G4Media.ro

Transparency International: Lupta anticorupţie din Balcani şi Europa Centrală se poticneşte. Ce scor…

sursa foto: Comisia Europeană

Transparency International: Lupta anticorupţie din Balcani şi Europa Centrală se poticneşte. Ce scor are România și pe ce loc se află în top

Indicele Percepţiilor Corupţiei pe 2019 al Transparency International arată că ţările din Europa Centrală şi de Sud-Est fie nu realizează nici un progres, fie regresează.

(analiză preluată din Balkan Insight, via Rador) 

Cele mai multe ţări din Europa Centrală şi de Sud-Est au căzut în Indicele Global al Percepţiilor Corupţiei (CPI), publicat joi de Transparency International (TI).

Bosnia şi Herţegovina şi Macedonia de Nord au avut cel mai slab scor din regiunea Balcanilor Occidentali, cu 36, respectiv 35 de puncte, ceea ce le plasează pe locurile 101, respectiv 106 în lista cu 180 de state.

Ambele sunt în declin faţă de anul trecut, când Bosnia a fost pe locul 89, cu 38 de puncte, iar Macedonia de Nord pe locul 93, cu 37 de puncte.

Bosnia împarte locul 106 cu Albania, care a coborât şi ea în clasament. Anul trecut era pe locul 99.

Croaţia, membru UE, a căzut de pe locul 60 anul trecut pe locul 63 în 2019, scorul scăzându-i de la 48 la 47.

Scorurile Serbiei şi Muntenegrului au rămas neschimbate.

Serbia a coborât totuşi în clasament de pe locul 87 pe 91, iar Muntenegru şi-a îmbunătăţit uşor poziţia, trecând pe locul 66, faţă de 67 în 2018.

Moldova a avut cel mai prost scor din întreaga Europă Centrală şi de Sud-Est. Cu 33 de puncte, ea se situează pe locul 120 în lume.

Grecia, pe de altă parte, a avut cea mai bună ameliorare din Europa de Sud-Est, clasându-se pe locul 60 cu 48 de puncte.

Raportul pe 2019 al TI a comparat totodată rezultatele de acum cu cele din 2012. În acest context, în Balcani, rezultatul Bosniei pare din nou îngrijorător, arătând un declin consecvent. „Cu un scor de 36, Bosnia şi Herţegovina a coborât semnificativ, cu şase puncte, în CPI din 2012”, a remarcat raportul.

Referindu-se la problemele specifice ale Bosniei, el a arătat că „Ţara suferă de asemenea de pe urma slabei aplicări a legilor finanţării electorale. La alegerile din 2018 partide şi organizaţii ale societăţii civile au obiectat faţă de neregulile de la vot, ameninţările la adresa alegătorilor, delapidarea de fonduri publice şi accesul inegal la presă.”

TI împarte toate statele în şase grupuri geografice: Americile, Europa de Vest şi UE, Europa de Est şi Asia Centrală, Orientul Mijlociu şi Africa de Nord, Africa Sub-Sahariană şi Asia-Pacific.

Apoi măsoară nivelul perceput al corupţiei din fiecare ţară şi o notează cu de la 0 la 100 de puncte. Un scor de 100 înseamnă „foarte curată”, iar 0 înseamnă „extrem de coruptă”. Pe baza acestor scoruri TI realizează apoi clasamentul.

Lidija Prokic de la TI a declarat pentru BIRN că, într-un fel, scorul e mai important decât locul în clasament. „Clasamentul e bun în ideea că ne oferă un tablou privind locul fiecărei ţări în contextul mai larg şi regional”, a explicat ea. „Dar când examinăm ce se petrece la nivel de ţară, e mai important pentru noi să privim scorul, pentru că puteam observa dacă există vreo ameliorare ori un declin semnificativ”, a declarat ea.

Prokic a declarat pentru BIRN că, în medie, grupul de ţări care conţine şi Balcanii nu depăşeşte la scor decât ţările africane.

La acest grup de state, spune ea, TI a detectat o tendinţă generală de declin. „Vedem multe eforturi de a dilua legislaţia care dispune dezvăluirea [cheltuielilor] campaniilor partidelor”, a declarat ea pentru BIRN. S-au observat şi eforturi pentru „aducere de bani din surse necunoscute în viaţa politică”, a precizat ea.

„Lucrul care cu siguranţă a influenţat scorul sunt eforturile guvernelor de a limita spaţiul societăţii civile, de a limita posibilitatea controalelor independente şi de a reduce la tăcere vocile critice”, a adăugat ea.

Ţările din Europa Centrală s-au clasat deasupra celor din Balcani. Polonia e pe locul 41, Cehia pe 44 şi Slovacia pe 59.

Însă unele state membre UE din Europa Centrală şi Balcani au rămas cu mult în urmă.

Ungaria şi România s-au clasat pe acelaşi loc 70, iar Bulgaria chiar şi mai jos, pe 74.

Cât despre câştigători, n-au prea existat surprize. Opt din primele zece locuri le-au revenit unor state UE din Europa de Vest: Danemarca, Finlanda, Suedia, Olanda, Germania şi Luxembourg, plus Elveţia şi Norvegia [sic! ultimele două nu sunt în UE – n.trad.].

Singurele două din afara regiunii sunt Noua Zeelandă şi Singapore. Toate au avut scoruri între 80 şi 87.

Prokic a afirmat că în ce priveşte sfera legislaţiei şi a integrităţii instituţionale, acele ţări tot stau mai bine decât multe sate non-UE, însă tendinţele sunt îngrijorătoare.

