G4Media.ro

USR PLUS prezintă un manifest privind Viitorul Europei, invitând cetăţenii la dezbatere/…

sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

USR PLUS prezintă un manifest privind Viitorul Europei, invitând cetăţenii la dezbatere/ Cioloş: Dacă nu vom avea o Uniune Europeană în care să aibă încredere cetăţenii, nu vom avea deloc o Uniune Europeană

Delegaţia USR PLUS în Parlamentul European a prezentat, de Ziua Europei, viziunea formaţiunii pentru Europa de mâine şi propunerile partidului pentru Conferinţa privind Viitorul Europei.

Propunerile sunt sub forma unui manifest, la care cetăţenii sunt invitaţi să contribuie. „(…) În următorii ani, dacă nu vom avea o Uniune Europeană în care să aibă încredere cetăţenii, nu vom avea deloc o Uniune Europeană sau, oricum, ea nu va fi eficientă. Noi, în Parlamentul European, ne-am bătut ca un cuvânt cheie să-l aibă cetăţenii”, a afirmat Dacian Cioloş, copreşedinte USR PLUS.

Totodată, USR PLUS propune „să existe un exerciţiu de consultare de genul Conferinţei nu o dată la 10 ani sau la 5 ani, ci în fiecare an”.

Potrivit USR PLUS, manifestul este punctul de plecare în Conferinţa privind Viitorul Europei, care va dura cel puţin un an şi care va stabili direcţiile UE pentru următorii ani.

„Discuţia despre viitorul Europei este importantă atât din perspectiva priorităţilor europene care trebuie puse pe masă – şi cetăţenii sunt invitaţi să-şi exprime opinia –, dar şi din perspectiva funcţionării UE: cum trebuie împărţită puterea de decizie la nivel european, cum să facem să avem o voce mai bine auzită şi ascultată la nivel internaţional. Intrăm acum într-o etapă în care trebuie să facem în aşa fel încât în deciziile la nivel european să se poată implica mai mult cetăţenii. Să vorbim de o Uniune Europeană a cetăţenilor, pentru că, din punctul meu de vedere, în următorii ani, dacă nu vom avea o Uniune Europeană în care să aibă încredere cetăţenii, nu vom avea deloc o Uniune Europeană sau, oricum, ea nu va fi eficientă. Noi, în Parlamentul European, ne-am bătut ca un cuvânt cheie să-l aibă cetăţenii, nu doar politicienii, aleşii oamenilor din PE sau din parlamentele naţionale, nu doar membrii guvernelor statelor membre”, a declarat Dacian Cioloş, preşedintele Renew Europe şi copreşedinte USR PLUS.

Europarlamentarul USR PLUS Alin Mituţa a arătat că manifestul lansat de USR PLUS are rolul de a sintetiza ideile pentru Conferinţa privind Viitorul Europei.

„Aceste idei sunt doar un început pentru o dezbatere amplă pe care vrem să o avem cu cetăţenii. UE are un impact imens în viaţa de zi cu zi a tuturor europenilor, din moment ce 70% din legislaţia aplicabilă în oricare dintre statele membre provine, de fapt, de la nivelul instituţiilor europene. Soluţiile propuse de noi? De exemplu, pe partea de implicare efectivă a cetăţenilor, USR PLUS propune să existe un exerciţiu de consultare de genul Conferinţei nu o dată la 10 ani sau la 5 ani, ci în fiecare an. Iar opiniile cetăţenilor să nu fie doar o chestiune de bifat, ci să fie luate în consideraţie foarte serios. În ceea ce priveşte schimbările la nivel de arhitectură instituţională, noi propunem introducerea dreptului de iniţiativă legislativă pentru PE şi considerăm că este nevoie de mai multă transparenţă în modul de desemnare în funcţiile importante la nivel european”, a afirmat europarlamentarul USR PLUS Alin Mituţa.

Potrivit europarlamentarului Ramona Strugariu, Conferinţa despre Viitorul Europei este şi „despre ce trebuie să facem pentru ca cei aproape 500 de milioane de cetăţeni ai UE să simtă că sunt sprijiniţi şi reprezentaţi în acest proiect, aşa cum merită să fie”.

