G4Media.ro

Apel al europarlamentarilor către statele membre pentru a ratifica de urgență decizia…

sursa foto: Pexels

Apel al europarlamentarilor către statele membre pentru a ratifica de urgență decizia privind resursele proprii / Comisia Europeană nu se poate împrumuta de pe piețele internaționale pentru a asigura finanțarea pentru planurile de redresare

Parlamentul European a dezbătut trei legi pentru punerea în aplicare a sistemului de resurse proprii ale UE, introducând noi surse de venituri, ocazie pentru grupurile politice de a insista pentru ratificarea cât mai rapidă a deciziei privind resursele proprii de către parlamentele naționale, orice întârziere urmând să afecteze posibilitățile Comisiei Europene de a se împrumuta pe piețele internaționale pentru a obține resursele financiare necesare aplicării Mecanismului de reziliență și redresare.

Noile surse de venit sunt o taxă pe ambalajele din plastic nereciclabile și o taxă pe valoarea adăugată (TVA).

Până în prezent, doar 10 state membre au ratficat decizia privind resursele proprii, dar este nevoie ca toate cele 27 să își dea votul pentru a se aplica.

Grupul socialiștilor (S&D) a solicitat parlamentelor naționale să ratifice „fără întârziere” acordul privind resursele proprii, fără de care Comisia Europeană nu poate merge mai departe cu planul de împrumut de pe piețe pentru a ajuta statele membre în procesul de redresare după pandemia COVID-19.

„Acum, parlamentele naționale trebuie să accelereze procedurile de ratificare a deciziei privind resursele proprii (…) Trebuie să subliniem încă o dată că modificarea plafoanelor resurselor proprii va oferi Comisiei Europene capacitatea financiară de a crea datorii comune ale UE și de a finanța cei 750 de miliarde de euro pentru instrumentul de redresare al UE. Prin urmare, nu există timp de întârzieri”, a declarat europarlamentarul Elisabetta Gualmini, negociatorul grupului S&D pentru dosar.

Europarlamentarul Siegfried Muresan (PNL, grupul PPE), care a fost co-raportor pentru Mecanismul de redresare și reziliență, a declarat că Parlamentul European și-a făcut datoria, dar a rămas „un pas important” de făcut pentru „a ne asigura că investițiile și reformele prevăzute în mecanism vor începe, iar banii vor ajunge acolo unde este nevoie de ei fără întârziere”.

„Țările membre trebuie să adopte decizia privind resursele proprii. Fără această decizie, Comisia Europeană nu se poate împrumuta încă de pe piețele internaționale ca să poată asigura finanțarea mecanismului. Tocmai de aceea, am făcut astăzi un apel în plenul Parlamentului European către colegii europarlamentari din toate grupurile politice proeuropene să se asigure că partidele naționale din care fac parte susțin ratificarea fără întârziere a deciziei privind resursele proprii”, a precizat Mureșan.

Calendarul este strâns: până la 30 aprilie, toate statele membre ar trebui să transmită Comisiei Europene planurile naționale de redresare și reziliență.

„Este foarte important ca până atunci să fie ratificată și decizia privind resursele proprii de toate statele membre. Avem doar 3 ani la dispoziție pentru a demara toate investițiile și reformele din Mecanismul European de Redresare și Reziliență. De aceea, trebuie să nu întârziem această ultimă decizie necesară pentru implementarea mecanismului”, a explicat Siegfried Mureșan.

România este pe lista statelor care nu au ratificat decizia privind resursele proprii.

Pe 10 martie, Birourile permanente reunite ale Senatului şi Camerei Deputaţilor au anulat plenul comun al Parlamentului, care urma să se desfăşoare de la ora 14,00, pentru ratificarea Deciziei (UE, EURATOM) 2020/2053 a Consiliului din 14 decembrie 2020 privind sistemul de resurse proprii ale Uniunii Europene.

Decizia de ratificare se ia cu două treimi din voturi, ceea ce înseamnă că PNL, USR PLUS și UDMR aveau nevoie și de voturile PSD. Social-democrații au anunțat însă că nu vor vota ratificarea contribuției României la bugetul UE dacă guvernul nu vine în PArlament cu Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Premierul Florin Cîţu a acuzat imediat un șantaj din partea PSD pe tema ratificării contribuției României la bugetul UE și i-a avertizat pe social-democrați că vor trebui să dea explicații celorlalte state membre de ce țara noastră nu aprobă contribuția, astfel încât PNRR să poată fi pus în aplicare

La momentul repsectiv, Siegfried Mureșan declara că PSD a deschis „un butoi cu pulbere”, facând politică internă cu întreg mecanismul anti-criză al UE, pentru că decizia privind resursele trebuie ratificată, unanim, de cele 27 de state membre, altfel Mecanismul European de Redresare nu va exista pentru nicio țară.

