G4Media.ro

VIDEO Programul pentru redresarea economică, de 672,5 miliarde de euro, a fost…

Lex Signing ceremony on Recovery and Resilience Facility: - Signature by David SASSOLI, EP President and by Antonio COSTA, Portuguese Prime Minister on behalf of the Council and in the presence of Ursula von der LEYEN, President of the EC

VIDEO Programul pentru redresarea economică, de 672,5 miliarde de euro, a fost semnat de liderii UE / Mureșan (PNL): Banii din mecanism sunt acum la dispoziția țărilor membre / Tudose (PSD): În cel mai bun caz, primele sume vor fi injectate în economie la începutul toamnei

Pachetul destinat relansării economice al UE, menit a ajuta statele membre să combată efectele pandemiei, în valoare de 672,5 miliarde de euro, a fost parafat, la Bruxelles, de preşedintele Parlamentului European, David Sassoli și de reprezentantul Președiniei portugheze, premierul Antonio Costa, în prezența șefei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Potrivit calendarului, documentul urmează să fie publicat în Jurnalul Oficial pe 18 februarie și va intra în vigoare a doua zi.

Ursula von der Leyen a felicitat Consiliul UE și Parlamentul pentru adoptarea Mecanismului de redresare şi rezilienţă, parte din NextGenerationEU, considerat o speranță pentru redresarea economică.

  • „Este, de asemenea, o oportunitate unică pentru statele membre de a lucra împreună la prioritățile noastre: Acordul verde european, digitalizarea și reziliența. NextGenerationEU este mai mult decât bani. Este un mesaj foarte puternic de solidaritate și încredere în Uniunea Europeană”, a spus von der Leyen, adăugând că „niciun stat membru nu ar fi reușit să stăpânească această criză economică singur”.

Șefa Comisiei Europene a spus că instituția lucrează „intens” pentru a pregăti planurile naționale de redresare.

Preşedintele Parlamentului European, David Sassoli, a transmis, de altfel, din momentul votului în Parlamentul European, că „nu mai este timp de pierdut”.

  • „Ne așteptăm ca parlamentele naționale să accelereze ratificarea deciziei resurselor proprii ale Uniunii, care este esențială pentru emiterea de obligațiuni și finanțarea recuperării. Nu este timp de pierdut. Orice întârziere ar provoca daune enorme cetățenilor și întreprinderilor. ”

Și la semnarea documentului, Sassoli a făcut din nou apel la statele membre să accelereze procedurile naţionale de ratificare a mecanismului care permite finanţarea planului de relansare.


Europarlamentarul Siegfried Mureșan (PNL, grupul PPE), co-raportor pentru Mecanismul European de Redresare și Reziliență susține că, după momentul publicării, mecanismul intră în vigoare „devenind literă de lege la nivel european”.

  • „Banii din mecanism sunt acum la dispoziția țărilor membre: un buget total de 672,5 miliarde de euro, dintre care 30,4 miliarde de euro revin României. Guvernele trebuie să-și publice acum propriile planuri naționale de redresare și reziliență cu care vor accesa acești bani. Comisia Europeană va trebui să aprobe aceste planuri într-un termen de două luni”, a explicat Mureșan.

Mihai Tudose, europarlamentar PSD, grupul S&D, prezintă și el pașii care vor urma după intrarea în vigoare a Mecanismului, însă consideră că sunt multe „necunoscute și termene în lungul drum al banilor europeni către beneficiari”.

  • „În cel mai bun caz, primele sume vor fi injectate în economie la începutul toamnei, adică la peste un an de când PNL a început Festivalul fondurilor europene – un fel de sărbătoare a recoltei înainte de arat, semănat, prășit și cules. De atunci, PNL, cot la cot cu USR-Plus și UDMR, tot mai sărbătorește, de câte ori simt cuțitul deficitului bugetar la os, izbăvirea ce va să vină.
    Dacă procedura de adoptare se încheie conform calendarului, dacă planul național va fi corect și la timp întocmit, dacă va reuși Comisia să obțină împrumutul în condiții avantajoase – având în vedere impasul furnizării de vaccinuri, apar și aici niște semne de întrebare…
    Sunt mulți de ”dacă”, prea mulți pentru o guvernare deja răsuflată. Ca o șampanie deschisă înainte de vreme”,a afirmat Mihai Tudose.

Citește și: Parlamentul European a votat Mecanismul de 672,5 miliarde de euro, ajutor pentru țările UE să combată efectele pandemiei / Respectarea statului de drept, condiție prealabilă pentru ca statele membre să beneficieze de finanțare / Cum vor fi împărțiți banii

sursa foto: © European Union 2021 – Source : EP / Daina le Lardic

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

7 comentarii

  1. „Banii din mecanism sunt acum la dispoziția țărilor membre: un buget total de 672,5 miliarde de euro, dintre care 30,4 miliarde de euro revin României.”

    Cică din alea 30 melearde, numa’ v’o 13 sunt gratis, restu’ de 17 vor fi ÎMPRUMUTURI (lol) girate de EU pe care Cîțu trebe să le facă! După ce anu’ trecut s-a’mprumutat cu 30 MELEARDE EURO din piața bancară, de luat 17 MELEARDE în plus e floare la ureche pentru șmercherilă ăsta jalnic.

  2. Prea putin si prea tarziu. Statele naționale trebuie sa aiba acces necondiționat la acesti bani. Dacă pentru unii „statul de drept” inseamna afaceri cu Rusia și China încheiate în cel mai mare secret, pentru alții inseamna o amenințare directă din partea acestor state UE. Dacă UE impune conditii pentru acesti bani, inseamna ca se transformă intr-o imensă banca ce doreste sa controleze statele membre si sa le amaneteze viitorul. Cine va plăti acesti bani in viitor?

  3. Pentru zglobiul domn Tudose, „” strugurii sunt acri” pentru ca nu ajunge la ei. Dacă era PSD la guvernare, era chermeza mare, cu mici și bere.

  4. Mai boscãule ipocrit si ticalos daca erau pe mana voastra acesti bani erau tocati pe borduri, panselute,statui,banci de parcuri la 5000 de lei bucata,alte acareturi la preturi umflate si binenteles pancarte cu însemnele ciumei rosii pe toate cladirile si gardurile ca în Koreea de Nord ca la atat va pricepeti, la furat si capusat

  5. PSD tot ticălos rămâne. Acum prin Tudose. Dacă banii vin prin toamnă, cum spune el, nu-i un motiv să stai, să aștepți, să nu faci nimic. Tudose are o filozofie de puturos care așteaptă pomana și se plânge că pomana nu o primește când vrea el. Bă Tudose, uită-te în oglindă și te întreabă dacă meriți pomana.