G4Media.ro

Siegfried Mureșan: PSD a deschis un butoi cu pulbere, face politică internă…

Siegfried Mureșan: PSD a deschis un butoi cu pulbere, face politică internă cu întreg mecanismul anti-criză al UE /Decizia privind resursele trebuie ratificată, unanim, de cele 27 de state membre, altfel Mecanismul European de Redresare nu va exista pentru nicio țară

Europarlamentarul PNL Siegfried Mureșan (grupul PPE) a criticat, miercuri, intenția PSD de a nu vota decizia privind resursele proprii ale Uniunii Europene, explicând că, dacă o țară nu ratifică această decizie, Mecanismul European de Redresare și Reziliență nu se poate aplica pentru niciun stat membru.

„Un lucru foarte grav este că PSD creează un precedent extrem de periculos la nivel european. PSD face politică internă cu întreg mecanismul anti-criză de 672,5 miliarde de euro dedicat întregii UE. Chiar dacă, după aceste șantaje, PSD înțelege riscul și votează decizia, această acțiune va putea fi un exemplu pentru ca alte partide și politicieni iresponsabili din Europa să joace politic cu resursele Uniunii Europene și cu planul anti-criză al Europei. Iar dacă un stat membru blochează definitiv decizia pe resursele proprii în urma jocului lansat de PSD, atunci nu vom mai avea mecanism de redresare și reziliență”, a declarat Siegfried Mureșan, într-o postare pe Facebook.

Europarlamentarul a explicat că, fără o decizie privind resursele proprii ale Uniunii Europene, ratificată de toate cele 27 de state membre, nu va exista deloc Mecanismul European de Redresare și Reziliență în valoare de 672,5 miliarde de euro.

„Nu va exista nici pentru România și nici pentru vreo altă țară membră a Uniunii Europene. Fiindcă, pentru ca Mecanismul European de Redresare și Reziliență să beneficieze de finanțare și să poată fi lansat, trebuie ratificată, unanim, de cele 27 de state membre, decizia privind resursele proprii ale Uniunii Europene care oferă Comisiei Europene garanția pentru a se împrumuta pe piețele internaționale. Dacă un singur stat nu ratifică, Comisia nu se poate împrumuta pentru a obține finanțare și nu va exista Mecanismul European de Redresare și Reziliență nici în România și nici în vreuna dintre țările UE. Fără această decizie, nu vom avea cele 30 de miliarde de euro pentru finanțarea Planului Național de Redresare și Reziliență și nu va exista niciun alt plan de redresare în nicio altă țară europeană”, a detaliat Mureșan.

În opinia sa, prin intenția de blocare a deciziei privind resursele proprii, PSD „a deschis un butoi cu pulbere”.

„PSD nu a avut până acum niciun rol în negocierea și adoptarea acestui mecanism. Singurul loc unde are un cuvânt de spus este votul în Parlamentul României la decizia privind resursele proprii unde este nevoie de o majoritate de două treimi. Fără niciun motiv, vedem că PSD blochează lucrurile”, a mai spus Siegfried Mureșan.

Premierul Florin Cîţu a acuzat miercuri un șantaj din partea PSD pe tema ratificării contribuției României la bugetul UE și i-a avertizat pe social-democrați că vor trebui să dea explicații celorlalte state membre de ce țara noastră nu aprobă contribuția, astfel încât PNRR să poată fi pus în aplicare.

„Astfel de șantaj nu funcționează cu mine. Social-democrații trebuie să le explice colegilor lor din Italia, din Spania, din Franța care așteaptă foarte mult acest program, așteaptă mâine, de ce nu vor să ratifice acest proiect. Dacă România nu ratifică, Uniunea Europeană nu se poate împrumuta și atunci PSD trebuie să explice Uniunii Europene de ce nu vrea să ratifice acest proiect. Nicio țară nu a votat în Parlament PNRR, este un atribut al Guvernului. Suntem deschiși, ministrul Ghinea a prezentat în Comisii PNRR, deci a fost PNRR în Parlament, noi îl vom prezenta public românilor, nu există tratament special pentru social-democrați”, a declarat Cîțu.

Birourile permanente reunite ale Senatului şi Camerei Deputaţilor au anulat miercuri plenul comun al Parlamentului, care urma să se desfăşoare de la ora 14,00, pentru ratificarea Deciziei (UE, EURATOM) 2020/2053 a Consiliului din 14 decembrie 2020 privind sistemul de resurse proprii ale Uniunii Europene.

Decizia de ratificare se ia cu două treimi din voturi, ceea ce înseamnă că PNL, USR PLUS și UDMR aveau nevoie și de voturile PSD. Social-democrații au anunțat însă că nu vor vota ratificarea contribuției României la bugetul UE dacă guvernul nu vine în PArlament cu Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Sursa foto: Siegfried Mureșan / Facebook

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

19 comentarii

 1. De ce ar face PSD ceva pentru binele Uniunii Europene atat de hulite de ei in ultimii ani? Nu au facut nimic in ultimii 30 de ani de cand au fost, in and out, la putere (Ok, scuze, vreo 26 de ani…..sic!), pentru propria lor tara! De ce ar face-o pentru altii?
  Dar vor sa se bucure de beneficiile oferite de liberul acces in aceeasi Uniune, la servicii de sanatate, invatamant (pentru familiile lor!), etc.
  Oare de ce nu ar face si UE cu Romania, cu anumiti membrii PSD, cum fac SUA cu unii politicieni rusi, aflati la putere!?

