau dezlegare după 26 mai…să zicem in 30 mai – 1 iunie că tot e liber și lumea e pe la gratare.

      #sieuvotez #farapenali

  9. niste rame…

    ar fi si amuzant, daca nu ar fi vorba de tara in care mi-am pierdut tineretile. niste aprozaristi, niste gostatisti, isi bat aia de toata „ielita” nomenklaturii post-decembriste. de unde se vede ca incrucisarile genetice nu genereaza ierarhii functionale. mai nou, de fiecare data cand vad un magistrat, sau un ofiter, nu conteaza de unde, ma incearca un sentiment de … mila amuzata. rad in sinea mea, da’ e un ras asa… mai scrasnit…

  10. Sa fie oare semn ca s-au cam saturat de Dragnea ? Sau pur si simplu este semnul pe care il dain mod obisnuit o breasla atunci cand altii, vremelnici la putere se iau de unul de-al lor (pt ca Tudorel, chiar ex Judecator al CCR, ramane in bransa, ramane in tagma, ramane in gasca).
    PS. Complicat de spus ! :)))))))

    • Și eu m-am gândit la asta..decât să dea cu poporul de pământ, mai bine amâna, să vadă ce se mai întâmplă până atunci. In sfârșit, puteau fi criminali până la capăt și să calce totul în picioare, să dea decizia așteptată de borfași, cu orice risc pt popor. Macar avem un Paște puțin mai liniștit
      Oricum, urmează decizia CCR pe legalitatea sesizarii de către Iordache! Daca CCR zice că Iordache nu avea dreptul să facă sesizarea, ce se întâmplă cu asta? Rămâne fără obiect???

      Un alt scenariu dat de unii e ca Dragnea se vrea scăpat prin alt mod ( pensionarea unei judecătoarea, de ex), ceilalți penali care așteptau decizia asta rămân cu ochii in soare, strâns legați de penalul șef, controlabili pe vecie..

    • Și mai sunt sesizările DNA ( apropo, astea când sunt programate pt a fi dezbătute?)!
      Daca CCR zice că ICCJ nu era obligat să constituie completurilor specializate ( oricum toți judecătorii fiind specializați să judece fapte de corupție)?

  11. Daca Romania este stat suveran de ce este nevoie de „studii comparative despre situația din alte state” pentru a solutiona o cerere care se refera la un conflict juridic de natură constituţională între Parlamentul Romaniei şi Instanţa supremă a staului roman in conformitate cu Constitutia Romaniei????????????????????????????

  12. Telenovela continua ,e evident ca asistam la un scenariu care are leg cu procesul mustaciosului ….trebuie sa iesim la vot masiv ca sa nu fim o noua generatie blestemata de PSD ,macar sa lasam copiilor nostri o tara mai curata daca noi nu am fost instare sa luptam din timp cu ciumatii.

  13. Gata.. Ne-am pisat pe ea de tara. O tara de fătălăi care nu au curaj nici măcar sa iasă la un protest cum trebuie… Nu cu zambilute și flori pentru jandarmi. Din păcate sunt foarte mulți idioți cred ca se mai schimba ceva la alegerile europene. Trist.. Extrem de trist

  14. Fratilor trebuie sa constientizam ca singura arma ce mai e la indemana nostra INCA este Votul si sper sa nu ne batem joc de el si sa corectam si scapam de mizeria PSD/PCR ,macar sa ne uita in ochilor copiilor nostri nu ca niste lasi ……

    • Votul este alegerea celei mai bune variante de raspuns la intrebarile ce framanta societatea. Ce te faci daca raspunsurile de pe LISTA sunt toate gresite? Pote puse intentionat asa? Unele un pic mai atragatoare insa in esenta lor totusi gresite?

      Ca sa nu fiu inteles gresit, eu am fost ( si voi merge) la vot. Cu una sau doua exceptii, din momentul in care am implinit 18 ani.

      Asta nu inseamna insa ca am capul intre urechi doar asa, de legatura intre ele…

      Raspunsul nu corect, ci complet, este implicarea directa, in cat mai multe forme cat se poate de creative si folositoare 🙂

    • Dragnea se gindeste sa candideze la presedintie ceea ce ma face sa ma intreb daca la alegerile ce urmeaza votul se va desfasura dupa conceptul tovarasului Stalin, nu conteaza cine ce voteaza, conteaza cine numara, sau altfel?

