G4Media.ro

BREAKING Consiliul Europei cere României să modifice legile justiției în conformitate cu…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

BREAKING Consiliul Europei cere României să modifice legile justiției în conformitate cu avizul Comisiei de la Veneția și al organismului statelor anticorupție GRECO / Cere desecretizarea banilor dați de partide la presă

Raportul de monitorizare al Adunării Parlamentare a Consiliului Europei privind România notează progrese făcute de țara noastră în domenii esențiale, dar exprimă îngrijorări legate de nerespectarea avizelor Comisiei de la Veneția în reforma justiției și lupta anticorupție. De asemenea, raportul cere desecretizarea contractelor uriașe ale partidelor cu presa și cere oficial Comisiei de la Veneția să dea un aviz pe cele trei proiecte de legi ale justiției inițiate de ministrul Cătălin Predoiu.

Reamintim că în martie 2022 Comisia de la Veneția a recomandat Guvernului ca parchetele specializate, DNA și DIICOT, să capete competențe de investigare a infracțiunilor comise de magistrați. Potrivit documentului, care este un draft înainte ca opinia să fie dată publicității, Comisia de la Veneția ”regretă graba cu care controversata lege de desființare a Secției de Investigare a Infracțiunilor din Justiției (SIIJ) a trecut de Parlament, ceea e înseamnă că legea a fost adoptată înainte ca un punct de vedere să poată fi elaborat de către Comisie”.

Comisia de la Veneția recomandă Guvernului, în cazul în care legea este menținută în forma actuală, ca secția de procurori din Consiliul Superior al Magistraturii să aibă o implicare mai puternică în procesul de selecție al procurorilor desemnați să investigheze infracțiunile comise de judecători și procurori, pentru a asigura o ”procedură de selecție competitivă și criterii clare la numirea (și revocarea) procurorilor anume desemnați, o perioadă mai lungă de numire în funcție precum și posibilitatea atacării deciziilor de eliberare din funcție la încheierea mandatului”.

De asemenea, raportul GRECO din 2021 cere ca avizul CSM la numirea procurorilor șefi de parchete să fie conform și să scadă rolul Ministrului Justiţiei în numirea/revocarea procurorilor în/din funcţiile cele mai înalte. Raportul GRECO arată că implicarea ministrului Justiției rămâne considerabilă în detrimentul independenţei judiciare.

Principalele concluzii ale raportului Adunării Parlamentare a Consiliului Europei:

– Potrivit Comitetului de Monitorizare, România a făcut progrese semnificative în vederea îndeplinirii standardelor Consiliului Europei în domenii esențiale pentru funcționarea instituțiilor democratice, inclusiv în ceea ce privește sistemul judiciar și lupta împotriva corupției.

– Comisia a decis să solicite Comisiei de la Veneția un aviz cu privire la cele trei proiecte de lege privind justiția, și anume privind statutul magistraților, organizarea sistemului judiciar și Consiliul Superior al Magistraturii.

– Cu toate acestea, raportul elaborat de Edite Estrela (Portugalia, SOC) și Krista Baumane (Letonia, ALDE) subliniază o serie de preocupări, în special în ceea ce privește libertatea și pluralismul mass-mediei, incluziunea cetățenilor români aparținând minorității rome și faptul că România se numără printre statele cu cel mai mare număr de hotărâri neexecutate ale Curții Europene a Drepturilor Omului.

– Comisia a formulat o serie de recomandări adresate autorităților române în domeniul justiției, al luptei împotriva corupției, al executării hotărârilor Curții, al mass-media și al protecției persoanelor aparținând minorităților și grupurilor vulnerabile, pentru a îndeplini cât mai bine obligațiile asumate la aderarea la organizație. Sustenabilitatea și eficacitatea reformelor vor trebui să fie confirmate prin punerea în aplicare corespunzătoare a legislației, subliniază textul adoptat.

– Comitetul de monitorizare, care este responsabil de elaborarea rapoartelor periodice de monitorizare privind respectarea legislației de către toate statele membre care nu fac obiectul unor proceduri de monitorizare specifice, a selectat România în 2019 pentru a face obiectul unui astfel de raport.

În consecință, Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei face apel la autoritățile române:

În domeniul judiciar:

– să continue reforma în curs de desfășurare, respectând termenele stabilite prin Strategia de dezvoltare a sistemului judiciar pentru 2022-2025;
să ia în considerare recomandările și să abordeze preocupările formulate de Comisia de la Veneția și GRECO în pregătirea proiectelor de legi privind justiția care urmează să fie prezentate Parlamentului în toamna anului 2022;
– să asigure caracterul incluziv al procesului legislativ; să desfășoare consultări semnificative cu toate părțile interesate și să încerce să țină seama de diferitele opinii;
– să introducă garanții adecvate în noul sistem de investigare și urmărire penală a infracțiunilor în sistemul judiciar, în urma desființării Secției de investigare a infracțiunilor din cadrul sistemului judiciar, în vederea garantării independenței judiciare;
– să continue punerea în aplicare a măsurilor deja adoptate care vizează creșterea eficienței și a calității sistemului judiciar, inclusiv creșterea numărului de magistrați recrutați, redistribuirea volumului de muncă al instanțelor și creșterea digitalizării sistemului judiciar.