„În ceea ce priveşte capitolul Justiţie, ne uităm în primul rând la asigurarea unui acces efectiv, real, nediscriminatoriu la Justiţie pentru toţi cetăţenii Europei, ne uităm şi la finanţare astfel încât sistemul să se adreseze nevoilor profesioniştilor din domeniu şi ale societăţii civile. Trebuie să ne uităm şi la cadrul de combatere a marii infracţionalităţi, fie că vorbim de exercitarea mandatului funcţionarului public, fie că discutăm despre marile reţele de crimă organizată. O prioritate absolută pentru noi este şi participarea României la Spaţiul Schengen”, a precizat europarlamentarul USR PLUS Ramona Strugariu.

„În ceea ce priveşte viitorul Europei, UE nu poate fi un gigant financiar, un loc din care doar vin fondurile europene, şi să fie în anumite situaţii un mignon legislativ. Consider că se impune clarificarea unor competenţe şi instrumente. Există o aşteptare a cetăţeanului ca atunci când statul lui nu este pregătit sau nu poate să răspundă, UE să intervină în costum de salvator. Văd o Uniune a solidarităţii în Sănătate şi o Uniune a Sănătăţii, stabilind şi un standard comun de sănătate. Cum ar fi să avem un standard minim european de sănătate? Cum ar fi ca nimeni să nu fie lăsat în urmă? Cum ar fi să facem achiziţii comune pentru medicamentele care nu se găsesc în anumite state?”, a declarat europarlamentarul USR PLUS Nicu Ştefănuţă.

De asemenea, europarlamentarul Vlad Botoş a afirmat că UE trebuie să fie mai aproape de cetăţeni şi că ar trebui făcute schimbări pentru ca instituţiile europene să se poată implica acolo unde statul nu reuşeşte să rezolve toate problemele.

„De exemplu, problema pensiilor şi a pensionarilor. Vorbim despre oameni care au muncit o viaţă întreagă, care au contribuit la sistemul de pensii şi care au dreptul la o viaţă demnă, tihnită. Este rândul statului să se asigure că nu le lipseşte nimic. Sunt state unde chiar aşa se întâmplă, dar sunt state care au mari probleme în a asigura un trai decent pensionarilor. Din păcate, şi România se numără printre ele. În domeniile şi în statele unde sunt probleme grave, cred că UE ar trebui să poată interveni, să poată cere şi realiza analize ale sistemului care nu funcţionează, să ofere soluţii bazate pe experienţa statelor unde lucrurile merg foarte bine. Nu trebuie să ne fie teamă să învăţăm unii de la alţii, să schimbăm lucrurile care nu merg”, a declarat europarlamentarul USR PLUS Vlad Botoş.

Potrivit europarlamentarului Dragoş Pîslaru, prima idee pentru viitorul Europei este legătura clară între economic şi social.

„Sunt transformări majore care au loc. Pe de o parte, pe zona economică, discutăm de desăvârşirea proiectului european, uniunea pieţelor de capital, uniunea bancară, ideea de guvernanţă economică şi de pact de stabilitate şi creştere. Pe de altă parte, pe zona socială, cu toţii ne dăm seama de un lucru: în pandemie, am văzut cât de importantă este solidaritatea. Am văzut că nu putem discuta de Viitorul Europei fără a vorbi de cea mai importantă parte a sa: cetăţenii. Europa nu este numai despre milioane de euro într-un buget, ci despre milioane de cetăţeni care crează viitorul Europei”, a arătat Pîslaru.

Europarlamentarul Vlad Gheorghe consideră că ar trebui înfiinţate mai multe Birouri de informare pentru cetăţeni în regiunile istorice ale României şi desfăşurate campanii de informare în online.

„Europa afectează viaţa fiecărui cetăţean, în timp ce fiecare cetăţean nu putem spune că ştie exact clar cât de mult îi afectează viaţa UE şi statul său de cetăţean european, nu putem spune că are toate informaţiile despre ce facem noi la Parlamentul European, despre ce face Comisia Europeană şi Consiliul, despre cum funcţionează mecanismele europene. Cred că informaţiile acestea sunt încă departe de oameni. Este foarte important ca oamenii să aibă contact real cu un Birou al UE, cu reprezentanţi ai UE care să le explice cum funcţionează lucrurile, care sunt valorile europene şi politicile, ce drepturi au ca cetăţeni şi cum şi le pot exercita”, a explicat Vlad Gheorghe.

De asemenea, Dragoş Tudorache a afirmat că, atunci când ne gândim la viitorul Europei, nu putem ignora contextul geopolitic.