    • Sau poate ca Dragnea e asa de rupt de realitate ca nu-si da seama ca n-are sanse.
      C a sa raminem intr-o nota pozitiva.

  15. ca sa scape infractorul mustacios , zis mai nou si „nimic”, ar fi in stare sa inventeze ca trebuiau sa fie specializate , dupa care fiecare infractor va cere pe pedeapsa lui sa fie instanta specializata, si o ca avem pe violuri, pe crime, pe talharii, pe furt, pe tradare, delapidare, pe crimi impotriva umanitatii samd
    sa fie ca la medici

  16. ATENȚIE: Ciuma Roșie plănuiește să ne facă să ne prezentăm descurajați la alegerile din 26 Mai și in loc să se înregistreze o prezență de 80%, să ne prezentăm la urne doar 68-70%…!
    Haideți să le dejucam acest plan odios, ridicând procentul la 85% ! La acest nivel, mustața căruntă va începe să năpârlească in mod natural…

    • Dacă îl scape pe 20 mai prin vicii de procedură, nu pt că s-a dovedit nevinovat ( cu toate probele și declarațiile) cred că efectul ar trebui sa fie invers!! Ar trebui sa ne scoată cu atât mai mult la vot pe toți, să le arătăm noi cum se judecă și unde este puterea adevărată ( la popor, nu la „aleși”)

  17. in comunicatul ccr de azi din start sunt 2 neadevaruri: iordache nu este presedintele camerei deputatilor si inalta curte nu a „refuzat explicit” aplicarea acelei legi. daca sesizarea ar fi fost facuta chiar de presedintele cd, adica dragnea, atunci ar fi fost clar un conflict de interese, cum insusi condamnatul a declarat ieri ca o decizie favorabila ar avea un impact direct asupra procesului sau, adica s-ar relua de la capat. nu se sesizeaza nimeni?

  18. Pe 20 mai: procesul lui Dragnea dimineata, decizia CCR dupa-amiaza.

    Avocatii lui Dragnea cer amanarea procesului pana dupa decizia CCR, ICCJ acorda amanare pana la 25 iunie, „dupa alegeri si mini-vacanta de 1 iunie”. Un judecator se pensioneaza, procesul se reia de la zero.

    CCR amana decizia pana la 15 octombrie, „dupa vacanta de vara”.

  19. Justitia romana sufera de constipatie. Sa vedem „deznodămîntul „. Va fi pe masura?

  20. Ce e greu de ghicit, Dragnea v-a fi scapt de dosar daca sunt lasi si se lasa prostiti sa il scape pentru ca CCR nu va face nimica pentru ca ei stiu ca daca ii da o decizie favorabila lui Dragnea va veni o zi care vor plati scump in locul lui Dragnea asa ca face acest santaj sa ii prelungeasca ailalti dosarul dupa 1 iunie ca sa se pensioneze aia ca sa se reia procesul de la capat pana il scapa.
    Un lucru e sigur „daca va fi scapat Dragnea cineva va plati in locul lui la un moment dat si se va intampla cand va iesi celelalte mizerii despre Dragnea la suprafata care le-a facut ca sa se ajunga aicea iar toti cei care l-au ajutat indirect sau direct vor fi atrasi de Dragnea in propria mizerie si nimeni nu va vedea lasitate si doar complicitate”.
    Mai oameni buni cati trebuie sa va ardeti pe mana lui Dragnea ca sa va invatati?

    • Ce-ati zice daca si-ar amana iesirea la pensie judecatoarea in cauza, la caz de nevoie, pana incheie procesul flausatului?

    • N-ai sa vezi! Nu s-a nascut inca judecatorul cu atata constiinta si responsabilitate.

