G4Media.ro

VIDEO Cum să ne apucăm corect de sport și de mâncat sănătos/…

VIDEO Cum să ne apucăm corect de sport și de mâncat sănătos/ Robert Florea, fizioterapeut, „E important să îmbini utilul cu plăcutul. Găsește acele exerciții care-ți plac, dar care sunt și comode pentru articulații”

La începutul anului, cea mai întâlnită rezoluție este cea a mâncatului sănătos și apucatului de sport. Suntem deja trecuți de mijlocul lui februarie, iar studiile arată că în acest punct mai mult de 40% dintre oameni au renunțat la rezoluțiile pe care și le-au propus.

Nu este, însă, târziu să le reluăm, iar sportul și dieta sănătoasă nu țin cont de an sau anotimp. Astfel, am discutat cu Robert Florea, fizioterapeut și campion la secțiunea „natural” a Mr. Olympia, despre cum să ne apucăm corect de sport și de dietă, cum să ne facem așteptări corecte și despre mitul din sport care ar trebui să dispară.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by ENTR ro (@ro.entr)

Statisticile eurostat raportate la 2019 aproximativ 44 % din populația UE practica anumite activități fizice cel puțin o dată pe săptămână, iar o treime dintre europeni au dedicat cel puțin 150 de minute pe săptămână activității fizice în 2019.

Conform aceleiași statistici, cel mai mult sport, înțeles aici ca practicarea unui sport, menținerea în formă sau participarea la activități fizice recreative o dată pe săptămână, în Uniunea Europeană îl fac novegienii. Aproximativ 84% din populația cu vârsta de peste 15 ani a Norvegiei se angrena în activități fizice săptămânale în 2019. România se clasează pe ultimul loc cu doar 6.3% din populatia de peste 15 ani care să întrețină activități fizice săptămânale.

Datele din sport se corelează cu cele privind greutatea cetățenilor. Astfel că același procent de 44% din populația Uniunii Europene avea o greutate normală în 2019.

În același timp, țara europeană cu cei mai mulți cetățeni supraponderali este Malta, iar Italia este pe ultimul loc. Țara insulară Malta avea, în 2019, un procent de 64.8% din populație considerată supraponderală, iar Italia avea un procent de 45.7%. România se află undeva în partea de sus a clasamentului, având un procentaj de 58.6% din populație considerată supraponderală.

În ceea ce privește începuturile în ale activității fizice, Robert ne spune că cel mai important sfat al său este „îmbinarea utilului cu plăcutul”. Prin asta, fizioterapeutul se referă la a alege „acele exerciții comode și plăcute pe care abia aștepți să le faci, care îți oferă plăcere în momentul în care le execuți și sunt, desigur, suficient de comode pentru articulațiile tale.”.

Desigur că dieta și sportul merg mână în mână, iar Robert recomandă monitorizarea kilocaloriilor și a macronutrienților de care avem nevoie și să includem în acea proporție atât alimentele care ne plac. dar și acele „alimente sănătoase”.

În multe cazuri, când se apucă de sport, oamenii au tendința de a-și face așteptări nerealiste, multe dintre acestea fiind alimentate și de ce vedem pe rețele de socializare. Despre asta, Robert ne spune că cel mai important este să ne bucurăm de proces și că cel mai important obiectiv este acela de a ne atinge „cea mai bună formă” a noastră, fără să ne raportăm la ce se întâmplă în jurul nostru sau în social media.

Domenii precum sportul și alimentația sunt studiate de ani de zile și apar constant informații noi care să le contrazică pe cele vechi. Oamenii, însă, nu sunt mereu la curent cu ultimele studii și descoperiri și continuă să creadă informații care au fost cândva considerate corecte, dar care, după mai mult timp, s-au dovedit a nu fi. În acest fel, în timp, se perpetuează și anumite mituri pe care oamenii continuă să le creadă.

Unul dintre acestea, ne spune campionul Mr. Olympia, este acela al intensității antrenamentelor. Robert spune că un mit despre care ar vrea să dispară este cel conform căruia antrenamentele mai intense nu sunt sănătoase pentru articulațiile noastre. „Dimpotrivă”, menționează fizioterapeutul făcând apel la studii mai recente, „îmbunătățirea performanțelor, așadar, antrenamente ceva mai intense sunt mult mai sănătoase pentru articulațiile noastre decât acele antrenamente mai ușoare, dar care nu oferă un stimul suficient de mare”

Sportul și dieta trebuie să fie un proces pe care să-l integrăm cu bucurie în rutinele noastre zilnice și care să ne facă și plăcere.

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...