„Suntem la intersecţia, la punctul de întrepătrundere a unor interese la nivel geopolitic. Prima prioritate o constituie relansarea dialogului transatlantic cu Statele Unite ale Americii, să găsim energia de a acţiona împreună pentru a da credibilitate la ceea ce înseamnă forţa democraţiilor liberale la nivel global. Apoi, sunt relaţia cu China, respectiv cu Rusia. În ceea ce priveşte extinderea UE, trebuie să avem o politică ambiţioasă de extindere pentru cele două zone care geografic şi istoric fac parte din Europa: Balcanii şi ţările din Parteneriatul estic. Moldova este şi ea pe lista de priorităţi a noastră, a României, şi va trebui să luptăm în fiecare zi, nu trebuie şi nu ne putem permite să uităm de Moldova”, a precizat Tudorache.

Manifestul Viitorul Europei reprezintă punctul de plecare al delegaţiei USR PLUS din Parlamentul European în dezbaterile Conferinţei privind viitorul Europei. Mai multe informaţii pot fi găsite şi pe site-ul Viitorul Europei, site lansat astăzi şi pe care cetăţenii pot transmite schimbările pe care le văd necesare în UE.

USR PLUS va organiza dezbateri pe fiecare temă în parte la care vor fi invitaţi membri, miniştrii USR PLUS, parlamentari şi aleşi locali.

sursa: News.ro, sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

27 comentarii

  1. Incredere in tilhari si mincinosi ? Inca nu m-am imbolnavit la cap ….

  2. O europă ruptă în două, cu cea de est care este groapă de gunoi a celei din vest. O europă de est cu salarii mizerabile , cu marfă de proasta calitate importată din vest cu dublu standard. Plus ca exportăm materie primă și mâna de lucru ieftină și importăm produse de calitate îndoielnică.

    • USR PLUS are dreptate. Cifrele sunt clare. Wikipedia dă la GDP (nominal) per capita $26,377 în Estonia, membră UE, şi numai $4,498 în Republica Moldova!
      România ar fi fost şi în Schengen şi cu vize USA dacă clasa politică, favorizată de corupţie şi incompetenţă, nu se ferea de Luminarea Poporului, alocând din 1989 încoace numai procente din pib la limita de avarie, dezolante, pentru educaţie, cultură şi cercetare.

  3. UE trebuie sa se desfiinteze. De ce? Nu este capabila sa rezolve problemele de baza ale cetatenilor europeni si nici sa impuna respetarea drepturilor fundamentale.
    Desi Romania este in UE din 2007, tot o cloaca de coruptie a ramas, se fura in draci din banul public, justitia este o farsa, nivelul de trai este la pamant iar mafia infloreste. Pentru restul tarilor suntem doar o sursa buna de sclavi si o piata de desfacere pentru produsele lor.
    Amintiti-va stimati „cetateni europeni” cum ati luat bastoane pe spinare in 10 august iar UE a tusit un pic si a intors privirea in alta parte. In schimb sare in sus daca este vorba de Belarus, Crimeea, Iran etc.
    Sandramaua UE trebuie sa se darame, este doar o gluma proasta. Roexit!

    • nu da vina pe UE din cauza ca idioti din tara asta au tot votat de 30 de ani tot fosti comunisti adica PSD

    • Uniunea Europeana n-are nicio responsabilitate pentru felul in care cetatenii cu drept de vot aleg sa isi exercite drepturile in cadrul alegerilor.

      Daca 30% voteaza, iar 70% stau acasa, este responsabilitatea fiecaruia, nu a Uniunii Europene.

  4. Imi place: USR PLUS a „rezolvat” Romania, au FACUT ce au PROMIS Cetatenilor din Romania, acum grija lor mare e la Cetatenii UE!
    Bravo, succes!!!!

    Ia cititi si va minunati: „În următorii ani, dacă nu vom avea o Uniune Europeană în care să aibă INCREDERE cetăţenii, nu vom avea deloc o Uniune Europeană sau, oricum, ea nu va fi eficientă. Noi, în Parlamentul European, ne-am bătut ca un cuvânt cheie să-l aibă cetăţenii”, a afirmat Dacian Cioloş, copreşedinte USR PLUS.

    Ciolos, Barna, CATA INCREDERE au Cetatenii Romaniei in voi?!!!
    De cate ori v-ati CONSULTAT voi cu Cetatenii Romaniei carora le-ati PROMIS marea cu sarea in campania electorala si din care azi vedem un mare NIMIC??!!!