Articol de Milica Stojanovic / Traducere: Andrei Suba

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

13 comentarii

  1. Ca parca Ericson era cercetata pentru dare de mita in SUA..coruptia este peste tot ..dar normal estul este ala fraier care trebuie sa iasa in fata la orice e negativ…

    • Capra raioasă cu coada sus…

      N-a zis că nu e corupție și în vest, studiul doar arată că e mai multă în est.
      Faptul că ai identificat un caz de corupție din vest nu schimbă nimic.

      Ce îmi place mie cum găsesc unii justificări pentru corupție…

    • Haha, sa ne lase sa furam daca fura si ei 🙂

    • O fi de la Dumnezeu, mioriticule ! O fi vreo vietate care daca exista, trebuie lasata in pace…. Ce ma intereseaza pe mine orice firma (romana sau straina) care mituieste oficialii statului ! Mie chiar mi se pare prevederea din legislatia noastra in sprijinul coruptiei daca pedepseste la fel mituitorul si mituitul ! Mituitorul putea primi o amenda penala egala cu suma cu care a mituit -de exemplu.
      Mituitul , ala de l-am ales sau numit ca sa ma reprezinte, caruia ii dau salarii nesimtite, sporuri aberante si pensii speciale ca sa urineze pe mine cu toata familia si rubedeniile lui-ala ma intereseaza pe mine, cetatean .
      Ma intereseaza pozitia statului (prin legi) fata de acesta , ca daca indirect Statul continua sa imi spuna-asa cum o face mai apasat de 3 ani- ca in Romania, se desfasoara de fapt o Olimpiada a praduirii lui, a statului , ca Coruptia NU ucide, ca Coruptia nu e factor de risc de securitate nationala – mai important si decat cele militare- (nu am gasit asta in Strategia de aparare votata de Parlament nici la Basescu, nici la Iohannis….) ca sa stiu si eu cu cine o sa votez ………….

  2. Cehia n-are ce cauta pe 44. Despre noi ce sa zic… poate mai saltam niste locuri daca PSD capata 15% la generale.

  3. Iar indiciele de perceptie al coruptiei? Acest indice este atat de controversat in lumea stiintifica incat nici nu merita bagat in seama. Astia cred ca lumea nu-si mai pune intrebari. Poate prostii. Restul nu.

    De Maria, W. (2008). Measurements and markets: deconstructing the corruption perception index. International Journal of Public Sector Management.

    Lambsdorff, J. G. (1998). Corruption in comparative perception. In Economics of corruption (pp. 81-109). Springer, Boston, MA.

    • Dar intuiția ce îți spune, clasamentul este corect, sau România e mai puțin coruptă decât Danemarca sau Finlanda ?

  4. Daca oamenilor le-ar pasa de lupta anticoruptie, s-ar face.

    Dar deh, convinge-l pe prost sa mearga la vot…

  5. Nu dau doi bani pe ce spune Transparency International , reprezentata in Romania de Victor Alistar !! Daca numele nu va spune nimic, cautati pe net . Oricum , generic face parte din CSM, e atasat Ciumei si cauzei coruptilor (evident, in timp ce uraste coruptia) , reevaluti ca obiect al drepturilor omului in detrimentul drepturilor oamenilor !! ONG-ul asta tocator de multi bani, cica perceptia romanilor privind coruptia a revenit in la nivelul anului 2012 ! Daca o urmarim in evolutie, vedem ca aceasta perceptie e prezentata crescand pana in 2016 dupa care a ramas relativ constanta !!!!!!! Adica in 2017-2019 , romanii nu au resimtit mai acut ca oricand, de multe ori in strada cum suntem invadati ”legal”de coruptie din Parlament ? Raportul girat de protectorul coruptilor pentru Romania, Alistar nu e incorect ci odios !!!

    • Clar, daca psd-istul asta sub acoperire e reprezentantul Transparency in Romania raportul nu face doi bani.Si e.

  6. Citind comentariile voastre ma bucura ca inca mai avem oameni cu capul pe umeri, oameni care inca mai gandesc si nu le.a luat televizorul mintile. Intradevar peste tot in lume unde sunt bani, este si coruptie, insa la noi este mai vizibila, mai accentuata pentru ca una e sa furi din mai mult(tari cu economia mult mai dezvoltata) , si alta e sa furi de la noi, unde majoritatea dintre noi nu avem o chifla in burta, dapai sa mai ai drepturile la viata celor din vest. Adevarat ca, coruptia ucide si nu ar trebui sa mai toleram astfel de mizerii care se fac impotriva noastra ca si popor. Noi din pacate nu stim ce inseamna o viata buna ca sa putem face o comparatie cam pe unde ne aflam in situatia actuala. Guvernantii fac legi si preturi dupa modelul mUE, dar viata si speranta de viata din romanica nu este la fel cu cele de peste hotare. Sa stea ei 12 ore biciuiti de patronu roman, zilnic si la sfarsit de luna sa nu ai bani sa.ti platesti facturile si dupa aia sa faca legi si reforme.

  7. Pe 70, ha?! Cu atatia „indicatori” la 100.000 de locuitori, cum zicea in alta parte „ion59”, cu atata independenta, competenta si operativitate a Justitiei noaste infailibile asigurate pana acum cu …. pensiile nesimtite, cu scutul american la noi in tara! Inexplicabil si intolerabil! Parca vad ca la finele anului bulgarii ne iau fata si la anticoruptie.

  8. Predoiu zice ca mai usor cu pianul pe scari…..