G4Media.ro

Tratatul de la Trianon: Maghiarii au comemorat ”dictatul”, românii au sărbătorit tratatul.…

Sursa: Rador

Tratatul de la Trianon: Maghiarii au comemorat ”dictatul”, românii au sărbătorit tratatul. Ambele evenimente au avut loc azi la Sfântu Gheorghe

Peste 200 de persoane de etnie maghiară au comemorat, vineri după-amiază, la Sfântu Gheorghe, împlinirea a 101 ani de la semnarea Tratatului de la Trianon, care a consfinţit destrămarea Imperiului Austro-Ungar şi unirea Transilvaniei cu România, transmite Agerpres.

Adresându-se mulţimii adunate în Piaţa centrală din Sfântu Gheorghe, liderii comunităţii maghiare au afirmat că ziua de 4 iunie 1920 a marcat una dintre cele mai mari „tragedii” din istoria naţiunii maghiare.

„Au trecut 101 ani de la tratatul, dictatul spunem noi, de la Trianon şi am ajuns în România. Noi suntem aici pe pământul nostru natal şi nu vrem să plecăm de aici. Noi găsim important ca să rămânem pe pământul natal, nu vrem nici modificarea graniţelor, vrem doar să ne simţim acasă în România, iar România are posibilitatea să ne dea drepturi ca să ne simţim bine aici, acasă. Dar până când acest lucru nu se întâmplă, normal că avem revendicări pentru drepturile noastre”, a declarat pentru AGERPRES Gazda Zoltan, unul dintre organizatorii evenimentului.

Manifestarea a cuprins câteva momente artistice şi un ceremonial religios şi s-a încheiat, ca şi în ceilalţi ani, cu intonarea imnului secuiesc şi cel al Ungariei.

Comemorarea a fost organizată de Consiliul Naţional Secuiesc, iar printre politicienii prezenţi s-a numărat şi deputatul UDMR de Covasna Miklos Zoltan.

La aproximativ o oră şi jumătate după încheierea manifestării, mai multe asociaţii civile româneşti au sărbătorit, în centrul municipiului Sfântu Gheorghe, aniversarea a 101 ani de la semnarea Tratatului de la Trianon.

La evenimentul organizat de Asociaţia „Calea Neamului” din Braşov, cu aprobarea autorităţilor locale, au participat aproximativ 200 de persoane din judeţ şi din ţară.

Răspunzând acuzelor venite din partea liderilor comunităţii maghiare, care au afirmat că manifestarea românilor reprezintă o „provocare”, preşedintele Asociaţiei „Calea Neamului”, Mihai Tîrnoveanu, a declarat că „cinstirea pe teritoriul României a eroilor români care au făcut România Mare nu poate fi numită provocare”.

Ambele manifestări s-au desfăşurat fără incidente.

Tratatul de la Trianon, semnat pe 4 iunie 1920 între Puterile Aliate învingătoare în Primul Război Mondial şi Ungaria, a marcat destrămarea Imperiului Austro-Ungar şi unirea Transilvaniei cu România.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

13 comentarii

  1. Slab românismul în zonă!

  2. Din pacate!Nu santem constienti!

  3. Putine natii si imperii au rezistat integritatii si evolutiei.

  4. Articol creat expre sa agite apele , si culmea nu se semneaza nimeni , mereu Redactia .

  5. Desigur, maghiarii au tot dreptul de a-și păstra și promova identitatea și valorile, dar ar trebui să lase nostalgiile și să vadă că în secolul 21 contează mai degrabă integrarea, dimensiunea europeană și relaxarea granițelor. Din păcate, modelul guvernului fascistoid de la Budapesta e exact opusul valorilor contemporane.

    • Si romania nu face la fel ? Plange toata ziua
      Romania e o tara ratata plin de hoti

    • Sari peste granița boss dacă România e o tara ratata. E asa pentru ca dintotdeauna s au găsit alte nații de hoți care sa o jefuiască permanent. Rusi, turci, unguri, nemți, toți au furat bani mulți din România.

    • @Mihai P Nimeni nu a furat mai mult de la români, decât conducãtorii lor mult iubiti (care in ultimii 100 de ani au fost românasi get-beget). Nu cãutati scuze pentru cei 100 de ani ratati. Nu noi ungurii suntem de vinã pentru nerealizãrile din secolul trecut si acest inceput de secol.

    • 👍

    • Ești total în necunoștință de cauză. Vorbești total tâmpenii.

  6. Mai mereti drq cu sit ul vost cu tot , dati drumu la comentarii kknarilor

  7. !Toth Zeno

    eu ma uit la doua tari, Austria si Ungaria, care au fost acum o suta de ani in aceeasi * curte*

    unde este Austria acum si unde este Ungaria acum?

    cat priveste raportarea Ungariei la Romania, ( sau invers) cred ca cel mai bine ar fi sa ne uitam la cifre…

    de 15 ani Ungaria nu mai apare in clasament, in timp ce Romania urca lent, dar constant!

    prejudecatile nu sunt bune, nu permit *invatarea*!

  8. !!Toth Zeno

    deci, cum spuneam, sa ne uitam la cifre!

    va propun linkul de mai jos!