În domeniul luptei împotriva corupției:
– să continue punerea în aplicare a Strategiei naționale anticorupție și să asigure un sprijin politic hotărât pentru eficiența acesteia;
– să modifice Codurile de drept penal și de procedură penală în conformitate cu deciziile Curții Constituționale și cu recomandările Comisiei de la Veneția în ceea ce privește termenele stabilite prin Strategia națională anticorupție;
– să abordeze în mod eficient problema lipsei de resurse umane în cadrul Direcției Naționale Anticorupție.

În domeniul mass-media:
– să asigure implementarea adecvată a legislației existente privind accesul la informație;
– să asigure independența deplină a Consiliului Național al Audiovizualului, prin stabilirea unor criterii clare de criterii profesionale clare pentru selectarea membrilor săi și să asigure resurse bugetare adecvate;
– să asigure transparența deplină a proprietății mass-media;
– să asigure garanții specifice pentru independența editorială și să introducă prevederi legale care să oblige la dezvăluirea contractelor secrete dintre partidele politice și mass-media în baza cărora fondurile publice sunt transferate către presă;
– să asigure investigarea și pedepsirea corespunzătoare a autorilor în cazurile de hărțuire sau de intimidare a jurnaliștilor.

Citește aici Raportul de monitorizare integral

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

89 comentarii

 1. Opaaa, si nici nu se lansase documentarul Recorder.
  Se apropie funia de par. Ce va alege mafia USL+UDMR? Ca noi știm ce vom alege.

  • NU CLINTESTE NIMENI PARTIDUL SI SECURITATEA

  • Usr demisia !

  • Un raport foarte pozitiv! Felicitări României și Guvernului. Sigur, postacii USR o să pună accent pe cele câteva recomandări! Dar critici sunt puține și nu esențiale!

  • Desi sunt destule observatii importante pentru care unui ministru normal, autor al legii in analiza, i-ar crapa obrazul de rusine, ca si parlamentarilor care au acceptat compromisul rusinos, gasesc prea moale acest avertisment, se poarta prea fin, nu realizeaza cat de grava este situatiia..
   Mai serioase mi se par observatiile legate de presa. Este normal sa se ceara sistarea oricaror fonduri destinate coruperii presei. Inclusiv pe cele cu care sunt platiti postacii PNL=PSD, care bantuie pe aiici

  • Recomandările civilizate sunt vaxx !
   Bolșevicii pricep doar de ciomag ! 😃😃😃

  • Am învăța serios doar dintr-o desecretizare din 1990 încoace.

  • @mihai
   sa inteleg ca ai o mica problema ca o sa iti vedem salariu, nu?

  • Mihai pe zi ce trece incepi sa fii din ce in ce mai penibil cu placa USR…nu e clar de la 1km ca totul se invarte in jurul iubirii tale PDS…aceasta plaga veche de 32 de ani…

 2. Mulțumim mult Recorder!

  • eu vreau sa stiu ce se va intampla cu legea privind avertizorii de integritate, turnatori si delatori cum le spun pesedeaua si peneleaua.

  • Sebo, aia cu anonimele e corecta.
   80% din anonime sunt rafuieli personale departe de adevar. Omul plimbat aiurea nu are posibilitatea de a merge in justitie sa ceara despagubiri.

  • Draga gabriel, intr-o minunata zi din anul 2020 am sesizat un furt generalizat, real, cu acte si dovezi. De atunci nu exista nici macar o singura zi in care sa nu regret aceasta fapta, de cel putin 25 de ori pe zi.
   Pentru ca a venit un intreg minister si m-a decapitat.
   Este cum un apel anonim ar spune ca unul omoara cu toporul copii intr-o scoala si politia isi bea cafeaua si nu face nimic pe considerentul ca e apel anonim. Daca se confirma oroarea?

  • Turnătorii sunt importanți în societățile autoritare (comuniști sau neo-marxiștii de la USR). În general omul de rând disprețuiește turnătorii.

  • Slab contra-atac, nene Mihai.

   Partidele alea cumpara presa prin intermediari cu zeci de milioane de euro. TOTI BANI PUBLICI. Ascund cu nesimtire felul de cheltuiere a banului, iar presa a devenit hartia lor igienica.

