G4Media.ro

Violența domestică: Numărul ordinelor de protecție s-a dublat în București în contextul…

Violența domestică: Numărul ordinelor de protecție s-a dublat în București în contextul izolării generate de pandemia de coronavirus / Procesele sunt judecate la Tribunal în regim de urgență, pe Skype

Numărul cazurilor de violență domestică a crescut, iar numărul proceselor privind ordinele de protecție s-a dublat la Tribunalul București, în contextul izolării cauzate de pandemia de coronavirus, a declarat pentru G4media.ro judecătoarea Laura Radu, președintele Tribunalului București.

Numai în ultimele 3 săptămâni, la Tribunal au fost 13 procese privind emiterea unor ordine de protecție, în condițiile în care, de regulă, erau 5-6 în această perioadă.

Astfel de procese se judecă în regim de urgență, pe Skype, cu sala goală, iar judecătorii, grefierii și jandarmii sunt echipați cu măști, mănuși și viziere.

Foto: proces la Tribunalul București în timpul pandemiei de coronavirus; Sursa: g4media.ro

Tribunalul București a cumpărat tablete electronice, iar acum judecă prin sistem de videoconferință și procesele civile. În penal este vorba despre cazurile cu arestați, iar în civil despre procesele privind ordonanțele președințiale, ordinele de protecție, suspendările de acte administrative sau despre procedurile de achiziții din domeniul medical.

Și în următoarele 30 de zile, cât va mai dura starea de urgență, se vor aplica reguli speciale în sălile de judecată. Pentru că metoda a dat rezultate, Tribunalul București ia în calcul să ceară modificarea legii astfel încât procesele civile să poată fi judecate prin videoconferință și după ce pandemia va trece.

Vezi aici un video din sala de judecată

Alex Costache este jurnalist și la Știrile TVR. 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Nu inteleg ce cauta jandarmul in sala.
    Ca el e acolo, de regula, ca sa asigure ordinea, cum insa citesc ca sala e goală…ce Doamne iarta- ma apară jandarmul? Doar nu s- or parui judecatorul cu grefieul sau asa „da bine” in poza?
    Penibil!
    Caraghios!