G4Media.ro

Plenul reunit în care trebuia ratificată contribuția României la bugetul UE a…

sursa foto: Inquam Photos/ George Calin

Plenul reunit în care trebuia ratificată contribuția României la bugetul UE a fost anulat. Decizia se ia cu două treimi, dar PSD a anunțat că își condiționează votul de prezentarea în Parlament a PNRR

Birourile permanente reunite ale Senatului şi Camerei Deputaţilor au anulat miercuri plenul comun al Parlamentului, care urma să se desfăşoare de la ora 14,00, pentru ratificarea Deciziei (UE, EURATOM) 2020/2053 a Consiliului din 14 decembrie 2020 privind sistemul de resurse proprii ale Uniunii Europene.

Decizia de ratificare se ia cu două treimi din voturi, ceea ce înseamnă că PNL, USR PLUS și UDMR aveau nevoie și de voturile PSD. Social-democrații au anunțat însă că nu vor vota ratificarea contribuției României la bugetul UE dacă guvernul nu vine în PArlament cu Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

„S-a amânat plenul de astăzi. Sunt mai multe motive. Unul dinte ele este că trebuie să se pună în funcţiune sistemul de vot şi online, pentru că încă nu e compatibilizat sistemul Senat – Cameră şi pentru a putea trebuie să fie compatibilizată Camera cu Senatul. Se fac acum probe tehnice şi e posibil până săptămâna viitoare să fie în funcţiune. Alt motiv este că e şedinţă de Guvern şi nu pot să participe miniştrii la şedinţa de plen. Şi mai e şi discuţia legată de poziţionarea partidelor”, a declarat preşedintele Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban, la Palatul Parlamentului, după şedinţa conducerii celor două camere.

Proiectul de lege pentru ratificarea Deciziei (UE, EURATOM) 2020/2053 a Consiliului din 14 decembrie 2020 privind sistemul de resurse proprii ale Uniunii Europene prevede şi abrogarea Deciziei 2014/335/UE, EUROATOM adoptată la Bruxelles.

„Noua decizie privind sistemul de resurse proprii ale Uniunii Europene 2020/2053 a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2021 şi se va aplica numai după ratificarea sa de către toate statele membre, prevederile sale fiind direct aplicabile statelor membre fără a mai fi necesară transpunerea lor în legislaţia naţională. După ratificarea noii decizii, Comisia Europeană va recalcula contribuţiile statelor membre pentru perioada cuprinsă între 1 ianuarie 2021 şi data intrării în vigoare. Nivelul contribuţiei României pentru anul 2021, conform scrisorii de ratificare a bugetului UE, este în cuantum de 2.356.894.717 euro. Pentru următorii cinci ani, media estimată a contribuţiei României este în cuantum de 2.659.127.447 euro, iar media pentru toată perioada cadrului financiar multianual 2021-2027 este de aproximativ 2.701.895.847 euro”, se arată în raportul comun al Comisiilor de buget-finanţe, care va intra, miercuri, în dezbaterea plenului comun al Parlamentului.

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că parlamentarii PSD nu vor vota, miercuri, în plenul comun ratificarea contribuției României la UE, „pentru că vor să ştie ce cuprinde”.

„Eu şi colegii mei vom vota pentru copiii noştri din anul 2021 până în anul 2053. Acest proiect a fost dezbătut, prezentat publicului de către premier, de preşedintele Camerei. (…) E un proiect complex, asumat de toate familiile europene (…), care trebuie dezbătut foarte bine şi înţeles de români pentru a şti ce avem de făcut pentru viitor. PSD va vota acest proiect, asumat de toate familiile europene. Asta nu înseamnă că îl va vota mâine. Am solicitat o amânare şi o dezbatere pe acest proiect în primul rând în interiorul partidelor politice. Se doreşte o forţare a acestui proiect. PSD nu va participa la acest proiect”, a afirmat liderul social-democraţilor.

Ciolacu a criticat faptul că în Parlament au fost respinse toate cele 3.600 de amendamente la proiectul bugetului de stat pe anul 2021 şi susţine că printr-o anexă au fost atribuite sume pentru autorităţile locale din localităţi în care PNL, USR şi UDMR au câştigat alegerile.

Publicitate electorală

„Actualul Guvern i-a pedepsit pe cei care au votat PSD. Nu dorim să se întâmple acelaşi lucru şi în Planul Naţional de Redresare şi de Rezilienţă. E planul naţional al României, nu e nici al lui Cîţu, nici al lui Orban, nici al lui Cioloş, al nimănui. Este planul nostru, al românilor. Şi vrem să ştim ce cuprinde”, a adăugat Ciolacu.

Potrivit liderului PSD, sunt doar 7 state din cele 27 ale UE care „au trecut acest proiect de venituri proprii”.

Amintindu-i-se că premierul a spus că PNRR nu va fi prezentat Parlamentului, Ciolacu a spus: „Şi noi îi transmitem multă sănătate. Înseamnă să rezolve problema. Eu am trimis scrisori către familia socialistă şi am explicat tot ceea ce s-a întâmplat, mai ales ce s-a întâmplat la bugetul de stat”.