    Ia luati, voi, Ciolos si Barna, Programul de guvernare al aliantei PNL-USR PLUS-UDMR 2020-2024 si spuneti-mi mie ce INCREDERE sa am eu in MINCIUNILE voastre cuprinse in cele 269 de Pagini de PROMISIUNI din care veti FACE fix NIMIC???!!!
    Azi, Ministrul Sanatatii Ioana Mihaila a spus ca in cei 4 ANI de mandat NU vom vedea nici 1 Spital Regional, nici unul macar!

    Uite Interviul cu Dan Barna din 6 Martie 2021 de pe G4media, cu Titlul : „Pe ce vor fi cheltuite cele 30 de miliarde de euro din PNRR”:
    „Dan Tăpălagă: Când spunem sănătate, ce?
    Dan Barna: Construcţia de spitale. Construcţia de spitale judeţene.
    Dan Tăpălagă: Şi regionale. Au rămas în picioare regionalele?
    Dan Barna: Şi regionalele, da.”
    https://www.g4media.ro/video-interviu-pe-ce-vor-fi-cheltuite-cele-30-de-miliarde-de-euro-din-pnrr-autostrazi-investitii-in-educatie-sanatate-digitalizare-infrastructura-rutiera-barna-daca-ai-obtinut-rezultatul-pana.html

    Barna, a mai ramas ceva in picioare sau au cazut TOATE promisiunile, ca popicele!!??
    Ciolos, Barna, sa va fie rusine!!

    • Cum se aprind uselistii :))

    • ilil ,
      … da’ rau te-ai inflamat azi de la un singur articol despre UE … trei comentarii deja (daca nu le punem si pe celelalte … stii tu.. ) … văleu , asta e alergie deja … ai grija de sanatate …
      …. ca nu mai e vina noastra daca tu iti ingreunezi intrarea in UE …

  5. Obrăznicia bubosului e fantastică. Prăpădiții n-au respectat o promisiune dar dau sfaturi tuturor europenilor.

    • Pai, sa-i invitam la DEZBATERI in Romania, ca NU apar deloc, daca tot spun ei ca „cetatenii trebuie sa aiba un cuvant” si ca vor o „dezbatere ampla”, sa incepem in Romania cu o DEZBATERE ampla pe Programul de guvernare al aliantei 2020-2024, sa DEZBATEM REFORMELE marete pe care le-ati PROMIS!
      Sa vedeti cum stati cu INCREDEREA in fata cetatenilor din Romania, sper ca va intereseaza si asta, ei v-au trimis acolo, la Brussels sa traiti bine!!!
      Eu si toata familia v-am VOTAT, si cu VOTUL nostru sunteti in PE si in Parlamentul Romaniei si in Guvern si TREBUIE sa dati socoteala in fata celor care v-au votat asa cum spuneti indirect in Manifestul asta, altfel, o sa fie cum spuneti voi: o sa cam dispareti!
      Haideti la o AMPLA Dezbatere in Romania, eu vin cu Programul de guvernnare al aliantei PNL-USR PLUS-UDMR 2020-2024 si DEZBATEM!
      Veniti, dle Ciolos sau aburiti precum aburiti in Romania cand avem alegeri, apoi „dupa voi potopul”!!!?
      Venit, dle Barna, la o „ampla dezbatere” in Romania cu Programul de guvernare in mana ?!
      Cine v-a impiedicat, dle Ciolos, pana acum in Romania natala sa aveti „ample dezbateri”, ca NU prea apareti deloc, o duceti bine la Brussels, doar Barna mai apare la cate o televiziune, dar rar de tot, dar dupa cat abureste nici nu e nevoie de mai multe aparitii!!
      Va asteptam, altfel vorbaria goala din acest Manifest arata si cetatenilor europeni ce fel de politruci conduc Romania: indivizi care vorbesc vorbe goale, dar care NU FAC nimic din ce PROMIT!
      Cat tupeu sa lansezi asemenea vorbe goale, cand cetatenii UE asteapta FAPTE, masuri, REZULTATE!
      Asa-i cand traiesti rupt de lumea reala, cu griji, cu probleme si te lafai in Milionul de Euro adunat in cei 5 ANI de mandat la Parlamentul European!!!
      De Manifetul asta o sa se aleaga parful, precum de Programul de guvernare al aliantei 2020-2024, asta-i va fi soarta daca va fi bagat in seama, ceea ce ma indoiesc!!!