  • Pentru că PSD te-a băgat în UE și în NATO. Do-oh!
   Iar penele ar face bine să facă public și să discute planul de rezilienta, că e pentru România, nu pentru primarii penele

 2. Bai papagalilor psd doar a cerut sa veniti in parlament sa prezentati pe ce vreti sa cheltuiti cele 30 de miliarde date de ue…..
  Este chiar asa iesit din comun ?

 3. nu trebui decit sa faceti diferenta intre psd ca un intreg si parlamentarii psd ce vor vota conform constiintei proprii. dupa ce va lamuriti cu asta va lamuriti cu toate .

  • un nou pas in vederea aprobarii cu o majoritate simpla a deciziilor UE.

  • „Acum trebuie să punem bazele unui nou contract social european ne spune degraba si David Sassoli.

 4. Don Mureșan român sadea dar când tu ai votat în Parlamentul European decizii împotriva statului român,a fost mișto băi papagalule?Ai întrebat conducerea PSD de ce au hotărât așa?Îți spun eu pentru că Câțu crede că bugetul este proprietatea lui și banii îi împarte numai unităților administrative conduse de partidele de guvernământ plus aroganța că el nu vine cu planul în parlament.Acum luați de aici începe cu M și se termină cu Uniunea Europeană nu e suedeză luați-o pe românește.

 5. Dragi PNL-isti , voi cei care aveti puterea in totalitate impreuna cu klauSS , ce nevoie aveti de”Ciuma Rosie” . In cazul in care ar vota asa ceva , ar dovedi in mod indubitabil ca si ei sunt SLUGOI ai Gaulei_terului klauSS , si s-ar face partasi ai politicii de EXTINCTIE ai majoritatii romanilor , pusa in opera de catre actuala majoritate .

  • hai nu mai zi , doar nu crezi ce spui

  • Doamna sau Domnule”v” , chiar cred in totalitate cele afirmate de mine , atata timp cat klauSS si-a pus guvernul lui , nu au decat sa isi puna in opera noua paradigma , respectiv bunastare pentru cei bogati .

 6. Wow cât de tare e pesedeul, blochează întreaga Europa.

 7. Salut !
  De o vreme, coaltia detine toate detaliile binelui suprem pentru Romania.
  PSD, desi a castigat alegerile parlamentare , nu este bagat in seama, ca, celor 3 l-i sa urcat la cap.
  Acuma, ca, este nevoie de votul lor , se schimba retorica.
  PSD , dati-le o lista cu macar 100 de articole, pe care
  sa le rezolve.
  Daca nu vor , ok, din nou la urne .
  Abia dupa ce cad, revin la realitate si vor vedea ce scurta poate fi viata in politica.
  Vor curge multe lacrimi si invocari ale intersului national, european, patriotism de doua zile, ca ,dupa vot, o isu de unde au ramas !

 8. Mai aveți puțintică răbdare, se coace refacerea usl-ului, iar apoi va fi votată decizia. Pnl numai cu psd poate guverna bine, așa cum o cere sistemul, sunt exponentele sistemului care nu va muri niciodată. Nu disperați, răbdărică!

 9. Bine le face, că peneleii au impresia că sunt pe moșia Bratienilor!

 10. Guvern cu comportament de clanuri interlope, fiecare cu bucata/sfera lui de influență, fiecare cu bossul lor, fiecare cu mijloacele lor de luptă.
  Țara ?
  O bucată numai bună de împărțit între aceste clanuri mafiote !
  Votanții, contribuabili, populația ?
  O turmă numai bună de muls și de stăpânit prin minciună, promisiuni deșarte, minciuni, vrajbă și divizare !
  Parlamentul ?
  O adunătură de oameni șantajabili, ușor de mulțumit dacă sunt lăsați să dormiteze în fotoliile parlamentare !
  Justiția ?
  O putere a statului lipsită de potență, de voință și de verticalitate prin același șantaj și aceeași divizare.

 11. Iarasi speculez, daca Muresan se plange de atitudinea pesedista si Citu le refuza cererea, inseamna ca-i joc politic, deocamdata.
  Dar, pana la urma, cum ii faci pe pesedei sa voteze decizia europeana?

 12. După ce la indicațiile uniuni , am desființat ,tot ce însemna industrie , am devenit piața de desfacere si importator de la ,hârtie igienică la , politică europeană, acum cerem bani de redresare economică ? Nu știm ce a făcut PNL cu cele 20 miliarde împrumutate , nu era normal să prezinte un plan de dezvoltare cu banii europeni . Pînă în prezent coaliția statului nu a respectat nici un punct din programul de guvernare ,sau PROMISIUNILE din alegeri .ce alegi intre un hoț si un mincinos ? Întotdeauna ,hotul . Mincinosul nu respectă nimic și nu prezintă încredere.