sursa foto: Pexels

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

9 comentarii

  1. „Noile surse de venit sunt o taxă pe ambalajele din plastic nereciclabile și o taxă pe valoarea adăugată (TVA).”
    Adica, NOI Taxe de la Tarile membre!!!
    Inca 2, deci, pe langa Cresterea Contributiei fiecarui Stat membru de la 1,2% din PIB la 1,4% din PIB, urmare a Directivei resurselor proprii!
    Scump acest PNRR, nu e deloc gratuit, cum lasa sa se intelega ai nostri, iar in final cand Romania va face socoteala simpla: Cati BANI a varsat Romania la Bugetul UE pana in 2026 fata de CATI BANI a primit prin PNRR si prin Politica de coeziune, luand in considerare „recordurile” Romaniei in materie de absorbtie de fonduri UE, sa vedem ce mai RAMANE!!!

    Urmare a noii Directive a CE privind resursele proprii, incepand cu 2021 Contributia Romaniei la UE creste la peste 2,357 Miliarde Euro ANUAL, iar in cei 6 ANI(2021-2026 cat e PNRR)) ar insemna aproape 15 Miliarde Euro Contributie la UE, exclusiv din aceasta Directiva!!!
    Plus noi Taxe datorate TVA si celei pe ambalajele nereciclabile, recent adoptate de PE!

  2. LILI iar te inseli si vrei sa ne inseli cind arati doar o parte de adevar .Cresterea de 2,35 miliarde de euro se realizeza si prin aceste noi taxe pe ambalaje si pe valoarea adaugata . Cresterea, PIBului Romaniei ,ajunsa undeva la 250 miliarde de euro (aduceti-va aminte cit era pibul acum citiva ani, in 2010 era 166 miliarde si in 1989 era 42 miliarde usd ) permite aceste contributii , usor marite, catre UE. In acelasi timp imprumutul oferit de catre UE tarilor membre , ce poate obtine de pe pietele de capital o dobinda foarte mica platibila pina in 2050 , compenseaza , o eventuala dobinda foarte mare daca fiecare tara se imprumuta individual . Urmariti si vedeti cine contribuie decisiv cu un procent foarte mare la realizarea pibului .Asadar cresterea contributiei datorata UE este minora comparativ cu cresterea pib-ului Romaniei si cu avantajele oferite de UE la nivel de acesare a fondurilor absolut necesare . LILI lasa garagara .

    • @albinuta habarnsita: Cresterea la 2,357 Miliarde Euro a Contributiei Romaniei la UE se datoreaza EXCLUSIV Cresterii Contributiei Anuale la UE a fiecarui Stat membru de la 1,2% din PIB(cat era pana acum!) la 1,4% din PIB!
      Cele 2 Taxe despre care vorbeste articolul sunt 2 NOI Taxe, scrie clar: „Parlamentul European a dezbătut 3 legi pentru punerea în aplicare a sistemului de resurse proprii ale UE, introducând NOI SURSE de Venituri….”!(greu sa intelegi ce citesti, asa-i?!)
      De fapt, de la inceput Comisia Europeana a spus CLAR(dar Johannis si politrucii romani au mintit prin OMISIUNE, ca NU au spus asta romanilor!) ca Fondul ala de 750 Miliarde Euro al CE din care Romania va primi Banii din PNRR va proveni din:
      – imprumuturi ale Comisiei Europene la Dobanzi mici
      – din rezerva UE, constitutita ca parte din Contributiile statelor membre
      – din NOI Taxe si IMPOZITE impuse Statelor membre!
      E motivul pentru acre Directiva a intampinat Opozitia Statelor Bogate, care vor PLATI catre Brussels Sume si mai mari, desi sunt si acum CONTRIBUTORI Neti!!

      Si stii cum vor fi platite aceste noi Taxe de catre Statele membre?!
      Gaseti pe deloitte.com: din TAXE noi IMPUSE de Statele membre Companiilor din tarile lor!
      Si scrie deloitte.com:
      „Reversul programelor generoase de susținere la nivel european – cine plătește?
      Platesc Companiile”!!!
      NU produce bani Uniunea Europeana, dimpotriva CONSUMA multi bani!!!

      Cauta si informeaza-te, succes!
      Stii sa citesti?!
      Sper sa si intelegi!!!