   Iar pe tine nu te interesaza cum se toaca zeci de milioane si nici nu te intereseaza ca practic 80% din media e tottal cumparata. Tu o tot dai inainte cu „turnatorii” si cu „USR”.

  • @ Ana
   Draga Ana ! Îți înțeleg frustrarea și dezamăgirea pt că în loc ca societatea sa aprecieze valoarea ta morală , te-a răsplătit cu agresiuni cu diferite forme și în final , așa cum spui tu , te-a „decapitat ” . Tot ce pot sa spun că mai sunt totuși cate unii care ne solidarizăm cu tine . Câțiva „copii” zgârie câteva cuvinte pe forumul g4media , confundând delațiunea de tip comunist cu cinstea ce ar trebui să ne caracterizeze pe toți . Moralitate este calitate umană și trebuie păstrată și cultivată noii generații . Dar sa ști că și în mediul privat sunt evenimente de acest fel . Îți dau exemplul meu .
   Am avut ca patron ( eu i-am zis „stăpân” ) pe care toată viața am sa spun că doresc fiecărui angajat să-l aibă . M-a respectat , m-a prețuit personal și stimulat in consecință . Un „stăpân ” care cel puțin pt mine va rămâne persoana pt care voi avea numai cuvinte de bine și mulțumire . Comportamentul meu fata de grupul de firme în care activam a fost extrem de loial și foarte determinat . Tratam proprietatea lui ca pe a mea și nu am făcut rabat de la protejarea ei de angajații care fie erau , slabi pregătiți profesional sau care își permiteau să guste din „mierea”ce nu le aparținea . Am fost necruțător cu cei care , bine plătiți fiind , nu se mulțumeau numai cu salariul și bonusurile permanente . Eram prețuit și răsplătit .
   Ce s-a întâmplat ? Stăpânul a avut un anumit tip de boala fizica , specifica unei anumite plictiseli și nu a mai fost capabil sa gestioneze atât propria viață cât și evoluția firmelor . Și la putere au venit câțiva oportuniști dintre cei vizați in trecut de mine . Treptat , treptat gașca a preluat frâiele gestionării patrimoniului și elegant sau brutal am fost tras pe dreapta și ulterior ,așa cum spui tu „decapitat ” .
   Singurul lucru care pot să-l spun este că și dacă ar fi sa o iau de la capăt as face la fel . Nu regret nimic . Material sunt realizat . Ceea ce regret este derapajul stăpânului și faptul că am fost in imposibilitate să-l ajut , să-l sfătuiesc și să-l mai protejeze de indivizi ce ulterior au dus grupul de firme într-o degringolada ce cu greu a putut fi oprită . Jaful „găștii ” a fost unul cu comportament de termite .
   Singurul lucru care mi-a rămas de făcut este să mă rog la Dzeu sa ii de-a sănătate , liniște și voința să găsească drumul sănătos .

 3. Multumim mult Europa, faceti sa transpire Camorra locala din casa mafiotilor …

  • Mă bucur că există oameni ca „Asistent”,ca „Muncitorul” și să tinem cont de ce-a zis „Ha Ha Ha”fiindcă hotii stiu numai „de ciomag”.
   Au început să le fugă nisipul de sub picioare.Hotii,fiind firi slabe,lase,ispitite de înbogătire rapidă,fără merit și efort,au crezut că pot păcăli Occidentul,la nesfarșit,iar Moscova va rămane vesnica lor putere protectoare.Alo! „Tovarasi”,scadența bate la ușă!

 4. Au crezut că păcălesc pe toata lumea…

 5. Poate mai dispar din clonele lu Rares Bogdan, Jorje Simion si alti termenati de pe aici

 6. Și ce? Poporul va vota PSDNL peste 50% din nou, cerșind o șpăguță, sau un post la stat, ca un popor de milogi ce e.

  • Nu vom vota partide extremiste: AUR sau USR! Reveniți la normalitate și veți avea șanse! Lăsați obsesiile și cereți-vă în genunchi iertare pentru tăierea pensiilor și veți deveni frecventabili!

  • Mihai, debitati numai ineptii. USR si AUR nu sunt si nu au fost la putere. Despre ce revenire la normalitate vorbiti? Nu traiti aceasta normalitate de 70 de ani? Chiar nu gasiti niste argumente inteligente? Doar dejectati rahat. Sunteti un mizerabil!

  • Acum sunt la putere TOTI, mai putin USR si AUR. Deci care e normalitatea? La guvernare dreapta si stanga in acelasi timp, chiar daca in campanie au zis ca NICIODATA CU PSD nu ne vom alia?

