G4Media.ro

VIDEO UPDATE Elon Musk, prima reacție după explozia rachetei Starship la câteva…

Sursa foto: Captură video - YouTube / NASASpaceflight

VIDEO UPDATE Elon Musk, prima reacție după explozia rachetei Starship la câteva minute după decolare, în timpul unui zbor de test: SpaceX „a învățat multe pentru următorul test de lansare”

UPDATE Musk: SpaceX „a învățat multe pentru următorul test de lansare”

Fondatorul și CEO-ul SpaceX, Elon Musk, a scris pe Twitter după ce racheta Starship, fără echipaj, a fost lansată și a explodat în aer câteva minute mai târziu.

El a felicitat compania și a spus că echipa „a învățat multe” în vederea pregătirii pentru următoarea lansare de test, despre care a spus că va avea loc în câteva luni.

SpaceX va avea nevoie de o nouă licență de lansare de la Administrația Federală a Aviației pentru a face o nouă încercare, dar nu se așteaptă ca procesul să fie la fel de laborios ca obținerea licenței pentru această lansare, precizează CNN.

UPDATE SpaceX, prima reacție după explozia rachetei Starship: „Succesul vine din ceea ce învățăm”

Naveta Starship a companiei SpaceX, cea mai puternică rachetă construită vreodată, a decolat joi dimineață de pe o platformă de lansare din sudul statului american Texas.

Racheta fără echipaj a explodat în aer la scurt timp după decolare – dar SpaceX sărbătorește în continuare testul.

„Cu un astfel de test, succesul vine din ceea ce învățăm, iar testul de astăzi ne va ajuta să îmbunătățim fiabilitatea Starship, în timp ce SpaceX încearcă să facă viața multiplanetară”, a declarat SpaceX într-un tweet.

Este obișnuit ca primele lansări să fie întârziate pe măsură ce inginerii rezolvă probleme care nu ar fi putut deveni evidente în timpul testelor anterioare.

Racheta SLS a NASA, de exemplu, a trecut prin patru încercări pentru a finaliza o repetiție generală umedă și două încercări de lansare înainte ca vehiculul să decoleze în cele din urmă în noiembrie 2022.

UPDATE La câteva minute după decolare, nava Starship a SpaceX a explodat în aer la prima încercare de lansare. Cea mai puternică rachetă construită vreodată nu avea echipaj la bord.

„Starship tocmai a experimentat ceea ce noi numim o dezasamblare rapidă neplanificată”, a declarat un oficial în cadrul emisiunii.

SpaceX este cunoscută pentru a întâmpina incidente incendiare în timpul procesului de dezvoltare a rachetelor. Compania susține că astfel de accidente reprezintă cea mai rapidă și eficientă modalitate de a colecta date, o abordare care o diferențiază de partenerul său apropiat, NASA, care preferă testele lente și metodice în locul erupțiilor dramatice, notează CNN.

UPDATE Noua rachetă gigantică a companiei SpaceX, deținută de miliardarul Elon Musk, a fost lansată oficial joi.




Știrea inițială

SpaceX are în vedere ca joi, 20 aprilie, să efectueze primul test de zbor al rachetei Starship și al rachetei Super Heavy complet integrate de la Starbase din Texas.

Context

Nava spațială, cea mai mare și mai puternică rachetă construită vreodată, destinată să fie complet reutilizabilă, a fost gândită încă de la început de Elon Musk ca mijloc de colonizare a planetei Marte, dar și pentru a reduce costul amplasării de sateliți. De atunci, Starship a fost selectată și finanțată de NASA pentru a trimite următorii astronauți americani pe Lună, în cadrul programului Artemis.

Cea de-a doua treaptă a rachetei, denumită și Starship, a efectuat deja mai multe zboruri de testare. După patru încercări eșuate de aterizare, toate soldate cu explozii impresionante, a cincea încercare, în mai 2021, a fost un succes.

De atunci, toate eforturile companiei SpaceX s-au concentrat pe construirea rampei de lansare și a unui turn de lansare gigant, care va fi folosit în cele din urmă pentru a recupera prima etapă.

Deși prima treaptă, denumită Super Heavy, nu a zburat încă, SpaceX a efectuat deja un test de aprindere a tuturor motoarelor deasupra rampei de lansare în luna februarie. Fără a face publice mai multe informații, compania a considerat testul un succes, în ciuda problemelor tehnice cu două dintre cele 33 de motoare: unul nu s-a aprins, iar altul a trebuit să fie oprit în timpul testului.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

11 comentarii

  1. Titlu de clickbait.
    Lansarea a fost un succes fenomenal pentru stadiul actual.
    Decolare perfecta si 4 minute de zbor pana la 40km altitudine. Criteriul de succes era strict decolarea.
    Separarea rachetei principale nu a functionat dar nu ala era obiectivul actual.

  2. vând Tesla cu motor de rachetă

  3. dacă avea și oameni învățau și mai multe….ale rușilor de ce nu explodează? 🤔

    • Du-te și dă apa la vacă și să bagi și găinile la coteț!
      Acum ești expert și în rachete?!?
      Știi despre ce racheta e vorba și cu ce o compari?!?
      Nici rachetele lui Elon Mosk nu explodează, dar nu are rost să-ți explic, moare vaca de sete . .

    • Explodeaza si ale rusilor. Cu tot cu incarcatura. Macar asta a fost de test si nu avea incarcatura.

      Soyuz 2, 2011: „Anomaly led to premature third-stage engine deactivation followed by an explosion which caused it to veer off course; satellite not deployed.”

      Pana una alta, SpaceX a avut 60 de lansari comerciale reusite doar anul asta. Rusia doar 22 lansari. Toate, si ale SpaceX, si ale Rusiei au fost cu succes. Astea de test nu se pun.

  4. Pai Musk e singurul care mai face ceva …
    Mi-a placut aia cu dezasamblarea neplanificata.

  5. Au fost mai multe probleme la lansare. 5 sau chiar 6 (intermitent) motoare ale primei trepte nu au functionat. Si asta e deja cam mult. Din cate stiu prima treapta ar fi putut sa-si indeplineasca functia cu 1 sau 2 motoare nefunctionale. Poate si asta e motivul pentru care nu s-a desprins treapta a doua, racheta nu avea viteza si altitudinea nominala ceruta pentru desprindere.
    Complexitatea noii rachete e exponential mai mare ca a versiunilor anterioare. Sa speram ca SpaceX va rezolva problemele.

  6. Vând Tesla cu motor de racheta :)) acuma orice eșec e prezentat ca succes. Omulețul asta mic crede ca i se cuvine orice; e un om cu probleme psihice și lumea crede ca asa e el.

  7. Babaiatule pare ca te uiti in oglinda cand scrii descrierea aia.
    Erau definite clar criteriile de succes dinainte si au fost atinse si depasite. Nu era prevazut sa ajunga pe Marte.

    • În oglinda sigur nu ma uit. Ești spălat pe creier, asa își pune si nea Ion obiectiv sa sape 1 m de pământ dar ii trebuie vreo 1000. Dar ce sa înțelegi.

  8. Elon Musk nu face niciun bine planetei. Tot ce face el e sa se dea mare. Sunt multe alte companii care pot construi rachete la fel de bune.