Liderul PSD consideră că nu este o urgenţă adoptarea acestui plan.

„Nu este nicio urgenţă. Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă este gata la Guvern? Principiile mi le-a prezentat şi mie domnul Ghinea, astăzi, la comisie. Avem planul gata şi din cauza PSD nu se pot lua banii? Nu! Prin consens politic, acest Plan Naţional de Redresare şi Rezilienţă trebuie să treacă prin Parlament. Nu prin vot. Să fie dezbătut. Acest lucru s-a întâmplat în Franţa, Belgia, Italia, se întâmplă, săptămâna aceasta, şi în Olanda. Inventăm noi altă Europă sau alt mod de lucru? (…) Nu o să întârzie banii europeni din cauza PSD”, a afirmat preşedintele PSD.

sursa foto: Inquam Photos/ George Calin

Citește și – Florin Cîțu: PNRR este o decizie a Guvernului, nu trebuie prezentat în Parlament / Marcel Ciolacu: Îi urăm succes, atunci. Am scris o scrisoare Comisiei Europene, aşteptăm răspuns

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

23 comentarii

 1. asa cu ne-a anuntat cineva urmeza spargerea psd

 2. Adevărul e altul: Orban credea că Ciolacu glumește.

  • glumeste sigur . daca nu votezi cum crezi ca reactioneaza populatia ?

  • iar viseszi ce se intimpla ? ca sa intelegi exact ce se intimpla , trebuie sa ai o idee despre arta negocierii . incerci sa aduni un numar de votanti suficient ca sa treca PNNR-ul , intre timp mai arati cu degetul pe cei potrivnici , oferi avantaje celor care se raliaza votului si totul este astfel in parametrii .fostul sef al PSD deja a afirmat ca PSD va pierde parlamentari .noul sef al PMP va muta spectaculos . asa ca lasa-te de baliverne .

  • Nu mă las nici d-al dracu’!

  • Marcele, lasa postacii in plata Domnului… nu-i baga in seama!!
   PNL e la mare disperare…plateste la greu postaci pe acest forum…si probabil si pe altele…
   Mi-amintesc cum imediat dupa alegerile din Decembrie 2016 am scris CONTINUU despre Programul de guvernare al PSDragnea, ala cu 8 Spitale regioanle si unul republican si 1000 de Km de Autostrazi si multe altele, ca NU vom vedea NIMIC din acele minciuni… postaceii PSD ma atacau zilnic, aveam postaci dedicati, ca si acum…
   Dupa vreun an si ceva cand au VAZUT si ei ca NU exista nici o sansa sa avem macar 1 Spital regional sau altceva s-au lasat de atacuri, iar in final au VAZUT ZERO realizari din minciunile lui Dragnea!
   Lasa-i pe @albina, @m si @v sa fiarba, vor tacea si ei peste vreun an, maxim 2, DACA mareata alianta va rezista!
   Eu nu cred!

  • @lili, în general îi las în plata Domnului, că știu că sunt imobilizați în punctajul de la partid și în judecată, dar sunt unii care o cer!

 3. Cum abureste mincincosul Ludovic Orban: „S-a amânat plenul de astăzi. Sunt mai multe motive.”
  Ce spui, Franz?!
  Cand ai PLANIFICAT pentru AZI Sedinta de Plen reunit, NU ai STIUIT ca sistemul de vot online nu functioneaza, NU si stiut toate minciunile pe care azi le invoci pentru a amana Votul!?
  Dumnezeule, cat minte acest Orban, uns cu toate alifiile, fix ca Dragnea!

  In plus, Comisia Europeana NU cere in mod explicit ca PNRR sa fie aprobat in Parlamentul fiecarei Tari, dar CERE in mod explicit ca Decizia(UE, EURATOM) 2020/2053 a Consiliului din 14 decembrie 2020 privind sistemul de resurse proprii ale Uniunii Europene sa fie aprobata in Parlamentul fiecarei Tari, insemnand ca TREBUIE aprobate in Parlamentul National:
  europa.eu: „Finanțarea bugetului UE pe termen lung și a NextGenerationEU.
  Bugetul pe termen lung al UE va continua să fie finanțat din sursele binecunoscute de venit ale bugetului UE:
  – taxe vamale
  – contribuții de la statele membre bazate pe taxa pe valoarea adăugată (TVA)
  contribuții bazate pe venitul național brut (VNB).
  În plus, începând cu 1 ianuarie 2021, o NOUA Contribuție națională bazată pe deșeurile de ambalaje din plastic nereciclate va fi introdusă ca SURSA de Venituri la Bugetul UE.
  Pentru a finanța redresarea, UE va lua împrumuturi de pe piețe, cu rate mai avantajoase decât ar putea-o face multe dintre statele membre, și va redistribui apoi sumele. Pentru a-i permite Comisiei să înceapă să contracteze împrumuturi, TOATE Statele membre trebuie să RATIFICE noua Decizie privind resursele proprii, în conformitate cu cerințele lor constituționale.
  La 10 decembrie 2020, statele membre ale UE au convenit, în cadrul Consiliului European, să finalizeze adoptarea Regulamentului privind CFM și a Deciziei privind resursele proprii, la nivelul Consiliului.”