 7. Sesizarea Comisiei de la Veneția s-a făcut la solicitarea grupului USR din Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei. Ceea ce e normal, ceilalți fiind mulțumiți cu dumele lui Predoiu și Iohannis.

  • De aceea este bine că avem (încă) reprezentanți ai opiziției in Parlamentul European. Bravo lor pentru că îşi fac datoria!

 8. Deci cozile de topor sovietice precum Ciutacu, Gadea, umflatul ala de la DC News (am uitat cum il cheama) si altii, iau bani publici din taxele oamenilor pentru a face propaganda si reclama partidelor politice, intre partide si aceste trusturi media banii fiind transferati prin firme „paravan”. Propaganda si spalarea pe creier se face constant, seara de seara, inlcusiv la DIGI 24, marea televiziune de stiri considerata impartiala. Pai uite de ce l-au dat afara pe CTP, pentru ca s-a prins ce se intampla pe acolo.

  • 👏👏👏👏 Ai exprimat exact părerea mea!!!!
   Din momentul în care l-au dat afară pe Cristian Tudor Popescu, am renunțat definitiv la știrile de la televizor ( și până atunci eram doar telespectator digi)….. consider că nu merita să îmi irosesc timpul meu liber urmărind toți maimuțoii impostori!

 9. Norocul nostru ca suntem in Europa si ca UE s-a trezit dupa esecurile Ungaria si Polonia. Coruptia ucide (vezi si exemplul armatei rusesti). Mizeria asta de USL trebuie sa se adapteze ori vor disparea.

 10. cine a mai vazut ca un stat sa finanteze propaganda si spectacolul anti-justitie 🙂partidele finanteaza din banii publici linsajul mediatic la adresa persoanelor care nu se supun politrucilor din institutiile publice

 11. Nu se va intampla nimic atata timp in CSM, CC si alte institutii numirile se fac la comanda politica si nu printr-un examen transparent.

 12. Ce sa-ti zic, de parca alte partide extremiste sau socialiste din Europa nu platesc trusturi media pentru propaganda si spalare pe creier. Doar ca nimeni nu se va lega de un partid din Franta, de exemplu sau din Germania. Se leaga de partidele din Romania, pentru ca este o tara corupta care in 20 de ani de UE nu a reusit sa-si creeze o justitie cu adevarat independenta de mediul politic.
  Cred ca UE mai trebuie sa-si rezolve din marile probleme ideologice si marea coruptie la nivel mare, iar apoi sa aiba ca prioritate alte state si partide.

  • @mike…ce comentariu este asta mai omule? :)))
   Ai preluat si amestecat idei din mai multe surse de propaganda:)))…a iesit un ghiveci care se mai si contrazice pe sine,asta in 3 fraze…performanta de comentariu :)))

 13. Oportun, daca tot se discuta despre Schengen.

 14. Eu nu cred ca mai merge cu doi pasi in directia buna si trei inapoi si cu abureala; poate ar fi mers daca vremurile erau mai bune, nu era razboiul, dar maniera in care se comporta Comisia cu alte tari (in speta Ungaria) arata ca nu mai merg nici ei cu jumatati de masura… cred ca lui Iohannis&Co li se va spune clar ca RO pierde fondurile europene si poate o sa iasa si chestii mai urate la suprafata daca nu adopta niste legi care sa fie in ton cu standardele riguroase din tarile dezvoltate. De Sechengen nici nu se pune problema pana nu trec legile astea…

 15. Vezi cum o să apară iar știri cu Soroș pe la VaranTV și GuițăNews 🤣

 16. Hai ca intram in Schengen si de data asta lol

 17. Ha ha….._UE PSD/PNL

 18. Foarte bine, merge și cu securea democratică,împarțim floricele de cucuruz și ne așezăm comod ,să vedem episodul 2 cum se zvârcolesc,bine înțeles unele donații vor fi secrete de stat ca de obeicei mal ales cele cu IBAN de afarră.Începutul e fecut….bine.

 19. Politrucul Predoiu dat afară urgent. Și Kelemenul orbanist.

 20. sa vedem ce zice PRESHOIU si sleahta de la PSDNLUDMR

  si sa ne rugam sa aiba creier, sa nu ii impinga pacatul de moarte sa ne scoata din UE !!!!

 21. Bună parte din presa este deținută de fosta Securitatea Statului. Voiculescu, Păunescu, Burci, etc. si acoliții lor mai tineri Ghiță & CO.

 22. Cine e ala de la justitie? Domnu Iordache Predoiu?!

 23. Cerem și desecretizarea banilor primiți de ONG-uri.

 24. Ce aveți cu Caragiale, de nu ați publicat citatul? Sau nu v-ați prins? Nu l-ați citit?

 25. dar mai bine mai tirziu, decit niciodata.