  6. Pana acum ne rupeau pe genunchi daca deficitul era mai mare de 3%. Brusc sunt bani si cand deficitul explodeaza. Acum nu mai e problema.
    Deci tarile de mana a 2-a sa inteleg ca au stat din 2008 incoace in austeritate pt ca?

  7. Primele 5 loaze sovietice au fost pe faza si au comentat imediat……:)

  8. Acest „manifest” e o gargară. USRPLUS uită că acum sunt politicieni și trebuie să facă lucruri, nu să dezbată idei.

    • Exact asta M-am gândit: Manifestul este un fel de bla, bla, bla! Un fel de “sa facem totul, tovarăși!” Omul pus in centrul societății noastre multilateral dezvoltate!”; “ sa eradicat bolile, sărăcia”! .., îmi amintesc de manifestele și îndemnurile de acum 44-45 de ani. Ce mai?’ Spre comunism … in zbor! Este adevărat ca cei de le propaga acum nu erau atunci și lor li se pare ceva nou. Am reținut doar o “idee” măreață: “sa facem conferința anual…nu la 10 ani, nu la 5 ani”! Sa fie o continua dezbatere… când sa se mai și pună in aplicare rezultatele dezbaterii?! Nu are importantă! Important e sa avem ce da pe goarna, promisiuni! Oare acești propagandisti de profesie, ca politicieni nu le pot spune, trăiesc in lumea reala vre-o clipa? Asta sa fie Marea Dezbatere despre viitorul UE??? Un șir de discuții utopice ?! Acest manifest in sine este o “bifare” de lozinci și exact împotriva acestui tip de abordare ar trebui sa luptam!

  9. Dl Ciolos, vă rog să nu mai duceți vorba de la mine la UE că mă tem că din cauza accentului dumitale dinadins accentuat ardelenesc n-or înțelege oamenii ăia ce vreau eu să spun: că treaba asta cu accentul ăsta este cea mai ieftină șmecherie cu care i-ai prostit să te voteze pe cei din Ardealul profund . Eu sunt din Transilvania și mă străduiesc să nu fie asta singura mea calitate.
    Dacă useristii te aleg președinte înseamnă că n-au minte.
    Barna nu e cine știe ce geniu politic, dar e mai cinstit decât tine.

  10. Celor care încă trăiesc în colonia Romanica, și care au cel puțin un neuron netrepanat, le recomand să studieze cu mare atenție

  11. Celor care încă trăiesc în colonia Romanica, și care au cel puțin un neuron netrepanat, le recomand să studieze cu mare atenție Programul de Convergență 2021 – 2024, și vor înțelege ce anume va urma sa se întâmple cu majoritatea cetățenilor din colonia Romanica, bineînțeles că celor din camarila puterii le va fi bine și foarte bine.

  12. Mai bine hai sa facem o dezbatere despre reusitele USR la 2,5 ani de cand a devenit brelocul lui PNL.

  13. Sunt unii comentatori « tari » pe G4media (la ei acasa), as vrea sa-i vad si pe platforma https://futureu.europa.eu/, la capitolul idei, dezbateri si de ce nu chiar organizatori de evenimente.
    Platforma e accesibila tuturor, in 24 limbi europene.

  14. @Redactia G4m de ce ma blocati? Am trimis adresa platformei europene, pe care cetatenii se pot inscrie si participa la dezbateri privind viitorul UE.

  15. @Sincer: Sa nu va mire!
    1. NU am cont pe nici o retea sociala, nu imi trebuie!!
    2. Vreau sa-i scriu direct dlui Ciolos, NU asistentilor sau Consilierilor lui!
    3. Ii voi scrie pe reneweurope si voi PUBLICA pe acest forum Scrisoarea publica!
    Sper sa imi raspunda PERSONAL!
    Pentru ca,in general, oamenii politici pun asistentii sau consilierii sa raspunda!
    Vreau RASPUNSURILE lui, eu nu am votat asistentii si nici Consilierii lui!

  16. Uluitor ,ce mentalitate de „asistati social”si de „fatalisti” exista printre comentatori! Nu se pune la socotela marea masa de populatie in cadrul careia exista indivizi care nu stiu ce este Pastele pentru crestini.Cred ca mesajele transmise de politicieni ar trebui sa fie mai concrete ,mai incurajatoare si mai stimulative fiindca toti facem parte din aceasta structura ,care pana acum a ajutat tara aceasta spre un progres democratic! Democratia nu vine din cer!