G4Media.ro

VIDEO Hookup Culture, ”noua normă” contrazisă de realitate: care este trendul în…

sursa foto: Pexels

VIDEO Hookup Culture, ”noua normă” contrazisă de realitate: care este trendul în relațiile de iubire ale tinerilor și adolescenților. Loredana Coșovanu, actriță, teatrul Excelsior: „Cel mai important mesaj este comunicarea”

Filmele despre povești ale unor tineri adulți care își dezbat relațiile complicate și lipsite de sens emoțional generează o imagine îndepărtată de realitate, spune un studiu de la Universitatea din California, Davis.

Hookup Culture, un concept dezvoltat în anii 2000, descrie o parte a acestui fenomen și este definit prin faptul că acceptă și încurajează întâlnirile sexuale ocazionale, inclusiv aventurile de o noapte, fără a include neapărat intimitatea emoțională, legăturile sau o relație dedicată. Deși se considera pe scară largă că Hookup Culture este noua normă a relațiilor dintre tineri, cercetătorii constată că în realitate nu este chiar așa.

În realitate, acest tip de relații nu constituie o normă, constată autorii lui, după ce au studiat comportamentul a 208 de studenți heterosexuali, pe o perioadă de 7 luni. În plus, alte studii arată că nici nu sunt așa obișnuite cum am crede și că majoritatea adolescenților și a tinerilor au dificultăți în a-și găsi un partener.

Studiul, publicat pe 28 mai 2022, vizează dezvoltarea relațiilor timpurii, perioada de timp în care tinerii experimentează creșteri bruște ale interesului romantic pentru un partener, dar, de asemenea, prăbușirea acestui interes.

Mai precis, autorii au vrut să vadă dacă pot afla ce factori de la începutul relației sunt decisivi cu privire la cum va evolua ea ulterior.

„Ceea ce ne-a luat prin surprindere este că mulți dintre factorii importanți au fost aceleași lucruri pe care le-ați fi văzut într-o relație dedicată”, sau, cum ar spune adulții, ”serioasă”, a remarcat Paul Eastwick, profesor UC Davis la Departamentul de Psihologie și autor principal al studiului, citat de sciencedaily.com.

Aceste relații aparent superficiale funcționează de fapt ca niște teste pentru relații de lungă durată.

O serie de rapoarte realizate la nivel mondial sugerează că mulți tineri au probleme în a dezvolta relații romantice și că ratele de misoginism și diferitele forme de hărțuire sexuală în rândul adolescenților și tinerilor adulți sunt alarmant de ridicate.

Un studiu pe acest subiect, realizat de Harvard în 2017, este susținut și de alte cercetări ulterioare pe acest subiect, care spun că problema s-a agravat în perioada pandemiei, din cauza distanțării sociale.

Se pare că, de fapt, numărul tinerilor care dezvoltă relații romantice este mult mai mic decât am crede pe baza conversațiilor dintre ei sau a observațiilor superficiale. Mai ales băieții se laudă cu relații inexistente, arată studiile.

Situația ar ascunde două probleme cu care se luptă mulți tineri: formarea și menținerea unor relații romantice sănătoase și împlinite și confruntarea cu misoginia și hărțuirea sexuală pe scară largă.

  • ”Cercetările indică faptul că marea majoritate a tinerilor nu intră atât de frecvent în relații pe cât s-ar crede, iar cercetările sugerează că adolescenții și adulții tind să supraestimeze foarte tare procentul de tineri care se cuplează sau fac sex ocazional. Această exagerare îi poate face pe mulți adolescenți și adulți tineri să se simtă jenați sau rușinați și, de asemenea, îi poate presa să facă sex atunci când nu sunt interesați sau pregătiți” arată studiul Harvard.

O altă concluzie a studiului este că un număr mare de adolescenți și adulți tineri nu sunt pregătiți pentru relații romantice de durată și cu toate acestea sunt nerăbdători să le dezvolte.

În acest context, părinții, educatorii și alți adulți oferă adesea tinerilor îndrumări insignifiante sau chiar nu le oferă deloc în dezvoltarea acestor relații. Vestea bună este însă că un procent mare de tineri doresc această îndrumare.

Șaptezeci la sută dintre respondenții la sondaj (între 18 și 25 de ani) au declarat că și-ar fi dorit să fi primit mai multe informații de la părinți despre unele aspecte emoționale ale relațiilor romantice, iar 65 la sută au indicat că doresc îndrumări cu privire la anumite aspecte emoționale ale relațiilor romantice într-un mediu de sănătate, sau oră de educație sexuală la școală.

Loredana Coșovanu este actriță la Teatrul Excelsior și joacă în spectacolul ”Aproape”, care analizează relațiile care apar între adolescenți. Spectacolul (titlu original Almost, Maine) de John Cariani, în regia lui Eugen Gyemant, a avut premiera în luna octombrie.

Personajul Loredanei, este chiar o adolescentă care se confruntă cu lipsa de comunicare.

”Personajul meu din piesă e o adolescentă. Pentru ea, relația de cuplu a fost un subiect tabu, nu prea s-a vorbit prin jurul ei de genul acesta de experiențe și atunci nu știe cum să se descurce când este pusă în fața unui posibil iubit sau unei posibile relații.

Iubirea e de mai multe tipuri și se manifestă în mai multe moduri și sincer nu cred că se manifestă doar prin aspecte pozitive și tocmai de aceea, când iubești te simți mult mai viu, simți că ai pentru ce să lupți în fiecare zi.

Cred că la finalul piesei, cel mai important mesaj este comunicarea. Să găsim canale de comunicare, indiferent dacă suntem puși în situații de disconfort, important e să găsim un start din care să pornim o conversație care să ne ajute să ne rezolvăm fricile” a spus Loredana Coșovanu.

Problema, accentuată de pandemie

Un alt studiu arată că situația a fost accentuată de perioada de pandemie.

Potrivit BMC Public Health, o treime (37%) dintre tineri erau într-o relație romantică la începutul pandemiei. Dintre ei, 34% s-au distanțat fizic de partenerul lor din cauza restricțiilor impuse de părinți, în contextul COVID-19.

De asemenea, tinerii au petrecut mai puțin timp în persoană cu partenerii lor în timpul pandemiei decât înainte.

Tinerii adulți au avut mai multe șanse să petreacă timp cu partenerii lor în timpul restricțiilor decât adolescenții.

Rezultatul a fost acela că adolescenții au inițiat și au întreținut mai multe relații online.

În concluzie, studiile realizate la nivel internațional, care se ocupă de relațiile tinerilor și adolescenților, sunt foarte importante, în contextul în care pot arăta principalele probleme care apar în rândul lor, care sunt cele mai obișnuite comportamente, dar pot duce și spre o prognoză cu privile la cum vor arăta relațiile lor ca adulți în următorii ani.

Sursă foto: pexels

Video: Ilona Andrei/G4Media 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. „”băieții se laudă cu relații inexistente””
    Băieții întotdeauna se laudă cu relații inexistente.
    Mai ales cu relațiile cu „scriitoarea” și i „sora ei cu ceas”.

  2. „hookup culture”
    „trend”
    „jurnalism”

  3. Sa mor io daca am inteles ceva din articolul asta! Foarte dezlanat felul in care a fost expus subiectul asta, n-am inteles concret care a fost tinta acestui studiu. O sa incerc sa citesc articolul original, poate a fost traducerea defectuoasa.