 26. Romania $ec_rista, 2022.

 27. Asta-i pretul cand inca esti condus de SRI&Co. Poate c-ar trebui sa auda Comisiile ca SRI are dreptul la afaceri private … Nu stiu, nu-s de-aici. Dar poate Jurnalistii pot sa ne lamureasca. N-ati mai facut-o de ceva vreme. Doar repetati povestea si atat, concluziile le lasati pt. fiecare.

 28. „Cere desecretizarea banilor dați de partide la presă” … cei de la Recorder au facut un reportaj incredibil despre coruptia si tupeul inimaginabil al unor smecheri care cica fac jurnalism!

 29. Ramai fara job, p0stac, o sa se vada si cu cat sunt platiti lipitorii de afise ca tine
  De asta ragi aici.
  Succes la prasit cartofi !

 30. Patrunjel ?!?

 31. Pe cine vreți sa laud sa-mi apara si mie comentariul?!?

 32. Catalin Bulă este extraordinar!

 33. Este incredibil, cenzura ciudata tare, nu pot posta nimic pe subiect.

  Ramane patrunjel, atat comentez, PATRUNJEL.

 34. Iar au spicuit doar ce le convine lor ielgibitistii si hopa sar in sus, vedeti sa nu cadeti cu kuru-n ceva tare

 35. Ce se petrece, a ajuns plăcuța suedeză instrument politic la nivel UE !? Măi, să fie!
  Măcar cei din PSD/PNL așteaptă cu gurile intredeschise ?

  • @Scara
   balaurul USL are sapte capete, deci sapte guri : multe placute suedeze necesita el deci !

  • Su,
   Din păcate momentul mă găsește puțin supărat (puțin mai mult), așa că pofta mea de comentat e la un nivel limitat…
   Dră.cuș.orul mic și negru, cel cu coada puțin lăsată, n-a mai venit acasă de mai bine că 36 de ore și cum n-a apucat să fie mare crai, cum a apucat să fie celălalt, până la momentul la care dom’ dr. Vet i-a lăsat fără „biluțe”, așa că nu trag speranță prea mare să fi fost prins in vreun alai de nuntă…

 36. BINELE UNEORI SE MAI FACE SI CU FORTA !

 37. Cu partidele care sunt acum majoritare în parlament nici până în 2050 nu va face România ce solicită Consiliul Europei .
  Poate după ce se va pune in aplicare referendumul din 2009 unde peste 83% din români au votat trecerea la parlament unicameral cu 300 de parlamentari.
  Și să nu uităm!
  Până atunci nu avem stat de drept, iar Parlamentul este ilegitim.

 38. Tie iti era adresata replica, Andruska

 39. Parcă am mai văzut sceneta asta ietină cu legi făcute prost din fabricaţie de echipa câştigătoare cu epoleţi, pentru a putea scăpa prin excepţii de neconstituţionalitate toţi corupţii ţării. Aşa au procedat şi în 2014 cu legile preşoieşti de atunci şi s-a ales praful de majoritatea dosarelor de corupţie după deciziile CCR 297/2018 şi 358/2022. Cine spune că nu ştiau juriştii securişti mafioţi în 2014, este ori prost, ori corupt. Deja cunoaştem metoda asta cu „erau legile proaste şi de aia au scăpat”…

  DACĂ LEGILE AU FOST FĂCUTE PROASTE, ÎNSEAMNĂ CĂ CEI CARE LE-AU FĂCUT PROASTE AU SUBMINAT AUTORITATEA JUDECĂTOREASCĂ ŞI AR TREBUI PEDEPSIŢI EXEMPLAR PENTRU ABUZ ÎN SERVICIU ÎMPOTRIVA INTERESELOR STATULUI.

 40. Aceasta stire lipseste cu desavarsire din presa, tv etc.
  Securism-ul si aservirea presei e maxima.

  • @ g – Am constatat si eu cu dezamagire! adevarul, hotnews ce-au scris ceva, dar si astia, foarte discret.

 41. Nu mai inteleg nimic. Vad ca indiferent cine este la Justitie – de dreapta, de stanga sau din ONG-uri – avem aceleasi probleme tot timpul. Specific in ultimii ani, nu era Predoiu calaretul pe cal alb care urma sa ne scape de tirania justitiei instalata de Dragnea? Ce-a facut? S-a „predat” si el intre timp statului paralel?

  • Pai uitai-va cu mai multa atentie.