    • Uite @albinuta harnicuta: ADEVARUL, „Contribuţia României la Bugetul UE creşte la 2,35 miliarde de euro.
      15 FEBRUARIE 2021.
      Contribuţia României la bugetul Uniunii Europene se ridică, începând de la 1 ianuarie 2021, la suma de 2,35 miliarde de euro, preşedintele Klaus Iohannis semnând, luni, decretul pe care l-a trimis Parlamentului pentru aprobare.
      ”Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, luni, decretul pentru supunerea spre ratificare Parlamentului a Deciziei (UE, EURATOM) 2020/2053 a Consiliului din 14 decembrie 2020 privind sistemul de resurse proprii ale Uniunii Europene şi de abrogare a Deciziei 2014/335/UE, Euratom, adoptată la Bruxelles.”, transmite Administraţia Prezidenţială. Potrivit documentului, nivelul contribuţiei va fi, în 2021, de 1,4% din Venitul Naţional Brut, faţă de 1,2% anul trecut. Creşterea este cauzată de Mecanismul European de Rezilienţă şi Redresare al Comisiei Europene, prin urmare fiecare stat va contibui mai mult la bugetul UE, informează Digi24. Pe 3 februarie, Guvernul a aprobat proiectul de lege privind sistemul de resurse proprii ale UE, potrivit căruia nivelul contribuţiei României pentru anul 2021, conform scrisorii rectificative a bugetului UE pe 2021, este de 2,357 miliarde de euro (aproximativ 11,549 miliarde de lei). „Prin această decizie, Comisia creşte temporar plafonul de resurse proprii de la 1,20% la 1,40% din Venitul Naţional Brut (VNB), utilizând astfel spaţiul creat între acest plafon şi cel de plăţi (spaţiul intitulat garanţii/headroom) pentru operaţiuni de împrumut (Next Generation EU)”, menţiona Ministerul Finanţelor la acea dată, potrivit Agerpres.
      În Comunicat se precizează că nivelul Contribuţiei României pentru anul 2021, conform scrisorii rectificative a bugetului UE pe 2021, este în cuantum de 2.356.894.717 euro (aproximativ 11.548.784.113 lei).”

      Ce-are asta cu cele 3 Legi votate de Parlamentul european, Legi care introduc NOI SURSE de Venituri ale CE prin cele 2 Taxe:
      „Noile surse de venit sunt o taxă pe ambalajele din plastic nereciclabile și o taxă pe valoarea adăugată (TVA).”

  3. lili macar stii cine sunt ceea ce tu numesti companiile lor , stii cine sunt aceste companii si cit este procentul din pib la care aceste companii contribuie .Adica stii asupra caror companii se resfringe aceasta decizie ? sau in mintea ta companii inseamna altceva . Intelegi ce inseamna o taxa pe ambalajele nereciclabile si care este procedura de implementare a deciziei ? intelegi ca aceasta crestere este una temporara ?Daca stii toate acestea musai intelegi si necesatitatea aparitiei acestor legi si impactul foarte mic al acestora asupra pibului ce este foarte mare comparativ cu anii trecuti . Tota lumea stie cu ce se maninca treaba doar tu dai vina pe presedinte . Faptul ca tu nu stii si paseszi propria ta nestiinta pe o presupusa omisiune a presedintelui este iar naucitoare . Nici macar nu stii cine are atributii pe aceste subiecte economice . Ai un fix cu presedintele ?

    • LILI ar trebuie sa stie impactul referitor la imprumuturile nerambursabile si al dobinzilor forte mici ale caror forme de punere in aplicare se datoreaza doar UE.

    • @albinuta paralela, bati campiile de la Cotroceni cu multa gratie!
      Baliverne, esti paralela cu subiectul iar partidul tau depasit de informatii pe subiect!
      Mars si documenteaza-te, nu mai bate campiile!!!
      Habar nu ai ce spui!!!

    • Auzi idee la tine LILI . Uniunea Europeana consuma multi bani , nu produce bani ? Hai ca cu asta ai dat gata pe toata lumea si ti-ai aratat limita puterii tale de intelegere . Nu prea le ai cu economia de piata si cu formele ei de exprimare in intreaga lume . Stii cine este garantul dezvoltarii economice a tuturor statelor membre , cine este garantul libertatilor sociale si al apararii spatiului numit de noi UE ?Daca habar nu ai cine atunci asta e , te exprimi cum poti .

    • @quo: aveti dreptate, am vrut sa spun altceva: Comisia Europeana, cea care FACE Imprumuturile si care a clocit Planul de 750 de Miliarde Euro, NU produce BANI!
      Din caest motiv trebuie sa imprumute, sa puna Taxe noi sau sa faca Rezreve din Contributiile statelor membre!
      Era deci vorba despre Comisia Europeana, NU despre Uniunea Europeana!
      Scuze!!
      Reconsiderati postarea, cu CE in loc de UE!!!