  21. Ba, pe-a mă-tii! Așa colaborează loial ÎCCJ și CCR.

  22. Psd este si va ramane UNICUL partid care se bazeaza pe marea masa de manevra din Romania si-anume: oamenii cu o educatie redusa usor de manipulat si o parte din pensionarii care nu au reusit nici dupa 30 de ani sa inteleaga ce s-a intamplat la Revolutie . Spun o parte pentru ca nu toti batranii sunt incuiati in ‘lumea psd-ului’ . Bineinteles …sa nu-i uitam pe toti inteligentii si abilii politicieni si afaceristi care ‘iubesc Psd-ul’ cot la cot cu asistatii….numai ca acestia o fac pentru interese mult mai mari.Afaceri ,combinatii cu statul in general. Iar prostimea sta si asteapta sa le cada niste resturi printre degete! Asta e ‘lumea psd’ pe care noi tinerii o vedem azi si o sa mai dureze inca 30 de ani de-acu incolo pana se va schimba ceva in tara asta.Coruptia s-a intins pana la cel mai inalt nivel . Pana in justitie . Iesiti la vot oameni buni ca ajungem precum Turcia in 2 ani !

    • Se pare că nici tu dai pe dinafară de inteligență când dai vina doar pe psd. Jefuirea României a fost făcută de serviciile secrete democrate de după 89, politicienii au fost doar intermediari. Averile politicienilor psd, pdl sau pnl acumulate de-a lungul celor 30 de ani sunt nişte bagatele în comparație cu averile şmecherilor din sri, securitatea de după 89, şi tot ea securitatea cominternistă/sri/sie ne arată cine sunt penali sau mafioți sau politicieni persoana non-grata, prin subofițerii din presă sau postacii zilieri, prin homunculii de judecători şi procurori care sărută mâna stăpânirii sri şi condamnă oameni pe bandă rulantă ca să învețe cetățenii cu cine să voteze.

  23. Justiția română un spectacol dezolant. Flăcăi, nu voi erați ăia care ați făcut armata și vă băteați cu pumnul în piept? Ce bășini aveau toate elitele României :)))

  24. Sunt într-adevăr niște slugi lașe, în primul rând, pentru că n-au respins din start sesizarea lui Iordache. Ce să analizeze, ce să se mai scarpine atât, când își încalcă de atâta timp propria decizie cu privire la cine are dreptul să sesizeze CCR: în niciun caz Iordache!

  25. totul pentru infractori. nimic pentru tara.

  26. Pe 20 mai nu se „comemoreaza” duminica orbului?
    Nu serbam si noi prostia?

  27. oraladon teodorovici, fratele nostru mai mare si mai tare, da amnisitie fiscala.
    felix si slugile golesc inchisorile si albesc cazierele.
    raiul infractorilor.

    tottul pentru infractori. nimic pentru…

  28. Hotărâre luată de impotenți!!!
    Să vedem! Să analizăm! Să …..!
    Pentru ce domnilor jurați ați făcut o facultate? Pentru a face dreptate, s-au a vedea cine are dreptate, atunci când lucrurile sunt foarte clare.
    Și vă mai mirați că tinerii pleacă!
    Cel mai bine ar fi să vă dați demisia!!!

  29. Ce curte constitutionala ? Curte Cacanariala!

    • curte de kkt! sau curti de kkt!

    • Da, Gabriela, toate institutiile care poarte denumirea de „Curte” sau „Casa” sunt de mare kkt.
      Cata mojicie, cata lasitate, cata prostitutie, cata greata, sa pui termen in aceeasi zi cu ICCJ! Or fi convenit si orele ca sa se sincronizeze?!
      Tot nu stiu cum putem scapa de aceasta CCR, cu tot votul nostru care se vrea masiv incepand cu primele alegeri! Toata lumea stie si chiar spune ca CCR este o institutie eminamente politica. Cum accepta sistemul de Justitie acest lucru?! Inseamna ca declaratiile celorlaltor institutii din sistem (ICCJ, CSM, Asociatiile de Judecatori, Asociatiiele de Procurori, Parchetul General, DNA, DIICOT, etc), prin care reclamau pericolele la adresa independentei Justitiei din cauza actiunilor puterii politice sau executive, erau la misto din moment ce insusi CCR era un pericol permanent!
      Tara asta e o varza si o cardasie in toate domeniile.
      N-am nicio speranta ca lucrurile vor deveni normale vreodata.