   Catalin Predoiu a fost ministru al justitiei cam asa, incepand din 2008 incoace:
   – in guvernul Boc 1 (PDL in alianta cu PSD-Geoana, ahh, ce vremuri)
   – in guvernul Boc 2 (PDL in alianta cu UNPR, adica Oprea, Nicolicea si compania, alte vremuri frumoase!)
   – in guvernul Orban 1 (PNL, guvern minoritar sustinut tacit de ProRomania, ALDE si PSD)
   – in guvernul Orban 2 (PNL guvern minoritar, acelasi aranjament de mai sus)
   – in guvernul Ciuca (adica in marea alianta PNL+PSD)

   Astea au fost combinatiile politice care l-au sustinut pe Predoiu ca ministru al justitiei in ultimii 15 ani. Dumneavoastra aveti asteptari? Stiti pe cineva care avea asteptari? Ca eu sincer nu imi aduca aminte sa fi crezut cineva despre avocatul asta peltic si cooperant (adica un pic cam ticalos, sa o spunem pe a dreapta) ca fiind „calaretul pe cal alb care urma sa ne scape de tirania justitiei instalata de Dragnea”

   Poate Macovei, poate Morar, poate Kovesi sa fi fost in trecut in pozitii de genul asta (chiar daca asteptarile erau nerealiste). Predoiu, niciodata. Carpa a fost, carpa a ramas. Un Tudorel Toader ceva mai spalatel, care isi tine mai bine gura in fata presei.

 42. A, si inca ceva. Nu va mai uitati atat la Ministrul Justitiei. Fara un sprijin solid din partea premierului, a presedintelui si a majoritatii parlamentare, e legat de maini si de picioare. Vezi zbaterea in gol la lui Stelian Ion, fost ministru de justitie. Nu a reusit practic nimic, decat sa primeasca rapid un sut in dos.

  Pana la urma, problema nu e la pelticul Predoiu, problema e (si a fost intotdeauna) la majoritatea parlamentara si, partial, la presedinte. Iar problema e, de fpat foarte simpla, nu e vreo problema extrem de complicata.

  Problema e asa: mare parte din clasa politica vrea sa aiba acces la banul public la nivel mare, dar si imunitate in fata justitiei, in acelasi timp. Cam asta e tot.

  O sa rezolvam problema asta doar cand cea mai mare parte din clasa politica nu o sa mai gandeasca asa, se va multumi cu mai putin: furturi mai putine spre deloc si imunitate doar de la un anumit nivel incolo, pentru barosanii de barosani. Cam cum e in vestul Europei 🙂

 43. In România se poate vota – USR si Reper, restul partidelor sunt, niște cluburi de hoți, analfabeți și târfe.

 44. in cuvinte mai simple: „pa-pa Schengen!”
  felicitari mafiei iohannis-psd-pnl-udmr. inca un succes bifat pe lista.

 45. Mai rămâne ca UE să urmărească în continuare transpunerea în practică a recomandărilor formulate.

 46. Este de ce teapă sunt interlocutorii lor români… Când îi văd la costume şi cu frezele făcute ei se gândesc că sunt la fel ca ei, oameni cu o pregătire, rezultate etc Dar ei nu realizează ce puşlamale şi ce escroci îi duc de nas. La Bruxelles spun una, aici în ţară ascultă Dany Mocanu şi se urinează pe diaspora, cetăţeni sau pe drepturile omului. Europenii sunt prea finuţi, dar când primeşti o delegaţie de bandiţi PSDNL trebuie să vii cu poliţia şi cu detectorul de minciuni! Şi să te păzeşti la buzunare!

 47. USL+UDMR o sa faca ulcer la cat le ghioraie stomacul dupa banii UE. Care nu vor veni sa le plateasca lor faradelegile. Cei de la Bruxelles si-au invatat lectiile si nu mai pleaca dupa fentele pamblicarilor nostri cu dublu-discurs, democrati care respecta domnia legii la Bruxelles si japcari penali in tara.
  Partea buna e ca avem in continuare sanse sa intram in Schengen si fara banii UE, in special pentru ca NATO vrea sa isi poata misca jucariile mai usor fara intarzieri la Vama,… . E posibil si ca P$D-ul sa se retraga strategic in opozitie sa isi linga ranile. Eventual dupa ce fac bugetul pe 2023, unde isi vor securiza intai o bucata din prada pana la alegeri. Cat despre legi – vor ramane asa cum s-au inteles. Adica proaste si aia din Vest vor trebui sa insiste paragraf cu paragraf pentru modificarea lor.
  A venit timpul ca toti furaciosii astia din Est: HU, Polonia, RO & Bg sa inteleaga ca daca vor in Club trebuie sa respecte regulile.