  In Romania, aceste Decizii ale Organismelor Europene sunt foarte putin cunoscute, Johannis sau liderii partidelor nu le fac cunoscute(oare ei le cunosc!?), Presa nici ea, TVurile au treaba cu scandalurile care fac audiente(!) iar europarlamentarii romani nici atat!
  Inteleg rezervele PSDeilor, desi ma indoiesc ca ei ar fi procedat altfel, pana la urma sunt politicianisme ieftine, nici unii nici altii nu sunt cu adevarat preocupati de PROBLAMA in sine(BANII ai pe care Romania sa ii FOLOSEASCA eficient!), PNLeii se spala pe maini ca problema PNRR e la USR la Minsitrul Ghinea!!!
  Vasilica nu e deloc preocupat de PNRR, absolut deloc!

  • iar viseszi ce se intimpla ? ca sa intelegi exact ce se intimpla , trebuie sa ai o idee despre arta negocierii . incerci sa aduni un numar de votanti suficient ca sa treca PNNR-ul , intre timp mai arati cu degetul pe cei potrivnici , oferi avantaje celor care se raliaza votului si totul este astfel in parametrii .fostul sef al PSD deja a afirmat ca PSD va pierde parlamentari .noul sef al PMP va muta spectaculos . asa ca lasa-te de baliverne .

  • Ia uite lili ia de invata .Întrebat dacă Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă va fi prezentat şi celor de la PSD, pentru a fi ulterior ratificat în Parlament, Cîţu a răspuns: „Nu. Îl vom prezenta românilor. Românii trebuie să ştie Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă. Îl vom prezenta public. Românii vor vedea planul, va fi aprobat în şedinţa de Guvern, o să fie transparent, deci nu trebuie doar social-democraţii… Este un program pentru toţi românii”, a precizat premierul.

  • desigur psd va zice – noi nu vrem .

  • Doamnă lili, cu toată deferența, vă rog să nu mai încercați a argumenta logic, deoarece cei care susțin actuala putere sunt pentru EXTERMINAREA multor trăitori în spațiul coloniei Romanica. Mie îmi spun cunoștințele și rudele rămase în Romanica, că prețurile au crescut cu cel puțin 20%,la energie electrică, alimente și medicamente. Încă o data mulțumesc lui Dumnezeu, că în 2010 am plecat.

  • @A310: Nici o grija, postacii PNListi @albina si @m si @v deja nu mai au parte de raspunsurile mele!
   Ii las sa fiarba in suc propriu… ii plateste PNL in compensatie!!!

 4. Si uite-asa pzd-ul vrea sa inventeze restantele la „intretinere”!!!! Niste nenorociti!

 5. Trebuia votata cresterea contributiei Romaniei la bugetul UE. Adica dai mai multi bani acum, in asteptarea unui ipotetic plan de salvare. Oricum, este clar ca statul roman nu e in stare sa faca un plan, d-apai sa cheltuie 30 miliarde de euro pana in 2026. Si banii astia nu se pot risipi pe asfaltari direct pe pamant, parcuri la tara, alimentari de apa nefunctionale si terenuri de fotbal in panta, ca vine UE si ti-i ia inapoi.

 6. Dragă „Ciumă Roșie”, în cazul în care votați așa ceva, veți dovedi indubitabil că sunteți și voi SLUGOI, ai Gaulei_erului klauSS. Lăsați actuala majoritate, să își demonstreze capacitatea. Poate nu vă este suficient de clar, că actuala majoritate este EXTERMINATORE de români.

 7. Doamna -lili_ , poate ca respectivelor persoane le-a fost bine , au prosperat in perioada 1996-2000 , sau in perioada CRIMINALULUI basescu .
  Am parasit Romania in August 2010 , ca urmare a masurilorCRIMINALE luate de CRIMINALUL basescu

 8. Mai Postache r.t.d si Petrov , va doresc sa aveti venituri nu mai mari de 1500 RON/luna , ce sa mai spun de cei care au venituri de 800 RON/luna .
  Poate voi ati fost la Tiraspol , eu nu am avut ocazia .
  Din punctul meu de vedere , EXTERMINAREA majoritatii romanilor , este politica actualei majoritati .

 9. Aveți nevoie de un împrumut de urgență? Oferim tot felul de împrumuturi potențialelor persoane fizice, companii, companii și organizații. Aveți nevoie de împrumuturi înregistrate și aprobate? Dacă sunteți interesat, le puteți contacta astăzi la: Personalloanesay@gmail.com
  Nume companie: PERSONAL LOAN FIRM
  E-mail de afaceri: Personalloanesay@gmail.com