 48. …”Cere desecretizarea banilor dați de partide la presă”

  Probabil nu știe ca există deja in legislația românească, mai exact in Anexele introduse prin H.G. 1269/ 2021,
  𝐎𝐛𝐢𝐞𝐜𝐭𝐢𝐯𝐮𝐥: “Creșterea transparenţei publicităţii politice şi a integrităţii finanţării partidelor politice, precum şi a integrităţii alegerilor şi referendumurilor”,

  cu 𝗺𝗮𝘀𝘂𝗿𝗮 „Creşterea transparenţei informaţiilor privind publicitatea politică online, precum şi persoanele implicate în finanţarea, pregătirea, amplasarea şi distribuţia de publicitate politică, concomitent cu marcarea ca atare a publicităţii politice”,
  care trebuie implementate de partide.
  Rolul de supraveghere si responsabilitate pe acest obiectiv îl are AEP (din 2023).

  Responsabilitatea (pe rezultate) evident ca va lipsi cu desăvârșite in final, iar resursele financiare majore aferente procesului de reforma, pentru implementarea sistemelor anticoruptie si de eficientizare a sectorului public sunt deja supuse Monopolului împărțit între:
  1. firmele de partid îndestulate din achiziții directe cu dedicație (își opresc 80% din fonduri pentru sine si apoi lasă experții sa-si doneze timpul, subfinanțați, sa realizeze acele reforme; deci se va rezulta o laie) si
  2. firmele grupurilor de interese lobby.ste (achizițiile majore de tip SCN, CN) susținute de parlamentarii trădători.
  Discreția au obținut-o prin 1. cumpărarea presei si 2. campanii de decredibilizare si denigrare împotriva jurnaliștilor de investigație si a avertizorilor de integritate.

  Toate astea nu fac decât sa confirme existența pattern-urilor aferente cor.uptiei.

  Cor.upția = Monopol + Discreție – Responsabilitate.

 49. Nici o sansa!!!
  DIGI 24: „Un grup civic din Iași anunță că a câștigat procesul cu PSD: Va trebui să ne spună cum a cheltuit banii din subvenții
  06.05.2020
  Grupul civic Reset din Iași anunță, miercuri, că a câștigat DEFINITIV procesul cu PSD, în dosarul deschis după ce partidul a refuzat să transmită ONG-ului, în baza Legii 544/2001, situația DETALIATA a Cheltuielilor pe 2016, 2017 și 2018 provenite din subvenții de la stat, relatează Mediafax. Conform organizației non-guvernamentale, Curtea de Apel Iași a menținut decizia de fond care i-a dat câștig de cauză.
  „PSD nu a catadicsit să ne răspundă, ne-a ignorat și sfidat toate apelurile, iar după ce i-am chemat în instanță, a venit cu explicații și întâmpinări fie puerile sau caraghioase (legate de calitatea procesuală sau adresa noastră de email), fie contrare legii. Toate explicațiile fanteziste ale pârâtului au fost spulberate rând pe rând de instanța de trei judecători ai Curții de Apel Iași.
  Așadar, ONG-ul spune că PSD trebuie să spună cum a cheltuit banii din subvenții, „fără amânări și alte tertipuri”.

  Nici pana azi, Septembrie 2022, PSD nu a prezentat public DETALIAT Cheltuielile cu BANII PUBLICI primiti ca SUBVENTIE in 2015, 2017, 2018, desi Decizia Instantei e DEFINITIVA!!!

 50. Cei mai mari țepari ai poporului roman au fost si sunt parlamentarii.
  Gândiți-va puțin!

  Ei au trădat poporul roman timp de 33 de ani.

  In Parlament au făcut legi pentru grupurile de interese pe care le—au deservit iar in Guvern (puterea executivă) au executat politici si programe pentru aceleași grupuri de interese, in niciun caz in interesul romanilor.

  Cu toate aceste riscuri de corupție identificate, in Parlament nu vezi nici macar minimum de masuri legale de bun simt:

  1. registru de lobby in Parlament.
  Majoritatea Parlamentarilor au fost mituiti si servesc unor grupuri de interese. Unde este registrul?

  2. Responsabilizare legală a parlamentarilor si guvernului prin Declarații de Asumare a unei agende de lucru in interesul romanilor!

  -Pentru cei din Guvern: declaratie de asumare a obiectivelor strategice aferente programului de guvernare;
  – Pentru cei din Parlament: Declarație de asumare a obiectivelor strategice in interesul electoratul servit.

  3. Raport de activitate anual pe partid (300 pagini) si pe parlamentar (50 pagini) – in care sa raporteze pe obiectivele asumate la început de an (conform Declarației de asumare a unei agende strategice in slujba romanilor, cf punctului 2).
  Nu le-ai atins? sancțiune!

  Raportul de activitate este un instrument de responsabilizare (accountability).
  Dar nu si când raportul respectiv este decorat cu activitati irelevante care nu ating obiective concrete si importante pentru romani.
  Ex: Faptul ca un parlamentar a fost semnatar sau inițiator la o serie de inițiative legislative irelevante sau copiate dintr-o lege europeană, sau ca a participat la o conferința sau eveniment – sunt aspecte irelevante.

  Si ar mai fi multe alte aspecte… dar m-am lămurit demult ca nu ai cu cine.

 51. Comisia Europeană este pe departe de a fi integritatea întruchipată.
  Este inacceptabil că:
  1. a “investit” peste 100 de miliarde de euro in Europa de Est, in tari cu Indice de Percepție al Coruptiei cel mai ridicat
  dar nu a identificat riscul ca
  80% din acele fonduri ajung, pe lanțul “trofic”, final, in conturile “oligarhilor” sau marilor corupți.

  Fără mecanisme puternice de control, transparentă si standarde care sa interzică capitalismul de stat, fondurile UE întăresc structurile co.rupte, făcând deci o defavoare cetățenilor, in lupta lor împotriva coruptiei si discriminărilor.

  Cum este posibil sa investesti in regiuni corupte sute de miliarde de euro si sa nu iei masuri de bun simt astfel încât sa elimini riscul ca intaresti corupții? Asta mi se pare deja acțiune imorala premeditata sau prostie.

  Era absolut necesară:
  1. investiție initiala de + 1 miliard de euro in sisteme complete si integrate de colectare, analiza de date, statistici si AI, care sa permită vizualizarea in timp real a conturilor beneficiarilor finali in care ajung aceste fonduri pe care U.E. le investește in România, analizate in raport cu competentele, investițiile de timp, rezultatele acestor indivizi pentru acei bani.
  Un astfel de sistem este vital in luarea deciziilor corecte și legale.

  Nu mi se pare ok ca Uniunea sa se laude ca investește in Romania, dar 80% din fonduri sa ajunga la intermediari privilegiati ilegal, incompetenti favorizați in contractele cu statul.
  Corupții se îmbogățesc cu fonduri europene, experții integri își donează mare parte din timp, comunitatea va primi mai puțin după ce fura corupții care au monopol si livrează la 20% din valoare,
  experți fake din ong-uri finanțate de grupuri de interese devin mari eroi si vedete, deși grupurile de interese pe care le ataca ei nu sunt mai corupte decât cele care ii finanțează pe ei!

  2. Standardul transparentă publica si decizionala sa includă OBLIGATIVITATEA ca valoarea contractelor subsecvente semnate in cadrul unui proiect finanțat de fonduri europene sa fie publice. Toate.

  Eurostat sa calculeze acest indicator:
  “Rezultate obținute de individ
  versus
  Venituri încasate din fonduri publice si europene de acel individ,”
  si sa nu mai protejeze marii corupți!

 52. Problema principala este cor.upția.

  Sunt necesare sisteme de colectare, selectare si structurare a datelor (Big Data + AI) astfel încât din sinteza lor sa reiese clar cor.upția la nivel de grup/individual.

  – Eurostat sa prezinte statistici despre beneficiarii finali si in ce conturi ajung banii din contractele semnate de autorități cu firmele contractate.
  Se va vedea capitalismul de stat si ce indivizi au fost îmbogățiți ilegal de fondurile europene in detrimentul valorii create pentru cetățeni si beneficiari.

  Pana când Comisia Europeană nu extinde analiza pana la acest nivel de detaliu:
  – totul ramane un mare scam,
  – binele resimțit de romani (care ar trebui sa fie stakeholderii principali) este mult surclasat de faptul ca aceste fonduri au alimentat predominant cor.upția sistemica de au făcut-o imposibil de luptat cu ea acum.
  Co.rupția sistemica este cea care a furat si fura anual €30.000 din venitul fiecărui roman si care a alungat milioane de romani din țara pe termen lung, mai ceva ca in zonele de ră.zboi.

  Cor.upția = Monopol + Discreție – Responsabilitate.
  (C=M+D–R)

 53. Predoiu, OUT ! Ce mai caută sclavaru’ ăsta, in scena politică ??!

 54. „Diana”,mă răcoreste ceea ce spui,este în premieră,dar banii,miliardele,nu au ajuns numai în conturile „băietilor”,ci și în afacerile acestora,care au îndeplinit conditiile falsificand și deformand realitatea,folosind puterea discretionară de care au dispus si mai dispun încă.

 55. „Trăiască”capitalismul „de CUMETRIE” a lu’ Adrian Nastase că a fost așa de prolific,încat a acaparat si relatia dintre aproape toate radioteleviziunile si aproape toate partidele politice,încercand să ne întoarcă din nou la partidul unic.De data asta bazat pe „economia furată de piață”.Ca la ruși!